eesti_2005 25.02.15, 21:52 Może pomożecie nam znaleźć imię dla trzeciego syna, bo żadne nam nie pasuje do imion starszych braci, Igora i Eryka. Jedynie Artur, ale tak już daliśmy młodszemu synowi na drugie. Przychodzi Wam na myśl jakieś imię pasujące do tych dwóch, tego samego typu (bo tylko takie nam się podobają)? Ma być krótkie, uniwersalne (mieszkamy za granicą) i najlepiej z literką 'r' Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dasza_dm Re: Igor, Eryk i ... ? 25.02.15, 21:56 Artur jest jak najbardziej ok. Igor, Eryk i... Mam nadzieję , że to już gdzieś było i to niejeden raz... Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 25.02.15, 22:07 O faktycznie, wrzuciłam w wyszukiwarkę i znalazłam taki temat. Nie pomyślałam, że ktoś mógłby mieć dokładnie taki sami zestaw imion i problem z trzecim Dzięki! A to nie będzie dziwne, jeśli trzeci syn będzie miał na imię Artur, skoro drugi ma Eryk Artur? Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Igor, Eryk i ... ? 25.02.15, 22:41 eesti_2005 napisała: > > A to nie będzie dziwne, jeśli trzeci syn będzie miał na imię Artur, skoro drugi > ma Eryk Artur? Ee.. wg mnie to nie jest problem. Znam Grzegorza Pawła , który ma rok młodszego brata Pawła i jakoś żyją. Kto będzie pamiętał o drugich imionach oprócz rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Igor, Eryk i ... ? 25.02.15, 22:31 mnie do imion braci najbardziej pasuje tutaj Oskar, zresztą w tym starym watku też to pisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 25.02.15, 22:34 Mi Oskar i polecany tam Bruno tak "zachodnio" się kojarzy Zawsze mi się też podobało imię Arek, ale Igor, Eryk i Arek jakoś średnio brzmi... Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Igor, Eryk i ... ? 25.02.15, 22:42 eesti_2005 napisała: > Mi Oskar i polecany tam Bruno tak "zachodnio" się kojarzy > Zawsze mi się też podobało imię Arek, ale Igor, Eryk i Arek jakoś średnio brzmi > ... Arek? Arkadiusz? Wg mnie to sezonówka sprzed 30-40 lat, mocno wujkowato brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 25.02.15, 22:44 Samo Arek, w żadnym wypadku Arkadiusz. Ja akurat samych 20-30 latków Arków znam, nigdy nie myślałam, że to takie "stare" imię. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Igor, Eryk i ... ? 25.02.15, 22:42 rzeczywiście Arek nie pasuje a co do Artura to nie widzę nic dziwnego jeśli starszy brat ma tak na drugie oprócz Kornela zaproponuję jeszcze Teodora Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Igor, Eryk i ... ? 25.02.15, 22:54 W jakim sensie zachodnio? Imię Bruno występuje w Polsce od XIII w. Trudno mi coś doradzić, bo Arek i Artur to całkiem nie moja bajka. Też najlepiej pasuje mi Bruno, a z innych spełniających kryteria przychodzą mi do głowy: Jeremi, Bernard, Albert, Norbert, Wiktor, Marceli. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 25.02.15, 23:07 Chyba przez tę końcówkę 'o' Bruno brzmi dla mnie 'zachodnio'. Wiktora bierzemy pod uwagę. Jeremi mi się podoba, ale nie bardzo mi pasuje do imion rodzeństwa, a poza tym wolę, żeby imię wymawiało się tak jak się czyta (a Jeremi przez 'j' już mi nie odpowiada). Jeszcze myślimy nad Filipem, bo ładne, ale takie miękkie... Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Igor, Eryk i ... ? 25.02.15, 22:40 Artur też jest super, swietnie pasuje i zupelnie nie przejmowałabym się tym, że starszy brat ma tak na drugie imię. Artura bardzo lubię, podoba mi się duzo bardziej niż Oskar, ale Oskar też pasuje mi do imion starszaków. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 25.02.15, 22:48 Mi Artur najbardziej pasuje, ale mąż coś zaczał marudzić, że jednak to imię nie bardzo mu się podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Igor, Eryk i ... ? 25.02.15, 23:35 Miron, Dorian, Armin, Cyryl, Urban, Cyprian, Kastor, Cedryk, Gerard, Gerwazy, Protazy, Prot, Borys, Ogierd. Niesmialo zaproponuje Olafa pasuje mi do Eryka i Igora Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 25.02.15, 23:42 Olaf pasuje, ale niestety nam się nie podoba. Armin bardzo ciekawe, nie znałam wcześniej. Muszę przedyskutować to z mężem Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Igor, Eryk i ... ? 25.02.15, 23:55 a może Aron (Aaron) zamiast Artura? Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 26.02.15, 00:02 Też bierzemy pod uwagę, podoba nam się, ale to dosyć popularne imię wśród psów Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Igor, Eryk i ... ? 26.02.15, 00:22 Pierwszy na myśl przyszedł mi Kornel. Poza tym Adrian (ale mnie się nie podoba) Armin Arnold Arwid Bruno Teodor Rufus Rufin Ruben Miron Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 26.02.15, 00:36 A nie wydają wam się te imiona zbyt oryginalne jak na Igora i Eryka? Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Igor, Eryk i ... ? 26.02.15, 01:01 Eryk jest imieniem oryginalnym dla mnie. Znam jednego mezczyzne w dodatku nie jest Polakiem i jedna dziewczyne Eryke. Igorow wielu nie znam , ale mam swiadomosc ze jest czesciej nadawane statystyk na ten temat nie znam. Na forum jest traktowane jako popularne raczej. Druga sprawa kryteria przez Was podane, ale wydaje mi sie tak na prawde, ze chodzi Wam o brzmienie, ze ma sie Wam rodzicom podobac i jakby bylo oryginalne, ale w waszym mniemaniu ladne to byscie je pewnie nadali. Moze jeszcze Rocha podrzuce. A i jeszce moze Hugo, albo Tytus? Owocnych rozmyslan. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 26.02.15, 01:11 Oczywiście, najważniejsze, żeby nam rodzicom się podobało. A do tych oryginalnych pewnie też trzeba się przyzwyczaić, osłuchać z nimi, żeby dobrze dla nas brzmiały (próbuję właśnie tego z Arminem ). Dzięki bardzo za propozycje, coś z tego trzeba będzie wybrać, tym bardziej że czasu dużo nie zostało Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Igor, Eryk i ... ? 26.02.15, 08:48 Już widziałam taki wątek Dla przypomnienia wklejam: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,155125238,155125238,Igor_Eryk_i_ten_trzeci_.html Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 26.02.15, 09:04 Tak jak pisałam wcześniej już go znalazłam. Niestety za wiele mi nie pomógł. Ale dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Igor, Eryk i ... ? 26.02.15, 09:19 To może podam kilka moich typów które według mnie pasują do Igora i Eryka. Igor, Eryk i Kajetan Igor, Eryk i Miłosz Igor, Eryk i Dominik Igor, Eryk i Karol pod warunkiem, że pasują do nazwiska Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 26.02.15, 09:41 Do nazwiska wszystkie takie standardowe imiona pasują. Tylko te wymienione jak dla nas są za miękkie do Igora i Eryka. Karol by pasował, ale już jest w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Igor, Eryk i ... ? 26.02.15, 09:31 Stylistycznie wpasował mi się tutaj Olaf, ale doczytałam, że się Wam nie podoba. W podobnej stylistyce przychodzi mi jeszcze do głowy Gustaw. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Igor, Eryk i ... ? 26.02.15, 10:49 Z twardych polecam: Erwina, Edgara, Ernesta, Tymona, Olgierda, Aleksandra, Oresta, Zachary-ego Odpowiedz Link Zgłoś
nataszaasza Re: Igor, Eryk i ... ? 26.02.15, 13:47 Artur to dobry wybór i myślę, że to wcale nie problem, że to jest drugie imię starszego.Jeśli jednak szukać by dalej, to może: Kornel, Miron, Jeremi lub Teodor. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Igor, Eryk i ... ? 26.02.15, 14:10 To ja proponuję Namir. Jest to imię dużo rzadsze od Igora i Eryka, ale staropolskie i powinno być względnie bezproblemowe za granicą. Może też być inne, np.: Nadar, Nadbor, Nadmir, Dalemir, Dalimir, Dalbor, Radomir, Tomir. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Igor, Eryk i ... ? 26.02.15, 14:12 Artur niby ok, ale ja nie lubię tego imienia i myślę, że stylistycznie średnio pasuje do imion chłopaków (choć nie wiem, czy Wam to przeszkadza). Widziałam, że myślicie o Arminie - no cóż, dla mnie zbyt hardkorowy w porównaniu do Igora i Eryka. Nie szukałabym na siłę czegoś z "r", prędzej poszłabym w twarde, 2-sylabowe imiona. Moje propozycje (przepraszam, ale nie sprawdzałam, na ile się powtarzają): Adam, Albert, Borys, Cyryl, Cyprian, Dawid, Damian, Feliks, Florian, Gustaw, Gabriel, Hubert, Kornel, Miron, Norbert, Natan, Olaf, Robert, Tymon Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Igor, Eryk i ... ? 27.02.15, 18:46 Tak jak pisałam w "bliźniaczym" wątku, do Igora i Eryka proponuję Ernesta. Artura lubię ale z Igorem i Erykiem robi mi się zbyt twardy zestaw, może przez powtórzone r. Bardzo pasuje mi zaproponowany przez Dalenię Adam. Ja dorzucę Tadeuszka. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 27.02.15, 20:46 Te niemieckie imiona fakt, że są twarde, ale kompletnie nam się nie podobają. Natomiast Armin, Aron, Namir mąż mówi, że zbyt arabskie... Chciałabym, żeby inicjały dzieci nie były takie same (dlatego imiona na E nie bardzo pasują). Najbardziej by mi odpowiadało imię na A, ewentualnie na O - taki idealny zestaw Ale to oczywiście nie priorytet, najważniejsze, to żeby się podobało, a mężowi jak na razie nic nie pasuje (tzn tak jak mieliśmy ze starszakami, że od razu nam się imiona spodobały). Adama odrzucałam, ale faktycznie pasuje, więc trzeba będzie wziąć po uwagę. Dzięki raz jeszcze za podpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Igor, Eryk i ... ? 28.02.15, 10:37 To może jednak Artur jest Wam pisany Choć może nie warto się tak ograniczać, skoro Artur to drugie imię jednego z synków, pozostało jeszcze tyle imion do wyboru. Z tych zaproponowanych wyżej pasuję mi, oprócz wspomnianego już wcześniej Adama, Bruno/Brunon, Cedryk, Dorian, Gustaw, Hubert, Olgierd, Orest/Orestes, Tytus, Wiktor. Od siebie zaproponuję, bo chyba jeszcze nie padły: Albert, Albin, Alfred, August, Gwidon, Henryk, Justyn, Kilian, Kryspin, Leon, Longin, Ludwik, Maksym, Melchior, Piotr, Rajmund, Roch, Roman, Sergiusz, Witold, Zygmunt. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 28.02.15, 11:16 Ja bym wybrała Artura, ale mąż nie chce Na razie chyba najbardziej ten Adam pasuje. Wiktor też nam się podoba, ale Witek już nie pasuje, a nie chcę mówić do małego brzdąca tak oficjalnie Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Igor, Eryk i ... ? 28.02.15, 14:17 Nie znam Wiktora zdrabnianego do Witka, jak już do to Wikusia, Wikiego, Wiktorka. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 28.02.15, 15:16 Ja znam jednego Wiktora zdrabnianego właśnie do Witka. Natomiast Wikuś, Wiki i Wiktorek już totalnie mi nie pasują. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Igor, Eryk i ... ? 28.02.15, 11:24 eesti_2005 napisała: > Natomiast Armin, Aron, Namir mąż mówi, że zbyt arabskie... Armin to imię cheruskie, czyli germańskie. Do arabskiego mu bardzo daleko. Aron to jedno z najbardziej typowych imion hebrajskich, po arabsku byłby Harun. Namir to imię staropolskie. Więc nie wiem skąd się mężowi arabskie imiona uroiły. > Chciałabym, żeby inicjały dzieci nie były takie same (dlatego imiona na E nie b > ardzo pasują). Najbardziej by mi odpowiadało imię na A, ewentualnie na O - taki > idealny zestaw Na O: Olgierd Orest Oskar Poza tym Olaf, Oktawian, Otto. Adam mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Igor, Eryk i ... ? 28.02.15, 13:11 Dla mnie też Armin i Namir brzmią arabsko (chociaż wiem, że nie są), bo przypominają arabskie imiona Amin i Amir. Podejrzewam, że niewielu Polaków zna imię Namir, mimo jego staropolskiego pochodzenia. Aron natomiast zdecydowanie biblijnie,a nie arabsko mi się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Igor, Eryk i ... ? 28.02.15, 15:28 Namir to również imię arabskie więc mąż dobrze wyczuł. Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Igor, Eryk i ... ? 28.02.15, 16:21 A może Arkady zdrabniany do Arka? Adam też fajny. Dorzucę jeszcze imiona z "r": Tomir, Arnold, Albert, Edgar, Orest, Ernest, Olgierd, Borys, Zachary, Oskar, Kornel, Cyprian, Gracjan, Hubert, Konrad, Norbert, Hieronim, Marceli. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Igor, Eryk i ... ? 28.02.15, 17:23 może: Konrad, Robert, Odon, August, Aleksy, Witold, Amadeusz, Bazyli, Cyryl, Franciszek, Juliusz, Jerzy, Leonard, Roland, Florian, Nikodem, Albin, Harald, Hilary, Andrzej, Makary, Gabriel, Rafał, Beniamin Odpowiedz Link Zgłoś
lus.sia Re: Igor, Eryk i ... ? 28.02.15, 17:52 nie wiem czy ktoś już proponował Leona? inna Forumka zdecydowała się na Leona własnie do Igora i Eryka Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 28.02.15, 18:20 Widziałam, jedna forumka zdecydowała się na Leona, druga na Olafa. Leona mamy w rodzinie i zdecydowanie odpada. Olaf się nie podoba. Niektóre z proponowanych imion są ładne (np Gabriel, Rafał, Jeremi, Marcel), ale nie pasują mi do moich dzieci. Oboje z mężem lubimy takie proste, krótkie imiona, dlatego szukamy czegoś pasującego do Igora i Eryka, bo właśnie takie imiona najbardziej nam pasują. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Igor, Eryk i ... ? 28.02.15, 18:48 IMO Gabriel pasuje całkiem nieźle Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 28.02.15, 18:50 Anioł zdecydowanie nie pasuje do moich chłopaków Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Igor, Eryk i ... ? 28.02.15, 19:42 A Jeremi? Czemu nie pasuje do Igora i Eryka? Padło już bardzo dużo propozycji, wszystkie odrzucacie, obstawiam, że zostanie ten Artur. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 28.02.15, 19:59 Jeremi nie, bo inaczej się pisze, a inaczej czyta (a czytane przez "j" mi się nie podoba). Na razie nr 1 jest Adam. Jeśli nic ciekawszego nam się nie trafi, to tak zostanie. Myślimy teraz jeszcze nad drugim imieniem, bo chłopaki mają po 2 (w razie gdyby pierwsze im się nie podobało, będą mogli zamienić je miejscami ). Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Igor, Eryk i ... ? 28.02.15, 20:50 Największym minusem Adama jest wg mnie jego popularność. Ale mimo to wolałabym jego, niż Artura I uważam też, że lepiej pasuje do Igora i Eryka. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 28.02.15, 21:10 Arkady nam się nie podoba. Poza tym za dużo miejsc się tak nazywa. No i jest zbyt wymyślne jak na Igora i Eryka. W Polsce nie nazwałabym dziecka Adam (zbyt popularne), ale tu gdzie mieszkamy nie spotkałam się z takim imieniem, więc będzie oryginalne, ale zarazem łatwe. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Igor, Eryk i ... ? 28.02.15, 21:47 Moze Rufus? Adam pasuje mi mniej niz Artur, ale bardziej sie podoba. Zdecydowanie najlepiej brzmi Wiktor. Jeszcze Leonard, Antoni, Brunon? Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Igor, Eryk i ... ? 28.02.15, 22:46 A i jeszcze Kosma przyszedl mi do glowy. Moze sie przyda ? Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 28.02.15, 22:57 To wszystko dziewczyny już proponowały i z tego wszystkiego wybraliśmy Adama. Na drugie na razie nic nam nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: Igor, Eryk i ... ? 13.03.15, 08:10 Zdecydowanie BORYS. Potem ALBERT Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 14.03.15, 18:33 Bardzo dziękuję Wam wszystkim za pomoc Zdecydowaliśmy się nazwać trzeciego syna Adam Filip. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Igor, Eryk i ... ? 15.03.15, 15:01 Daj znać, gdy Adaś pojawi się na świecie Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 15.03.15, 15:45 Dam znać Ale to dopiero za ok miesiąc Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 08.07.17, 23:00 Podbijam wątek, ponieważ teraz mamy problem z czwartym imieniem dla chłopaka Są Igor, Eryk i Adam. Za parę miesięcy będzie czwarty maluch, a że mąż mówi, że nie umie robić dziewczyn, znowu męczymy się z imieniem dla chłopaka (zresztą dla dziewczyny wybraliśmy imię już 8 lat temu). Jest I, E, A. Pasowałoby teraz O (i U, ale na U żadne imię nam się nie podoba, większość to niemieckie). Mi się podoba Orin, mąż mówi, że wymyślam Oskar, Olaf- nie podobają nam się. Omar - zbyt arabsko-brzmiące. Olek się podoba, ale będą tu mylić z popularnym Olegiem (już mamy problem ze starszakami, bo ciągle zamieniają Igora na Igorja, Egora, a Eryka na Erika). Poprzednim razem poradziłyście Adama i imię super nam pasuje, jest jedynym Adamem w okolicy, wszyscy zachwycają się, jakie piękne imię i nie mają problemów z wymową. Może i tym razem nam pomożecie. Przeczytałam wątek jeszcze raz i nic nam nie podpasowało dla czwartego. Ale może podpowiecie jeszcze coś innego, czego nie znalazłam w internecie Odpowiedz Link Zgłoś
mamaizgraja Re: Igor, Eryk i ... ? 08.07.17, 23:36 Gratuluję gromadki chłopaków! 😊 Eryk, Igor i Adaś mają śliczne imiona ! Z powyższych podoba mi się tylko Olek. Na O proponuję Oktawiana lub Oliwiera. Inne propozycje : Anatol, Gustaw, Bartek, Natan, Krzysztof, Dominik, Kornel, Kamil. Zdradzisz jakie macie wybrane imię dla dziewczyny? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaizgraja Re: Igor, Eryk i ... ? 08.07.17, 23:41 Dodam jeszcze : Klemens, Kosma, Klaudiusz, Amadeusz, Nikodem, Jonatan, Leo. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 09.07.17, 00:03 Dzięki! Dla dziewczyny mamy wybrane imię Nika. I dla kolejnego chłopaka też wolelibyśmy takie krótkie, dwusylabowe. Natan mi się podoba i nawet pasuje do Igora i Eryka, ale Adam i Natan zbyt podobnie brzmią. Kamila mamy na liście, ale to bardziej na drugie (jak Adam Filip). Na pierwsze wolelibyśmy jakieś twardsze imię. No i wymawiany po rosyjsku Kamil brzmi niefajnie (a mieszkamy w rosyjskojęzycznej okolicy). Końcówki -iusz i podobne odpadają. Imię musi być uniwersalne. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Igor, Eryk i ... ? 09.07.17, 00:07 A co powiecie na Olgierda? Troszkę długawe, ale dwusylabowe i twardo brzmiące. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 09.07.17, 00:10 Po rosyjsku aż zbyt twardo brzmiące (z twardym l) Aż trochę gburowato brzmi i nie pasuje mi do dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Igor, Eryk i ... ? 10.07.17, 00:57 eesti_2005 napisała: > Jest I, E, A. Pasowałoby teraz O (i U, ale na U żadne imię nam się nie podoba, > większość to niemieckie). Akurat Igor i Eryk też są pierwotnie niemieckie tzn. germańskie. Na "O" - może Otmar? To imię również germańskie. Może być też Orion, choć jest chyba bardziej odjechane. Na "U" jest mało krótkich imion - jak nie germańskie, to może Ursyn? Na "N" jest sporo krótkich imion: Nabor/Nabur, Nadar, Namir, Nagod, Nadbor, Nadmir, Nasław, Ninian - większość z nich to imiona słowiańskie; może coś z nich? Albo trochę dłuższy Nikander, skoro dla córki ma być Nika. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 11.07.17, 20:29 Igor i Eryk niemieckie? Z tego co ja wiem, to są skandynawskie imiona. Dzięki za propozycje. Dla mnie niektóre ciekawe, ale dla męża zbyt odjechane... Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 10.10.17, 19:24 Podbijam wątek, bo problem z imieniem dla chłopaka się rozwiązał - okazało się, że czwarta będzie dziewczynka Więc mamy imię Nika. Tylko na drugie nic nam nie pasuje, bo albo zaczynają się na A, albo kończą się na -ka... Podpowiecie jakieś niedługie, uniwersalne imiona dla dziewczyny? Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Igor, Eryk i ... ? 10.10.17, 19:31 > Może pomożecie nam znaleźć imię dla trzeciego syna, bo żadne nam nie pasuje do imion starszych braci, Igora i Eryka. A wątek nie był o TRZECIM dziecku? Czy to już nowy wątek? A trzeci syn jakie dostał imiona? W końcu Jakub Marcel? I kiedy się urodził? Czy to jednak to samo dziecko, tylko już nie trzecie a czwarte? Pogubiłam się... A do Niki dodałabym jakieś dłuższe, pełne imię. Ale nie mam pojęcia, co może Ci się spodobać. Jest sporo nie zaczynających się na a i nie kończących się na -ka Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 10.10.17, 19:49 Wątek powstał dla trzeciego dziecka w 2015 roku. W tym roku latem odświeżyłam go dla czwartego dziecka, które teraz okazało się być dziewczynką. Dzieci to: Igor Jan Eryk Artur Adam Filip Nika .... Myślę o jakimś 5,6-cio literowym drugim imieniu, raczej nie dłuższym. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Igor, Eryk i ... ? 10.10.17, 19:56 dzięki za wyjaśnienie. A myślałam, że jestem na bieżąco... Ostatnio zdarza mi się czytać bez zrozumienia. I szukać bez skutku Nika Laura- to moja pierwsza myśl. Nie wiem, dlaczego. Nika Łucja- pewnie za mało uniwersalne? Nika Olga Nika Blanka Nika Zofia- choć Zośka obłędnie popularna... Nika Maria- jw Nika Marta- choć ja Marty nie trawię Nika Jowita Nika Celina Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Igor, Eryk i ... ? 10.10.17, 20:04 Upewnię się jeszcze- w tym wątku nie napisałaś, jakie imiona dostał trzeci syn? Za to było w nim o tym trzecim dziecku w 2017 roku. Jeszcze w lipcu tego roku rozważałaś Jakuba. Dopiero dziś pojawiła się informacja o czwartym dziecku. A nie latem- wtedy była jeszcze mowa o 3 synu. To jednak dziwne, czytam, co jest napisane, ale to się kupy nie trzyma. Tak czy siak wygląda na to, że w końcu "trafiliście" dziewczynkę . Nie wiem, czy celowaliście, i czy "do skutku" ale domyślam się, że wiele osób tak uważa. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 10.10.17, 20:23 O trzecim dziecku było w 2015r, syn Adam Filip. Dla czwartego rozważaliśmy m.in. Jakuba i Marcela. Ale okazało się być dziewczynką, co jest dla nas szokiem... Planowaliśmy czwórkę chłopaków. Co do zaproponowanych imion, myślałam o Laurze, ale jest u nas zbyt popularna. Pozostałe nie są w naszym stylu Mam na liście m.in. Kingę, Alinę, Anitę, Nelę, ale one nie pasują do Niki. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 10.10.17, 20:28 A i jeszcze miałam na liście Marikę, ale Nika Marika... W sumie ja mam podobną rymowankę za imiona - Bożena Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Igor, Eryk i ... ? 10.10.17, 21:50 Wymienione są kompletnie nie w moim stylu, ale Nika Alina brzmi nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 10.10.17, 21:58 A nam to a a jakoś nie pasuje, zlewa się. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Igor, Eryk i ... ? 11.10.17, 05:12 Trudno rzucać pomysłami, bo Anita, Nela (kolejne zdrobnienie), Marika (węgierska Maria) są z kolei zupełnie nie w moim stylu... Jeszcze Kinga mogłaby ewentualnie być. Laura na II zbyt popularna a np Adam Filip nie 😉? Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 11.10.17, 09:35 Imiona Adam i Filip ma tylko nasze dziecko w całym mieście, więc zdecydowanie nie są popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Igor, Eryk i ... ? 11.10.17, 15:16 Czy Laura jest popularna TAKŻE w waszych okolicach? No cóż, nie znam statystyk waszego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 11.10.17, 17:25 Tak jak pisałam wcześniej, "myślałam o Laurze, ale jest u nas zbyt popularna". U starszaka w klasie są dwie, u średniego w przedszkolu w każdej grupie minimum po jednej. Oczywiście nie Laura, a Łaura, ale naszą też by tak nazywali. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Igor, Eryk i ... ? 10.10.17, 21:49 Parę postów wyżej było spojrzeć : > Podbijam wątek, ponieważ teraz mamy problem z czwartym imieniem dla chłopaka smile Są Igor, Eryk i Adam. Za parę miesięcy będzie czwarty maluch, a że mąż mówi, że nie umie robić dziewczyn, znowu męczymy się z imieniem dla chłopaka. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 10.10.17, 21:59 Dokładnie. Mąż stwierdził, że widocznie się nauczył Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Igor, Eryk i ... ? 15.10.17, 11:23 eesti_2005 napisała: > Podbijam wątek, bo problem z imieniem dla chłopaka się rozwiązał - okazało się, > że czwarta będzie dziewczynka > Więc mamy imię Nika. A nie myśleliście o jakiejś pełniejszej wersji tego imienia, np. Nikandra, Nikanora? Mimo że Nikę można odnieść do bogini Nike, to jednak brzmi bardzo zdrobnieniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 15.10.17, 22:10 Nika to rosyjskie imię, bogini zwycięstwa Niki. Wybraliśmy to imię ponad 8 lat temu i przy nim zostaniemy, bo z damskich najbardziej nam się podoba. Poza tym pasuje do imion braci, czego nie można powiedzieć o Nikandrze i Nikanorze Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Igor, Eryk i ... ? 09.07.17, 07:29 Skoro kraj wschodni to moze Orest, Artemon, Maksym, Wiktor, Sergiusz (Siergiej) Serafim/n (sa dwie formy), Aleksy, Nataniel, Tymoteusz, Mateusz, Nikon, Makary Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 09.07.17, 10:18 Nikon i tym podobne odpadają. Nawet ostatnio jak syn koleżanki usłyszał, że Adam ma na drugie Filip, to się zapytał "jak Philips?". Orest z tego samego względu się nie nada. Makara proponowałam, mężowi się nie podoba. Wiktora mamy na liście. Inne nam nie pasują. Otto się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Igor, Eryk i ... ? 09.07.17, 11:04 Chyba jeszcze nie padly: Jan, Jerzy, Pawel, Piotr, Daniel, Damian, Kasjan, Dacjan, Tycjan, Olin, Ostin, Jonasz, Julian, Roch, Alan, Kryspin, Krystian, Wit, Witold, Ulryk, Tomasz, Samuel, Eliasz, Patryk, Mikolaj, Bartosz, MIchal, Marek, Maciej, Iwo, Hugo, , Fabian, Erwin, Emil Niektore moze nie pasuja do imion braci ale podaje a noz cos sie spodoba Sama szukalabym czegos 4 literowego moze Hugo czy ten Olin, Emil, Oleg, Olaf lub Roch ale w sumie srednio pasuja do imion braci Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Igor, Eryk i ... ? 09.07.17, 11:31 Odon, Odys, Oswald? Chociaż jakbym miała proponować pasujące do starszych braci, bez względu na liczbę sylab, to wybrałabym Rocha albo Jeremiego. A może pozotać przy samogłoskach, nawet jeśli będą się powtarzać? Może Edgar lub Aron? Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Igor, Eryk i ... ? 09.07.17, 17:10 Leon Milan Feliks Jonas(z) Tobias(z) Odpowiedz Link Zgłoś
bonbon12 Re: Igor, Eryk i ... ? 09.07.17, 23:02 To może: Ksawery, Wojciech, Marcin, Seweryn, Abel, Leopold, Maurycy, Lucjan Odpowiedz Link Zgłoś
bonbon12 Re: Igor, Eryk i ... ? 09.07.17, 23:06 Jeszcze przyszedł mi na myśl Sambor. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Igor, Eryk i ... ? 10.07.17, 00:14 Gratuluje gromadki, wg mnie Roch swietne, pasuje do imion braci mozna fajnie zdrabniac do Roszko , Roszek slodkie. Nie pamietam wszystkich proponowanych dotychczas imion, moze Lew? Podoba mi sie tez Hugo, Tobiasz, Gustaw? - ale to pewno za dlugie, Noel? Noe, Parys, Pius,Piotr? Odpowiedz Link Zgłoś
justii23 Re: Igor, Eryk i ... ? 10.07.17, 09:18 Igor Eryk Adam i ... Ariel, Egon, Maksym, Kaleb, Zachary, Wasyl, Wit, Feliks, Konrad, Jan, Kosma, Ralf, Robin, Florian Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 11.07.17, 22:45 Przeczytałam Wasze propozycje mężowi i nic mu się nie spodobało (oprócz Jana, bo tak sam ma na imię )... Olin ciekawe, wcześniej nie słyszałam, ale mąż odrzuca. Roszek cudne, ale Roch nam się nie podoba. Edgar i Aron to bardzo popularne tu imiona. Wiele innych po 'zrusyfikowaniu' nie nadają się do użytku Dodałam do listy Patryka, ale Eryk i Patryk trochę mi się gryzą. Ja mam jakąśtam listę imion, które mi się podobają, ale mężowi nic nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 11.07.17, 22:53 Przycisnęłam go i na razie mamy wybrane Arek (nie Arkadiusz), Marcel, Aleks. Najbardziej do braci pasuje Marcel. Ale żadne z tych imion jakoś szczególnie nam się nie podoba, więc szukamy dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 11.07.17, 23:02 Jeszcze dopisuję imię Jacek. Pisane po rosyjsku jest na samogłoskę Odpowiedz Link Zgłoś
justii23 Re: Igor, Eryk i ... ? 12.07.17, 08:18 wiec ja trzymam kciuki za Marcela(ego) Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 12.07.17, 08:37 Tylko z Marcelem może być problem, że będą przekręcać na Marsiel... Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Igor, Eryk i ... ? 12.07.17, 12:40 Nie pasuje mi do braci ani Aleks, ani Arek - które są skrótowcami, ani nowomodny Marcel. Za to Jacek ciekawy, chociaż imo za mało twardy do imion braci. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Igor, Eryk i ... ? 12.07.17, 14:50 Szukajcie dalej Arek to skrót od Arkadiusza, Aleksa odbieram podobnie (od Aleksandra), Marcel to sezonówka. No chyba, że byłby Marceli. Chłopiec zasługuje na pełne imię, nie zdrobnienie udające imię. Choć widzę, że właśnie zdrobnienia wam pasują (Roszko- ok, Roch już nie) Wiktor odpadł? Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 12.07.17, 18:05 Nie przeszkadzają nam zdrobnienia (lubimy krótkie imiona), natomiast nie podobają nam się długie, bo wolimy używać na co dzień nadane dziecku imię, a nie skróty. Dlatego wolimy nazwać Arek i tak wołać na dziecko, a nie nazywać Arkadiusz, a do dziecka wołać Arek. Co do Marcela, może w Polsce to sezonówka. Tu nie spotkałam jeszcze żadnego Marcela (tak jak Adama, których w Polsce jest pełno). Co do Roszka (Roszek, nie Roszko), to słodkie - Roszek-groszek Roch nie w naszym stylu, wolimy nowoczesne imiona. Wiktor nie bardzo pasuje, bo mam wujka Wiktora, który ma syna Adama - mamy już jednego Adama, głupio by było "zgapiać" od nich też drugie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Igor, Eryk i ... ? 13.07.17, 01:11 Marcel za jakiś czas będzie mieć status Zenona, a Aleks - to nieco lepszy Brajan. Zdecydowanie warto szukać dalej. Chyba że się zdecydujesz na Marcelego. A Kosma? Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Igor, Eryk i ... ? 13.07.17, 09:51 > Nie przeszkadzają nam zdrobnienia (lubimy krótkie imiona), natomiast nie podobają nam się długie, bo wolimy > używać na co dzień nadane dziecku imię, a nie skróty. Dlatego wolimy nazwać Arek i tak wołać na dziecko, a nie > nazywać Arkadiusz, a do dziecka wołać Arek. Rozumiem, że lubicie krótkie imiona. Jednak co innego nadać krótkie imię, a co innego zdrobnienie. Arek jest zdrobnieniem , podobnie jak Krzyś, Kasia, Gosia itp. Nie nowoczesnym imieniem. Choć aktualnie jest wyraźna moda na nadawanie zdrobnień, bo "Apolonia mi się nie podoba, ale Pola brzmi słodko". Więc w sumie... Proponuję jednak szukanie KRÓTKIEGO IMIENIA, pasującego wam w pełnej, oficjalnej formie i nie wymagającego skracania . Gubię się, co już padło, co odrzuciliście. Może Marek? A Borys? Ernest? Hubert? Jerzy? Florian? Dorian?- kojarzy mi się bardzo nowocześnie Albert? Tytus? Oskar? Wiktor- wg mnie pasuje idealnie, pewnie dlatego, że znajomi mają Igora i Wiktora. Roman? Miron Erwin Gerard Ruben Norbert Emil Tymon Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 13.07.17, 11:59 Szukamy dalej oczywiście, bo tak jak pisałam, żadne z tych imion nie podoba nam się jakoś szczególnie. Są po prostu ok. Kosma, Marceli i inne z samogłoską na końcu odpadają. Emil nam się podoba, ale rosyjska wersja już niekoniecznie. Doriana i Mirona mam na liście, ale mężowi się nie podobają. Zaproponuję mu jeszcze Rubena i Tymona, ale podejrzewam, że też odrzuci... Dzięki za propozycje! Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Igor, Eryk i ... ? 13.07.17, 13:15 Rosyjska wersja, czyli jak to imię będą wymawiać osoby rosyjskojęzyczne? Rozumiem że nie chcesz ryzykować czy uda się przeforsować polską wymowę? Czyli potrzebne jest imię uniwersalne, wymawiane podobnie po polsku i po rosyjsku? Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 13.07.17, 13:43 Emil z twardym 'l' i akcenten na 'i'. Polską wymowę (i sposób pisania) bardzo ciężko przeforsować, dlatego cały czas piszę o uniwersalnym imieniu, jak Adam. Już z Igorem i Erykiem mamy wystarczająco dużo problemów i zamieszania. Dzieci mają tak namieszane, że starszak (ma prawie 8 lat) nie wie, jak ma na imię. Ciągle mu się myli, bo wszyscy nazywają go po rosyjsku (nawet babcia i cała rodzina, poza nami rodzicami i braćmi). Mamy wystarczająco dużo problemów z polskim nazwiskiem dzieciaków z końcówką '-czyk', żeby jeszcze kolejnymi imionami utrudniać życie. Nad Rubenem mąż myśli, trochę zbyt dziwne dla niego, ale to i tak postęp, że nie odrzucił go od razu... Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 13.07.17, 14:08 A i uprzedzając rady, żeby nadać dziecku rosyjskie imię unikając problemów z wymową, to 1. nie znaleźliśmy jeszcze żadnego, które nam by się naprawdę spodobało 2. rosyjskie imiona nie są tu zbyt mile widziane, bo to nie Rosja i rosyjskojęzyczni są mniejszością. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Igor, Eryk i ... ? 13.07.17, 14:14 Faktycznie skomplikowana sytuacja. Adam jest idealny. A ja nie zachęcam do nadawania dziecku Polaków zagranicznych imion, myślę że też szukałabym uniwersalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 13.07.17, 14:29 Adam naprawdę wpasował się tu idealnie, choć w Polsce pewnie byśmy tak nie nazwali dziecka (zbyt popularne imię). Szukam innego tak uniwersalnego, które by się spodobało mi i mężowi. Przeglądając kolejne imiona w internecie właśnie trafiłam na rosyjski odpowiednik Kosmy - Kuz'ma (miękkie z) Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Igor, Eryk i ... ? 13.07.17, 19:27 A Artur już odpadł? W końcu II imię jest głównie w dokumentach, Eryk go przecież nie używa na co dzień. A Feliks? Gustaw? Witold? Odpowiedz Link Zgłoś
3fanta Re: Igor, Eryk i ... ? 13.07.17, 19:38 Dorian,Dymitr,Albin,Dariusz,Norbert,Robert,Gerard,Marek Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Igor, Eryk i ... ? 13.07.17, 21:21 Aa, jak mogłam być tak niedomyślna. Może: Alwar, Edwin, Tytus, Walter, Wilhelm. www.behindthename.com/names/gender/masculine/usage/estonian Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 13.07.17, 21:41 Artura mąż już nie chciał przy trzecim. Dzięki, Gaudencja. Z estońskich nic nam się nie podoba, ale ten Alvar jest nawet ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Igor, Eryk i ... ? 15.07.17, 10:57 To nie są imiona estońskie, tylko polskie (spolszczone), uniwersalne w obu językach, choć czasem - jak Alwar - w Polsce mało znane. Moim zdaniem bardzo Was ogranicza wymóg krótkości imienia - może z niego zrezygnować? A Stefan? Był już na tapecie? Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 15.07.17, 12:06 Ja rozumiem, że to imiona przetłumaczone na estoński, ale to są właśnie typowe imiona estońskich dzieci, spotykanych na co dzień na ulicy Stefan to brat cioteczny chłopaków. Co do krótkości, to jednak najlepiej by było, by imię było dwusylabowe. Nie musi być 4-literowe, może być 6-cio. Ale jakoś to nam nie ułatwia poszukiwań. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Igor, Eryk i ... ? 14.07.17, 17:10 IMO Arek odpada, nie tylko z uwagi na zdrobnieniowość (która akurat Wam nie przeszkadza), ale ponadto w moim odczuciu jest zbyt podobny do Eryka. Arek i Eryk są dużo bardziej podobni niż np. Adam i Natan czy Eryk i Patryk, których poodrzucałaś z powodu podobieństwa. Marcela i Aleksa odbieram pretensjonalnie, więc też nie popieram. Jacek totalnie mi się nie podoba, ale ze wszystkich typów (Marcel, Arek, Aleks) wybrałabym właśnie jego. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 14.07.17, 17:22 Faktycznie, jakoś mi umknęło podobieństwo Arka do Eryka. W takim razie Arek odpada. Jacek też mi się średnio podoba, ale jest uniwersalny i pasuje do braci. Szukam ciągle i jakoś nic się nie trafia... Mało jest tak uniwersalnych imion, jak Adam. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Igor, Eryk i ... ? 13.07.17, 21:13 A ja nie odrzucalabym Emila - jest czteroliterowy i pasuje do imion braci. Wymowa jak wymowa w innym kraju ( dla chcacego nic trudnego nawet obcokrajowcy jak chca potrafia wymowic znam niejeden przypadek Grzegorza w uk . Dzisiaj mieszkacie tu jutro moze bedziecie gdzies indziej i co bedziecie zmieniac imie? A moze Emilian? lub Irek tzn Ireneusz czy Blazej ewentualnie Leon Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 13.07.17, 21:56 My już tu zostajemy, kupiliśmy mieszkanie, dzieci idą tu szkoły (rosyjskojęzycznej). I nie chodzi o zmianę imion. Już mamy wystarczająco zamieszania z tymi imionami, co są, nie chcemy kolejnych utrudnień dla nas i dla dzieci. Z tym dla chcącego nic trudnego to nie do końca tak jest. Dla mojego starszaka to problem, żeby ciągle wszystkich poprawiać. A dzieciakom łatwiej go nazywać imieniem, które znają. Starsi ludzie nie zawracają sobie głowy poprawnym wymawianiem, bo jaka różnica... Dużo komu po prostu nie podoba się Eryk i nazywają średniaka Erikiem. W dokumentach ciągle jest zamieszanie, jak nie imię, to nazwisko. W przedszkolu/szkole bałagan, bo ludzie używają ich imion w formie, w jakiej wymawiają. Na zawodach to samo - co zawody chodzimy wymieniać dyplomy, bo niepoprawnie podpisane. Takie codzienne sytuacje, a bardzo męczące na co dzień. Ciągle poprawianie, ciągłe zwracanie uwagi. Starszak już jest tym umęczony i odpuszcza. A my z mężem nie chcemy, żeby był Igariem, tylko Igorem. Z wymienionych przez Ciebie pasuje tylko Leon, który nam się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Igor, Eryk i ... ? 14.07.17, 21:36 Może skorzystaj z tej strony: bankimion.pl/ Tam można wyszukać imię, wpisując, ile liter mogłoby mieć, na jaką literę ma się zaczynać, na jaką kończyć. Można też wybrać, jakiego pochodzenia ma być. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 15.07.17, 11:59 Dzięki Stokrotka, przeglądam ten bank imion, bo z wyszukiwarki nic ciekawego mi nie wyskoczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
torukia Re: Igor, Eryk i ... ? 16.07.17, 10:55 Eesti_2005, zerknęłam na stronę dotyczącą wymowy w języku estońskim (www.eesti.pl/kurs-estonskiego-lekcja-1-11180.html), Ty z kolei wspomniałaś, że w Waszej okolicy imiona wymawiane są na modłę rosyjską. Czy mogłabyś zweryfikować wytyczne z podanego przeze mnie adresu? Jeśli są one zgodne ze stanem faktycznym, to wygląda na to, że powinniście szukać imienia: - bez "O" (bo "o" jest wymawiane jak "a" -> Igor - IgAr) - bez "B" (wymawiane jest jako "p") - bez "C" (jest wymawiane jako "k" lub "c") - bez "D" (jest najczęściej wymawiane jako "t") - bez "G" (wymawiane zwykle jako "k") - bez "Y" (wymawiane jako "I") - bez "Z" (wymawiane zwykle jako "S" lub "C") Daj proszę znać, bo myślę, że to może ułatwić podanie jeszcze jakichś propozycji imienniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 16.07.17, 22:43 Wow, dzięki za poświęcenie czasu Z Estończykami akurat większego problemu nie ma, bo oni wymawiają raczej poprawnie. Tylko imiona, które są też w ich języku wymawiają po swojemu (np Erik, ciężko im powiedzieć Eryk ). Ale to nie są duże różnice. Nie przeszkadzałoby mi też np zamienianie Marcela na Martsela. Z tym O na A w rosyjskim już gorzej. Gdy akcent pada na O, to jest wymawiane jako O. Ale np imiona Oleg, Olaf, Oliver będą wymawiać na A - Aleg, Ałaf, Aliwier. W rosyjskim mało imion jest wymawianych na O, tak na szybko kojarzę tylko Olę. I też nieszczęsny Igar', którego nie lubimy... Już lepsze jest imię Egor (Jegor), którym syna też nazywają. A Estończycy bardzo lubią rozciągać. Np Jaan, Aaron, Tiitus, Peeter, Toomas. M.in. dlatego nie lubimy 'estońskich' imion I dlatego też niektóre imiona (np Aron) odpadają. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Igor, Eryk i ... ? 16.07.17, 22:58 Adama też tak rozciągają? Rzeczywiście, trudno coś dobrać, żeby w trzech językach dobrze brzmiało. A Kacper? Padł już, bo na szybko nie widzę? Może jednak tez Patryk, wcale nie wydaje mi się, mimo tej samej końcówki, żeby źle brzmiał z Erykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 16.07.17, 23:31 Adama też trochę rozciągają, ale brzmi to w porządku Jest też Iigor i Eerik, bo oni chyba inaczej nie potrafią, tylko choć trochę muszą rozciągnąć samogłoskę, na którą pada akcent Ale 'estońskie' imiona typu Aaron na pewno ciągle by źle pisali, zamiast Arona, Aarona. Kacpra mężowi proponowałam, ale źle mu się kojarzy i zdecydowanie odrzuca. Ja sobie te imiona wyobrażam, jak wołam ich z podwórka (czyli jakieś kilka-kilkanaście razy dziennie). I na 100% nie będą rozróżniać czy wołam Eryka, czy Patryka. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Igor, Eryk i ... ? 17.07.17, 08:42 Hmmm, to może Paweł, Piotr, Roger, Seweryn, Marek, Daniel, Cezary, Florian, Gabor, Gabriel, Gaweł, Gracjan Hubert, Krystian Kryspin, Kwiryn, Rufin, Sawin, Maksym, Walter, Wit, Wojmir i skończyły mi się pomysły Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Igor, Eryk i ... ? 17.07.17, 08:43 Swoją drogą rozciągnięty Aaron podoba mi się bardziej niż polski Aron Odpowiedz Link Zgłoś
torukia Re: Igor, Eryk i ... ? 17.07.17, 19:12 Dzięki za naświetlenie sytuacji! Kurczę, rzeczywiście niezła łamigłówka z tym imieniem A jak Wam się widzi Modest? Z innych imion, które tutaj nie padły: Derwan, Erazm, Joel, Medard, Teofil. Obawiam się, że żadne nie spełnia Waszych wymarzonych wytycznych i widzę też potencjalne problemy przy części z nich, ale może któremuś się poszczęści? Polecam też Kwiryna, o którym pisała lily-beth - jak się z nim "otrzaskać", to naprawdę świetne imię. Chociaż pewnie też by je wydłużano do Kwiirin Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Igor, Eryk i ... ? 17.07.17, 22:44 Jeszcze Melchior - dwusylabowy. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 17.07.17, 23:21 Aaron nie pasuje do polskiego nazwiska. Melchior nie nadaje się przez 'ch'. Torukia, imiona zaproponowane przez Ciebie są zbyt "dziwne" dla mojego męża Jak mu mówiłam, to śmiał się proponując Podest (Modest), Świryn (Kwiryn) itp A tak z ciekawości, jak się wymawia imiona typu Roger, Walter? Po angielsku? Wcale a wcale takie imiona nie pasują mi do polskiego nazwiska... Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Igor, Eryk i ... ? 18.07.17, 06:34 Wymawia się tak, jak się pisze - przez g i W. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 18.07.17, 09:50 O, nie wiedziałam, że są takie imiona jak Roger. Dzięki za uświadomienie Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 22.07.17, 17:40 Dziś w nocy przyszedł mi do głowy Jakub. Nie proponowałyście tego imienia pewnie dlatego, że w Polsce jest bardzo popularne. Tutaj nigdy takiego nie słyszałam. Podobno estońskim odpowiednikiem jest Jaak, a rosyjskim Jakow (tych imion też tu nigdy nie spotkałam). Czyli raczej nie powinni przekręcać Jakuba czy Kuby. Mężowi Kubuś się podoba, do imion braci wg mnie pasuje. Jest na razie naszym nr 1 Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Igor, Eryk i ... ? 22.07.17, 21:18 Ważne żeby Wam się podobał i spełniał kryteria. Jeśli kubusiowstręt Wam nie grozi bo Kubusie nie wyskaują tam gdzie mieszkacie z lodówki, to nadawajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
torukia Re: Igor, Eryk i ... ? 23.07.17, 11:56 Miałam właśnie pytać, jak tam sytuacja. Fajnie, że napisałaś i wreszcie macie jakiś wspólny typ. Jakub wg mnie jest w porządku i ładnie brzmi z pozostałą trójką. Przeszedł mi przez myśl, ale nie proponowałam, bo wydawał mi się miękki, a pisałaś, że wolicie imiona twardsze. Sprawdźcie tylko może, jak rzeczywiście Jakub jest wymawiany "z rosyjska", bo przy "Jeremim" wspomniałaś, że "inaczej się pisze, a inaczej czyta" - tutaj nie będzie podobnie? Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Igor, Eryk i ... ? 23.07.17, 21:42 W Polsce jest upiornie popularne, ale jeśli spełnia Wasze standardy, to nadawajcie. IMO imię ładne, klasyczne, do braci pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 23.07.17, 23:31 Jakub wg mnie jest na równi z Adamem, jeśli chodzi o twardość. Podejrzewam, że może być wymawiany z akcentem na 'u'. Ale na co dzień pewnie używalibyśmy Kuby, który jest wymawiany tak samo. Z drugiej strony to jest też dla mnie minus, oficjalnie Jakub, na co dzień Kuba (bo do dziecka chyba nie potrafiłabym zwracać się Jakub, zbyt oficjalnie...). No ale przynajmniej mamy teraz jakiś typ, wymyślony nie na siłę, jak poprzednie. Ewentualnie będzie Jakub Marcel czy co tam na drugie wymyślimy A, kubusiowstręt raczej nam nie grozi, Kubusiów tu nie ma w sprzedaży, piesków o takim imieniu również, tu byłoby to bardzo oryginalne imię (tak samo zresztą jak Adam) Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Igor, Eryk i ... ? 24.07.17, 08:49 eesti_2005 napisała: > A, kubusiowstręt raczej nam nie grozi, Kubusiów tu nie ma w sprzedaży, piesków > o takim imieniu również, tu byłoby to bardzo oryginalne imię (tak samo zresztą > jak Adam) Nie "soczki" czy psy, to wszechobecni chłopcy o tym imieniu, wywołują u mnie kubusiowstręt, na zasadzie co za dużo to niezdrowo Bo w Polsce od wielu lat jest tak: Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 24.07.17, 10:54 A właśnie to mnie dziwi. My wynieśliśmy się z Polski 3 lata temu i ja osobiście nie znałam żadnego małego Kuby. Na żadnych z zajęć, w żadnym z dwóch przedszkoli, na placach zabaw o żadnym Kubie nie słyszałam. Naprawdę sporo było Hań, dużo Len, trochę Zuzek, ale Kubusiów nie spotykałam. Dlatego dziwi mnie ten kubusiowstręt i taka popularność tego imienia na różnych listach. I dlatego też imię Jakub nie kojarzy nam się z mężem z żadną osobą, co jest dużym plusem. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Igor, Eryk i ... ? 24.07.17, 11:54 Niesamowite, że nie spotkałaś żadnego Kubusia! Wprost nieprawdopodobne. To może być znak- Jakub jest wam pisany, ma dla was jakiś urok, świeżość itp. Odpowiedz Link Zgłoś
torukia Re: Igor, Eryk i ... ? 24.07.17, 11:49 Skoro Jakub się Wam podoba i macie pewność/ możecie sprawdzić, że unikniecie największej – jak zrozumiałam z Twoich postów – bolączki, tj. jego przeinaczania i związanego z tym męczącego na co dzień poprawiania wymowy, pomyłek w dokumentach itp., to chyba rzeczywiście znaleźliście właściwe imię Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Igor, Eryk i ... ? 25.07.17, 20:40 eesti_2005 napisała: > No ale przynajmniej mamy teraz jakiś typ, wymyślony nie na siłę, jak poprzednie > . Ewentualnie będzie Jakub Marcel czy co tam na drugie wymyślimy Marcela raczej bym odradzała - sezonówka, jak Wioletta. Marceli nie jest sezonówką z "i" na końcu, czyli w tradycyjnej pisowni. Lepiej też chyba brzmią zestawione ze sobą imiona o nierównej liczbie sylab. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Igor, Eryk i ... ? 24.07.17, 19:25 Bardzo lubię Jakuba. Fakt, że szalenie popularny i przez to poniekąd stracił dla mnie swój urok, ale od zawsze podobało mi się to imię. Jeśli u Was nie jest spotykany na każdym kroku, to ja bym nadała - fajnie pasuje do imion starszaków. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Igor, Eryk i ... ? 11.10.17, 15:48 Nic mi szczególnie nie pasuje do Niki na drugie imię. A już szczególnie imiona krótkie, wybrałabym coś 3-sylabowego. Może Nika Marianna? Albo Nika Dagmara, Nika Emilia? Nie wiem, bez przekonania te wszystkie moje propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Igor, Eryk i ... ? 11.10.17, 15:51 O, albo Nika Estera? Tak mnie zainspirował Twój nick Ogólnie jednak unikałabym imion ze zmiękczeniami (chyba Emilia, zaproponowana przeze mnie wyżej, jednak niekoniecznie). Poszłabym w kierunku imion typu Dagmara, Estera, Barbara, Urszula, Matylda itp. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 11.10.17, 17:29 Marianna i Estera są już w bliskiej rodzinie. Lubię imię Emil (choć raczej nie nazwałabym tak swojego syna), ale już Emilia jest dla mnie jakaś taka nijaka Ja właśnie myślałam o jakimś bardziej miękkim, dziewczęcym imieniu na drugie, bo Nika jest dosyć twarda. Podoba mi się np Jasmina, ale mężowi nie. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Igor, Eryk i ... ? 12.10.17, 00:37 Nika Dagmara i Nika Matylda też fajnie brzmią . Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Igor, Eryk i ... ? 11.10.17, 23:48 Hm... mnie by się podobała Nika Anastazja (nie przejmowałabym się tym, że jest na "a" - prawie każde imię żeńskie kończy się na "a", a jakoś Annę na drugie nadają ). Inne: Nika Magdalena, Nika Gabriela, Nika Barbara, Nika Helena, Nika Apolonia, Nika Matylda, Nika Aldona, Nika Antonia, Nika Danuta, Nika Donata... Nika Eleonora, Nika Faustyna, Nika Florentyna, Nika Waleria... Nika Stefania, Nika Joanna, Nika Beata, Nika Jolanta, Nika Lilian(n)a, Nika Laura, Nika Klara, Nika Honorata, Nika Aniela, Nika Michalina, Nika Irena, Nika Izabel(l)a, Nika Eugenia, Nika Marcelina, Nika Rozalia, Nika Leonia (brzmi super, moim zdaniem!)... hm... tyle mi na razie przyszło do głowy. Jak coś jeszcze wpadnie mi do głowy, to się chętnie podzielę . Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Igor, Eryk i ... ? 11.10.17, 23:53 Z wymienionych przeze mnie chyba postawiłabym na: Nikę Leonię, Nikę Eugenię, Nikę Walerię lub Nikę Anastazję. Nika Aldona też brzmi fajnie . Zresztą sama przejrzyj i oceń, czy nasze propozycje są ok . Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Igor, Eryk i ... ? 12.10.17, 00:07 Proponowałam już wcześniej mężowi Gabrielę, Antoninę, Joannę, Anielę, Michalinę i żadne mu się nie podoba... Część zaproponowanych przez Ciebie imion jest już w najbliższej rodzinie (m.in. Eugenia, Waleria, Magdalena) i nie chcemy się powtarzać. A imiona typu Leonia (Lonia - wg mnie okropne moją ciocię tak nazywają), Aldona kojarzą mi się z babciami Zaproponuję jeszcze mężowi Beatę, Izabelę, Eleonorę i Marcelinę - może któreś mu się w końcu spodoba Dzięki za propozycje! Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Igor, Eryk i ... ? 12.10.17, 08:37 Nika Aurelia może jeszcze Cię zainteresuje? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Igor, Eryk i ... ? 15.10.17, 11:03 Moim zdaniem drugie imię trzeba dobierać do pierwszego i nazwiska jednocześnie. I nie ma takiego znaczenia, czy jest babcine - to tylko drugie imię. Odpowiedz Link Zgłoś