Dodaj do ulubionych

Dlaczego nie wolno ryżu?

24.11.05, 19:34
Od kilku lat na balkonie w blokowisku wystawiam karmnik.Korzystaja bogatki i
wóbelki.Jeżeli zima jest długa przylatuja to wiosną sa jeszcze czyzyki,zięby i
dzwońce.
Wróble w pierwszej kolejnosci wyjadały ryż.Nawet przed pszenicą.Przeczytałam
kiedys ,że ryz szkodzi i przestałam wysypywać,ale nie wiem dlaczego szkodzi.
Przecież to takie samo ziarno jak inne kasze.Teraz daje kasze:gryczana,pęczak
i płatki owsiane.Jaglana lub siemię nie cieszy sie powodzeniem.Tak samo gotowe
mieszanki dla ziarnojadów ze sklepu zoologicznego nie są akceptowane.Wróble
bardzo też lubią okruchy z bułki.Przyznam się,ze nie daję im okruszków ze
swoich bułek,ale kupuję im specjalnie pieczywko.Sikorki dostaja słonecznik
niełuskany.Okropnie brudza tymi łuskami sąsiadom pietro nizej,ale oni też mają
karmnik ,a więc nie narzekaja.Dawałabym im niełuskany,ale przy apetycie i
mozliwościach wróbli jest to zbyt droga impreza.
Rozpisałam się o czymś innym,ale jak faktycznie jest z tym ryżem? Grażyna
Obserwuj wątek
    • wrexham Re: Dlaczego nie wolno ryżu? 24.11.05, 22:23
      a przy okazji czy mozecie wtracic czemu chlebek niedobry dla kaczek? nawet ten
      rzucony na trawke, a nie do wody?
      • cereusfoto Re: Dlaczego nie wolno ryżu? 25.11.05, 07:28
        Do końca nie jestem pewna ale zapewne chodzi o to jakie składniki w danym
        pokarmie są zawarte. Chleba nie dajemy ( zawiera sól )o spleśniałym nie
        wspomnę. Tak samo ma się rzecz z ziemniakami i innymi resztakim z naszych
        stołów. Co do ryżu to nie wiem - może zbyt pęcznieje w ptasich żółądkach, albo
        jest nie trawiony. A czy dajesz gotowany, czy suchy ryż? Może gotowany bez soli
        byłby lepszy?
        • wrexham Re: Dlaczego nie wolno ryżu? 25.11.05, 11:26
          chleba nie? ok - dzis poszlam z wielka reklamowka pelna gotowanego bez soli
          makaronu zmieszanego z platkami owsianymi, peczakiem (suchym), i kasza
          jeczmiena drobna (tez sucha), wywalilam to na oczyszczony ze sniegu brzeg stawu
          i kaczki mnie...olaly; dokumentnie; jakas pani obok potem stanela i rzucala im
          do wody chleb i wszystkie z darciem dziobow polecialy do niej, a przy moim
          zarciu zostaly tylko wierne mewy, kawki, wrony i golebie - dobre i to;
          w uk panuje przekonanie, ze nie ma nic lepszego dla kaczek i labedzi niz
          splesnialy tost, zadna sila nie jest w stanie przekonac tych zakutych lbow -
          probowalam;
          te kaczki u nas juz przez pokolenia jedza chleb i zyja i wygladaja calkiem
          dobrze; pan wajrak podobno (nie syszalam tego osobiscie) powiedzial, ze skoro
          juz chleb to serwowany na trawe, a nie do wody - rzucalam na trawe male
          kawaleczki, a one braly w dzioby, lazly do wody, rozmaczaly (a nie byl twardy)
          i dopiero potem jadly, albo najadaly sie na brzegu, a potem popijaly woda, no i?
          • misia007 Re: Dlaczego nie wolno ryżu? 29.11.05, 16:26
            Ale co w końcu z tym ryzem, wolno dawać czy nie? Gołąb na parapet mi przylatuje
            już trzecią zimę i czasem jak nic nie mam to mu ryz suchy daję i wcina i nic mu.
            Je również kocie puszki bardzi chętnie.
    • grazynaps Re: Dlaczego nie wolno ryżu? 01.12.05, 09:26
      Wnioskuję że wolno.Zaczęłam znów wysypywać ryż-oczywiście w mieszance z innymi
      kaszami.Jedno wiem ryz wróblom lepiej smakuje niż pszenica.Pozdrawiam Grażyna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka