7777777s 15.10.04, 12:59 czy ktoś wie? byłam w OBI ale były tylko kryte strzechą a ja chciałabym taki bardziej klasyczny. Jak nie znajdę normalnego to może zrobić? Macie jakieś pomysły co do projektu? Chociaż zdecydowanie wolałabym kupić. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yggdrassill Re: gdzie można kupić karmnik w Krakowie ? 15.10.04, 17:25 7777777s napisała: > czy ktoś wie? byłam w OBI ale były tylko kryte strzechą a ja chciałabym taki > bardziej klasyczny. Jak nie znajdę normalnego to może zrobić? Macie jakieś > pomysły co do projektu? Chociaż zdecydowanie wolałabym kupić. Ja sobie zrobiłem sam podobnie jak budki lęgowe (część z naturalnych dziupli, po ściętych pniach) jak nie znajdziesz to myślę, że każdy stolarz za parę złotych zrobi taki karmnik jaki chcesz Odpowiedz Link
7777777s Re: gdzie można kupić karmnik w Krakowie ? 16.10.04, 00:07 nie wiem jak wygląda budka lęgowa nie mam dziupli po ściętym drzewie do zrobienia przydałyby mi się jakieś optymalne wymiary no i z jakiego materiału daszek. Z tej dziupli to wnioskuję ze karmnik powinien być dobrze zabudowany, a taki na czterech słupkach nie może być? Jutro wyruszam jednak na poszukiwania gotowego. Odpowiedz Link
amadyn Re: gdzie można kupić karmnik w Krakowie ? 16.10.04, 13:06 eduseek.interklasa.pl/artykuly/artykul/ida/1276/idc/2/ klub.chip.pl/irex/ogrodnr33/warsztat/articles/budki_legowe.htmlamadyn Odpowiedz Link
amadyn Re: gdzie można kupić karmnik w Krakowie ? 16.10.04, 13:09 To jest poprawny link klub.chip.pl/irex/ogrodnr33/warsztat/articles/budki_legowe.html Odpowiedz Link
7777777s Re: gdzie można kupić karmnik w Krakowie ? 17.10.04, 14:02 projekt świetny, dzięki mam pytania: -czy to jedzenie to się wrzuca przez ten otwór? -jeśli tak to nic nie będzie widać, np. czy zostało zjedzone czy nie i czy jest tam jakiś lokator czy nie -w takim razie do czego służą te karmniki na czterech słupkach i daszek , czyzby to były atrapy? -czy można ten karmnik zamocować na murku odl. ok.1,5m od ścieżki prowadzącej do domu?czy nie będzie za blisko? wiem że wszystkie moje pytania na tym forum dla miłośników ptaków są naiwne... Odpowiedz Link
carduelis budka lęgowa 17.10.04, 14:19 Budka lęgowa nie słuzy do dokarmiania ptaków! Jest to można powiedzieć odpowiednik (substytut) dziupli. Niektóre ptaki buduja swoje gniazda tylko w dziuplach (są to tzw. dziuplaki np. sikory, pleszka, pełzacze i inne) i dla nich ludzie zakładaja budki legowe w miejscach gdzie nie ma naturalnych dziupli. Karmniki natomiast to różnego rodaju budowle, w których wykłada się pokarm dla ptaków zimą. Pozdrawiam cardu Odpowiedz Link
cereusfoto Re: gdzie można kupić karmnik w Krakowie ? 18.10.04, 10:16 Witam Jesteś z Krakowa?, bo ja tak. Dwa tygodnie temu kupiłam śliczne karmniki w CASTORAMIE na Zakopianskiej. Jeden jest duży ( stojak kupuje się oddzielnie ). Na stojaku w połowie jest umieszczona tak półka nie przykryta daszkiem. U góry montuje się karmnik na wekręt motylkowy, który kupuje się do kompletu również w tym sklepie. Tak się rozkręciłam ,ze dokupiłam jeszcze jeden nieco mniejszy brzozowy z plecionym dołem w formie balkoniku. Ten z kolei spróbuję powiesić na drzewie. Co prawda oba karmniki + stojak nie należą do tanich ( zapłaciłam coś około 100 zł. może trochę ponad ), ale cóż sięnie robi dla milusińskich - wczoraj właśnie rzuciłam pierwsze danie - rozgniecione orzechy włoskie - ptaszęta chciały się pozabijać z radości. Odpowiedz Link