cereusfoto 01.03.06, 08:17 Właśnie zaobserwowałam u mnie w karmniku pierwszego szpaka!!! Zajada się smlczykiem. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
domka1 Re: SZPAKI JUŻ SĄ !!! 01.03.06, 08:20 u mnie już od co najmniej tygodnia nalot szpaków na smalec właśnie sprzeczki i awantury na porządku dziennym. czasem robią tyle hałasu, że się boję, że dziecko mi obudzą Odpowiedz Link
cereusfoto Re: SZPAKI JUŻ SĄ !!! 01.03.06, 09:09 U mnie szpaki się jedynie stołują - a mieszkają u sąsiada, który ma od lat tę samą budkę - szkoda tylko, że nie remontowaną i nie czyszczoną. Ale coś je tu jednak ciągnie. Chętnie sama wywiesiłabym budkę lecz mam tylko dwa duże drzewa nadające się do powieszenia budek. Zresztą zarezerwowane już dla sikorek! Odpowiedz Link
ufo54 Co tam szpaki! Kosy są! 09.03.06, 17:57 Spóźniłem się znacznie. Bo piszesz o szpakach 1 marca. Dziś 9 marca ale już około 1 marca u mnie (Płock) zobaczyłem szpaka. Wyjątkowo mało płochliwy. Pozwala podejść do siebie na ok. 0,5 m i tylko patrzy. Obok był inny ptaszek łaciato ubarwiony. Dopiero za którymś razem skojarzyłem, że to samiczka... kiedy zobaczyłem jak mu ucieka a on za nią podfruwuje Czekam tylko jak zacznie śpiewać. Kilka lat temu zaczaiłem się na kosa przed 4.00 rano. Wykonałem tubę na mikrofon i nagrałem go do MP3. Żaden ptak tak pieknie nie śpiewa. Słowiki to jakieś tam poetyckie mity. I kos.mp3 gdzies mi zginęło niestety. Odpowiedz Link
ufo54 Fatal error 09.03.06, 18:00 Wszędzie tam gdzie piszę o tym, że widziałem — to widziałem kosa i to mam na myśli. Odpowiedz Link
sliwka1977 Re: SZPAKI JUŻ SĄ !!! 09.03.06, 19:50 Tak, parę dni temu szłam w słoneczny dzień przez skwer i na drzewie siedział sobie samotnie szpak cichutko podśpiewując. Tak mi się miło zrobiło, że aż zatęskniłam za wiosną Odpowiedz Link