gaudencja 02.01.10, 21:37 Wątek o tym imieniu był już dosyć dawno, a ja sie właśnie chciałam podzielić z Wami tym, że poznałam ostatnio już drugiego kilkuletniego Wacka i zastanawiam się, czy to może zwiastować jakiś szerszy trend? Imię podoba mi się tak w ogóle, zdrobnienie jest urocze i gdyby nie to, że sie utarło w innym kontekście, być może nawet bym na tych Wacków aż tak szczególnie nie zwracała uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cyprysiowa Re: Wacław IP: *.centertel.pl 02.01.10, 21:59 Oj chyba trendu nie bedzie Wacek jako przyrodzenie, wystepuje w mowie potocznej czesto wiec jako imie dla potomka sie nie nada, za kilkanascie lat moze inaczej "bedziemy" nazywac w mowie potocznej "członka" i wtedy ... ale raczej nie nie sadze, zawiera tez literka "ł" a teraz wiekszosc szuka imion "bez polskich znaków" zeby było miedzynarodowe, bo nie wiadomo jak sie losy dziciak ułoza, "gdzie za chlebem wyruszy" Wacławowi nie wroze kariery znam jednego ma obecnie trzy dychy i nie znosi swojego imienia, autentycznie nie znosi, posługuje sie ksywą Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Wacław 02.01.10, 22:21 Mam takie odczucia jak Gaudencja, mnie się imię naprawdę podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wacław 02.01.10, 22:53 Gość portalu: cyprysiowa napisał(a): > Oj chyba trendu nie bedzie Tylko że właśnie tych dwóch małych Wacławów urodziło się w rodzinach, powiedziałabym, wzorcotwórczych. i wtedy ... > ale raczej nie > nie sadze, Ja też 12 lat temu nie sądziłam, ze Franciszek zdobędzie popularność... > zawiera tez literka "ł" a teraz wiekszosc szuka imion "bez polskich > znaków" zeby było miedzynarodowe, bo nie wiadomo jak sie losy > dziciak ułoza, "gdzie za chlebem wyruszy" Chyba nie większość - tym bardziej, że jesli ktoś naprawdę wyjeżdża za granicę, wie, że znacznie bardziej kłopotliwe od znaków diakrytycznych są tam typowo polskie zbitki niektórych liter. Ł zawsze można zastąpić "l", ale jak taki cudzoziemiec ma przeczytać - kompletnie pozbawioną znaków diakrytcznych - Katarzynę? Wśród najpopularniejszych imion dla chłopców mamy Pawła, Michała, Mikołaja, oraz trudnych dla cudzoziemców Macieja, Wojciecha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyprysiowa Re: Wacław IP: *.centertel.pl 02.01.10, 23:26 dwie rodziny to za mało, reszty ze świecą szukac > Ja też 12 lat temu nie sądziłam, ze Franciszek zdobędzie > popularność... ja tez, dlatego napisałam za kilkanaści lat ..może > Chyba nie większość - tym bardziej, że jesli ktoś naprawdę wyjeżdża > za granicę... Wiekszosc, tu nie chodzi o nas ale o nasze dzieci, ktore na dzien dzisiejszy zadnych planow na przyszłaosc nie maja, podrosną i nie wiesz gdzie zamieszka... że znacznie bardziej kłopotliwe od znaków > diakrytycznych są tam typowo polskie zbitki niektórych liter jasne "bez polskich znaków" no i oczywiscie "rz" "ch" "sz" "cz" itp > Wśród najpopularniejszych imion dla chłopców mamy Pawła, Michała, > Mikołaja, oraz trudnych dla cudzoziemców Macieja, Wojciecha to mnie zabiłas, naprawde? sa jakies statystyki 3 lata mieszkałam w UK, a dzieci moich znajomych rodaków, a mam ich naprawde sporow w wieku 25-30, dzieci urodzone w UK to Sebastian Jakub Dawid Konrad Tymon Leon Igor Antonina sa tez i takie (a co o nich mysle, o rodzicach oczywiscie ... to wywołuje moj lekki usmiech na twarzy) Nadia Nicola Alan Oliver Victor Dennis Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wacław 03.01.10, 00:04 Gość portalu: cyprysiowa napisał(a): > > Ja też 12 lat temu nie sądziłam, ze Franciszek zdobędzie > > popularność... > > ja tez, dlatego napisałam za kilkanaści lat ..może Jeśli piszę o zwiastunie trendu, to mowa własnie o czasie kilkunastu lat, po których trend nastąpi. > > Chyba nie większość - tym bardziej, że jesli ktoś naprawdę wyjeżdża > > za granicę... > > Wiekszosc, Właśnie nie - jeśli sa spore grupy imion, które świadczą o tym, że nie większośc. > > Wśród najpopularniejszych imion dla chłopców mamy Pawła, Michała, > > Mikołaja, oraz trudnych dla cudzoziemców Macieja, Wojciecha > > to mnie zabiłas, naprawde? sa jakies statystyki Są i wiszą podlinkowane od dłuższego czasu w opisie forum, a na pierwszej stronie forum jest dyskusja pod artykułem, na ktory się powołuję. > 3 lata mieszkałam w UK, a dzieci moich znajomych rodaków, a mam ich > naprawde sporow w wieku 25-30, dzieci urodzone w UK to Większość polskich dzieci rodzi się jednak mimo wszystko w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Wacław 03.01.10, 12:41 Cyprysiowa, myślę że przesadzasz z tym pędem Polaków do wyzbywania się polskich znaków diakrytycznych. Pewnie, że jak ktoś mieszka za granicą i tam się dziecko rodzi, to szuka takich imion, które nie będą sprawiać większych kłopotów. Ale mieszkając w Polsce nie robiłabym z tego kryterium, bo nikt nie wie, jak się losy dziecka potoczą. Może akurat zechce jednak zostać w Polsce a może wyjedzie do Afryki nawracać tubylców. I ja mam zgadywać, czy imię będzie mu tam przeszkadzać? A Wacław jest akurat imieniem względnie osłuchanym na arenie międzynarodowej (Vaclav Havel, Vaclav Klaus). Co do skojarzeń z przyrodzeniem, to ja jakoś nie mam problemu z odróżnieniem i nie patrzę na znanych mi Wacławów jak na chodzące "zwisy męskie". Ale rozumiem, że może to być kłopotliwe. Mam jednak nadzieję, że nowy trend w imiennictwie wyprze to głupawe skojarzenie, bo imię jest ładne. U mnie w rodzinie przewijało się przez pokolenia. Niestety na razie brak kontynuatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyprysiowa Re: Wacław IP: *.centertel.pl 03.01.10, 13:28 moze zaweze troche grupe społeczna młode mamusie w wieku 16-25 lat... zjawisko bardzo powrzechne (chodzi o kryteria wyboru imienia), akurat wiem co pisze uwazam ze nie bedzie mody na to imie... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wacław 03.01.10, 13:50 Trudno mi potwierdzić lub zaprzeczyć, wśród moich znajomych główna fala dzieci nastąpiła, kiedy mamusie były w wieku lat 30-35. Odpowiedz Link Zgłoś
ilka114 Re: Wacław 01.09.10, 10:44 > sa tez i takie (a co o nich mysle, > o rodzicach oczywiscie ... > to wywołuje moj lekki usmiech na twarzy) > Nadia > Nicola > Alan > Oliver > Victor > Dennis > Nadia najlepsza, mi się akurat bardzo podoba ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
iwonkocia Re: Wacław 01.09.10, 20:39 zgadza sie-moj syn Pawełek nie ma problemu z literka "ł". mowia na niego pawel. jednak za Wacławem nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Wacław 02.01.10, 23:11 Faktycznie, dzisiaj Wackiem nazywa się męskie przyrodzenia Nic to miłego. Mnie imię nie podoba się, właśnie przez to. Poza tym, w znajomych koleżanki na naszej-klasie znalazłam nastoletniego Wacława Klocka ... Litości, Wacek Klocek to już IMO przegięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
mel_bi Re: Wacław 02.01.10, 23:50 Mój teść tak się nazywa. Tragedia Pomijając nieustanne skojarzenia z "wackiem", to Wacław brzmi przekoszmarnie i nikt tak nie mówi, jak mówią Wacek, to wszyscy się śmieją, a Wacuś dla zaawansowanego wiekiem pana - brr! Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Wacław 03.01.10, 11:02 Mam nadzieję, że się przyjmie. To piękne imię, z pięknym znaczeniem i sympatycznymi imiennikami. Ciekawe, że Kasia nadal taka popularna, a przecież utarła się w podobnym kontekście co "wacuś". Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Wacław 03.01.10, 12:46 misself napisała: > Ciekawe, że Kasia nadal taka popularna, a przecież utarła się w podobnym > kontekście co "wacuś". Mam jednak wrażenie, że kasia jest regionalna, a wacek ogólnopolski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyprysiowa Re: Wacław IP: *.centertel.pl 03.01.10, 13:25 w naszych terenach "psiocha" to Krycha, małej Krystynki nie spotkałam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogna Re: Wacław IP: *.chello.pl 01.09.10, 09:19 Moja kuzynka dała synowi Wacław (po dziadku męża) 3 lata temu i choć początkowo też byłam zdziwiona, teraz zupełnie się do tego imienia przyzwyczaiłam. Aha, siostra Wacusia to Helenka - urodzona w tym roku (gdyby się urodził chłopiec to byłby Kazik). Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Wacław 01.09.10, 12:34 Wacław nie podoba mi się, zdrobnienie Wacek - no cóż.., wiadomo jakie skojarzenia. Obawiam się, że nastoletni Wacek mógłby mieć przechlapane. Uważam, że jest tyle imion, że nie musi być to akurat Wacek, bo moze to byc krzywda dla dziecka. Co do Kasi i Krychy to rzeczywiście regionalne, ja o czyms takim nie słyszałam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Etam [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 11:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Wacław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.10, 17:19 Obraźcie się bądź nie, ale w moich okolicach właśnie takie niezbyt korzystne skojarzenie jak gdzieś tam Kasia czy Krysia wywołuje Klara. W związku z tym obiektywnie ciekawe i ładne jest przez to totalnie obrzydzone. Pomaga temu też skojarzenie z pewną paskudną charakterem zakonnicą, aż mnie dreszcz po plecach przechodzi. brrr. Zwłaszcza, że była wicedyrektorką szkoły, do której chodziłam i miała tendencje do przeszukiwań internatu i szczucia na siebie uczniów ;/ Wacław podoba mi się w pełnej formie, Wacek niekoniecznie, ale ja ogólnie preferuję pełne formy imion Wacławek za to brzmi imo fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś