ksiezna_pani1 12.10.13, 23:05 Ostatnio bardzo polubiłam to imię. W biblii nosiła je zona Mojżesza, znaczy ono z hebrajskiego "ptak". Wprawdzie kojarzy mi się też z pewną siecią drogerii, ale mnie to nie przeszkadza. Sefora nie miała nadań. Co myślicie o tym imieniu? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dolcevita007 Re: Sefora 13.10.13, 00:03 Znaczenie ma ciekawe. A zdrobnienie to Sefka, Sefcia. Nie nadalabym corce, ale brzmienie ma dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Sefora 13.10.13, 00:06 podoba mi się, szkoda, że imię jakby zapomniane, brzmi oryginalnie przy czym nie jakos wymyślnie czy pretensjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Sefora 13.10.13, 01:57 "Sefora" ma dla mnie taki sam rytm jak "Debora", przy czym pierwsze jest ładniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Sefora 13.10.13, 10:14 Mi jednak za bardzo kojarzy się z drogerią,chociaż brzmienie ma ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Sefora 13.10.13, 12:07 Przyznam, że jakoś ciężko oddzielić mi to imię od skojarzeń kosmetycznych. Ale generalnie brzmienie ma całkiem niezłe - faktycznie podobne do lubianej przeze mnie Debory, jak już ktoś wyżej zauważył. Nie mniej córki bym na pewno tak nie nazwała, a słysząc o małej Seforze pomyślałabym, że mama jest jakąś fanatyczką podkładów i cieni do powiek Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Sefora 13.10.13, 15:10 Podoba mi się brzmienie i znaczenie, ale z drugiej strony mocno kojarzy mi się z semaforem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sefora 13.10.13, 18:55 Brzmieniowo nigdy mnie to imię nie uwodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Sefora 13.10.13, 22:54 Ciesze się, że imię się Wam podoba, wprawdzie nie wszystkim, ale jednak Odpowiedz Link Zgłoś
slonecznynokturn Re: Sefora 03.04.17, 18:23 Brzmieniowo całkiem niezła, choć za bardzo narzucają mi się te skojarzenia z drogerią. Znaczenie ma piękne, szczególnie, że interesuję się ornitologią Zdecydowanie wolę jednak podobną Safirę lub wspomnianą już Deborę. Odpowiedz Link Zgłoś