Dodaj do ulubionych

Dwa imiona - jedno normalne

27.04.04, 16:50
Uważam, że dziecko powinno mieć pierwsze imię "normalne", nie powodujące
trudności ortograficznych i drugie - z pełną dowolnością (Piotr Sambor np.)
Dzięki temu może w domu i wśród przyjaciół funkcjonować pod tym fascynującym
i oryginalnym, a w codziennym życiu szkolnym i zawodowym mieć spokój i nie
być dręczonym głupimi pytaniami (jak Malwinka, moja uczennica - każdy musiał
ją spytać o imię!). No więc Olga Arwena np. Co Wy na to? Kasia
Obserwuj wątek
    • michamina Re: Dwa imiona - jedno normalne 27.04.04, 17:25
      kwyka napisała:

> Uważam, że dziecko powinno mieć pierwsze imię "normalne", nie powodujące
      > trudności ortograficznych i drugie - z pełną dowolnością (Piotr Sambor np.)

Nie zgadzam sie z tym zupełnie. Nosze rzadkie imię (teraz coraz częstsze, ale
      za moich czasów naprawdę rzadkie i budzące zdziwienie) i odpowiadanie na
      wszelkie pytania nie było wcale aż tak uciazliwe. Za to wszyscy mnie pamiętali.
      Poza tym myślę, że z czasem ludzie w Polsce przestaną być aż tak
      konformistyczni, jeśli chodzi o imiona.
    • justynafx Re: Dwa imiona - jedno normalne 29.04.04, 11:22
      Witaj!
      To całkiem niezły pomysł smileTrzeba by było go tylko dopracować. W liceum miałam
      dwa takie przypadki. Jeden z nich to dziewczyna o imieniu Olga - wszyscy ją
      nazywaliśmy Justyna (tak miała na drugie) nawet nauczyciele. Poprostu istniała
      pod pierwszym imieniem tylko na papierach. Druga sytuacja to imię Wioleta,
      która znana mi była tylko pod imieniem drugim - Kasia. Pójdę dalej w swoich
      rozważaniach smile Moja babci kiedyś Bronisława Halina teraz Halina Bronisława
      czyli babcia Hala smile Zamieniła sobie w urzędzie imiona. Wybieramy to co nam się
      podoba.
      Kiedy mój brat był malutki i nie potrafił wymówić Justyna byłam Asią (drugie
      imię) pewnie by tak zostało gdybym się uwzięła, ale mnie nie zależało na
      zmianie imienia (nie przywiązuję do tego wagi). Chociaż jak tata wybrał mi imię
      Justyna babcia nie odzywała się do niego chyba z 2 tygodnie. Było to bardzo
      rzadkie imię. Zresztą sama spotkałam tylko jedną Justynę i to tą która tak
      naprawdę była Olgą...Ach jakie to zakręcone smile
      Pozdrawiam cieplutko
      Justi
    • jula04 Re: Dwa imiona - jedno normalne 01.05.04, 13:40
      Wymyślanie na siłę jak najbardziej orginalnych imion to zwykły snobizm. Częto
      te imona nie można jakoś sensownie zdrobnić, albo co gorsze w zestawieniu ze
      śmiesznymi nazwiskami brzmią sztucznie. Nie uwierzę, że wszystkie te Dżesiki,
      Dastiny i Vanessy nikomu nie sprawiają problemu i wszyscy noszą szlachetne
      nazwiska, a nie zwykłe jak Bułka, Kiszka, czy Kapusta.
    • isma Re: Maria Stella 04.05.04, 11:10
      Mysmy z malzonkiem wlasnie podobny pomysl uskutecznili. Maria Stella jest Maria
      po prababci Maszy, i ze wzgledu na to, ze w naszej wielonarodowej rodzinie
      miedzynarodowe imiona latwe do zapamietania i zdrobnienia w roznych jezykach sa
      w cenie.
      A Stella jest dlatego, ze kiedy ja zobaczylam pierwszy raz po urodzeniu,
      powiedzialam do niej "gwiazdeczko" wink))
      Jesli bedzie kiedys wolala to "odjechane" imie, bedzie go mogla uzywac.
      • driadea Gloria Emilia 05.05.04, 16:58
        Które normalne, a które dziwne?
        ;P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.