Dodaj do ulubionych

pochwalę się

20.05.13, 23:14
odkryłem miejsce, gdzie są czaple siwe. ba, widziałem też czaplę białą (tu już nie jestem pewny swego). nawet nie wyobrażacie sobie jaką miałem radochę. pozwolicie, że podzielę się tym co ustrzeliłem -
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3427611,2,1,033.html
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3427612,2,2,069.html
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3427613,2,3,074.html
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3427614,2,4,198.html
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3427615,2,5,201.html
chyba zaczynam spamować, znaczy, upierdliwy się robię.
Obserwuj wątek
    • smutas13 Re: pochwalę się 21.05.13, 08:12
      Trzeba dużo cierpliwości, aby zrobić takie fotki. Zastanawia mnie, jak udało Ci się zrobić drugie zdjęcie?
      • behemot17-13 Re: pochwalę się 21.05.13, 16:35
        większość zdjęć robiłem z poziomu drogi, a że droga była prawie na wysokości wierzchołków drzew, można podejrzewać ( patrząc na zdjęcia) że wdrapałem się na inne, by "strzelać". przy najbliższej okazji wrócę w to miejsce, bardziej przygotowany, czaple mają doskonały wzrok, każda próba zbliżenia się do nich kończyła się fiaskiem, ale mam plan, jak się przybliżyć choćby o parę kroków. no i muszę być zdecydowanie wcześniej na tym miejscu. i jeszcze takie spostrzeżenie, ptak duży, wydawałoby się ociężały w locie, nieprawda, czaple potrafię robić wręcz wygibasy na niebie.
    • palczak.madagaskarski Re: pochwalę się 21.05.13, 19:17
      behemot17-13 napisał:

> nawet nie wyobrażacie sobie jaką miałem radochę.

Śmiem twierdzić, że sobie wyobrażam smile bo mam podobną przy każdym nowym spotkanym gatunku smile Pamiętam, jak pierwszy raz spotkałam czaple białe, w jakiejś dalekiej drodze zatrzymaliśmy się nad jeziorem, a one tam siedziały, takie dostojne. To była radość smile
      Na Twoich zdjęciach czapli białej nie widzę (nie udało się jej "ustrzelić"?), ale ciężko ją pomylić z innym gatunkiem, no bo wygląda jak czapla siwa-albinos wink
      Pod kreską (moje rysunki)
      • behemot17-13 Re: pochwalę się 21.05.13, 22:51
        nie udało się ustrzelić, bo emocje i wyobraźnia podpowiedziała że widziałem, prawdopodobnie była to czapla siwa, a dość duża odległość i słońce wypaczyły postrzeganie. albo też widziałem - fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3428712,2,2,056.html , ptak wyglądał jak ogromna mewa, wielkości myszołowa. tylko raz udało mi się pstryknąć, niestety, beznadziejny strzał.
        i jeszcze coś takiego przeleciało, również nie udało się nic więcej zrobić moim aparacikiem - fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3428710,2,1,053.html
        • palczak.madagaskarski Re: pochwalę się 22.05.13, 16:02
          Wbrew pozorom, czasem z takich zdjęć da się zidentyfikować gatunek, albo przynajmniej zawęzić krąg podejrzanych smile Mam bardzo podobne jakościowo zdjęcie, przedstawiające - dopiero później to odkryłam - czajkę wink
          Na obu zdjęciach masz moim zdaniem mewy, na pierwszym jest moim zdaniem któraś z dużych mew (to, co napisałeś o wielkości, też na to wskazuje smile ), czyli coś w typie srebrzystej (tam jest kilka gatunków do wyboru, bywają niełatwe do oznaczenia nawet z lepszych zdjęć).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka