isa_bella1 14.11.14, 13:29 to takie, które spotykałam w dzieciństwie ( lata 80te) dość czesto a teraz rzadko się słyszy czyli: - Agnieszka -Beata -Grażyna -Dorota -Jolanta -Monika -Marzena -Iza Marek Mariusz Andrzej co jeszcze można dodać do listy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinininka Re: "odchodzące" imiona 14.11.14, 13:48 Można jeszcze dodać: Mirosława Sławomira Dariusza Żanetę Katarzynę Joannę Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: "odchodzące" imiona 14.11.14, 14:57 Małgorzata, Marta, Justyna, Edyta, Ewelina, Przemysław, Jarosław, Arkadiusz, Tomasz, Bartłomiej Magdalena też raczej chyba powoli odchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: "odchodzące" imiona 14.11.14, 17:01 Powiedziałabym, że Grażyna, Jolanta czy Mariusz nie odchodzą, ale już odeszły. Takie, które są nadawane coraz rzadziej, ale jednak od czasu można jeszcze na nie trafić, to dla mnie np. Kamila, Agnieszka, Dominika (spadek z 13 miejsca w 2000 r. do 45 w 2013) , Marcin, Łukasz, Kamil, Patryk. Odpowiedz Link Zgłoś
aledziwok Re: "odchodzące" imiona 14.11.14, 18:47 Dodałabym jeszcze do tych, które moim zdaniem "odeszły" : Waldemara, Ireneusza, Alfonsa, Alojzego, Zdzisława, Wiesławę, Wioletę, Iwonę, Romualda, Leszka, Zenona, Onufrego, Longina. A do tych, które odchodzą: Sabina, Andrzej, Zbigniew, Sylwester, Artur, Bernadetta, Robert, Sylwia. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: "odchodzące" imiona 14.11.14, 22:28 Robert, Krzysztof, Pawel, Piotr, Marcin, Slawek, Damian, Dariusz, Przemek, Agnieszka, Joanna, Katarzyna, Monika, Magdalena, Sylwia, Aneta, Marlena Odpowiedz Link Zgłoś
isa_bella1 Re: "odchodzące" imiona 15.11.14, 12:05 Ciekawe czy nastąpi kiedyś powrót tych imion, jak teraz jest z tymi po naszych babciach i dziadkach , a swoją drogą dużo tych imion które wymieniłyście, ale ja np. spotkałam się z dziećmi o imionach : Magdalena, Piotr, Witold choć należą do tych już mało spotykanych . Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: "odchodzące" imiona 15.11.14, 14:05 Piotr i Magdalena nadal dobrze się trzymają, bynajmniej nie odchodzą - wystarczy popatrzeć na statystyki Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: "odchodzące" imiona 15.11.14, 18:07 Dla mnie odchodzące, to takie, które obecnie prawie w ogóle się nie są nadawane, a występujące u mnie w rodzinie i wśród znajomych m.in. Adolf, Alfons, Albin, Bronisław, Bogdan, Bogusław, Czesław, Eugeniusz, Edward, Eligiusz, Gerard, Hilary, Ireneusz, Jacek, Jarosław, Klemens, Lech, Leszek, Mieczysław, Mariusz, Marek, Norbert, Robert, Roman, Sylwester, Sławomir, Wacław, Władysław, Waldemar, Zenon, Zbigniew Bernadetta, Danuta, Eugenia, Gizela, Grażyna, Gertruda, Halina, Hildegarda, Henryka, Irena, Jolanta, Longina, Leokadia, Marzena, Mariola, Monika, Mirosława, Pelagia, Petronela, Regina, Scholastyka, Stanisława, Tekla, Wiesława, Wioleta, Władysława, Zdzisława, Zenobia, Żaneta, Żanna. Dawniej częściej nadawano dziewczynkom odpowiedniki żeńskie męskich imion tj. Franciszka, Stanisława, Władysława, Zdzisława itp. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: "odchodzące" imiona 19.11.14, 10:19 W moim mieście Tomasz wśród nowo narodzonych chłopców był w zeszłym roku na trzecim miejscu (zaraz za Jakubem i Szymonem a przed Filipem, Antonim czy Janem chociażby), więc dla mnie nie jest to imię bynajmniej odchodzące. Odpowiedz Link Zgłoś
franciszka_o Re: "odchodzące" imiona 19.11.15, 22:11 Szkoda mi strasznie Agnieszki. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: "odchodzące" imiona 20.11.15, 11:50 Izabele ostatnio popularne się robią, o kilku noworodkach w tym roku juz słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: "odchodzące" imiona 20.11.15, 12:01 Prędzej nie wyszły na dobre z mody. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: "odchodzące" imiona 20.11.15, 20:33 Możliwe, ale zdziwiłam się, bo jakoś od kilku lat na żadną małą Izę się nie natknęłam, a tu taki boom Odpowiedz Link Zgłoś
hersylijka Re: "odchodzące" imiona 23.11.15, 15:19 Krystyna też odeszła, ale pewnie niedługo wróci Odpowiedz Link Zgłoś