sylwia.g21 07.05.07, 08:35 przylatywały na moją działkę na Mazurach, brzuszek intensywnie pomarańczowy, główka czarna, trochę białego...obserwowałam przez lornetkę, ptaszek niewielki,pomóżcie zidentyfikować.. dziękuję Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uwazna Re: co to? 07.05.07, 09:06 Intensywnie pomarańczowy? Nie ma u nas ptaków, które miałyby taki kolor brzucha. Może raczej rdzawy? Jeśli tak, to mogły to być pleszki (Phoenicurus phoenicurus). Opis pasuje też trochę do trznadla złotawego, ale on ma brzuch żółty i jest u nas niezwykle rzadki, więc nie sądzę. Odpowiedz Link
sylwia.g21 Re: co to? 07.05.07, 10:46 bardzo dziękuję, to była pleszka, na 100%,cieszę się że wiem.. miłego dnia Odpowiedz Link
lurban Re: co to? 07.05.07, 17:19 Ja bym jeszcze sprawdził kląskawkę. Opis idealnie pasuje do samca (biały kołnierzyk). Odpowiedz Link
sylwia.g21 Re: co to? 08.05.07, 09:27 no to mi trochę namieszaliście...gil napewno nie ale może kląskawka.. ale bardzo dziękuję że zainteresowanie.. może jeszcze przyleci to spróbuję się lepiej przyjrzeć Odpowiedz Link
aix.sponsa Re: co to? 08.05.07, 16:31 To pleszka, idealnie pasuje do opisu (szczególnie ten jaskrawopomarańczowy brzuszek i pierś) Odpowiedz Link
jussicolubimaliny Re: co to? 08.05.07, 17:42 no wlasnie, klaskawka tez bardzo mozliwe, zwazajax na fakt, ze dzialka jest na mazurach. Odpowiedz Link
anna.2007 Re: co to? 11.05.07, 08:10 U mnie mieszka na Mazurach podobny ptaszek. Zaopatrzona w atlas doszłam do wniosku, że to rudzik. Były co prawda podobne inne, ale ten najbardziej pasował. Nie znam się na ptakach i bardzo żałuję. Ostatnio widziałam nad jeziorem prawie kanarka. Kulczyk? Odpowiedz Link