Dodaj do ulubionych

"odchodzące" imiona

14.11.14, 13:29
to takie, które spotykałam w dzieciństwie ( lata 80te) dość czesto a teraz rzadko się słyszy czyli:
- Agnieszka
-Beata
-Grażyna
-Dorota
-Jolanta
-Monika
-Marzena
-Iza

Marek
Mariusz
Andrzej

co jeszcze można dodać do listy?
Obserwuj wątek
    • olinininka Re: "odchodzące" imiona 14.11.14, 13:48
      Można jeszcze dodać:

Mirosława
      Sławomira
      Dariusza
      Żanetę
      Katarzynę
      Joannę
    • lily-beth Re: "odchodzące" imiona 14.11.14, 14:57
      Małgorzata, Marta, Justyna, Edyta, Ewelina, Przemysław, Jarosław, Arkadiusz, Tomasz, Bartłomiej
      Magdalena też raczej chyba powoli odchodzi
    • florianne Re: "odchodzące" imiona 14.11.14, 17:01
      Powiedziałabym, że Grażyna, Jolanta czy Mariusz nie odchodzą, ale już odeszły. Takie, które są nadawane coraz rzadziej, ale jednak od czasu można jeszcze na nie trafić, to dla mnie np. Kamila, Agnieszka, Dominika (spadek z 13 miejsca w 2000 r. do 45 w 2013) , Marcin, Łukasz, Kamil, Patryk.
    • aledziwok Re: "odchodzące" imiona 14.11.14, 18:47
      Dodałabym jeszcze do tych, które moim zdaniem "odeszły" : Waldemara, Ireneusza, Alfonsa, Alojzego, Zdzisława, Wiesławę, Wioletę, Iwonę, Romualda, Leszka, Zenona, Onufrego, Longina.

A do tych, które odchodzą: Sabina, Andrzej, Zbigniew, Sylwester, Artur, Bernadetta, Robert, Sylwia.
      • dolcevita007 Re: "odchodzące" imiona 14.11.14, 22:28
        Robert, Krzysztof, Pawel, Piotr, Marcin, Slawek, Damian, Dariusz, Przemek,
        Agnieszka, Joanna, Katarzyna, Monika, Magdalena, Sylwia, Aneta, Marlena
    • isa_bella1 Re: "odchodzące" imiona 15.11.14, 12:05
      Ciekawe czy nastąpi kiedyś powrót tych imion, jak teraz jest z tymi po naszych babciach i dziadkach smile, a swoją drogą dużo tych imion które wymieniłyście, ale ja np. spotkałam się z dziećmi o imionach : Magdalena, Piotr, Witold choć należą do tych już mało spotykanych smile.
      • annthonka Re: "odchodzące" imiona 15.11.14, 14:05
        Piotr i Magdalena nadal dobrze się trzymają, bynajmniej nie odchodzą - wystarczy popatrzeć na statystyki
    • angelina7-83 Re: "odchodzące" imiona 15.11.14, 18:07
      Dla mnie odchodzące, to takie, które obecnie prawie w ogóle się nie są nadawane, a występujące u mnie w rodzinie i wśród znajomych m.in.

Adolf, Alfons, Albin, Bronisław, Bogdan, Bogusław, Czesław, Eugeniusz, Edward, Eligiusz, Gerard, Hilary, Ireneusz, Jacek, Jarosław, Klemens, Lech, Leszek, Mieczysław, Mariusz, Marek, Norbert, Robert, Roman, Sylwester, Sławomir, Wacław, Władysław, Waldemar, Zenon, Zbigniew

Bernadetta, Danuta, Eugenia, Gizela, Grażyna, Gertruda, Halina, Hildegarda, Henryka, Irena, Jolanta, Longina, Leokadia, Marzena, Mariola, Monika, Mirosława, Pelagia, Petronela, Regina, Scholastyka, Stanisława, Tekla, Wiesława, Wioleta, Władysława, Zdzisława, Zenobia, Żaneta, Żanna.

Dawniej częściej nadawano dziewczynkom odpowiedniki żeńskie męskich imion tj. Franciszka, Stanisława, Władysława, Zdzisława itp.
    • agjato Re: "odchodzące" imiona 19.11.14, 10:19
      W moim mieście Tomasz wśród nowo narodzonych chłopców był w zeszłym roku na trzecim miejscu (zaraz za Jakubem i Szymonem a przed Filipem, Antonim czy Janem chociażby), więc dla mnie nie jest to imię bynajmniej odchodzące.
    • franciszka_o Re: "odchodzące" imiona 19.11.15, 22:11
      Szkoda mi strasznie Agnieszki.
    • lily-beth Re: "odchodzące" imiona 20.11.15, 11:50
      Izabele ostatnio popularne się robią, o kilku noworodkach w tym roku juz słyszałam.
      • florianne Re: "odchodzące" imiona 20.11.15, 12:01
        Prędzej nie wyszły na dobre z mody.
        • lily-beth Re: "odchodzące" imiona 20.11.15, 20:33
          Możliwe, ale zdziwiłam się, bo jakoś od kilku lat na żadną małą Izę się nie natknęłam, a tu taki boom wink
    • hersylijka Re: "odchodzące" imiona 23.11.15, 15:19
      Krystyna też odeszła, ale pewnie niedługo wróci wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.