28.11.13, 17:19
Zainspirowana dzisiejszą zabawą kalendarzową postanowiłam założyć wątek. Muszę się przyznać, że nigdy nie słyszałam o tym imieniu - gdzieś mi umknęło.

Co Wy sądzicie?
Obserwuj wątek
    • olinininka Re: Kwieta 28.11.13, 17:55
      Dla mnie jakoś nie ma uroku. Troszkę skojarzeń mam z kwiatami i językiem rosyjskim.
      • dalenia Re: Kwieta 28.11.13, 18:20
        olinininka napisał:
        > Troszkę skojarzeń mam z kwiatami i językiem rosyjskim.

Ja także, ale akurat mnie to nie przeszkadza smile A te rosyjskie skojarzenia to u mnie nawet na plus, bo ostatnio bardzo zachwycam się ich językiem, kulturą itd. Choć nie wiem, czy właśnie nie przeszkadzałaby mi ta jednoznaczność skojarzeń. W sensie - gdy słyszę "Kwieta" pewnie bym pomyślała, że to jakaś Rosjanka. Nie jest to oczywiście żadna obelga, ale po prostu chyba dość męcząca sytuacja.
        • eraz-lilipop Re: Kwieta 28.11.13, 22:13
          Nie podoba mi się. Wolę imiona osluchane . Pierwszy raz widzę takie imię i jest dla mnie po prostu dziwaczne, a brzmieniowo brzydkie.
    • polifonia1983 Re: Kwieta 29.11.13, 10:28
      Kojarzy mi się rosyjsko, ale to dla mnie plus. Sama Kwieta średnio mi się podoba, ale gdyby ją zdrobnić do Kwiecieńki... oj, to już bardzo, bardzo.
      • eraz-lilipop Re: Kwieta 29.11.13, 10:32
        Myślałam nad zdobieniami i Kwiecienka nadal nie nadaje uroku IMO.
    • rosynanta Re: Kwieta 29.11.13, 11:17
      Brzmi ładnie, ale mam skojarzenie z Pietą... Niezbyt miłe, raczej tragiczne uncertain
      • rosynanta Re: Kwieta 30.11.13, 12:00
        rosynanta napisał(a):

> Brzmi ładnie, ale mam skojarzenie z Pietą... Niezbyt miłe, raczej tragiczne uncertain

Dodam jeszcze, że Swieta (od Swietlany/Świetłany) bardzo mi się podoba, choć raczej nie do nadania w Polsce smile Lubię też Goplanę, choć to już obecnie nie imię, tylko raczej nazwa własna (a szkoda).
        • annajustyna Re: Kwieta 30.11.13, 18:45
          Bo w Polsce imiona odswietlne sa zlatynizowane (Lucyna, Lucja etc. od lux, lucis - swiatlo).
    • ksiezna_pani1 Re: Kwieta 29.11.13, 13:04
      Znam to imię, ale nigdy mi się nie podobało uncertain Kojarzy mi się z kwietnikiem, ale bardziej z kwitkiem.
    • niwius Re: Kwieta 29.11.13, 15:44
      Bardzo nie podoba mi się brzmienie. Kojarzy mi się w kwiatami i pietą.
    • milleys Kvietoslava 29.11.13, 16:35
      Ja za to spotkałam się z takim imieniem.
      Chyba czeskim.
    • florianne Re: Kwieta 30.11.13, 09:55
      Mimo mojej sympatii do większości "kwiatowych"imion,to akurat Kwieta nie przypadła mi do gustu.Mi też kojarzy się bardzo rosyjsko.
    • annajustyna Re: Kwieta 30.11.13, 18:44
      Kojarzy mi sie z bulgarska Cwetelina.
    • angelina7-83 Re: Kwieta 30.11.13, 19:30
      W ogóle mi się to imię nie podobało, skojarzenie z kwietnikiem, ale postanowiłam poszukać co nieco u wink wujka Google. Po przeczytaniu o pewnej Pani ahm.1944.pl/Kwieta_Kurkowska-Bondarecka/1 uważam, że imię bardzo ciekawe i oryginalne. Jednak swojej córki bym raczej tak nie nazwała.
    • adriankaa.s Re: Kwieta 03.12.13, 16:37
      Nie podoba mi się, jedynie kojarzy mi się z urodzoną w Kwietniu...
    • gaudencja Re: Kwieta 03.12.13, 21:19
      Kojarzy mi się negatywnie z kwietyzmem.
    • misselene Re: Kwieta 04.12.13, 10:59
      Zupełnie do mnie to imię nie przemawia. Ma dziwne brzmienie i wydaje mi się, że nie pasuje do polskich nazwisk, co w naszych realiach tworzyłoby przedziwne zestawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.