Dodaj do ulubionych

pies z tatuażem

21.11.06, 13:10
Znalazłam w Warszawie sunię z tatuażem w uchu. Cztery cyfry lub litera i trzy cyfry. Nie wiem, jak odszukać własciciela. Na forum są informacje o wytatuowanych psach rasowych a ona na pewno taka nie jest. Rasowe zarejestrowane w Związku a kundelki z tatuażem gdzie?
Bedę wdzięczna za pomoc
Hanka
Obserwuj wątek
    • wytuli Re: pies z tatuażem 21.11.06, 13:49
      moge sie mylic, ale chyba jedyne, co da sie zrobic, to zadzwonic do okolicznych
      schronisk i na straz miejska, pewnie ktos psa szuka.
      daj tez ogloszenia w necie na forach!
    • esqual Re: pies z tatuażem 21.11.06, 13:51
      skad wiesz,ze to mieszaniec??
      • wrexham Re: pies z tatuażem 21.11.06, 14:14
        no wlasnie, dobre pytanie? czasem te mniej znane rasy wcale nie wygladaja tak
        szlachetnie; pamietam jak pierwszy raz w zyciu zobaczylam border collie, gdyby
        nie to, ze dwa byly obok siebie prawie identyczne, co wykluczalo mieszanca,
        pomyslalabym, ze to sliczny burek :)))
    • anneczka78 Re: pies z tatuażem 21.11.06, 14:51
      Zadzwoń do związku kynologicznego - być może własciciel zarejestrował psa.
      Pieskom wielorasowym chyba nie tatuuje się uszu...
      • zielony_listek Re: pies z tatuażem 21.11.06, 15:05
        anneczka78 napisała:

> Zadzwoń do związku kynologicznego - być może własciciel zarejestrował psa.
        > Pieskom wielorasowym chyba nie tatuuje się uszu...

Popieram, zadzwoń do Związku. Powinni móc sprawdzić, u którego hodowcy był
        tatułowany taki numer. A po hodowcy może uda sie dojść do właściciela - w końcu
        powinien wiedzieć komu sprzedał.

Pozdrawiam
        zielony_listek
    • puniaa Re: pies z tatuażem 21.11.06, 15:17
      Nie jestem oczywiscie specjalistką od psich ras ale przeglądając wszystkie dostępne albumy i ksiązki dotyczace ras psów nie znalazłam żadnego, który byłby do niej podobny albo chociaż zbliżony. Może miała być rasowa i jako szczeniaczek został wytatuowana a kiedy podrosła i okazało się, że nie, to na bruk.
      • wytuli Re: pies z tatuażem 21.11.06, 16:40
        jak to nie tatuuje sie psiakow wielorasowych?!
      • esqual Re: pies z tatuażem 21.11.06, 21:10
        rzeczywiscie nie jestes...
    • majenkir Re: pies z tatuażem 21.11.06, 22:23
      Zadzwon do Zwiazku Kynologicznego w W-wie
      022-618-25-70, 022-618-25-66
      • venus22 Re: pies z tatuażem 21.11.06, 22:29
        przeciez psy chyba po to sie tatuuje zeby wlasnie w razie zaginiecia mozna go
        bylo latwo zidetyfikowac.
        rasa tutaj nie ma znaczenia, tatuuje po prostu wlasciciel swojego psa. tzn
        wykonuje to rzecz jasna wterynarza le na zyczenie klienta.

schroniska i punkty weterynaryjne powinny wiedziec jak szukac przy pomocy
        tatutazu.
        poza tym mozna dac ogloszenie do gazety "znaleziono psa z tatuazem (ale nie
        podawac numerow czy literek bo tylko wlasciciel powinien to wiedziec), wyglad
        taki i taki..

Venus
    • bajkal2000 Re: pies z tatuażem 21.11.06, 22:58
      Na stronie Towarzystwa nad Zwierzętami www.toz.pl masz formularz, do którego
      mozesz wrzucić nr tatuażu. Jeżeli jego właściciel wcześniej wrzucił tam dane
      swojego psa - to znajdziesz namiary na właściciela. Myślę jednak, że nierasowe
      psy częściej są czipowane, niż tatuowane. Tatuaż w 99% dotyczy psów rasowych.
      PS. w formularzu można wpisać także dane z czipa.
      • igor67 Re: pies z tatuażem 21.11.06, 23:10
        Po pierwsze, warto wstawic na forum zdjecie psiaka bo moze ktos go szuka, jesli
        nie tu to nawet na zaginionepsy.waw.pl, nawet ostatnio komus na Bielanach
        gubila sie ruda sunia z Jozefowa wlasnie z tatuazem.
        Po drugie, psom robione sa tatuaze w Schroniskach: Celestynow, Jozefow (to
        litera i trzy cyfry), kiedys Na Paluchu byly robione tatuaze cztery cyfry (
        jesli ta sunia jest starsza).
    • puniaa Re: pies z tatuażem 22.11.06, 08:51
      Dziękuję wszystkim za pomoc, będę szukać wg Waszych wskazówek.
      H.
      • titu_titu Re: pies z tatuażem 22.11.06, 13:46
        Zrób psu zdjęcie i zamieść tu do niego link. Jeśli to rzadka rasa w albumie jej
        nie znajdziesz. ZKwP ma tatuaże z czterema znakami, z opisu który zamieściłaś
        wywnioskowałam że znaków jest więcej. Oznacza to, że pies być może jest
        importowany z kraju, który ma inny schemat tatuaży. Tym bardziej tego psa ktoś
        szuka. Jeśli pokażesz zdjęcie wspólnie ustalimy co to za rasa, jeśli pies jest
        rasowy.
    • oladl2 Re: pies z tatuażem 22.11.06, 21:33
      ja 3 miesiące temu wzięłam 3 letnią suczkę-kundelka ze schroniska. Ona ma
      również tatuaż w uchu w postacibodajże 3 czy 4 cyfr. Oznacza to, że została
      wysterylizowana. Wiem, bo pytałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka