23.11.12, 21:38
Co powiecie na temat Izajasza? Izajasz należy do grona moich ulubionych imion, a od niedawna do grona imion "dla mojego syna".
"Izajasz — imię męskie pochodzenia biblijnego. Wywodzi się od hebrajskiego Yesha'yahu oznaczającego "Jahwe jest zbawieniem". Nosił je jeden z wielkich proroków — Izajasz, autor Księgi Izajasza, a także święci katoliccy. Występowało w Polsce już w średniowieczu, jako Iza(i)jasz, Eza(i)jasz, Jeza(i)jasz, (wsł. Isaj), i ze zdrobnieniami (wsł.) Saj, Sajek, Sajko, Isachno, Isan, Isanko, Sachaniec, Sachno, San, Sania, Saniec, Sań, Sańko."
Izajasz imieniny obchodzi 8 lutego i 16 lutego. Do 1994 roku odnotowano je 21 razy.
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Izajasz 23.11.12, 22:38
      Nie podoba mi się.
      • milamala Re: Izajasz 24.11.12, 10:52
        Mnie sie podoba. Ale nie nadalabym tego imienia. Przynajmniej nie w tej chwili. Moze kiedys sie "nawroce", bo uwielbiam hebr. imiona.
        Znam jednego Izajaszka oczywiscie w wersji; Isaiah. Ale to w Holandii gdzie ludzie nie maja uprzedzen i nadaja co im sie podoba. Nie ogladaja sie bojazliwie na bliznich.
      • dalenia Re: Izajasz 10.01.18, 17:12
        Podnoszę, w sumie to spodobał mi się ten Izajasz wink Ale to tylko w teorii, bo w życiu na pewno bym nie nadała. Chyba, że na trzecie, jako imię "chrzcielne".
    • arricia_louv Re: Izajasz 24.11.12, 11:40
      Pamietam kiedy kilka lat temu przyjechałam w odwiedziny do rodziny w Polsce. Siedziałam sobie w parku na ławeczce czytam książkę, gdy nagle podchodzi do mnie mały chłopiec- na oko miał ze 4 latka- i mówi: Dzień dobry pani , mam na imię Ezajasz moje imię zapisane jest w Biblii, co Pani czyta?
      Powiem szczerze,że miałam strasznie mieszane uczucia...imie nie robi na mnie ani złego ani dobrego wrażenia- jest sobie hebrajskie, przmi cąłkiem przyjemnie, tyle tylko ze raczej niespotykane...
      Natomiast sam chłopczyk...wiecie z jednej strony to było bardzo fajne że on sobie tak do mnie podszedł, tak grzecznie się przedstawił, i zapytał co czytam- nie wiem z grzeczności czy z ciekawości...no i oczywiście wiedza na temat własnego imienia- nic tylko chwalić takie dziecie...tylko ten chłopczyna miał 4 latka zaledwie...jakoś tak wolalabym żeby skakał po drabinkach, z umorusaną buziunią, smarkami pod nosem i rozbitym kolanem. Tak po dzieciowemu...Ale nikt się z nim bawić nie chciał....myślę że nie z powodu imienia a tego czego nauczyli go rodzice- bo ta "głupia" regułka w uszach innych dzieci zapewne brzmiala "moje imie jest zapisane a Twoje nie!" i na dzien dobry zupełnie nieswiadomie rodzice spisali dzieciaka na odrzucenie. szkoda sad
      • gaudencja Re: Izajasz 24.11.12, 18:18
        A skąd wiesz, że nikt się nie chciał z nim bawić??

Izajasz podoba mi się, ale dziecka bym tak nie nazwała z prostej przyczyny - gdybym miała wybierać imię hebrajskie, inne zdobyłyby przewagę (Micheasz, Ezdrasz, Ozjasz).
        • arricia_louv Re: Izajasz 24.11.12, 18:27
          gaudencja napisała:

> A skąd wiesz, że nikt się nie chciał z nim bawić??
          >
          Ponieważ zapytałam tego chłopca dlaczemu ze mną siedzi na ławce a nie bawi się z innymi dziećmi. Powiedział, że nikt się znim nie chce bawić więc przyszedł do mnie.

• gaudencja Re: Izajasz 04.06.13, 23:12
            Chyba przeoczyłam tę odpowiedź, ale napiszę teraz, co mi tam wink
            Nie można z tego, że w danym momencie nikt się z dzieckiem nie chce bawić, wyciągać wniosków dotyczących całego życia tego dziecka.
        • ksiezna_pani1 Re: Izajasz 06.06.13, 19:22
          Ozjasz - wspaniałe imię!
      • sulika Re: Izajasz 08.03.21, 15:25
        Są takie dzieci, wygadane, pewne siebie, lubiące spędzać czas z dorosłymi, irytujące😉 To nie żadna anomalia, ot, taka osobowość.
    • abiela Re: Izajasz 04.06.13, 10:29
      Podoba mi się ale zbyt mocno mi się kojarzy, bym je nadała.
    • nati_28 Re: Izajasz 04.06.13, 12:18
      Bardzo mi się podoba. I denerwują mnie te uprzedzenia, że niby jednoznacznie się kojarzy.
    • hermenegilda_zenia Re: Izajasz 04.06.13, 13:22
      Imię jest ładne, ale w Polsce z powodu powszechnego antysemityzmu dziecko będzie miało przechlapane. Nawet jeżeli nie jesteście wyznania mojżeszowego, będą wyzywać od żydków. Dorosły łatwiej sobie poradzi , ale dziecka bym nie obciążała na starcie. Wiem coś o tym, bo miałam podobny dylemat i wybrałam dobro dziecka.
    • polifonia1983 Re: Izajasz 04.06.13, 13:50
      Podoba mi się, chyba nawet bardziej, niż uwielbiany do tej pory Izaak.
      Na takie zdrobnienia nigdy bym nie wpadła. smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.