Dodaj do ulubionych

polowanie na dudka

12.05.13, 12:22
około 15 lat temu udało mi się dostrzec(przez lornetkę) dudka, a właściwie dwa dudki, figlujące na polanie w środku lasu. przez kolejne lata nie widziałem tych pięknych ptaków i dopiero rok temu zobaczyłem dudka, na peryferiach mojego miasta. chciałem zrobić zdjęcie, ale jak tylko zrobiłem kilka kroków w jego kierunku, odlatywał. po godzinie podchodów za ptakiem spasowałem. następnego dnia pojechałem w to miejsce i oczywiście latał sobie pan/pani dudek. tym razem byłem przygotowany, kanapki, picie, lornetka. po kilku godzinach obserwacji , pogoni za cwaniaczkiem znowu spasowałem. dzień trzeci jak poprzedni, kanapki, picie, lornetka i dudek, który za nic nie dał się podejść na bliższą odległość. założyłem plecak, wsiadłem na rower i wracam ze skwaszoną miną, nieoczekiwanie dostrzegam dudka i udaje się strzelić kilka fotek -
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3420622,2,1,035.html
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3420623,2,2,045.html
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3420624,2,3,052.html
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3420625,2,4,057.html
polowanie zakończone jednak sukcesem.
tydzień temu pojechałem sprawdzić czy jest, był. przejechałem ze 300 metrów i widzę trzy dudki szukające smacznych kąsków na pobliskiej polance, już miałem zrobić kilka zdjęć, gdy nadleciała sójka i je przegoniła. a więc jest dudków więcej, widać miałem farta i trafiłem na miejsce gdzie bywają(prawdopodobnie) od wielu lat.

mam pytanie do Was, czy tam gdzie mieszkacie, widujecie dudki? czy też tak jak w moim przypadku, potrzebny jest fart, aby te piękne ptaki wypatrzeć.
Obserwuj wątek
    • palczak.madagaskarski Re: polowanie na dudka 12.05.13, 14:21
      Super smile Ja nigdy nie widziałam dudka, chociaż niedaleko inni widywali. Dudka ciężko pomylić z innym gatunkiem, wierzę zatem, że są i w moich okolicach.
      • behemot17-13 Re: polowanie na dudka 16.05.13, 22:54
        prędzej czy później zobaczysz i nacieszysz oko.
    • mjot1 Re: polowanie na dudka 12.05.13, 17:36
      Tak widujemy. No i przede wszystkim słyszymy wink
      • behemot17-13 Re: polowanie na dudka 16.05.13, 22:55
        dzięki!
    • qulqa Re: polowanie na dudka 16.05.13, 22:28
      Widuję dudki w bardzo wielu miejscach Polski - ok. Wwy, Lubelszczyzna, Dolny Śląsk, Pomorze Gdańskie no i oczywiście Podlasie - wszędzie tam, gdzie się zapędzam 'na ptaki'. W paru miejscach gniazdują corocznie w tej samej dziupli i można właściwie na pewniaka rozkładać się z lornetką przed świtem na ziemi. Pierwszy raz zwykle widzi się dudu przypadkowo, później pozostaje cierpliwość i duuuużo czasu, żeby wypatrzeć trasy przelotów i miejsce docelowe.
      Dudkowe zabawy są tu:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,533,144521760,144521760.html
      • behemot17-13 Re: polowanie na dudka 16.05.13, 22:56
        dwa zdania zamieściłem pod zdjęciem, naprawdę fajne.
    • mjot1 Re: polowanie na dudka 09.06.13, 12:38
      Od przedwczoraj raczy bywać na naszej polance.
      Trzeba przyznać, że wielce jest systematyczny w przeszukiwaniu terenu wink
      W porównaniu działalność np. drozdów i kosów na tejże niwie należy określić jako brak zorganizowania wręcz jako chaos kompletny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka