Dodaj do ulubionych

Sergiusz??

29.07.04, 09:15
Trudno nam się zdecydować na imię dla naszego synka, który urodzi sie za 3 m-
ce. Wśród propozycji są Mateusz,Michał, Paweł, Igor , mojemu męzowi bardzo
podoba się Sergiusz, ładnie ale czy nie za bardzo rosyjskie??Co prawda nic
kompletnie nie mam do rosyjskich imion, ale chce wiedzieć jak wam się podoba
Sergiusz. Ja chyba wolałabym Igora??
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Sergiusz?? 29.07.04, 09:22
      gogo2 napisała:

> ce. Wśród propozycji są Mateusz,Michał, Paweł, Igor , mojemu męzowi bardzo
      > podoba się Sergiusz, ładnie ale czy nie za bardzo rosyjskie??Co prawda nic
      > kompletnie nie mam do rosyjskich imion, ale chce wiedzieć jak wam się podoba
      > Sergiusz. Ja chyba wolałabym Igora??

Zdecydowanie wolę Sergiusza od Igora, tym bardziej że w szkole miałam oba takie
      przypadki i Sergiusz wypadał duuuuużo korzystniej smile Ale moze tego rodzaju
      argumenty nie są do końca przekonujące wink Natomiast jesli z tych dwóch któreś
      imię jest rosyjskie, to jest nim Igor, nie Sergiusz. Było czterech jak
      najbardziej rzymskokatolickich papieży o tym imieniu.
      rozancowe-karty.pl/modlitwa/poczet_papiezy.htm
      • aniadm Re: Sergiusz?? 29.07.04, 09:36
        Dla mnie Sergiusz to nie jest rosyjskie imię. Rosyjskie to Siergiej.
        • monikaj1 Re: Sergiusz?? 29.07.04, 10:39
          Mi się Sergiusz bardzo podoba, choć do niedawna Igor był moim faworytem wśród
          imion męskich. Teraz już bym tak nie nazwała syna, przede wszystkim ze względu
          na rosnącą popularność - w każdym "Witajcie na świecie" jest ze dwóch Igorów.
          I, tak jak Anidm, z Rosją zdecydowanie bardziej kojarzy mi się Siergiej.
          Pozdrawiam,
          Monika
          • grajka11 Re: Sergiusz?? 30.07.04, 07:29
            Sergiusz brzmi dumnie, bardzo mi się podoba, ale zastanów się nad tym jak
            będziesz mówiła pieszczotliwie do syneczka. Jeżeli zdecydujesz się na wersję
            podstawową dla dzidziusia lub długą Sergiuszek to naprawdę ładne imię.
            Pozdrawiam.
            Grajka
    • szczekuszka Re: Sergiusz?? 01.08.04, 12:57
      To jedno z moich ulubionych meskich imion. Typowo meskie, zakonczone na -usz,
      oryginalne, no i nie znam zadnego Segiusza.
      Kiedys wydawalo mi sie dosc dziwne, ale oschuchalam sie z nim i moim zdaniem
      jest super.
      A co do zdrobnien. Moim zdaniem imiona na -usz nie trzeba zdrabniac, az tak w
      nadmiarze. Mateusz, to Mateuszek, a Sergiusz to Sergiuszek itp, itd.
      Z wymienionych imion proponuje Sergiusza, Mateusza i Piotra. Michal i Igor
      odstreczaja niezwykla popularnoscia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.