04.10.10, 22:00
Nie znalazłam żadnego aktualnego wątku, do którego można się dopisać, więc zakładam nowy.
Co sądzicie o tym imieniu? Mnie się bardzo podoba, krótkie, nie trzeba wymyślać zdrobnień, wydaje mi się takie melodyjne smile Sama raczej nie odważyłabym się nadać, ale u kogoś odebrałabym jak najbardziej pozytywnie!
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Flawia 04.10.10, 22:17
      Mnie się bardzo podoba. Gdyby mi pasowało do nazwiska (a nie pasuje), rozważałabym nadanie.
      • domi_33 Re: Flawia 04.10.10, 22:59
        mi nie bardzo, takie udziwnione. jakoś tam mi się zrymowało od razu 'flawia co puszcza pawia'. smile i tak trochę jak flaszka. nie nadałabym i nie bardzo mi się podoba tak na pierwszy rzut oka.
    • kwiecienka1 Re: Flawia 04.10.10, 23:48
      mnie sie bardzo podoba smile

nawet juz sobie wymyslilam, ze jesli bede miala druge corke, to bedzie jej Flavia Alexandra smile

przy odrobinie szczescia nawet bedzie blondynka wink

pozdrawiam
      Kwiecienka z Wyznaniem
    • abiela Re: Flawia 05.10.10, 00:44
      Podoba mi się bardzo.
    • aneladgam Re: Flawia 05.10.10, 08:41
      spotkałam się ostatnio z Flavią w literaturze, bardzo mi się spodobało, ale nie nadałabym w żadnej postaci
    • dalenia Re: Flawia 05.10.10, 10:36
      Jak zobaczyłam tytuł wątku to aż sama sie do siebie uśmiechnęłam smile Bardzo, baaaaardzo lubię Flawię. I nawet mojemu Lubemu się podoba! (a biorąc pod uwagę fakt, że on chciałby mieć syna Dżeremiego, to jest to spory sukces tongue_out).
      • nadia.r Re: Flawia 05.10.10, 11:03
        Mi się nie podoba.
        • magducha78 Re: Flawia 05.10.10, 11:53
          nawet podoba mi się. ale nie wiem czy odważyłabym się nadać swojej córce
    • adamantia Re: Flawia 05.10.10, 14:52
      Nie podoba mi się, choć powinno.
      Chyba chodzi o to, że kombinacja F L i W powoduje, że dzwięk imienia jest taki jakiś "sepleniący".
      Ale oczywiście u kogoś bym bardzo doceniała.

Biorąc pod uwagę popularność Oliwii, podobna Flawia może wydawałaby się obecnie mniej dziwna?

PS. Wizualnie kojarzy mi się angielskim słowem "flaw" - wada, defekt. brzemieniowo z angielskim i łacińskim "effluvia" - wyziewy, wycieki. uncertain
      • quasi.modo Re: Flawia 12.10.10, 15:12
        adamantia napisała:

> Chyba chodzi o to, że kombinacja F L i W powoduje, że dzwięk imienia jest taki jakiś "sepleniący".

Mnie też jakoś nie zachwyca i chyba z tego samego powodu. Poza tym wydaje mi się jakieś obce.
    • echo1111 Re: Flawia 05.10.10, 15:00
      Bardzo mi się podoba i było w czołówce imion dla mojej córci, kojarzy się z kwiatami
    • Gość: mojezdanie Re: Flawia IP: *.chello.pl 05.10.10, 16:48
      Nie podoba mi się, nie lubię dziwnych imion.
      • mug75 Re: Flawia 06.10.10, 22:13
        Córka mojej znajomej Polki ma tak na imię, ale nie mieszkają w Polsce, imię to jest też bardzo popularne w Brazylii. Osobiście nie podoba mi sięsad Jakoś tak rozlaźle mi się kojarzy, z flakamisad
        • justii23 Re: Flawia 08.10.10, 21:25
          a mnie się bardzo podoba ale brak mi odwagi do nadania podobnie mam z Nikandra
          • wyczyny Re: Flawia 08.10.10, 22:10
            a szkoda, bo jedno i drugie pasuje do Liliany smile
            ale jest jeszcze sporo kwiatowych lub z kwiatami sie kojarzacyh imion: Malwina, Róża/Rozalia, Jaśmina, Hiacynta,Kalina - jest w czym wybierac wink
            • justii23 Re: Flawia 09.10.10, 12:07
              i Jaśmina i Kalina mi sie podobają ale póki co jakby co w razie W mam na myśli ciągle Liwie smile
              • onthelake Re: Flawia 11.10.10, 08:08
                Podobalo mi sie.Moj maz mi jednak obrzydzil bo mu sie kojarzy z "labia".Corka Tessy Caponi Borawskiej tak ma na imie.
    • olianka Re: Flawia 14.10.10, 13:26
      1. Mamy na tym forum całkiem nieźle funkcjonującą wyszukiwarkę.
      2. Zanim się założy jakiś wątek należałoby sprawdzić, czy nie ma identycznego PRZYNAJMNIEJ na pierwszej stronie forum.
      • uwierz_mirando Re: do Olianki 16.10.10, 09:32
        Przed założeniem wątku sprawdziłam wyszukiwarkę i nie było aktualnego wątku o Flawii. Zdziwiłaś mnie teraz, więc sprawdziłam ponownie i nadal nic takiego nie widzę.
        • olianka Re: do Olianki 17.10.10, 18:07
          Mirando, wpis nie był do Ciebie, tylko do niezalogowanego gościa, który Twój wątek powielił. Przecież nie czepiałabym się Ciebie, skoro kilka dni wcześniej tutaj napisałam smile
          • olianka Re: do Olianki 17.10.10, 18:27
            I przepraszam Cię bardzo mocno, że napisałam niejasno i tym samym uraziłam Cię. Ta użytkowniczka, do której kierowałam swoje słowa, podpisała się jako "mamcia".
            • uwierz_mirando Re: do Olianki 17.10.10, 19:17
              Okej, nic się nie stało, dzięki za wyjaśnienie smile
    • gaudencja Re: Flawia 15.10.10, 19:37
      Podoba mi się, ale nie na tyle, że nazwałabym tak córkę.
    • olianka Przeniesione 08.11.10, 12:31
      Co sądzicie o włoskim imieniu Flavia?
      kinia_poz 08.11.10, 12:23 Odpowiedz
    • dalenia Re: Flawia 11.08.20, 11:45
      Podnoszę wątek, jestem ciekawa Waszych świeżych opinii o Flawii. Zawsze lubiłam to imię, ale nigdy jakoś na poważnie go nie rozważałam. Aż tu nagle się do mnie przypałętało i tak mnie trochę prześladuje wink
      • inga.a.m.r Re: Flawia 11.08.20, 12:29
        Bardzo mi się podoba! Mogłabym tak nazwać córkę, nawet myślałam o Flawii przy wyborze imienia dla Róży, ale mężowi się nie podobało i od razu odrzucił.
      • allegra1989 Re: Flawia 11.08.20, 13:52
        Fajne i melodyjne imię, nawet nie trzeba zdrabniać, być może nadałabym je, ale mąż się byś nie zgodził, woli bardziej osłuchane imiona.
      • abiela Re: Flawia 11.08.20, 22:14
        dalenia napisała:

> Podnoszę wątek, jestem ciekawa Waszych świeżych opinii o Flawii. Zawsze lubiłam
        > to imię, ale nigdy jakoś na poważnie go nie rozważałam. Aż tu nagle się do mni
        > e przypałętało i tak mnie trochę prześladuje wink

Nadal mi się podoba.
      • adalwinka Re: Flawia 28.08.20, 20:50
        Ładne, ale nie podoba mi się jakoś szczególnie. Jednak doceniam za oryginalność i ucieszyłabym się z małej Flawii.
    • chayah Re: Flawia 17.11.20, 21:01
      Flawia to jedno z nielicznych imion, w kwestii których mój gust nie zmienił się. Szalenie mi się spodobała, kiedy miałam około 11-12 lat i nadal bardzo mi się podoba smile
      Na razie jednak bym nie nadała smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.