krzysiek133 Re: dzierlatki 18.02.07, 11:49 W Legnicy znam kilka stanowisk lęgowych dzierlatki. Wszystkie są na terenach otwartych przy dużych supermarketach. Jak to jest w waszych miastach? Czy zna ktoś stanowiska dzierlatki z terenów wiejskich? Odpowiedz Link
strix1 Re: dzierlatki 18.02.07, 17:45 No ja jestem ze wsi Krzysiu z dzierlatkami to w ogóle jest ostatnio kłopot (patrz ostatni raport z MPPL). U mnie dzierlatka jest bardzo nieliczna osobiście nigdy nie przeszukiwałem terenu pod jej kątem, ale w wieluńskiem znam parę miejsc gdzie wystepuje. Dlaczego pytasz o dzierlatki na wsi? Odpowiedz Link
krzysiek133 Re: dzierlatki 19.02.07, 07:46 Też mieszkam na wsi i dobrze mi z tym. Pamietam dzierlatki na wsiach (to było dawno temu). Teraz nie znam stanowisk dzierlatki z terenów innych niż miasta. Ciekawi mnie czy jeszcze gdziekolwiek zostały "wiejskie" dzierlatki. Podobnie jest z pustułkami. Nie widziałem ich dawno na wioskach czy na polach oddalonych od miast. Odpowiedz Link
strix1 Re: dzierlatki 19.02.07, 16:44 A mnie na mojej wsi też jest dobrze ))) Tez pamiętam jak dzierlatek na wsi bylo więcej Z pustułkami też masz chyba racje populacja miejska znacznie przewyższa tą wiejską, ackolwiek u mnie do najbliższego miasta w prostej jakies 12 - 15 km pustułki pojawiają się choć nie znam 100% wiejskiego stanowiska lęgowego, miejskie w Wieluniu i owszem ale na wsi niestety. Ale w sezonie legowym widuje u siebie pustułki więc myslę że gdzies mają gniazdo. Odpowiedz Link
burakpl4 Re: dzierlatki 02.04.07, 23:32 u mnie w mieście były pospolite kiedyś, teraz już nie występują raczej - nie widać, nie słychać. Zakończyły bytowanie gdy takie niezagospodarowane tereny za miastem zarosły krzakami i drzewami. Odpowiedz Link