Dodaj do ulubionych

Pisklęta - identyfikacja

07.05.13, 19:42
Witam serdecznie!
Dziś sprzątając działkę natknąłem się na gniazdo w którym zastałem takich lokatorów:
[img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/gh/hg/fh8w/w0EmjxrsolKAzFm7YA.jpg[/img]
Co to za ptaszyny? W jaki sposób mogę się nimi zaopiekować i czy w ogóle to robić? Byłem w okolicy dość długo i nie zauważyłem żeby jakiś ptak do nich podlatywał. Dodam tylko, że bardzo mnie urzekły bo gdy tylko się do nich podchodzi to otwierają dzioby najszerzej jak tylko mogą smile
Obserwuj wątek
    • stecku Re: Pisklęta - identyfikacja 07.05.13, 19:47
      w poprzednim pości nie udało mi się poprawnie wrzucić zdjęcia, poprawiam link:
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3416398,2,1,piskleta.html
      • palczak.madagaskarski Re: Pisklęta - identyfikacja 07.05.13, 19:52
        O, duże zdjęcie smile No niestety, nie umiem zidentyfikować gatunku. Ale może ktoś inny, bardziej obeznany z gniazdami i pisklętami, będzie to potrafił smile
        • stecku Re: Pisklęta - identyfikacja 07.05.13, 21:10
          kurczę nie zorientowałem się, że już zobaczyłaś większe zdjęcie smile gubię się w takim wyglądzie forum tongue_out dzięki za pomoc smile
    • palczak.madagaskarski Re: Pisklęta - identyfikacja 07.05.13, 19:50
      Bardzo maleńkie zdjęcie, trudno mi cokolwiek dojrzeć na nim.
      Gniazdo najlepiej pozostawić w spokoju. Dorosłe ptaki mogą się bać człowieka i nie przylatywać do piskląt, gdy ktoś jest w pobliżu. Niepokojone, mogą też porzucić gniazdo, chociaż na takim etapie rozwoju (nawet na tej miniaturce widać, ze pisklaki są dość duże) to raczej nie powinno się zdarzyć.
      Oczywiście, rodzicom mogło coś się stać, zdarza się, chociaż to mało prawdopodobne, zeby akurat stało się coś obojgu naraz. Możesz podejść tam np. jutro i sprawdzić, jak maluchy się mają. Jeśli żyją i są żwawe, to znaczy, że są "zaopiekowane".
      Zasadniczo od gniazd i młodych ptaków lepiej trzymać się z daleka, o ile nie są to golutkie pisklaki, które wypadły z gniazda, albo wyraźnie chore ptaki. Opieka nad pisklęciem jest trudna i zdecydowanie lepiej radzą sobie z tym zadaniem ptasi rodzice wink

W razie gdyby zdarzyło Ci się kiedyś znaleźć jakiegoś ptaka w potrzebie, tutaj jest mapa azyli dla ptaków, którą zrobiłam:
      maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&msa=0&msid=217570451336001089732.0004c118ac3a98f3e0c1a
      Są nie tylko naniesione miejsca z azylami, ale też do wielu jakiś kontakt. Zawsze można spróbować zadzwonić i poradzić się telefonicznie, jeśli sprawa jest pilna.
      • miostatyna Re: Pisklęta - identyfikacja 07.05.13, 20:11
        to gniazdo kosa, w związku z tym iż pisklęta są już dobrze opierzone dorosłe ptaki nie powinny porzucić lęgu, ale jak wspomina palczak lepiej nie niepokoić ptaków.....

www.fotomit.pl/
        • stecku Re: Pisklęta - identyfikacja 07.05.13, 21:13
          Dzięki wielkie za pomoc smile
      • stecku Re: Pisklęta - identyfikacja 07.05.13, 21:07
        wstawiłem większe zdjęcie pod pierwszym postem, jeżeli nie widać to jeszcze raz tu link: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3416398,2,1,piskleta.html może uda się je zidentyfikować

Dobrze w takim razie pozostaje mi sprawdzać jak się mają i oczywiście nie za często, żeby ich nie niepokoić smile Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka