07.05.13, 22:14
to wiem. nadałem nazwy, ale im więcej patrzę tym więcej mam wątpliwości. jeśli komuś z Was starczy cierpliwości to proszę o identyfikację( niekoniecznie na wszystkich zdjęciach)
1 - fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3416693,2,1,532.html
2 - fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3416694,2,2,543.html
3 - fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3416695,2,3,546.html
4 - fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3416684,2,4,505.html
5 - fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3416685,2,5,515.html
6 - fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3416686,2,6,518.html
7 - fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3416687,2,7,527.html
8 - fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3416712,2,1,533.html
na zdjęciu nr. 8 jest biegus ( ten w środku ) jakby całkiem inny od pozostałych.
Obserwuj wątek
    • palczak.madagaskarski Re: biegusy 08.05.13, 20:51
      Fajne zdjęcia i fajne biegusy smile Moje typy co do gatunków napisałam Ci w komentarzach pod zdjęciami. Gdzie robione zdjęcia, nad naszym morzem? Kiedy, jesienią może?
      • behemot17-13 Re: biegusy 08.05.13, 22:55
        wielkie dzięki za komentarze pod zdjęciami, a tak w ogóle zazdroszczę "oka" i cierpliwości. mnie niestety nie starcza przede wszystkim cierpliwości. co do kamusznika, to chyba jest jeszcze na tym zdjęciu - fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3417942,2,1,509.html , sądząc po kolorze nóg. jak znajdę więcej czasu, porównam z moimi nazwami, na pewno płaskodzioby podpisałem tak jak TY . pytasz, gdzie były robione zdjęcia - w Krynicy Morskiej, w 2009 roku pod koniec sierpnia. i na noc mam dobry humor dzięki takim ludziom jak Ty!.
        • palczak.madagaskarski Re: biegusy 09.05.13, 16:03
          smile Masz rację, na tym ostatnim zdjęciu też jest kamusznik. Fajny gatunek smile Jeśli chodzi o czas robienia zdjęć, to by potwierdzało moje oznaczenia wieku, tak myślę - wtedy są młode osobniki, i dorosłe chyba mogą już mieć szatę spoczynkową.
          A biegus płaskodzioby - chodziło Ci o krzywodziobego? Bo płaskodziobego nie widziałam na Twoich zdjęciach (co nie znaczy, że go gdzieś tam nie ma wink )
          • behemot17-13 Re: biegusy 09.05.13, 20:55
            oczywiście krzywodzioby. porównałem Twoje nazwy bekasów do moich i wyszło całkiem nieźle. generalnie podobnie nazwałem z jednym wyjątkiem - kamusznik. tego ptaka nie ma w książce Jana Sokołowskiego a więc był bez nazwy.
            • behemot17-13 Re: biegusy 09.05.13, 21:16
              może przy okazji zapytam jeszcze o tego ptaka - fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3418855,2,1,002.html. szedłem wzdłuż Warty i zauważyłem tego osobnika latającego przy brzegu rzeki. wcześniej ani później go nie widziałem, choć bywam w tym miejscu często( mieszkam o rzut beretem od rzeki) zdążyłem zrobić tylko te cztery zdjęcia, są marne bo było pochmurno i odległość dość duża. zapisałem tego ptaszka pod nazwą - brodziec piskliwy, czy słusznie?
              • palczak.madagaskarski Re: biegusy 09.05.13, 21:26
                Co do kamusznika - nie mam książki Sokołowskiego, korzystam z kilku nowszych pozycji, więc nazwy mogą się różnić. Sprawdź może po nazwie łacińskiej: Arenaria interpres. Chociaż z drugiej strony, łacińskie nazwy też czasem się zmieniają wink

Brodźca piskliwego wg mnie dobrze oznaczyłeś. Jego charakterystyczną cechą jest biały klin idący do góry od nasady skrzydła ("pod pachą"), a na Twoich zdjęciach jest to widoczne. Swoją drogą, jak już mówimy o nazwach, to dawniej mówiono na niego "kuliczek piskliwy" smile A mógł być na przelocie, i dlatego tylko raz go zobaczyłeś.
                • behemot17-13 Re: biegusy 10.05.13, 22:52
                  gwoli uzupełnienia, jest kamusznik w książce Sokołowskiego, pod nazwą polską i łacińską. nieuważnie przeglądałem strony.
              • behemot17-13 Re: biegusy 09.05.13, 21:43
                dzisiaj jestem namolny.
                zobaczyłem czajkę i zadowolony zacząłem robić fotki a tu obok jej, jakiś ptaszek się kręcił, jestem prawie pewny, że to dżdżownik rzeczny, tak sądzę, nigdy wcześniej nie spotkałem tego ptaszka. a dlaczego byłem zadowolony, kiedy dostrzegłem czajkę, bo przed laty był to prawie pospolity ptak na podmokłych łąkach, obecnie jest wręcz rarytasem w okolicach Częstochowy.
                zdjęcie -fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3418898,2,2,100.html
                aha, w mojej galerii są cztery zdjęcia - brodziec piskliwy(?) i dwa dżdżownika(?)
                • palczak.madagaskarski Re: biegusy 09.05.13, 22:25
                  Dżdżownik? big_grin (Ta nazwa wyszła już raczej z obiegu, ja znam "sieweczki"). Tak czy inaczej, dobrze rozpoznałeś wg mnie, to sieweczka rzeczna, Charadrius dubius smile Jest jeszcze sieweczka obrożna, ale nie ma tak wyraźnej i żółtej obwódki oka, i dziób jest pomarańczowy, a nie czarny.
            • behemot17-13 Re: biegusy 09.05.13, 22:29
              *biegusów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka