ksiezna_pani1 30.01.14, 17:07 To nie żart. Sekwana jest żeńskim odpowiednikiem Sekwanusa. Imiona te są pochodzenia łacińskiego i powstały od nazwy rzeki Sekwana. Z biegiem lat, Sekwanus utożsamione został z germańskim imieniem Sigo/Segon. Odpowiedniki obcojęz.: łac. Sequanus, Sigonus, Segonus, Siguinus, fr. Seigne, Seine, Sigon, Soigne, wł. Sequano. Nie miały nadań. Co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Sekwana 31.01.14, 12:39 No niestety, to dla mnie rzeka o niezbyt urodziwej nazwie. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Sekwana 31.01.14, 15:59 Pomijając oczywiste skojarzenia z rzeką niezbyt mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Sekwana 01.02.14, 14:56 Mnie natomiast Sekwana całkiem się podoba,ale jako nazwa rzeki-jakoś nie widzę tego słowa w roli imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Sekwana 02.02.14, 11:37 Z rzek to juz mi bardziej Wisla na imie pasuje... Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Sekwana 02.02.14, 12:39 Pominąwszy już oczywiste skojarzenia z rzeką, nie podoba mi się brzmienie. Zbitka "kw" (czy raczej "kf") zgrzyta mi w uchu. Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Sekwana 19.02.14, 17:31 Dla mnie Sekwana to jedynie rzeka, na imię się zupełnie nie nadaje. Moim zdaniem oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś