Dodaj do ulubionych

dzierlatki

18.02.07, 11:48
Obserwuj wątek
    • krzysiek133 Re: dzierlatki 18.02.07, 11:49
      W Legnicy znam kilka stanowisk lęgowych dzierlatki. Wszystkie są na terenach
      otwartych przy dużych supermarketach. Jak to jest w waszych miastach?
      Czy zna ktoś stanowiska dzierlatki z terenów wiejskich?
      • strix1 Re: dzierlatki 18.02.07, 17:45
        No ja jestem ze wsi smile
        Krzysiu z dzierlatkami to w ogóle jest ostatnio kłopot (patrz ostatni raport z
        MPPL).
        U mnie dzierlatka jest bardzo nieliczna osobiście nigdy nie przeszukiwałem
        terenu pod jej kątem, ale w wieluńskiem znam parę miejsc gdzie wystepuje.
        Dlaczego pytasz o dzierlatki na wsi?
        • krzysiek133 Re: dzierlatki 19.02.07, 07:46
          Też mieszkam na wsi smile i dobrze mi z tym.
          Pamietam dzierlatki na wsiach (to było dawno temu). Teraz nie znam stanowisk
          dzierlatki z terenów innych niż miasta. Ciekawi mnie czy jeszcze gdziekolwiek
          zostały "wiejskie" dzierlatki. Podobnie jest z pustułkami. Nie widziałem ich
          dawno na wioskach czy na polach oddalonych od miast.
          • strix1 Re: dzierlatki 19.02.07, 16:44
            A mnie na mojej wsi też jest dobrze smile)))
            Tez pamiętam jak dzierlatek na wsi bylo więcej sad
            Z pustułkami też masz chyba racje populacja miejska znacznie przewyższa tą
            wiejską, ackolwiek u mnie do najbliższego miasta w prostej jakies 12 - 15 km
            pustułki pojawiają się choć nie znam 100% wiejskiego stanowiska lęgowego,
            miejskie w Wieluniu i owszem ale na wsi niestety. Ale w sezonie legowym widuje
            u siebie pustułki więc myslę że gdzies mają gniazdo.
            • burakpl4 Re: dzierlatki 02.04.07, 23:32
              u mnie w mieście były pospolite kiedyś, teraz już nie występują raczej - nie
              widać, nie słychać. Zakończyły bytowanie gdy takie niezagospodarowane tereny za
              miastem zarosły krzakami i drzewami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka