lablafox 23.12.04, 12:20 Wczoraj na spacerze ,w bajkowej scenerii świata pokrytego szadzia spotkałam za moim osiedlem w Poznaniu, stado trznadli i gila . Zdjęcia zrobiłam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fan_gazety Re: Trznadle 28.12.04, 14:41 No dobrze . Widziałaś, sfotografowałaś, narobiłaś smaczku i co... Może jeszcze powiesz, gdzie można te zdjęcia obejrzeć ? 22.12 i koło mnie, na S od Poznania, pogoda była niezwykła. Bajkowa zupełnie. Odpowiedz Link
lablafox Re: Trznadle 28.12.04, 18:36 Problem polega na tym ,iż zdjęcia robię ogromne i nie potrafię zmniejszać. Nie wiem więc jak je zamieszczać. Ukłony Odpowiedz Link
jan_kos Zmiejszanie zdjęć 28.12.04, 20:10 lablafox napisała: > Problem polega na tym ,iż zdjęcia robię ogromne i nie potrafię zmniejszać. > Nie wiem więc jak je zamieszczać. ** Rozumiem, że piszesz o zdjęciach zapisanych cyfrowo. Napisz jakiego systemu operacyjnego używasz w komputerze, to postaram się coś podpowiedzieć, jak zmniejszać te zdjęcia. To nic trudnego . Nawet dla "nietechnicznej" . Tak naciskam bo jak sobie wyobrażę dobre zdjęcia trznadli na tle roślinności z szadzią, to aż miło sie robi ... > Ukłony ** Nazwajem Odpowiedz Link
lablafox Re: Zmiejszanie zdjęć 28.12.04, 21:16 jan_kos napisał: > lablafox napisała: > > > Problem polega na tym ,iż zdjęcia robię ogromne i nie potrafię zmniejszać > . > > Nie wiem więc jak je zamieszczać. > ** Rozumiem, że piszesz o zdjęciach zapisanych cyfrowo. Napisz jakiego systemu > operacyjnego używasz w komputerze, to postaram się coś podpowiedzieć, jak > zmniejszać te zdjęcia. To nic trudnego . Nawet dla "nietechnicznej" . > Tak naciskam bo jak sobie wyobrażę dobre zdjęcia trznadli na tle roślinności z > > szadzią, to aż miło sie robi ... Moge je przesłac Tobie meilem. System- Windows XP > > > Ukłony > ** Nazwajem Odpowiedz Link
jan_kos Re: Zmiejszanie zdjęć 29.12.04, 08:01 Windows XP. Istnieją dużo lepsze programy do tego celu, w tym mnóstwo darmowych, dostępnych w necie, ale możesz użyć po prostu "Painta". W tym programie można zdjęcie a) przyciąć (wykadrować), b) zmniejszyć całość bez przycinania. a) Jeśli położenie wszystkich krawędzi zdjęcia ma być zmienione, to otwierasz obrazek pierwotny, "wciskasz" w belce narzędziowej klawisz "zaznacz", następnie myszką zaznaczasz odpowiedni fragment zdjęcia. Potem wykonujesz polecenie kopiuj, tworzysz nowy plik i wklejasz to do tego nowo utworzonego pliku. Jeśli lewy i gorny brzeg zdjęcia jest tam gdzie być powinien, to sprawa jest prostsza, bo wystarczy tylko, (bez żadnego zaznaczania myszką) "złapać" myszką dolną i prawą krawędź obrazka i przesunąć do pożądanej pozycji. b) Do tego służy polecenie "rozciągnij/pochyl" w menu. Wystarczy tam podać w procentach żądaną wielkość obrazka i już - oczywiście taką samą dla długości i szerokości, no chyba że się chce zdjęcie zniekształcić. Jeśli masz pakiet Office 2003, to tam jest bardzo, bardzo wygodne narzędzie do obróbki zdjęć o nazwie "Picture Manager". Do wstępnych "zabaw" z obróbką zdjęć - naprawdę bardzo prosty w użyciu program. Powodzenia ! Odpowiedz Link
blotniak32 Re: Trznadle 28.12.04, 20:56 Czesc! A ja mam zdiecia Trznadli na tle gladzi......tynkowej Cekol.... Zartowalem Odpowiedz Link
lablafox Re: Trznadle 23.01.05, 20:02 Zdjęcia trznadli umieściłam w "Ogrodzie - fotografie" w wątku Restauracja. Będą jutro. Odpowiedz Link
fan_gazety Sympatyczne zdjęcia. Ten mróz... 25.01.05, 17:50 Czegoś podobnego się spodziewałem Dlatego tak namawiałem do ujawnienia gdzieś tych fotek. Dziękuję. I powodzenia przy kolejnych podejściach do ptaków Odpowiedz Link
calandra Re: Trznadle 25.01.05, 16:50 Dlatego właśnie lubię Poznań... Wyjeżdża się 10 minut drogi poza centrum, autobusem MPK i można zaobserwować niemal wszystko A rarytasów ornitologicznych w naszym kochanym mieście nie brakuje Odpowiedz Link
lablafox Re: Trznadle 25.01.05, 18:30 Miałam to szczęście mieszkać między fortem, a Maltą - ogromne blokowisko Os. Rusa . Wśród niego ogrom ptaków i obserwacje oraz doświadczenia z ptakami niesamowite. Teraz mieszkam w kompleksie leśnym rozpoczynającym się parkiem Sołackim , dalej Rusałką , jeziorem Strzeszyńskim i j.Kierskim , a z drugiej strony starymi Podolanami z wielkimi zasobami starodrzewu i niestety - nikły kontakt z ptakami. Tam współistnienie. Tam ptaki miały swoje imiona, pojawiały się czy raczej reagowały na moje wyjście na balkon.Zimą wywoływały krakaniem, a sroki skrzeczeniem. Brakuje mi ich bardzo. No tak , ale tam spędziłam 27 lat , tutaj 1/2 roku. Tutaj oczekiwanie. Dziś doczekałam się 3 turlających się po ziemi dzietlatek ,lubię ich świergot i kilkunastu gawronów , które są obok, a nie z nami. Odpowiedz Link
calandra Re: Trznadle 26.01.05, 09:47 No, Malta to bardzo ciekawe miejsce, zwłaszcza stawy na Cybinie (Browarny, Młyński i Antoniński), wspaniały zakątek ornitologiczny, zawsze się znajdzie tam coś ciekawego... Ech, pamiętam stamtąd moje pierwsze spotkania z gągołami, świstunem, płaskonosem, zimorodki i remizy tam co roku gniazdują, a przelotach można obserwować głowienki, czernice.. Kurczę, i pomyśleć, że to jeszcze Poznań ! Sołacza aż tak dobrze nie znam, chociaż w zeszłym roku w parku wszyscy obserowali sobie kaczora mandarynki, bardzo ładny był, chciałam go sfotografować, ale w początkach maja zniknął stamtąd, za to pojawiła się samica świstuna, którą udało mi się pofotografować O Podolanach za to nie mam najmniejszego pojęcia i jakoś rzadko tam bywam, by obserwować ptaki. Ja jestem z Winograd, więc zasadniczo najlepiej znam piątkowskie tereny, no i moje ukochane Naramowice. Tam jest co obserwować ! Z Poznania ciekawe tereny sa też ponoć na Głuszynie. Chyba się tam kiedyś wybiorę. Odpowiedz Link