Dodaj do ulubionych

prosze o pomoc :(( brak pomyslow

24.01.11, 18:44
w moim poprzednim watku bylo bardzo mało odezwów, wiec postanowiłam zalozyc nowy watek byz zapytac ktore imiona lepiej pasują do imion rodzenstwa:
Kornelia
Paulina
Matylda
Aniela
Sara
Hanna
Obserwuj wątek
    • Gość: niki Re: prosze o pomoc :(( brak pomyslow IP: *.adsl.alicedsl.de 24.01.11, 19:09
      Wedlug mnie Matylda pasuje najlepiejsmile Najbardziej podoba mi sie Kornelia i Matylda wlasnie.
      • jutkawojtkowska Re: prosze o pomoc :(( brak pomyslow 24.01.11, 19:37
        Nie wiem czemu ale Kornelia i Matylda nie podobaja mi sie wcale.Jedynie ta reszta.
        • jutkawojtkowska Re: prosze o pomoc :(( brak pomyslow 24.01.11, 19:38
          Aniela i Paulina podobaja mi sie najbardziej bo w sumie Sara i Hania to tak nie zabardzo.
        • Gość: iwa Re: prosze o pomoc :(( brak pomyslow IP: *.xdsl.centertel.pl 24.01.11, 19:40
          Najbardziej podobają mi się Matylda i Kornelia
    • dalenia Re: prosze o pomoc :(( brak pomyslow 24.01.11, 19:42
      - Kornelia - bardzo ładnie, no i fajnie pasuje do reszty
      - Paulina - już mniej mi się podoba, ale pasować też pasuje
      - Matylda - jw
      - Aniela - bardzo ładnie, ale jakoś niekoniecznie mi pasuje do imion reszty
      - Sara - mnie się nie podoba, ale chyba pasuje
      - Hanna - ładnie, pasuje też ok, ale niestety jest bardzo popularna

Podsumowując, odrzuciłabym tylko Anielę i Hannę (tę ze względu na popularność), a z pozostałych bym wybierała smile Swoją córkę nazwałabym Kornelią.
      • uwierz_mirando Re: prosze o pomoc :(( brak pomyslow 24.01.11, 20:14
        Najbardziej podobają mi się Aniela i Kornelia, później Matylda.
    • madzia_slonko Re: prosze o pomoc :(( brak pomyslow 24.01.11, 20:28
      Kornelia - piękne imię, pasuje do reszty.
      Paulina - moje ulubione, więc jak najbardziej polecam! ; )
      Matylda - fajne imię, ale jakoś mi nie pasuje do rodzeństwa chyba ..
      Aniela - super, zwłaszcza zdrabniane do Neli(podobnie jak Kornelia), ale nawet bardzo nie pasuje do imion rodzeństwa. Obstawiałabym za Nelą-Kornelią.
      Sara - nie podoba mi sie.
      Hanna - fajne, ale zbyt popularne.

Podsumowując wybierałabym między Pauliną, a Kornelią.
    • aneladgam Re: prosze o pomoc :(( brak pomyslow 24.01.11, 20:39
      najbardziej moim zdaniem pasuje Aniela
      a najbardziej podoba mi się Kornelia
      • candy26 Hanna 24.01.11, 21:52
        czy Hanna naprawde jest az tak popularna? ze swojego otoczenia znam tylko jedną Hanie, ktora ma 3 latka. Wlasciwie to ciezko bedzie wybrac jakies imie, ktore bedzie mi sie naprawde podobalo, i jednoczesnie bedzie pasowalo do imion starszych dzieci. Wybierajac imiona dla blizniakow nie kierowalam sie tym czy 'pasuje' do imienia pierworodnego - niestety. Musze przyznac, ze pomimo iz uwielbiam imiona moich dzieci, ze swojego wyboru nie jestem zadowolona. Nikodem Maurycy jest dla mnie zestawem absolutnie trafionym w dziesiatke, Weronika rowniez, tylko tego Kacperka teraz bym zmienila na cos bardziej 'z charakterkiem'. Niestety klamka juz zapadla, ale imie samo w sobie nie jest zle smile Wciaz ta Hania chodzi mi po glowie, rowniez Kornelia, troche mniej Paulina, a ostatnio ukochalam sobie Konstancje. Trudny wybor, kochane .. sad

--
        Nikodem Maurycy 21 marca 2007r
        Weronika i Kacper 14 lipca 2008r.
        • dalenia Re: Hanna 24.01.11, 23:51
          Hania niestety jest coraz bardziej popularna. A szkoda, bo ja też ją lubię. W 2008 Hanna była 20, w 2009 była 17, a w 2010 zajęła 14 miejsce. Nie sądzę, żeby miała być drugą Julią, ale myślę, że za rok będzie jeszcze wyżej.
          Bardzo podoba mi się Kornelia, do niej Cię gorąco namawiam! Paulina, jak już pisałam, jest ok, ale jakoś szczególnie Cię do niej zachęcać nie będę smile Konstancja jest śliczna, ale niestety dla mnie z zupełnie innej bajki niż reszta imion (szczególnie Kacper). Chociaż oczywiście może się okazać, że Maleństwo, które nosisz pod sercem jest Konsią i nikim innym smile
        • aneladgam Re: Hanna 25.01.11, 00:29
          Hania JEST popularna
          choć nie wiem co statystyki w tym temacie, to wiem co w moim otoczeniu - 2 małe Hanie poniżej 3 roku życia, w szkole (niedużej) 4 Hanie poniżej 7 roku życia
        • wyczyny Re: Hanna 25.01.11, 00:31
          podobno jest popularna, chociaż nie znam żadnej małej tylko kilka w przedziale 30-40 lat smile
          uważam, że to wdzięczne imię podobnie jak Kornelia czy Aniela
          na Twoim miejscu wybrałabym to, które najbardziej Ci się podoba i w ogóle, i w szczególe - chodzi mi tutaj o pełną akceptację formy oficjalnej oraz wszelakich możliwych zdrobnień
        • quasi.modo Re: Hanna 25.01.11, 09:29
          Ja bez wahania wybrałabym Anielę.

Kornelia - Wydaje mi się odrobinę pretensjonalna.
          Konstancja - Imię ładne i dostojne, ale chyba trochę kłopotliwe ze wzgl. na zdrobnienia - Konsia? Kostka? Dla mnie to jakieś trudne do przyswojenia.
          Paulina - Za bardzo oklepana, w brzmieniu jakaś nijaka.
          Hanna - Zbyt popularna.
      • gaudencja Re: prosze o pomoc :(( brak pomyslow 31.01.11, 01:16
        aneladgam napisała:

> najbardziej moim zdaniem pasuje Aniela

Myślę podobnie. Natomiast jeśli mama najbardziej "czuje" Konstancję, to powinna tak nazwać córkę MSZ.
    • fruzielka27 Re: prosze o pomoc :(( brak pomyslow 25.01.11, 00:08
      Moim zdaniem pasują: Kornelia, Matylda i na końcu Aniela. W zasadzie Anielka mi się po prostu bardzo podoba, ale pasuje do reszty wg mnie najmiej. I ile w ogóle imię musi "pasować" do reszty
    • mama_amelii Re: prosze o pomoc :(( brak pomyslow 25.01.11, 07:43
      Najbardziej podoba mi się Matylda
      Kornelia okropnie popularna(nawet wczoraj na zajęciach z ceramiki pan z przedszkola powiedział,ze tutaj są same Kornelie-u córki w przedszkolu)
    • aedo Re: prosze o pomoc :(( brak pomyslow 25.01.11, 08:00
      Ja bym wybrała Kornelię albo Matyldę.
    • paula.anna Re: prosze o pomoc :(( brak pomyslow 25.01.11, 08:45
      po tym co napisałaś o Kacprze to zdecydowanie Matylda lub Kornelia!
      wg mnie Sara odpada, niezależnie od imion rodzeństwa.
      Hania zbyt popularna i chyba zbyt mało "charakterna" wink
      Aniela też nie brzmi mi najlepiej...
      • candy26 zdrobnienia .. 25.01.11, 16:15
        wczoraj usiadłam i myślałam nad zdrobnieniami imion. Nie da sie uniknac zdrabniania czy pieszczotliwego nawolywania dzieci - nawet jesli rodzina jest temu przeciwna, pozostaje otocznie, prawda? O ile na Nikodema pozwalam jedynie mówic Nikoś, na Weronikę, i Kacpra wołają różnorodnie. Mimo tego, że w rodzinie dla Weroniki przyjęła się forma Nisia lub Nika, znajomi wciaz uparcie wołają na nią wszelkimi innymi formami tego imienia. Niecierpię gdy wołają na nią Werona, Weronia, Werusia, Werka .. brr ! Klopotliwie tez jest wciaz zwracac wszystkim uwagę. Na Kacpra wołamy Kacperek, a znowu znajomi wciskają się ze skrótem Kacpi, Kacuś .. etc. Naprawde jest to dla mnie mocno uciążliwe, poniewaz te formy bardzo mi się nie podobają. Gdy bliźniaki pójdą do przedszkola znów spotkam się z tym problemem .. jak temu zaradzic?
        Dlatego też przy wyborze imienia dla najmłodszej chce wybrac takie imie, gdzie skroty beda przyjete i przeze mnie i przez otoczenie.
        Kornelia - Nela, Nelcia, Kornelka - bardzo mi sie podoba. Kora bardzo mnie odrzuca ..
        Aniela - znowu Nela, Nelcia, Anielka - super
        Konstancja - imie samo w sobie bardzo mi sie podoba, ale skroty Kosta, Konsti czy jakies tego typu sa dla mnie okropne. Jedyny skrot jaki jestem w stanie zaakceptowac to Koni.
        Paulina - wszystkie oprócz Pauli są świetne!
        Hanna - oby tylko nie Hanka!
        Matylda - chyba nie ma zadnego skrotu sad
        Jeszcze nawiazujac do Hani, troche moze dziwnie brzmiec, nie tylko w polaczeniu z imionami rodzenstwa, ale rowniez z moim - nazywam sie Anka. Hania-Ania .. (?)
        • dalenia Re: zdrobnienia .. 25.01.11, 16:24
          Co do zdrobnień :
          - Kory bym się nie obawiała (też mnie strasznie odrzuca); Kornelka jakoś tak dla mnie najnaturalniej wychodzi
          - zdrobnienia od Konstancji są faktycznie ciężkie; mnie podoba się Konsia i Tanka, ale bałabym się Kostki
          - zdrobnienia od Matyldy, które mi przychodzą do głowy to Matysia, Mati, Matylka, Matyśka - coś na pewno się znajdzie

Aha, no i odrzuciłabym Hannę, jesli Ty jesteś Anną. Po pierwsze są zbyt podobne. Po drugie, jest to przecież to samo imię smile To tak jakby syn Korneliusza nazywał się Kornel.
          • lus.sia Re: zdrobnienia .. 25.01.11, 20:41

Kornelia - Nela, Nelcia, Kornelka - bardzo mi sie podoba- mnie również. Kora bardzo mnie odrzuca .. mnie również sad
            Aniela - znowu Nela, Nelcia, Anielka - super - mam podobne zdanie
            Konstancja - imie samo w sobie bardzo mi sie podoba, ale skroty Kosta, Konsti czy jakies tego typu sa dla mnie okropne - samo imie mi sie pdoba, ale wg mnie brak fajnych zdrobnień
            Paulina - nie podoba mi się to imie
            Matylda - chyba nie ma zadnego skrotu - myśle podbnie, imie ładnewg mnie, ale zdrobnienia troce na siłe.

Ja wybrałabym Anielę lub Kornelię , ale chyba do Twojego zestawu dzieciaczkowego lepiej Kornelia pasuje smile
        • paula.anna Re: zdrobnienia .. 26.01.11, 17:35
          wiesz, nie wiem, czy jesteś w stanie narzucić "całemu światu" nazywanie swoich dzieci tylko tak, jak Tobie się podoba. szczególnie, ze niewiele zdrobnień, skróceń Ci się podoba wink
          możesz ewentualnie prosić o unikanie konkretnych form, np Kora dla Kornelii.

jeśli chodzi o Matyldę, ja do swojej mówię najczęściej Matysiu, Matyśku, Matylku -> Motylku. Mati nie lubię, bo mi się z popularnym Mateuszem kojarzy. ale jeśli ktoś tak ją nazwie- nie gryzę wink. przynajmniej na razie

nadal jestem za Kornelią (Nelą, Nelką), Matyldą, ew. Anielą!
          • paula.anna Re: zdrobnienia .. 26.01.11, 17:36
            aha mam znajomą Annę, która ma córkę Hannę. podobieństwo imion bywa kłopotliwe, a Hania ma dopiero 2 lata
    • Gość: gość Re: prosze o pomoc :(( brak pomyslow IP: *.gdynia.mm.pl 26.01.11, 17:21
      wg mnie pasują Kornelia, Paulina, Matylda, reszta nie
      • madzia_slonko Re: prosze o pomoc :(( brak pomyslow 26.01.11, 17:56
        Właśnie! Niestety ale ciężko nakłonic społeczeństwo do używania tej formy która akurat nam się podoba smile Mam podobne poglądy do Ciebie w kwestii zdrobnień, więc jedynie co, mogę wypisac, zdrobnienia które mi się podobają, a nuż i Tobie się spodobają.
        Kornelia - ja lubię też formę Kora, ale wg mnie dla ogółu przyjmie się bezproblemowo Nela, Nelka, Nelcia, Nelusia, Nelunia, Nelosia.
        Paulina - też nie znoszę jak ktoś skraca to imię do Pauli - bez obrazy dla Paul, ale to imię mi się nie podoba - uwielbiam zaś formę Paulisia, Paulinia, Paulusia, Paulinka.
        Aniela - wszelkie formy Neli big_grin
        Hanna - Hanusia, Hania, Haneczka, Hanulka.
        Konstancja - Koni? Pierszy raz słyszę, ale świetny skrót smile Inne, są okropne sad
        Matylda - sama w sobie jest cudowna, ale jak zdrabniac to do Matysi i Matylki.

Znów podsumowując wybierałabym między Pauliną, a Kornelią. Nie tylko fajne imiona, ale duży wybór skrótów, które będą miały szanse spodobac się Tobie, i napewno będą używane przez społeczeństwo : >>
        • ewela345 Re: prosze o pomoc :(( brak pomyslow 01.02.11, 09:54
          Kornelia lub Matylda
          myślę, że pasują i mi się podobają

ps. moja koleżanka ma córkę Matyldę i mówi do niej - Mati smile
    • dalenia Gratulacje! 18.02.11, 22:13
      Candy, w jednym z wątków wyczytałam, że urodziłaś już Kornelkę. Ogromnie gratuluję, śliczne imię nosi Twoja najmłodsza smile
      • paula.anna Re: Gratulacje! 19.02.11, 08:30
        to ja też gratuluję!
        i cieszę się z Kornelii
        • candy26 Re: Gratulacje! 21.02.11, 00:27
          Dziękuje dziewczyny!
          Kornelia Julianna, takie wkońcu imiona wybrałam dla małej.
          pozdrawiamy smile
          • paula.anna Re: Gratulacje! 21.02.11, 08:46
            a może zmienisz Kornelce datę urodzenia na 12 (dzień) lutEGO? wink
            żeby do prawidłowo napisanych dat rodzeństwa pasowało wink

Kornelia Julianna bardzo mi się podoba!
          • gaudencja Re: Gratulacje! 21.02.11, 13:51
            Gratuluję! smile
            • madzia_slonko Re: Gratulacje! 22.02.11, 23:57
              Gratuluję! Fajnie, że jednak Kornelka smile Mogę trochę pożałowac tej Pauliny, ale zestaw Kornelia Julianna rekompensuje stratę big_grin
              • candy26 Re: Gratulacje! 23.02.11, 16:44
                Dziękuję ! smile
                • nely.26 Re: Gratulacje! 23.02.11, 20:47
                  Serdecznie gratuluję! Moja też miała byc Kornelką, ale okazała się Kingą. Drugie imię też ładne wybralaś. Podobno dzieci urodzine w lutym to rozrabiaki, więc będziemy miec wesoło smile
    • Gość: alicja Re: prosze o pomoc :(( brak pomyslow IP: *.ap-media.pl 26.02.11, 02:02
      sara według mnie najlepiej a poza tym ładne
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.