Dodaj do ulubionych

RANKING BROWAROW

03.08.05, 23:59
Mam pomysl aby rozpoczac na forum rankin piwek jakie spozywacie z krotka
charakterystyka.A moze rowniez browarkow jakie spozywaliscie w ojczyznianym
kraju. mysle ze bylo by fajnie. Mozemy utwozyc piekny kawalek historii
Polskiego(i nie tylko) browarnictwa.
Obserwuj wątek
    • hejkszoo Re: RANKING BROWAROW 04.08.05, 00:06
      Moze zaczne od polskich czasow
      PIWO BRACIE - kuflowy trunek u mnie w miescie tylko mozna go bylo spajac w
      dwoch knajpach.Tani 2.5 zeta za garnuch, ale jaki smak , no i jakie "klepanie"
      smak cudowny(bardzo gorzkie) .Szkoda ze tu jeszce tu go nie spotkalem , chociaz
      caly czas szukam

BECK-Najlepiej 12 pack bo mniej sie nie oplaca.Super piwo na czas po pracy >ze
      wzgledu na mala zawarosc alkocholu ,mozna spozywac w wiekszych ilosiach, bez
      obawy ze jutro wstajemy do roboty itd. Jedyny browar bo ktorym mi czacha nie
      dymi na drugi dzien( mowie tu o spozyciu 6 i wiecej) Pozdrowionka dla
      wsdzyskich smakoszy

Ostrowiekie nie Kieleckie !!!
    • marxx Re: RANKING BROWAROW 04.08.05, 00:15
      Dla mnie nr jeden to czeski Radegast i to najlepiej z kija!
      Malo co2, goryczka zbalansowana, kolor OK jak szczyny, i nie za slodkie!
      W Gdansku kiedys nie do dostania, pierwszy raz pilem w Tarnowskich Gorach i to
      byla milosc od pierwszego spojrzenia.
      Cena w lokalach za 0,5l miedzy 3,25 a 4$ czyli lepiej niz dobrze!
      Jesli chodzi o ilosc to polecam zawsze conajmniej 3-4 kufelki

W Polsce bardzo lubilem nasz zlikwidowany gdanski browar (kto by pomyslal
      gdansk bez browaru!!!! Heweliusz sie w grobie przewraca) Piwo Specjal, piwko
      Hewelisz mniam!
      • marxx Re: RANKING BROWAROW 04.08.05, 00:19
        Jak bylo dostepne kupowalem 10,5 piwo z wielkopolski, bylo lekie , butelki 0,5l
        czyli katolicka objetosc, no i zaczytywalem sie w ich haslach reklamowych ,
        niezle dowcipy jak z Monty Pythona, na piwie i na waflach!

Kiedys EB bo z Elblaga, lekkie , z dobra iloscia alkoholu, ale niestety czuc
        bylo ze robia to w fabryce ..strasznie sie po tym bekalo :(
    • hejkszoo Re: RANKING BROWAROW 04.08.05, 00:30
      Van Grest - zemsta dyskontu Plus. Nawet na najwiekszuym kacu nie dalo sie tego
      pic.Jezeli juz sie wypilo to szybko sie go widzialo spowrotem ( na deptaku,
      trawniku itp...) wrrrrr
    • himera24 Re: RANKING BROWAROW 04.08.05, 00:35
      Wszystkie piwa sa wstretne.

ludzie jak wy to mozecie to pic??????
      • hejkszoo Re: RANKING BROWAROW 04.08.05, 00:40
        Himera trudno nie kazdy moze byc szczesliwy
        • marxx Re: RANKING BROWAROW 04.08.05, 00:44
          Himera pewnie jeszcze nie pila dobrego piwka, dlatego tak pisze.
          A swoja droga to ludzie gorsze plyny wlewaja w siebie!
          m
          • himera24 Re: RANKING BROWAROW 04.08.05, 01:21
            marxx napisał:

> Himera pewnie jeszcze nie pila dobrego piwka, dlatego tak pisze.

zaproponuj mi takie, ktore na pewno polubie. kupie, sprobuje, ocenie.
      • marxx Re: RANKING BROWAROW 04.08.05, 00:40
        himera24 napisała:

> ludzie jak wy to mozecie to pic??????

Jak to jak????
        Normalnie , ustami.
        • himera24 Re: RANKING BROWAROW 04.08.05, 01:20
          marxx napisał:

> himera24 napisała:
          >
          > > ludzie jak wy to mozecie to pic??????
          >
          > Jak to jak????
          > Normalnie , ustami.
          >

a przez rurke nosem nie probowales?
          • hejkszoo Re: RANKING BROWAROW 04.08.05, 01:23
            Ach coz za pomyslowosc.Trudno sie dziwic przeciez mozg nie skazony tym
            wstretnym piwskiem. A moze probowalas tak robic np. z mlekiem czy
            budyniem.Napisz chetnie przeczytamy:)
            • himera24 Re: RANKING BROWAROW 04.08.05, 01:34
              hejkszoo napisał:

> Ach coz za pomyslowosc.Trudno sie dziwic przeciez mozg nie skazony tym
              > wstretnym piwskiem. A moze probowalas tak robic np. z mlekiem czy
              > budyniem.Napisz chetnie przeczytamy:)

no probowalam wciagac zmywacz do paznokci.
              • marxx Re: RANKING BROWAROW 04.08.05, 03:44
                co jest to jest watek o piwsku!
                zmywacz, denaturat, plyn do chlodnicy to nie piwo!

ale mialem kolege ktory musial posmakowac denaturatu.. posmakowal
          • marxx Re: RANKING BROWAROW 04.08.05, 01:26
            wole tradycyjnie...ustnie, mozna dzieki temu czuc co sie pije! :)))
            • macko74 Re: RANKING BROWAROW 04.08.05, 04:58
              Himerce polecam nasze "Karmi" , ale ostatnio jest nie do zdobycia.

Jesli mam sie wypowiedziec o moim "najulubienszym" to po wsze czasy bedzie to
              Gdanski Kaper.
              Problem w tym ze w tej wersji co byl super, to nie produkuja juz dluuugo.
              Butelka byla 0.5 L i kolorowa etykietka z zaglowcem, teraz nie dosc ze juz
              Browar w Gdansku szlah trafil i piwa sa produkowane w innych browarach (np w
              Elblagu) to jeszce i receptura nie pelna i butelka sie skurczyla hihi...
              Pozdrowka.
              Macko.
              • irenkap Re: RANKING BROWAROW 04.08.05, 11:12
                a ja Ci polecam Piwo Imbirowe. Wiem, ze gdzies je mozna dostac w chicago, bo je
                pilam, ale na razie nie moge zlokalizowac. Facecie mowia, ze to nie piwo, ale
                jest pyszne:)
                • littlewing Re: RANKING BROWAROW 04.08.05, 18:24
                  Faceci (niestety)mowia prawde.;( lw
    • littlewing Re: RANKING BROWAROW 04.08.05, 18:52
      ,,,,no wiec o piwie moge rozprawiac dosc dlugo.Piszac z perspektywy czasu i
      odleglosci,fachu wykonywanego,doswiadczenia i roznych innych uwarunkowan,moge
      stwierdzic jednoznacznie iz PIWO w Polsce zaginelo i raczej w ciagu
      najblizszych kilkunastu lat sie nie odnajdzie.A to za sprawa nasaczenia
      chmielowego rozczynu,cukru,jeczmienia i innych skladnikow bardziej i mniej
      szlachetnych szmalem dzikim i beznamietnym.Za sprawa przejecia browarow
      polskich przez Kampanie Piwowarskie ,niemcuf,ccchhh...eeep olendrow,oraz
      wszelkiej masci wywrotowcow ,ktorych jedynym celem bylo wyprodukowanie
      duuuzo,taaaanio,byle jak i na najnowszych liniach do bardzo szybkiej produkcji.
      Nie jest moim celem wymienianie nazw producentow tego szlachetnego trunku.Bo to
      jakbym im robil reklame ,badz antyreklame. Nie placi mi za to zadna ze
      stron.Chociaz jakbym dostal taka propozycje podjalbym sie dzialania i stworzyl
      mape piwna Polski,nie przymierzajac jak jakis Bikont ,czy inny smakosz uczynil
      z restauracjami.Ale pokad co powiem Wam .... Tak szybkiej rozpierdalanki jaka
      nastapila z browarnictwem w Polsce to nie widzialem nigdy i na zadnym
      przykladzie. Nooo...moze przemysl tytoniowy podobnie dziala.Ale do sedna.Kolega
      moj pracuje na linii rozlewniczej w jednym z polskich miast .Do butli i puszek
      leja tam kilka gatunkow piwa.Zwykle i mocne. I tylko w tym przypadku --Zwykle i
      mocne nie mozna sie pomylic. W kazdym innym jak najbardziej.Dzis idzie
      to ,jutro tamto...ludozerka i tak nic nie pokuma.Wciagnie ,beknie i powie ze
      smakowalo.Ostatnio nawet dosc wiele uwagi skupilem na tym aby wypic
      piwo ,ktorego jeszcze nie pilem .Szukalem i znalazlem ...sklep z ok 200
      gatunkami piwa. Czytam to jak encyklopedie.Fajne mam odczucia. Ale niestety
      opuszczaja mnie ,kiedy chodzi o piwa z Polski.Czuje jak trace sentyment,jak
      powoli opuszcza mnie poczucie browarnianego patriotyzmu.Mysle sobie. Inni
      umieja ...a my nie. Szok i zwatpienie.Dwa lyki i chwila nadziei na poczucie
      smaku nieznanego,badz wspominanego z lat dawno minionych.A tu nic...Jakbym
      smakowal mydliny.Raz mmniej a raz bardziej goryczkowate.Ostatnie jakie wypilem
      z pewnym wzruszeniem ,bylo piwem z jakiegos malutkiego zapyzialego
      pokomunistycznego,cudem ocalalego browaru.Nazwy celowo nie wymieniam.Nazwe je
      No Name
      • marxx Re: RANKING BROWAROW 04.08.05, 19:00
        I tym LWoskim akcentem ten watek powinien byc niestety zamkniety!

To prawda , produkcja piwa to teraz taki sam piznes jak produkcja ropy naftowej
        czy prezerwatyw, a piwo jesli ma sie nazywac piwe potrzebuje czasu! Potrzebuje
        aby sie nim opiekowac , podmuchac, pochuchac....A tu nici bo dzial ksiegowy
        musi rozliczyc zyski sryski:(

Kiedys zapoczatkowalem dyskusje w realu na temat smaku piwa ktore pilem daawno,
        byl;o to piwo niepasteryzowane......i po otwarciu buteli nawet ZAPACH MIALO
        ZUPELNIE INNY!!!!!!!!!!!!!!!! LEPSZY!!!!!!!

Nadzieja w malych browarach , np. Wroclawski SPIŻ z rynku glownego (rewelacja)
        • littlewing Re: RANKING BROWAROW 04.08.05, 19:07
          no iwez i wsiadz w co??? I pojedz do Wroclawia ... U mnie nie ma lotniska ;))
          Bud Lighta bym sie napil ;)) lw
          • marxx Re: RANKING BROWAROW 04.08.05, 19:10
            jestes usprawiedliwiony ...jestes w Polsce i nie wiesz co mowisz (z tym budem)
        • evek Re: RANKING BROWAROW 04.08.05, 19:09
          e tam... ja sie przerzucam na Cole. nie musi "lezakowac" i nie trzeba na nia
          dmuchac i chuchac... ;O)a na drugi dzien lepsze samopoczucie! ;O)
          • marxx Re: RANKING BROWAROW 04.08.05, 19:10
            aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa na Cole!?!?!
            • littlewing Re: RANKING BROWAROW 04.08.05, 19:13
              ...kto pije Cole ,ten ma w glowie swawole.
              Ja Cole pije i dlugo pozyje ;)

Od Coli sie w glowie robi mysli mrowie ;) lw
              • marxx Re: RANKING BROWAROW 04.08.05, 19:18
                Chyba Ty pracujesz dla nich!
                • littlewing Re: RANKING BROWAROW 04.08.05, 19:26
                  Gdy Cie glowa boli to napij sie Coli.
                  Gdy Cie baba wkurzy Cola Cie odurzy.

nie pracuje dla Coli ,ja to robie dla piniedzy ;)lw
                  • marxx Re: RANKING BROWAROW 05.08.05, 01:36
                    Hacker Pschorr--
                    • marxx Re: RANKING BROWAROW 05.08.05, 05:51
                      Old Style de best
                      • marxx Re: RANKING BROWAROW 05.08.05, 06:30
                        dlatego de best , poniewaz tym amerykanskim "piwkiem" koncze uroczyscie dzien,
                        tzn moze nie calkiem koncze bo jeszcze mam skitranego Heinekena a potem mam
                        jeszcze Whiskey , podla ale zawsze to 40% a nie tylko 5%
                        • marxx Re: RANKING BROWAROW 26.08.05, 17:38
                          Jestem osobiscie zainteresowany aby ten watek nie upadl!
                          • w5w7 Re: RANKING BROWAROW 26.08.05, 18:59
                            hahaah...ososbiście zainteresowany? Czyzbys mial udzialy w jakims browarku?
                            • marxx Re: RANKING BROWAROW 26.08.05, 19:04
                              mam swoj udzial...w zwiekszeniu dochodu poprzez spozywanie piwka
                              • w5w7 Re: RANKING BROWAROW 26.08.05, 20:03
                                No to przynajmniej nerki masz zdrowe:))
                                • marxx Re: RANKING BROWAROW 21.02.06, 04:04
                                  przypominam watek bo jest jednym z bardziej interesujacych
    • hejkszoo POPIERAM !!! 21.02.06, 14:50
      popieram Marx w cialej rozciaglosci, bo jak wiadomo jak swiat dlugi iszeroki
      kazdy smiertelnik lubi hujnac sobie browara po pracy...a wiec do dziela ...:)
      • marxx Re: POPIERAM !!! 21.02.06, 17:35
        "Hująć browara" :) tego nieslyszalem ...ale to chyba przez "CH" miało być (?)

W Polsce miałe jakieś straszne chlopskie przyzwyczajenia, do kina zawsze
        (prawie) przychodzilem z piwem, nie z jednym ale mialem trzy , cztery...tutaj
        niestety tego nie da rady zrobic co za kraj...tylko raz wnioslem cztery
        Guinnesy, ale tyt. filmu niestety nie pamietam.

Dzisiaj chcialbym opisac piwo szikagowskiego browaru Goose Island, zadziwiajaco
        dobre piwo, dostalem od ich managera caly kartonik (24 but) , piwo ze z
        pszenicy, lagodne, lekko slodkawe, samkujace jak europejskie...Polecam

Z piwnych nowosci ...w polskich sklepach spozywczych dostepne jest piwo browaru
        Carlsberg pod nazwa Elephant (oczywiscie ze sloniem na okladce) . Nazwa browaru
        tez widnieje na butelkach.....moooocne 7,2% alk ....zapraszam do sklepow
        • sorbet5 Re: POPIERAM !!! 21.02.06, 21:12
          A to niby czemu tu nie da sie wniesc piwa do kina? Ja tu juz rozne rzeczy do
          kina wnosilam... Raz na Matrix 3 wciagnelismy z kolega prawie cala butelke
          whisky, wlana w lazience do kubkow po coli. Troche trudno bylo potem trafic do
          wyjscia... :)
          • adamkoltowski Guiness 22.02.06, 03:23
            jesli chodzi o piwo, dla mnie ostanimi czasy nie istnieje, zaden inny gatunek
            jak tylko guiness, kiedys go nie lubilem wcale, a teraz pije tylko to jedno :)
            no ale od jakiegos czasu nie pije nic, poza winkiem do obiadu raz na jkis czas,
            wiec juz zapomnialem prawie jak piwo smakuje:)

a w ogole to jestem wlasnie w trakcie gotowania, wiec przy okazji polecam
            przepis na smaczny ryz z pomidorami rodem z kuchni indyjskiej, latwe, tanie i
            smaczne, dodajcie tylko duuzo imbiru :)

www.palcelizac.pl/?przepis=327
            pozdrawiam
        • littlewing Re: POPIERAM !!! 21.02.06, 21:15
          No to smalne posta z moherowej krainy....
          Co by tam nie mowic ,na pewno sa na Swiecie dobre piwa,srednio dobre piwa,mniej
          dobre piwa i calkiem niedobre piwa.Kierujac sie doswiadczeniem ,nienajgorszymi
          zmyslami smaku ,powonienia oraz wzroku przyjdzie mi zajac stanowisko w
          sprawie.Aha ...zapomnialem o doswiadczeniu..Spozylem juz bylem troche piwa
          (niewielki basenik przeciwpozarowy w miasteczku powiatowym sredniej wielkosci).I
          jak zdrowie pozwoli skosztuje jeszcze w tym zyciu coskolwiek. ;)
          Tak wiec moze nie bede sie czepial i mocno jezdzil po nazwach browarow,aby nie
          posadzono mnie o jakas wrogosc,prace na czyjs wizerunek i takie tam bla,bla,bla.
          Piwa w Polsce jak juz powyzej pisalem obecnie dziela sie na zasadniczo trzy
          wplywowe kompanie.Okocimy,Zywce,Tyskie,Lechy,Zubry (buuueeee ;(( ,Harnasie,Tatry
          mocne i niemocne kroluja na polkach wyzszych.Razem zreszta z
          Calsbergami,Heinekenami i innej masci piwskiem (tak tak PIWSKIEM- ohydnie
          uprodukowanym w procesie przyspieszonej niby to fermentacji,oraz zakonczonym
          rownie szybkim procesem pasteryzacji,wzmocnionym najczesciej po drodze jakims
          poslednim spirytusem--szczegolnie daje sie wyczuc rano po obudzeniu.
          Pelen nadziei oczekiwalem dlugo na to ,aby w Polsce zaczeto produkowac piwa
          tradycyjnie warzone,niepasteryzowane-prawdziwe piwa po prostu.
          Stalo sie... Sprobowalem i tak juz zostalo.Dostepne sa niestety tylko w dobrych
          sklepach z alkoholiza,po prostu w dobrych ksiegarniach.
          Moim faworytem jest wspaniale piwo w wersji naturalne i w wersji mocne -czytaj
          dlugo fermentowane z Lwowka Slaskiego -Browar Slaski -polecam zajrzenie na
          strone internetowa tegoz browaru.Piwo to jest po prostu gwiazda jasniejaca na
          niebosklonie w ponura listopadowa noc.Cudny smak i aromat,naturalna pianka
          ,utrzymujaca sie na nim tyle ile trzeba.Smak chmielowy w sam raz czyli al
          dente-ni twarde ni miekie.Super -szkoda ze musze po nie specjalnie jezdzic i
          robienie zapasu nie jest wskazane.Niestety krotki termin przydatnosci do spozycia.
          Drugim asem jest piwo Amber z browaru w Gdansku.Rowniez naturalne i calkiem
          prawdziwe.Jednak kupuje je kiedy nie ma Slaskiego.
          Dla smakoszy czerwone piwo Kozlak - rowniez browar Amber.
          I wlasciwie musze na tym skonczyc poniewaz tak sie stalo ,ze dzis nie mam w domu
          piwa i jezyk ucieka mi do ..., na samo pisanie o nim.A po produkt masowy nie
          pojde ,szkoda nerek i watroby.
          Chetnie bede czytal ten watek i w miare mozliwosci dopisywal coskolwiek.
          Wlasciwie nie wyrazalem swojej opini na temat ciekawych browarow
          czeskich,niemieckich i holenderskich.Ale to temat dosc dlugi i kosztowny.W
          miescie swoim trafilem w koncu ubieglego roku na sklep posiadajacy w niemal
          stalej ofercie ponad 150 gatunkow piwa.Ksiegarnia jak marzenie. Czytac,czytac
          czytac... ;)lw
          • marxx Re: POPIERAM !!! 21.02.06, 22:56
            Dziekuje za tak pelne sprawozdanie z najnowszych osiagniec wydawniczych Krainy
            Moherowych Beretow......wszystkie informacje wbilem sobie do łba i zasmucilem
            sie wielce poniewaz nie ma szans na zaznajomienie sie chociazby z jedna ksiazka
            wydawnictwa Browar Slaski czy moj ukochany Amber :(((

Kolezanka Sorbetfajf, zadzialala jak katalizator i spowodowala chec polaczenia
            sztuki filmowej z jakas lokalna czterdziestopieciostronnicowa ksiazka ,
            najlepiej autora Jack Daniels on to bowiem pisze lepiej niz niejeden noblista
            (np. Lech Walesa)...tyt. film nie gra jakiejkolwiek roli, poniewaz dzieki
            takiej ksiazce moge czerpac duchowa strawe nawet z produkcji kazachskiej czy z
            Burkina Faso...chociaz bede raczej unikal romansow, bo moge rozplakac sie jak
            bober.

dooo kinaaa
            • sorbet5 Re: POPIERAM !!! 22.02.06, 05:59
              POPIERAM!
              Sorbetfajf, czyli katalizator.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka