Witam, zarejestrowałem się na Państwa forum w nadziei na uzyskanie odpowiedzi na pytanie które przyszło mi do głowy po obejrzeniu filmu o przeróżnych typach gniazd u ptaków. Próba wyguglowania odpowiedzi się nie udała, zapewne przez zbyt specyficzny temat, więc mam nadzieję że w miejscu zrzeszającym specjalistów uda mi się poszerzyć wiedzę
Do rzeczy: z obejrzanego filmu dowiedziałem się, że u większości gatunków budową gniazda ptaki nie zajmują się wspólnie, tylko jest to rola przypisana naturalnie jednej z płci. Przykładowo, jeśli wierzyć dokumentowi, u koliberka rubinobrodego za budowę gniazda odpowiada samiczka - samce się do konstrukcji nie przykładają.
To, co mnie interesuje, to: czy w przypadku takich gatunków, gdzie budowa gniazda zakodowana jest u jednej z płci - zaobserwowano kiedykolwiek przypadki odstające od reguły? Przypadki samców takiego gatunku, którzy wbrew zwyczajom w obrębie danego gatunku zajęli się budową gniazda, mimo że standardowo nie jest to zachowanie u nich występujące?
Pytanie powstało w mojej głowie gdyż interesuje mnie korelacja zachowań ludzkich i zwierzęcych. Czytałem o przypadkach homoseksualizmu wśród zwierząt - ciekawi mnie więc czy zachowania wbrew typowej "roli społecznej" również zostały u zwierząt zaobserwowane. Czy jeśli w obrębie danego gatunku budowa gniazda jest "społecznie" przypisana do danej płci, to czy w obrębie tegoż gatunku mogą występować przypadki "łamania" takiego "tabu".
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi