Dodaj do ulubionych

BARNIM -polskie imię dla chłopca z Pomorza

21.03.13, 22:37
Jak się wam podoba starodawne słowiańskie imię pomorskie BARNIM? Wikipedia:

Barnim - męskie imię pochodzenia słowiańskiego. Było często spotykane wśród książąt pomorskich.

Skrót od imion zaczynających się na "Barni-", czyli "Broni-" jak np. Bronimir czy Bronisław, których wersje pomorskie wyglądają: Barnimir i Barnisław.

Dlaczego w Polsce więcej jest Eryków i Oskarów (imiona germańskie) niż Barnimów i Milanów (rdzenne imiona słowiańskie)?
Obserwuj wątek
    • niwius Re: BARNIM -polskie imię dla chłopca z Pomorza 22.03.13, 00:09
      Barnim ładne, ale kojarzy mi się z jakąś kreskówką chyba, albo serialem komediowym.
      Pewnie dlatego, że należymy do obszaru wpływu kultury zachodniej.
      • abiela Re: BARNIM -polskie imię dla chłopca z Pomorza 22.03.13, 10:06
        Barnim kojarzy mi się tylko tak: www.barnim.de/
      • dalenia Re: BARNIM -polskie imię dla chłopca z Pomorza 22.03.13, 15:25
        niwius napisała:
        > ale kojarzy mi się z jakąś kreskówką chyba, albo serialem komedio
        > wym.

No mi też! W sumie nawet nie wiem dlaczego, ale mam takie właśnie skojarzenia. Samo imię średnio mi pasuje - raczej nie przepadam za imionami, które brzmią jak nazwiska (to bardzo subiektywne odczucie).
    • gaudencja Re: BARNIM -polskie imię dla chłopca z Pomorza 22.03.13, 12:09
      Podoba mi się, ale preferuję - jako podstawowe - nieskrócone wersje imion. A dlaczego w Polsce nie ma Barnimów? W większości europejskich krajów imiona rdzenne, które nie zapisały się silnie w kulturze chrześcijańskiej tych krajów, są zmarginalizowane - niestety.
    • ksiezna_pani1 Re: BARNIM -polskie imię dla chłopca z Pomorza 22.03.13, 13:25
      Podoba mi się.
      • uwierz_mirando Re: BARNIM -polskie imię dla chłopca z Pomorza 23.03.13, 15:01
        Skojarzenia kreskówkowe pewnie od przyjaciela Freda Flinstone'a, który miał na imię Barney (czyt. Barni).
        • dalenia Re: BARNIM -polskie imię dla chłopca z Pomorza 23.03.13, 18:34
          Racja! smile Ja tak nawet sobie pomyślałam, że to pewnie jakiś Barney, ale nie mogłam skojarzyć, w jakiej bajce był.
    • dalenia Podnoszę 14.02.17, 15:02
      Dziś od głowy przyszedł mi Barnim. Może ktoś jeszcze zechce się wypowiedzieć?

Ja tak sobie myślę, że jest to imię ze sporym potencjałem. O ile rozumiem, dlaczego nikt nie wskrzesza Świętopełka czy Żeliwuja, o tyle wydaje mi się, że Barnima warto byłoby wskrzesić. Jest krótki, konkretny, całkiem międzynarodowy. Można go sympatycznie zdrobnić (Barniś, Barnko, Barnek, Nimek). Nie brzmi też chyba śmiesznie, obraźliwie, z niczym się nie kojarzy - no same pozytywy wink
      • dasza_dm Re: Podnoszę 14.02.17, 15:17
        Mi się kojarzy - z Barneyem z Flinstonów.
        • dalenia Re: Podnoszę 14.02.17, 16:27
          Fakt, że to "m" na końcu mało słyszalne i wychodzi "Barni".
      • lidianek Re: Podnoszę 14.02.17, 21:18
        "Barni" to ksywa szwagra. Barnim brzmi mi jak ta jego ksywa w narzędniku i miejscowniku.
        • meggan79 Re: Podnoszę 08.02.19, 21:56
          Podnoszę bo ostatnio mnie zainteresowało to imię
          • abiela Re: Podnoszę 09.02.19, 00:28
            meggan79 napisała:

> Podnoszę bo ostatnio mnie zainteresowało to imię

Mnie się nadal kojarzy z miejscem.
    • sulimira Re: BARNIM -polskie imię dla chłopca z Pomorza 09.02.19, 00:42
      Barnim jest fajny i wlasnie miedzynarodowy. Super zdrobnienia. Na zachodzie moze byc poczatkowo mylone z Barney to fakt poniewaz to m jest takie cichutkie, ale to w sumie dodaje miedzynarodowosci- imie brzmiace bardzo swojsko za granicami.
    • sulimira Re: BARNIM -polskie imię dla chłopca z Pomorza 11.02.19, 21:02
      W Polsce jest obecnie 12 nosicieli imienia Barnim. Nawet ta 12-stka bylam zaskoczona, ale milo.
      • lubomiro Re: BARNIM -polskie imię dla chłopca z Pomorza 21.02.19, 19:45
        oby na świecie było coraz więcej Barnimów, zwłaszcza na Pomorzu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.