monster1972 26.04.04, 19:39 czemu niektorzy rodzice z wlasnej proznosci (bo przeciez trzeba byc oryginalnym) robia dzieciom (wlasnym!!!) krzywde wymyslajac jakies kretynskie imiona? nie wypada juz powiedziec znajomym: to moj syn tomek, janek czy krzysiek? moja corka beata, gosia, anna? Izaury całej Polski łączcie sie..! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
igga-81 Re: rozsadny 26.04.04, 19:53 jakie imię dla Ciebie jest kretyńskie? bo dla mnie to z pewnością Beata (przepraszam wszystkie Beaty ale mam z tym imieniem złe skojarzenia)A żadnej Izaury nie znam i myślę że jeśli w Polsce jest jedna sztuka to i tak dużo. A jeśli nazywa się np. Gonzales )) to nie mam zastrzeżeń. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: rozsadny 26.04.04, 21:46 monster1972 napisał: > czemu niektorzy rodzice z wlasnej proznosci (bo przeciez trzeba byc > oryginalnym) robia dzieciom (wlasnym!!!) krzywde wymyslajac jakies kretynskie > imiona? Czyli jakie!? > nie wypada juz powiedziec znajomym: to moj syn tomek, janek czy krzysiek? > moja corka beata, gosia, anna? Mamy do wybory kilkaset imion, mamy zostac przy szesciu przez Ciebie wymienionych?! Ja nie neguje oryginalnych imion, lubie nawet o nich czytac, ale chcialabym, zeby rodzice nie posuwali sie o krok w swojej oryginalnosci i na swiat nie przychodzily Victorie, Olivie, Michelle. Ale chyba przestane juz o tym pisac, bo sie powtarzam))))! Dodam, ze faktycznie czasami rodzice nadaja niespotykane imiona dzieciom, a one zle sie z nimi czuja. Mnie sie bardzo podoba imie Bronisława, Miłochna, Salomea, Apoloniusz, ale nie mialabym odwagi dac tak na pierwsze imie dziecku. SaMA dziwnie czulabym sie majac tak na imie. A wymienione imiona bardzo mi sie podobaja. I na tym poprzestane. Odpowiedz Link Zgłoś
linkalinka Re: rozsadny 26.04.04, 22:39 Moim zdaniem "kosmiczne" imiona to po prostu kaprys! Niektórzy mają tego że spotykamy tysiace Anek, Magd, Michałów, Piotrków i nadając dziwaczne imiona robią krzywdę dzieciom. To taki akt protestu: "Moje dziecko nie bedzie kolejną Kasią na podwórku!!!" W rożnych przypadkach to spełnianie marzeń: spodoba się im jakieś imię z książki czy filmu i nazywają tak swoje pociechy. Ja osobiście jestem zdecydowanie za polskimi imionami. Na szczęście jeśli dziecko będzie chciało moze zmienić imię, mamy takie prawo. Moja kumpela zmieniła z Moniki na Agatę. Trochę to trwało ale w końcu się jej udało Pozdro dla wszystkich!! Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: rozsadny 26.04.04, 23:34 Pytałam moich rodziców, dlaczego nazwali mnie tak, jak nazwali. Kierowali się filozofią, że lepiej wybierać z imion "mainstreamowych", uznając, że te bardziej wymyślne często rodzice nadają "dla siebie" a nie dla dziecka. Dzieci w pewnym wieku chcą się przede wszystkim wtopić w grupę i nie lubią inności. Jesli z czasem przyjdzie człowiekowi ochota jakoś się wyróżnić, to sobie sposób i tak znajdzie. Wybrali Anna i Dorota (czekając z ustaleniem kolejności, żeby zobaczyć, jak mi bardziej pasuje ), bo, po pierwsze, najbardziej im się podobały, a po drugie - dają możliwość tworzenia różnych zdrobnień i kombinacji, maniej albo bardziej "zwyczajnych. Nigdy w życiu tego nie żałowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 Re: rozsadny 27.04.04, 19:42 W jakiejs kolorowej gazecie dla pań byl ostatnio tekst o imionach, jakie nadają swym dzieciom tzw. gwiazdy polskiego show biznesu. I powiem szczerze to zwykly festiwal debilizmu i próznosci... Panie aktorki i piosenkarki wręcz przescigaja sie w dyscyplinie, "Moje dziecko ma tak na imie jak żadne na swiecie" Pani Edycia G. o ile kojarze nadała lub zamierza nadac swemu synowi polskie imię Alan czy Allan czy moze Alann? A to i tak jest jedno z normalniejszych... Niestety, nie pamietam innych bzdetów, ale kto na to trafił też pewnie żadnego z tych "imion" nie pamieta... Rownie dobrze mozna by dac synowi na imię Karburator (mlodszym przypomne, ze to po prostu znaczy gaźnik) a córce np. Hymenna - tego pozwole sobie nie tłumaczyc... Nie sugeruje pozostawania przy tych imionach, ktore wymienilem we wczesniejszym liscie. Przeciez to tylko chodzilo o przykład.. a nie o LISTE! i tyle.... Odpowiedz Link Zgłoś
honeczka Re: rozsadny 27.04.04, 19:23 monster1972 napisał: > czemu niektorzy rodzice z wlasnej proznosci (bo przeciez trzeba byc > oryginalnym) robia dzieciom (wlasnym!!!) krzywde wymyslajac jakies kretynskie > imiona? > > nie wypada juz powiedziec znajomym: to moj syn tomek, janek czy krzysiek? > moja corka beata, gosia, anna? > > > > Izaury całej Polski łączcie sie..! > popieram!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: rozsadny 27.04.04, 23:08 Czesc ! Poczytaj sobie dokladnie niektore posty na tym forum,te dyskusje sa naprawde interesujace i odpowiedza na Twoje pytanie .A okreslac imiona jako kretynskie chyba nie wypada,bo wszyscy ludzie maja inny gust.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś