Dodaj do ulubionych

Dokarmianie

15.01.06, 21:43
Wszystkim osobom, które zajmują się dokarmianiem ptaków polecam lekturę
niniejszego artykułu. Omawia on bardzo dokładnie liczne zagrożenia dla
zwierząt wynikające z tego procederu. Myślę, że podejmując się dokarmiania, co
jest popularnym tematem na tym forum, warto mieć świadomość tego co się robi i
jakie są efekty - w szczególności szkody jakie można wyrządzić.

www.salamandra.org.pl/news/index.php?id=78
Obserwuj wątek
    • niemed Re: Dokarmianie 15.01.06, 23:46
      Bardzo dobry artykuł, dziękuję.
      Dodałbym zastrzeżenie, że ptaki ( zwierzęta w ogóle ) żyjące blisko siedzib
      ludzkich, wręcz pośród ludzi, a zwłaszcza w dużych miastach, z własnego
      przeciez wyboru i od pokoleń, nie są już dzikimi zwierzętami w znaczeniu jakim
      posługuje się autor artykułu. Dlatego niektórych argumentów nt skutków
      karmienia nie da się w przypadku ptaków miejskich przyjąć bez dyskusji.
    • magze Re: Dokarmianie 16.01.06, 18:58
      z polecanego artukułu ...NIEWŁAŚCIWIE UMIESZCZONE KARMNIKI mogą zwiększać
      presję drapieżników na korzystające z nich zwierzęta (np. koty potrafią szybko
      się zorientować, że gromadzące się licznie wokół karmnika ptaki, zajęte
      rywalizowaniem o rozrzucane przez siebie okruszki czy ziarna, tracą czujność i
      stają się łatwym łupem)......

Sama to zaobserwowałam. Poszłam wsypać karmę do karmnika ( na starej wiśni). Po
      chwili przyleciał na pobliską brzozę krogulec,a ja jeszcze nie zdążyłam
      odejść. Upolował ptaszka siędzącego na tuji obok wiśni. Zawsze tam jest wiele
      osobników oczekujęcych na darmowe jedzenie. Byłam w odległości ok 10m. Dotąd
      nie obserwowałam takiego lotu koszącego.
      • blotniak32 Re: Dokarmianie 16.01.06, 19:51
        Ty to jesteś szczęściara.Do mnie przylatuje co dziennie od miesiąca i nie
        widziałem ,żeby coś upolował.A szkoda -bo Krogulec jest ptakiem
        nielicznym ,natomiast Bogatka jest bardzo liczna.Śmierć jednej Bogatki nie
        zagrozi stabilności populacji,natomiast śmierć głodowa Krogulca to jest już
        bardziej dotkliwa strata.Lepiej ,żeby złapał Bogatkę czy Wróbla (musi coś jeść)
        niż ,żeby miał złapać Grubodzioba czy Gila...
        A wogul to gdzie mieszkasz? W jakiej części Polski?
        Pozdrawiam. Tomek
        • magze Re: Dokarmianie 16.01.06, 21:08
          Ogladałam zrobione przez Ciebie zdjęcia krogulca w locie i dlatego udało mi się
          go rozpoznać.
          Mieszkam koło Piaseczna ( tego pod Warszawą). Wokoło są lasy i pola , a moja
          miejscowość jest bardzo zadrzewiona - działki ze starym drzewostanem(dęby,
          sosny, świerki, brzozy).
          Wydaje mi się ,że krogulec musiał od jakiegoś czasu obserwować gdzie i kiedy
          ptaki się gromadzą. Widziałam go , jak siedział na olbrzymim dębie na granicy
          mojej działki i w momencie jak pojawiłam się z kubkiem pełnym ziarna ,
          przelecial na pobliską brzozę. No i upolował to co chciał. Za to reakcja mojego
          psa była dla mnie dziwna. Szczekał , kiedy ten ptaszek kwilił, a po chwili
          przyleciał i łasił i tulił się jak pokojowy piesek. Zupełnie to nie było w jego
          zwyczaju- jest to olbrzymi owczarek niemiecki.
    • groha Re: Dokarmianie 17.01.06, 00:19
      Przeczytałam i się nieco uspokoiłam. Bo po pierwsze, zwracam uwagę na jakość
      karmy, a po wtóre - te niezagrożone gatunki, czyli sikorki, wróble i sierpówki,
      które goszczą na moim balkonie wcale nie są już dzikie. Każdego ranka kłaniają
      mi się i mówią "cześć", gdy podchodzę do oknasmile
    • sikorka58 Re: Dokarmianie 17.01.06, 18:25
      gdzie i po ile kupujecie słonecznik?
      I jak to jest z tym dokarmianiem przy ptasiej grypie? Czy nie tworzy to
      zagrożenia dla ludzi. W końcu karmik trzeba czasami dotknąć?
      • niemed Re: Dokarmianie 17.01.06, 18:53
        1,5-2pn/kg, na bazarku w Falenicy, ale nie łuskany. Nasza forumowa guru daje
        chyba łuskany, ale do jej karmnika to sam wybrałbym się na małe Coniecosmile
        • blotniak32 Re: Dokarmianie 17.01.06, 20:20
          A ja do Jej ogródka -"...moja mowa będzie krótka...".... Żartowałem. smile
        • sikorka58 Re: Dokarmianie 17.01.06, 21:28
          ale okolica po tym łuskanym wyglada jak po wojnie. dlatego kupuję łuskany po
          3.10-3.20/kg. Może jest gdziś taniej?
        • halfoat Re: Dokarmianie 17.01.06, 22:22
          Ja też kupuję niełuskany po 2zł/kg.
          Ostatnio zakupiłem trochę rzepaku na próbę i sikorki nawet na niego nie
          spojrzały, za to dzwońce, jak braknie słonecznika, podjadają. W związku z tym
          mam pytanie, bo nie wiem czy moje sikorki takie rozpuszczone, czy ogólnie
          niezbyt im rzepak pasuje. Jakie są Wasze doświadczenia? Jakie nasiona
          oleiste prócz słonecznika są najchętniej konsumowane?
          • cereusfoto Re: Dokarmianie 18.01.06, 07:44
            Ołuskana dynia - pychotka! Moje ptactwo bardzo ją lubi, ale wydzielam ( głównie
            zatapiam ją w tłuszczu razem z makiem i ołuskanym słonecznikiem ) , bo dość
            drogo wychodzi ( najtaniej to ok. 10 zł. / 1 kg ), a one mają nieograniczone
            możliwości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka