kofan80 05.01.07, 19:02 Mam pytanie na które nie mogłem znaleźć nigdnie odpowiedzi - mianowicie gdzie śpią ptaki które żyją w miastach? dzięki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kofan80 Re: gdzie śpią ptaki 05.01.07, 19:29 mjot1 napisał: > Hm... No chyba w miastach sobie śpią... To wiadomo że w miastach, ale w jakim dokładnie miejscu. Robią gniazda, śpią na dachu, pod mostem, gdzie konkretnie? Odpowiedz Link
niwela.zj Re: gdzie śpią ptaki 05.01.07, 19:47 Sprecyzuj, które ptaki masz na myśli bo dopiero wtedy można snuć rozważania. Pozdr. Odpowiedz Link
strix1 Re: gdzie śpią ptaki 05.01.07, 22:09 Gołebie, a które masz na myśli sierpówki czy zdziczałe domowe(tzw. miejskie albo skalne)? Wróble pod dachami, w szczelinach budynków i na drzewach. Kruki no tych to w mieście raczej nie ma. A w ogóle z twojego pytania wynika że z ornitologia nie jestes za pan brat. Więc podglądanie ptaków, które gdzie sadowia się na noc może być super wstępem do przygody z ptakami w herbie. Pozdrawiam Strix. Przy okazji dla wszystkich forumowiczów najlepsze zyczenia z okazji 2007 roku. Wielu ciekawych ptasich obserwacji. Odpowiedz Link
m2w7 Re: gdzie śpią ptaki 08.01.07, 08:09 na drzewach, w zaroślach, w załomach murów, na słupach telefonicznych czy energetycznych, na latarniach czy słupach reklamowych. W Warszawie ogromne stada gawronów zlatują się nocować w Lasku Bielańskim (wbrew nazwie całkiem duży, stary las w środku miasta). Z gniazd i budek lęgowych korzystają w okresie lęgowym (są dla piskląt) ale trzeba zwrócić uwagę, że ptaki w mieście mogą mieć więcej lęgów niż nie-miejscy pobratymcy (albo w zupełnie nieoczekiwanych terminach). Odpowiedz Link
kamikazi Re: gdzie śpią ptaki 20.01.07, 14:53 Hej, Mam pytanie odnośnie Lasku Bielańskiego. Czy w tym roku też nocują tam krukowate? Pozdrawiam, Kasia Odpowiedz Link