kwyka 27.04.04, 16:50 Uważam, że dziecko powinno mieć pierwsze imię "normalne", nie powodujące trudności ortograficznych i drugie - z pełną dowolnością (Piotr Sambor np.) Dzięki temu może w domu i wśród przyjaciół funkcjonować pod tym fascynującym i oryginalnym, a w codziennym życiu szkolnym i zawodowym mieć spokój i nie być dręczonym głupimi pytaniami (jak Malwinka, moja uczennica - każdy musiał ją spytać o imię!). No więc Olga Arwena np. Co Wy na to? Kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michamina Re: Dwa imiona - jedno normalne 27.04.04, 17:25 kwyka napisała: > Uważam, że dziecko powinno mieć pierwsze imię "normalne", nie powodujące > trudności ortograficznych i drugie - z pełną dowolnością (Piotr Sambor np.) Nie zgadzam sie z tym zupełnie. Nosze rzadkie imię (teraz coraz częstsze, ale za moich czasów naprawdę rzadkie i budzące zdziwienie) i odpowiadanie na wszelkie pytania nie było wcale aż tak uciazliwe. Za to wszyscy mnie pamiętali. Poza tym myślę, że z czasem ludzie w Polsce przestaną być aż tak konformistyczni, jeśli chodzi o imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
justynafx Re: Dwa imiona - jedno normalne 29.04.04, 11:22 Witaj! To całkiem niezły pomysł Trzeba by było go tylko dopracować. W liceum miałam dwa takie przypadki. Jeden z nich to dziewczyna o imieniu Olga - wszyscy ją nazywaliśmy Justyna (tak miała na drugie) nawet nauczyciele. Poprostu istniała pod pierwszym imieniem tylko na papierach. Druga sytuacja to imię Wioleta, która znana mi była tylko pod imieniem drugim - Kasia. Pójdę dalej w swoich rozważaniach Moja babci kiedyś Bronisława Halina teraz Halina Bronisława czyli babcia Hala Zamieniła sobie w urzędzie imiona. Wybieramy to co nam się podoba. Kiedy mój brat był malutki i nie potrafił wymówić Justyna byłam Asią (drugie imię) pewnie by tak zostało gdybym się uwzięła, ale mnie nie zależało na zmianie imienia (nie przywiązuję do tego wagi). Chociaż jak tata wybrał mi imię Justyna babcia nie odzywała się do niego chyba z 2 tygodnie. Było to bardzo rzadkie imię. Zresztą sama spotkałam tylko jedną Justynę i to tą która tak naprawdę była Olgą...Ach jakie to zakręcone Pozdrawiam cieplutko Justi Odpowiedz Link Zgłoś
jula04 Re: Dwa imiona - jedno normalne 01.05.04, 13:40 Wymyślanie na siłę jak najbardziej orginalnych imion to zwykły snobizm. Częto te imona nie można jakoś sensownie zdrobnić, albo co gorsze w zestawieniu ze śmiesznymi nazwiskami brzmią sztucznie. Nie uwierzę, że wszystkie te Dżesiki, Dastiny i Vanessy nikomu nie sprawiają problemu i wszyscy noszą szlachetne nazwiska, a nie zwykłe jak Bułka, Kiszka, czy Kapusta. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Maria Stella 04.05.04, 11:10 Mysmy z malzonkiem wlasnie podobny pomysl uskutecznili. Maria Stella jest Maria po prababci Maszy, i ze wzgledu na to, ze w naszej wielonarodowej rodzinie miedzynarodowe imiona latwe do zapamietania i zdrobnienia w roznych jezykach sa w cenie. A Stella jest dlatego, ze kiedy ja zobaczylam pierwszy raz po urodzeniu, powiedzialam do niej "gwiazdeczko" )) Jesli bedzie kiedys wolala to "odjechane" imie, bedzie go mogla uzywac. Odpowiedz Link Zgłoś