ksiezna_pani1 09.08.12, 15:05 Co myślicie o Sędzimirze? "Staropolskie imię męskie, złożone z członu Sędzi- ("sądzić") oraz członu -mir ("pokój, spokój, dobro"). Być może oznaczało "ten, komu sądzone jest życie w pokoju". Od tego imienia, bardzo rozpowszechnionego w całej Słowiańszczyźnie (por. czes., rus. i serbsko-chor. Sudomir) pochodzi nazwa miasta Sandomierz." Sędzimir ma jeszcze jedną formę - Sędomir. Podobne imiona staropolskie: Sędzisław, Sędziwuj itp Do 1994 roku odnotowano tylko 13 Sędzimirów. Imieniny obchodzi 4 i 20 listopada. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agjato Re: Sędzimir 16.08.12, 15:13 Tak, to prawda. Ale Tadeusz Sendzimir wcześniej był Tadeuszem Sędzimirem (w USA zrezygnował z polskiej pisowni nazwiska). Tak więc moje pierwsze skojarzenie to także związane z hutą, chociaż jak się nie mylę i z tej nazwy zrezygnowano. Samo imię podoba mi się, jak większość z końcówką -mir oraz -mira. Pozdrawiam mamę Jaculka. Mój starszy synek to też Jacek, tyle, że mój za dwa miesiące skończy już 12 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Re: Sędzimir 16.08.12, 17:29 agjato napisała: > Tak, to prawda. Ale Tadeusz Sendzimir wcześniej był Tadeuszem Sędzimirem (w USA > zrezygnował z polskiej pisowni nazwiska). Tak więc moje pierwsze skojarzenie t > o także związane z hutą, chociaż jak się nie mylę i z tej nazwy zrezygnowano. > Samo imię podoba mi się, jak większość z końcówką -mir oraz -mira. > Pozdrawiam mamę Jaculka. Mój starszy synek to też Jacek, tyle, że mój za dwa mi > esiące skończy już 12 lat. Zatem imię Lubomir też Tobie się podoba? ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Sędzimir 16.08.12, 17:57 lubomiro napisał: > > Zatem imię Lubomir też Tobie się podoba? ;-P Nie wiem, czy jej się podoba, ale mi tak Lubomiro, jeśli kiedyś (znając moje szczęcie, dużo wody w Wiśle upłynie zanim zostanę matką) nazwę swego syna Lubomir, na Twoją cześć Cieszysz się? Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Lubomiro i wszyscy miłośnicy imion słowiańskich 16.08.12, 18:15 ksiezna_pani1 napisała: > lubomiro napisał: > > > > > > Zatem imię Lubomir też Tobie się podoba? ;-P > > Nie wiem, czy jej się podoba, ale mi tak Lubomiro, jeśli kiedyś (znając moje > szczęcie, dużo wody w Wiśle upłynie zanim zostanę matką) nazwę swego syna Lubo > mir, na Twoją cześć Cieszysz się? > BĘDĄ WNIEBOWZIĘCI Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Lubomiro i wszyscy miłośnicy imion słowiański 16.08.12, 23:41 lubomiro napisał: > > BĘDĄ WNIEBOWZIĘCI A ożenisz się ze mną? Będziemy razem zwalczać obce wpływy, szczególnie germańskie Żartuje Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Sędzimir 16.08.12, 19:10 Pytanie było chyba skierowane do mnie? Lubomir, bardzo mi się podoba. Powiem więcej, mam kolegę Lubomira, a w dzieciństwie jako młoda fanka wszelkich ras psich zaczytywałam się książką Lubomira Smyczyńskiego, jedną z niewielu wtedy dostępnych u nas pozycji kynologicznych. Mam więc z tym imieniem bardzo miłe skojarzenia. Podoba mi się Lubomir, i jeszcze Ludomir, a ponadto Bronimir, Cieszymir, Dobromir, Drogomir, Gniewomir, Jaromir, Mirosław, Mirogniew, Radzimir, Radomir, Sędzimir, Skarbimir, Sławomir, Spicymir, Strzegomir i Tomir. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Mi się podobają DOBRE polskie imiona :-) 16.08.12, 19:33 agjato napisała: > Pytanie było chyba skierowane do mnie? > Lubomir, bardzo mi się podoba. Powiem więcej, mam kolegę Lubomira, a w dziecińs > twie jako młoda fanka wszelkich ras psich zaczytywałam się książką Lubomira Sm > yczyńskiego, jedną z niewielu wtedy dostępnych u nas pozycji kynologicznych. > Mam więc z tym imieniem bardzo miłe skojarzenia. > Podoba mi się Lubomir, i jeszcze Ludomir, a ponadto Bronimir, Cieszymir, Dobrom > ir, Drogomir, Gniewomir, Jaromir, Mirosław, Mirogniew, Radzimir, Radomir, Sędzi > mir, Skarbimir, Sławomir, Spicymir, Strzegomir i Tomir. > Pozdrawiam. No a mi się podobają następujące imiona staropolskie dla dziwecząt: Dobrawa, Dobrogniewa, Dobromiła, Dobromira, Dobroniega, Dobrosława, Dobrochna, Dobrosułka, Dobrowieść, Dobrowoja, Dobrożyźń. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Mi się podobają DOBRE polskie imiona :-) 16.08.12, 19:44 Zgadzam się. Te zaczynające się cząstką "dobro" też są piękne i interesujące. Może tylko ta Dobrosułka dla mnie brzmi zbyt zdrobniale. Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Re: Sędzimir 09.08.12, 19:14 ksiezna_pani1 napisała: > Co myślicie o Sędzimirze? "Staropolskie imię męskie, złożone z członu Sędzi- (" > sądzić") oraz członu -mir ("pokój, spokój, dobro"). Być może oznaczało "ten, > komu sądzone jest życie w pokoju". Od tego imienia, bardzo rozpowszechnion > ego w całej Słowiańszczyźnie (por. czes., rus. i serbsko-chor. Sudomir) pochodz > i nazwa miasta Sandomierz." Sędzimir ma jeszcze jedną formę - Sędomir. P > odobne imiona staropolskie: Sędzisław, Sędziwuj itp > Do 1994 roku odnotowano tylko 13 Sędzimirów. Imieniny obchodzi 4 i 2 > 0 listopada. > > Pozdrawiam Jest to przepiękne rdzennie polskie słowiańskie imię, używane także w innych krajach słowiańskich w odpowiedniej dla danego języka postaci, np: Sudomir na Bałkanach, Miasto Sandomierz pochodzi od imienia Sedzimir, Sądzimir, Sandomir . Cieszy mnie, że oprócz Kwirusów, Kwintuszów itp. dostrzegasz też rdzenne polskie imiona słowiańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Sędzimir 10.08.12, 16:26 > Cieszy mnie, że oprócz Kwirusów, Kwintuszów itp. dostrzegasz też rdzenne polski > e imiona słowiańskie. A widzisz Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sędzimir 09.08.12, 21:21 Bardzo mi się podoba, choć są takie imiona staropolskie, które podobają mi się jeszcze bardziej (np. Przybygniew). Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Sędzimir 10.08.12, 20:08 Bardzo mi się podoba. Jest na mojej krótkiej liście imion nadawalnych imion słowiańskich, razem z Witomirem, Lesławem, Gniewomirem i paroma innymi. Tylko szansa na przerobienie chłopa jest naprawdę marna, więc mogę tylko pomarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Sędzimir 14.08.12, 15:44 Srednio mi sie podoba, mimo calej mojej sympatii do "-mirow". Mam za duzo "sedziowskich" skojarzen. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Sędzimir 27.01.13, 22:22 Odkurzam, bo może ktoś się jeszcze wypowie. Odpowiedz Link Zgłoś