Dodaj do ulubionych

potrzebne odjechane imię dla chłopaka

IP: 109.243.106.* 10.09.10, 09:14
witam,
pomóżcie proszę wybrać imię dla chłopca, który na drugie imię będzie miał Dominik. Chciałabym, żeby pierwsze imię było rzadkie, ale w miarę osłuchane. Na pewno nie pierwsza 20 najpopularniejszych. Nazwisko polskie, zaczynające się na M, 8 liter, kończy się na -ski.
proponujcie proszę smile
Obserwuj wątek
    • wyczyny Re: potrzebne odjechane imię dla chłopaka 10.09.10, 09:27
      to moze: Kornel Dominik ..........ski
      Maurycy Dominik.................ski
      Aleksy Dominik....................ski
      Witold Dominik ..................ski
      Jaromir Dominik.................ski
      Emanuel Dominik...............ski
      Sylwester Dominik.............ski
      Jeremi/Jeremiasz Dominik...........ski
      Samuel Dominik .......skie
      • em.haa Kajetan 10.09.10, 17:11

• belle_amie Re: potrzebne odjechane imię dla chłopaka 10.09.10, 10:27
      Marcel
      Hubert
      Alan
      Eryk
      Przemysław
      Cezary
      Tytus
      Fryderyk
      • Gość: kaja Re: potrzebne odjechane imię dla chłopaka IP: *.range86-180.btcentralplus.com 10.10.10, 20:45
        Tymon
    • Gość: emma Re: potrzebne odjechane imię dla chłopaka IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.10, 11:59
      Kajetan
      Eryk
      Wincenty
      Lucjusz
      Olaf
      Baltazar
      Erazm
      Izydor
      Hektor
      Onufry
      Tadeusz
      Jozue
      Roch
      Ildefons
      Wilhelm
      Florian
      Feliks
      Urban
      Rudolf
      • ewa9717 Re: potrzebne odjechane imię dla chłopaka 10.09.10, 12:20
        Bonawentura!
        • domi_33 Re: potrzebne odjechane imię dla chłopaka 10.09.10, 15:14
          Napoleon!
    • luska.s Re: potrzebne odjechane imię dla chłopaka 10.09.10, 15:32
      Ruben
      Emil
      Bruno
      Eryk
      Tytus
      Klaudiusz
      Milan
      Mieszko
      • uwierz_mirando Re: potrzebne odjechane imię dla chłopaka 10.09.10, 16:54
        Aleksy
        Anatol
        Augustyn
        Beniamin
        Błażej
        Cedryk
        Cyprian
        Edward
        Eliasz
        Feliks
        Fryderyk
        Henryk
        Jeremi
        Jeremiasz
        Jędrzej
        Joachim
        Jonatan
        Jonasz
        Jordan
        Konstanty
        Kornel
        Leonard
        Marceli
        Mieszko
        Miłosz
        Olaf
        Olgierd
        Remigiusz
        Robert
        Roch
        Ruben
        Ryszard
        Sambor
        Sergiusz
        Seweryn
        Siemowit
        Tymon
        Tymoteusz
        Tytus
        Wincenty
        Witold
      • Gość: Michaelle Re: potrzebne odjechane imię dla chłopaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.10, 17:41
        Kosma
    • dalenia Re: potrzebne odjechane imię dla chłopaka 10.09.10, 17:04
      Maurycy, Feliks, Florian, Anatol, Wincenty, Miron, Ademar, Bazyli, Beniamin, Cyrus, Dionizy, Dobromir, Eliasz, Gaspar, Gwidon, Klemens, Kryspin, Lucjan, Namir, Ruben, Tobiasz, Tomir, Zachary.
    • wanielka z dotychczas wymienionych rozważam... 10.09.10, 20:04
      dziękuję za odzew smile

z wymienionych dotychczas imion podobają mi się i przechodzą do dalszych rozmyślań następujące imiona:
      Maurycy, Jeremi, Eryk, Roch, Cedryk, Dionizy
      jest jeszcze kilka które byłyby ok, ale mam złe skojarzenia, albo występują wśród rodziny lub znajomych.

każde z tych imion jest super, najbardziej podoba mi się Maurycy i teraz moje pytanie - imię i nazwisko zaczynają się tą samą sylabą, czy to nie brzmi źle?
      Maurycy Dominik Ma...ski
      dodatkowym problemem tych imion jest brak dużej ilości zdrobnień. jeżeli możecie mi powiedzieć jak je zdrabniać byłoby super, ponieważ poza jednym, czy dwoma zdrobnieniami do każdego z nich nic nie przychodzi mi do głowy.

czekam też na kolejne propozycje smile
      • dalenia Re: z dotychczas wymienionych rozważam... 10.09.10, 20:30
        Maurycy - uwielbiam to imię! Maurycy Motylski nie brzmi źle (to tylko przykładowe nazwisko). Jeśli chodzi o zdrobnienia to : Maurycek, Mauryś, Mryś, Mrysiunio, Rycek, Rucuś, Mauri, Mrycek - mnie przekonują jak najbardziej smile

Jeremi - moje ulubione imię i jak na razie "top one" dla przyszłego syna smile

Eryk, Cedryk - nie podobają mi się, odbieram pretensjonalnie

Roch - nigdy nie przepadałam, ale ostatnio się przekonuję. Szczególnie fajny wydaje mi się być Roszek.

Dionizy - jedno z moich ulubionych imion męskich smile Chciałabym mieć małego Dionka.

Wybrałabym Maurycego, Jeremiego albo Dionizego (ew. Rocha). Generalnie, którego imienia byś nie wybrała (poza Erykiem i Cedrykiem), to mnie się będzie bardzo podobało smile
        • wanielka Re: z dotychczas wymienionych rozważam... 10.09.10, 20:38
          Dalenio, prawie mnie przekonałaś do Maurycego podając TYLE zdrobnień, Mryś jest odlotowy smile
          kusi mnie też Dionizy - Dyzio rulezzzzz smile najgorsze, że nie mam takiego imienia, o którym mogłabym powiedzieć TO i żadne inne.
          • tetetka.81 Re: z dotychczas wymienionych rozważam... 10.09.10, 21:06
            Maurycy całkiem fajne, a z podanych propozycji Jaromir był moim zdaniem super i rzadkie.
            A czemu o ile wolno spytać Dominik to drugie imię ? Z reguły do 1 dobiera się 2, stąd moja ciekawość.
            • Gość: gość Re: z dotychczas wymienionych rozważam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 21:23
              a moim zdaniem 2 imię nie powinno być dobierane do 1, tylko jeśli już ktoś się decyduje na danie drugiego imienia to drugie imię powinno coś oznaczać, np. nadane na cześć kogoś
              • uwierz_mirando Re: z dotychczas wymienionych rozważam... 10.09.10, 21:55
                Maurycy - nie podoba mi się to imię, faktycznie problem ze zdrobnieniami, w każdym razie nic nie nasuwa mi się takiego jednoznacznego, w pierwszej chwili... Po zastanowieniu: Maurycek, Mauryś;
                Jeremi - bardzo, bardzo mi się podoba! Można nie zdrabniać, ale jśli chcesz to mnie na początek przychodzi do głowy Remi, Remik, Remek, Remko, Jeremiś;
                Eryk - zupełnie mi się nie podoba, brzmi dla mnie "niemęsko". Ze zdrobnień może Eryś, Eryczek;
                Roch - ogromnie mi się podoba! Zdrabniałabym Roszek, Roszko, Roszuś
                Cedryk - nie da się ukryć, że imię oryginalne i dość odważne, ale podoba mi się smile Zdrabniałabym Cedryś, Cedryczek;
                Dionizy - kompletnie mi się nie podoba i nie wyobrażam sobie nastolatka o tym imieniu. Zdrobnienia podsuwam: Dionek, Dionizuś, Dyzio...?

Podobają mi się w tej kolejności: Jeremi, Roch, Cedryk.
                Pozdrawiam smile
                • Gość: kaja Re: z dotychczas wymienionych rozważam... IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 10.09.10, 22:12
                  Mysle, ze Cedryk jest fajne i na pewno odjechanewink
          • dalenia Re: z dotychczas wymienionych rozważam... 10.09.10, 22:18
            wanielka napisała:
            > Dalenio, prawie mnie przekonałaś do Maurycego podając TYLE zdrobnień

Do każdego imienia da się znaleźć fajne zdrobnienia smile A sporo wyjdzie też "w praniu".

> kusi mnie też Dionizy - Dyzio rulezzzzz smile najgorsze, że nie mam takiego imieni
            > a, o którym mogłabym powiedzieć TO i żadne inne.

Masz już dwóch kandydatów. Teraz czekaj, aż Syn pojawi się na świecie smile Spojrzysz na buźkę i będziesz wiedziała czy to Mryś czy Dyzio.
            Swoją drogą, do Dominika bardziej pasuje mi Maurycy.
            • wanielka Re: z dotychczas wymienionych rozważam... 10.09.10, 22:28
              ciągle mnie tylko martwi to powtarzające się i w imieniu i w nazwisku pierwsze MA-, ale może to szukanie dziury w całym smile

na razie obstawiam jednak: Maurycy Dominik Ma...ski

czekam na kolejne propozycje big_grin
              • cherryb Re: z dotychczas wymienionych rozważam... 10.09.10, 22:37
                Tak na szybko to ja bym podpowiedziala Witold albo Jeremi, takie szybkie skojarzenie...
                • wanielka Re: z dotychczas wymienionych rozważam... 10.09.10, 22:42
                  Witold odpada, Jeremi jest dalej brany pod uwagę.
                  Maurycy ze względu na boskie zdrobnienie Mryś jest jednak ciut wyżej notowany smile
                  Proponujcie i przekonujcie, ciekawe co z tego wyjdzie big_grin
                  • wyczyny Re: z dotychczas wymienionych rozważam... 11.09.10, 10:45
                    ja slyszalam takie zdrobnienie Moryc-pasuje mi do nastolatka smile
                  • gaudencja Re: z dotychczas wymienionych rozważam... 11.09.10, 15:23
                    Jestem za Maurycym i z tego powodu nie proponuję niczego innego.
                    • abiela Re: z dotychczas wymienionych rozważam... 12.09.10, 00:05
                      Także opowiadam się za Maurycym.
                  • quasi.modo Re: z dotychczas wymienionych rozważam... 13.09.10, 13:50
                    A mi się Maurycy kompletnie nie podoba uncertain
      • luska.s Re: z dotychczas wymienionych rozważam... 11.09.10, 08:52
        Maurycy jakoś nie podoba mi się już wolę Makarego.
        Roch na nie, tak samo jak Dionizy( nie ma formy pośredniej między Dyziem dla dziecka a oficjalnym Dionizym)
        Jeremi może być.
        Cedryk bardzo oryginalnie nawet podoba mi się
        Eryk - mój faworyt, podoba mi się najbardziej z podanych imion
        • cherryb Re: z dotychczas wymienionych rozważam... 11.09.10, 09:39
          Hej, jesli podoba ci sie Maurycy, to zostancie przy nim. Mysle ze nie ma co dalej wymyslac, przekonywac Cie nie trzeba, rodzice sami wybieraja imie dla potomka.
          • Gość: kimi Re: z dotychczas wymienionych rozważam... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.09.10, 10:38
            Tak literowo to Oskar mi pasuje.
            Maurycy piękne imię, po co zdrabniaćsmile
            • Gość: MAXIM Re: z dotychczas wymienionych rozważam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.10, 14:53
              Maurycy jest ok, weź jeszcze pod uwagę może Cypiana ( bo ja biorę) - Cyprianek, Cypuś i Tobiasza smile
    • dalenia Re: potrzebne odjechane imię dla chłopaka 12.09.10, 19:53
      Wanielko, właśnie wyczytałam, że Twoje ulubione imiona męskie to Cyryl i Julian. Dlaczego nie bierzesz ich pod uwagę? smile
      • wanielka Re: potrzebne odjechane imię dla chłopaka 12.09.10, 21:03
        Dalenio, z różnych powodów te imiona nie wchodzą w grę, chociaż rzeczywiście należą do moich ulubionych. Jeszcze Cyryl mógłby przyjść, ale Julek już nie. Pozostaje problem - jak zdrabniać Cyryla wink Póki co Mrysia nic nie przebiło i baaaaardzo przypadło mi do gustu to zdrobnienie.
        • Gość: elfnet Re: potrzebne odjechane imię dla chłopaka IP: 212.180.175.* 12.09.10, 21:37
          Leonsmile
          • andzia84 Re: potrzebne odjechane imię dla chłopaka 12.09.10, 22:43
            Ja mam Rocha i choć nie byłam przekonana to teraz uwielbiam to imię, zdrabniam Roszek, Rochimin, Roszkowski, Roniek, Roniu... ale nie namawiam na nie bo jakoś nie zależy mi by stało się popularne smile
        • dalenia Re: potrzebne odjechane imię dla chłopaka 13.09.10, 19:07
          Bardzo lubię Cyryla (chociaż Maurycego bardziej smile). Swojego Cyryla nazywałabym Cyrylkiem, Cyrysiem, Rylkiem ... Nie kombinowałabym za bardzo bo właśnie pełna forma najbardziej mi się podoba.

Ale ja czuje, że będzie Mauryś smile I bardzo mnie to cieszy.
          • korneliawerka Re: potrzebne odjechane imię dla chłopaka 16.09.10, 11:30
            My naszego Cyryla zdrabniamy Cyrylek albo Cyryluś bo jest straszny słodziak.
            • korneliawerka Re: potrzebne odjechane imię dla chłopaka 16.09.10, 11:32
              Ale Maurycy też jest super, chciałam tak dać pierworodnemu ale mężowi się nie podobało.
              A Mryś - to dopiero odjechane!
    • quasi.modo Re: potrzebne odjechane imię dla chłopaka 13.09.10, 13:45
      Nie czytałam, co pisały inne forumki, więc z góry przepraszam jeśli coś powtórzę:

Wincenty
      Tadeusz
      Wawrzyniec
      Leopold
      Konstanty
      Jaromir
      Krzesimir
      Ziemowit
      Zygmunt
      Szczepan
      Miron
      Bolesław
      Joachim
    • Gość: Bogna Re: potrzebne odjechane imię dla chłopaka IP: *.chello.pl 13.09.10, 14:37
      Barnaba, Florian, Olgierd, Witold, Tomir, Kornel, Teodor, Maksym, Bogurad, Jaromir, Leon, Wilhelm...
    • Gość: niki Re: potrzebne odjechane imię dla chłopaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.10, 16:34
      Bardzo się cieszę, że do gustu przypadł Ci Maurycy - to moje ukochane imię smile Podrzucam jeszcze Teodora - Teo - Teosia ale myślę, że Maurycy lepszy smile
    • wanielka Re: potrzebne odjechane imię dla chłopaka 15.09.10, 18:00
      Wincenty - nie podoba mi się
      Tadeusz - znajomy, więc odpada
      Wawrzyniec - nietyp znajomych, nie chcę podbierać imienia
      Leopold - znajomy + niemiłe skojarzenia
      Konstanty - zdrobnienie Kostek jest dla mnie okropne
      Jaromir - Jarkom mówimy nie
      Krzesimir - nie podoba mi się
      Ziemowit - nie podoba mi się
      Zygmunt - nie podoba mi się
      Szczepan - nie pasuje do nazwiska
      Miron - nawet, nawet, ale nie brzmi wcale z nazwiskiem
      Bolesław - nie podoba mi się
      Joachim - znajomy, więc nie

z sąsiedniego wątku zawołał do mnie jeszcze Cyryl, jedno z moich ukochanych imion. dalej nie jestem przekonana na 100% do Maurycego, Cyryl jeszcze ma szanse, inne imiona również. czekam na olśnienie smile
    • Gość: Olka Re: potrzebne odjechane imię dla chłopaka IP: *.chello.pl 10.10.10, 21:51
      Bożydar
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.