26.04.04, 19:39
czemu niektorzy rodzice z wlasnej proznosci (bo przeciez trzeba byc
oryginalnym) robia dzieciom (wlasnym!!!) krzywde wymyslajac jakies kretynskie
imiona?

nie wypada juz powiedziec znajomym: to moj syn tomek, janek czy krzysiek?
moja corka beata, gosia, anna?

smile

Izaury całej Polski łączcie sie..!

Obserwuj wątek
    • igga-81 Re: rozsadny 26.04.04, 19:53
      jakie imię dla Ciebie jest kretyńskie? bo dla mnie to z pewnością Beata
      (przepraszam wszystkie Beaty ale mam z tym imieniem złe skojarzenia)A żadnej
      Izaury nie znam i myślę że jeśli w Polsce jest jedna sztuka to i tak dużo. A
      jeśli nazywa się np. Gonzales wink)) to nie mam zastrzeżeń.
    • szczekuszka Re: rozsadny 26.04.04, 21:46
      monster1972 napisał:

> czemu niektorzy rodzice z wlasnej proznosci (bo przeciez trzeba byc
      > oryginalnym) robia dzieciom (wlasnym!!!) krzywde wymyslajac jakies kretynskie
      > imiona?

Czyli jakie!?

> nie wypada juz powiedziec znajomym: to moj syn tomek, janek czy krzysiek?
      > moja corka beata, gosia, anna?

Mamy do wybory kilkaset imion, mamy zostac przy szesciu przez Ciebie
      wymienionych?!smile
      Ja nie neguje oryginalnych imion, lubie nawet o nich czytac, ale chcialabym,
      zeby rodzice nie posuwali sie o krok w swojej oryginalnosci i na swiat nie
      przychodzily Victorie, Olivie, Michelle.
      Ale chyba przestane juz o tym pisac, bo sie powtarzamsmile))))!

Dodam, ze faktycznie czasami rodzice nadaja niespotykane imiona dzieciom, a one
      zle sie z nimi czuja. Mnie sie bardzo podoba imie Bronisława, Miłochna,
      Salomea, Apoloniusz, ale nie mialabym odwagi dac tak na pierwsze imie dziecku.
      SaMA dziwnie czulabym sie majac tak na imie.
      A wymienione imiona bardzo mi sie podobajasmile. I na tym poprzestane.smile
      • linkalinka Re: rozsadny 26.04.04, 22:39
        Moim zdaniem "kosmiczne" imiona to po prostu kaprys! Niektórzy mają tego że
        spotykamy tysiace Anek, Magd, Michałów, Piotrków i nadając dziwaczne imiona
        robią krzywdę dzieciom. To taki akt protestu: "Moje dziecko nie bedzie kolejną
        Kasią na podwórku!!!" smile W rożnych przypadkach to spełnianie marzeń: spodoba
        się im jakieś imię z książki czy filmu i nazywają tak swoje pociechy. Ja
        osobiście jestem zdecydowanie za polskimi imionami. Na szczęście jeśli dziecko
        będzie chciało moze zmienić imię, mamy takie prawo. Moja kumpela zmieniła z
        Moniki na Agatę. Trochę to trwało ale w końcu się jej udałosmile Pozdro dla
        wszystkich!!
        • aniadm Re: rozsadny 26.04.04, 23:34
          Pytałam moich rodziców, dlaczego nazwali mnie tak, jak nazwali. Kierowali się
          filozofią, że lepiej wybierać z imion "mainstreamowych", uznając, że te
          bardziej wymyślne często rodzice nadają "dla siebie" a nie dla dziecka. Dzieci
          w pewnym wieku chcą się przede wszystkim wtopić w grupę i nie lubią inności.
          Jesli z czasem przyjdzie człowiekowi ochota jakoś się wyróżnić, to sobie sposób
          i tak znajdzie. Wybrali Anna i Dorota (czekając z ustaleniem kolejności, żeby
          zobaczyć, jak mi bardziej pasuje smile), bo, po pierwsze, najbardziej im się
          podobały, a po drugie - dają możliwość tworzenia różnych zdrobnień i
          kombinacji, maniej albo bardziej "zwyczajnych.
          Nigdy w życiu tego nie żałowałam.
      • monster1972 Re: rozsadny 27.04.04, 19:42
        W jakiejs kolorowej gazecie dla pań byl ostatnio tekst o imionach, jakie nadają
        swym dzieciom tzw. gwiazdy polskiego show biznesu.

I powiem szczerze to zwykly festiwal debilizmu i próznosci...
        Panie aktorki i piosenkarki wręcz przescigaja sie w dyscyplinie, "Moje dziecko
        ma tak na imie jak żadne na swiecie"smile

Pani Edycia G. o ile kojarze nadała lub zamierza nadac swemu synowi polskie
        imię Alan czy Allan czy moze Alann? A to i tak jest jedno z normalniejszych...
        smile

Niestety, nie pamietam innych bzdetów, ale kto na to trafił też pewnie żadnego
        z tych "imion" nie pamieta...

Rownie dobrze mozna by dac synowi na imię Karburator (mlodszym przypomne, ze to
        po prostu znaczy gaźnik) a córce np. Hymenna - tego pozwole sobie nie
        tłumaczyc...

Nie sugeruje pozostawania przy tych imionach, ktore wymienilem we wczesniejszym
        liscie. Przeciez to tylko chodzilo o przykład.. a nie o LISTE!

smile

i tyle....

• honeczka Re: rozsadny 27.04.04, 19:23
      monster1972 napisał:

> czemu niektorzy rodzice z wlasnej proznosci (bo przeciez trzeba byc
      > oryginalnym) robia dzieciom (wlasnym!!!) krzywde wymyslajac jakies kretynskie
      > imiona?
      >
      > nie wypada juz powiedziec znajomym: to moj syn tomek, janek czy krzysiek?
      > moja corka beata, gosia, anna?
      >
      > smile
      >
      > Izaury całej Polski łączcie sie..!
      > popieram!!!!!
    • itsola Re: rozsadny 27.04.04, 23:08
      Czesc !
      Poczytaj sobie dokladnie niektore posty na tym forum,te dyskusje sa naprawde
      interesujace i odpowiedza na Twoje pytanie .A okreslac imiona jako kretynskie
      chyba nie wypada,bo wszyscy ludzie maja inny gust.Pa Ola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.