22.08.15, 20:49
Hej imię dla chłopca Kamil?
Moim zdaniem mało trendy ostatnio. Jan, Jakub.. na każdym kroku. Jak krzyknę Kamil w piaskownicy to mam nadzieję, że będzie tylko jedno smile
Co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • inevera Re: Kamil? 22.08.15, 21:45
      Nie należy ono do moich ulubionych imion, czuję je jako mało męskie. Ale rzeczywiście w piaskownicy przykułoby moją uwagę bardziej niż Kubuś. A może inne imię roślinne? Bazyli na przykład smile
      • inevera Re: Kamil? 22.08.15, 21:50
        Niesłusznie chyba wrzuciłam Kamila do imion kwiatowych, patrząc na etymologię, to było moje pierwsze skojarzenie smile
        • paula-kowalska Re: Kamil? 22.08.15, 21:54
          Ojej ja jestem chyba całkowicie zielona... imiona kwiatowa? w sensie pochodzące od kwiatów? masz jakas strone z wieksza iloscia informacji na temat takiej kategoryzacji?
          • inevera Re: Kamil? 22.08.15, 22:05
            Przeszukaj forum wg hasła imiona kwiatowe, roślinne, było kilka wątków na temat. Z lubianych i ciekawych wymienię choćby Floriana, Wawrzyńca.
            • dolcevita007 Re: Kamil? 22.08.15, 22:50
              Wawrzyniec byloby super, Kamil moze byc troche wujkowate? Ale jesli Tobie sie podoba , nie przeszkadza popularnosc ok 30, 40 lat temu tp je nadaj.
              • 4emalia Re: Kamil? 22.08.15, 23:39
                Faktycznie to imię było popularne 30 lat temu, więc dla dziecka będzie wujkowate. Ale chociaż nie przepadam za Kamilem wolalabym go od Wawrzyńca uncertain
    • gaudencja Re: Kamil? 22.08.15, 23:45
      Myślę, że jest niemodne - było, ale świeżo przestało być. Ja bym nie nadawała, raz że podobało mi się do czasu, aż poznałam pierwszego Kamila, dwa że nie będzie odczuwane jako świeże i ciekawe, tylko wręcz odwrotnie. W piaskownicy może Kamilów jest mało, ale w pracy już będzie ich sporo.

Jednak jeśli czujesz, ze jest to "to" imię i żadne inne, to oczywiście je nadaj.
    • nowalij_ka0 Re: Kamil? 23.08.15, 01:43
      Ostatnio nawet o tym imieniu myślałam mianowicie nad tym czy nie jest tak że ono wraca, ponieważ często bardzo słyszę na placach zabaw w czasie wakacji też kilkakrotnie obiło mi się o uszy. Moje dwie znajome mają synów o tym imieniu a chłopaki nie mają jeszcze roku. W moim bloku jest też dwóch chłopaczków noszących to imię jeden ma ok 3lat, drugi ok 10. Jak dla mnie imię ciągle dosyć często słyszane oczywiście nie jak Jaś, ale jednak smile
    • dasza_dm Re: Kamil? 23.08.15, 02:47
      Podoba mi się. Kamil jest ok.
    • paula.anna Re: Kamil? 23.08.15, 08:53
      Ja akurat wyjątkowo nie lubię tego imienia. Jest jakieś takie nijakie w moim odczuciu, wręcz odpychające.
      Fakt, jego plusem jest, że to nie kolejny Kubuś, Kacper itp.
      Ale jest wiele innych, które nie będą się powtarzać w piaskownicy smile.
      Także warto poszukać.

Jeśli jednak tobie podoba się Kamil - to nadawaj i już smile.
    • vi0let Re: Kamil? 23.08.15, 13:37
      Około mojego rocznika to imię było popularne i dla mnie jest przezroczyste jak Bartek, Łukasz czy Mateusz. Kamil to taki Kacper sprzed 20 lat. Zaproponuję bardziej klasycznego Karola.
      • florianne Re: Kamil? 23.08.15, 18:27
        vi0let napisał(a):

> Około mojego rocznika to imię było popularne i dla mnie jest przezroczyste jak
        > Bartek, Łukasz czy Mateusz.

Mam podobnie. Poza tym Kamil jest typową sezonówką, obawiam się, że za kilka lat będzie odbierany tak samo, jak teraz Mariusz. Szukałabym czegoś innego - może Kornel?
    • lily-beth Re: Kamil? 23.08.15, 13:50
      Ja mam lokalnie jakiś wysyp Kamilów, w kółko natykam się na rodzeństwa Kamil i Kacper.
    • annthonka Re: Kamil? 23.08.15, 20:31
      W moim odczuciu to imię jest zupełnie niemęskie. Do tego szczyt popularności przechodziło jakieś 20 lat temu, więc teraz będzie odbierane jako wujkowate. Ja bym szukała dalej.
    • dalenia Re: Kamil? 24.08.15, 11:47
      Dla mnie jest bardzo neutralne. Z jednej strony nie odrzuca mnie jak podobny Emil, jest dość międzynarodowe, ogólne znane choć teraz niezbyt często nadawane. Do tego ma niezłe zdrobnienia - Kamiś, Kamilek, Milek.
      Z drugiej strony jednak, jakoś nie mogę się do niego przekonać. Jest dla mnie trochę zbyt delikatny no i nieco 'wujkowaty'.

Ale syna nie skrzywdzisz wink Jeśli Ci się podoba, to nadawaj śmiało!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.