11.12.15, 16:59
Podoba się Wam? z tym imieniem spotkałam sie kilka razy wyłącznie na Śląsku, podobnie jak z Aurelią. Wiem, że Aurelia ma tu na forum zwolenniczki, a co sądzicie o Elwirze?
Obserwuj wątek
    • darwina Re: Elwira 11.12.15, 18:19
      Moja siostra to Elwira. Czasem bywa mylona z Ewelina. Ale lubi swoje imie . Na pewno to imie nietuzinkowe.
      • aka10 Re: Elwira 11.12.15, 19:56
        Nie przepadam, znam kilka. Ostatnio znajoma urodzila Alwire (tak, A).
        • malwa51 Re: Elwira 22.12.15, 18:51
          W PL? smile
    • gaudencja Re: Elwira 12.12.15, 10:32
      Elwirę zaliczyłabym do grupy jednosezonówek, których czas przeminął, ale brzmieniowo dużo bardziej podoba mi się od Marleny czy Marioli. BTN uważa, ze jest to prawdopodobnie imię będące hiszpańską formą imienia wizygockiego - ogólnie pochodzenie tego imienia nie jest zbyt jasne. Maria Malec podaje, że imię to wywodzi się z języka arabskiego, a przedostało się do Polski za pośrednictwem języka hiszpańskiego, podobnie jak Eleonora.

Nie jestem zupełnie na nie (jak w przypadku Marioli), ale nazywać teraz córkę Elwirą to tak jakby nazwać ją Marleną czy Mariolą - można, ale warto wiedzieć, co się robi wink
    • olinininka Re: Elwira 12.12.15, 11:27
      Jakoś nigdy za tym imieniem nie przepadałam (tak bez powodu). I tak końcówka wira - uroku nie daje.
    • dalenia Re: Elwira 12.12.15, 17:58
      Mam w bliskiej rodzinie Elwirę, ale głównie przez tę osobę nie kojarzy mi się to imię zbyt dobrze. Babcia dziewczyny całe życie przeżywała, że takie szpetne imię jej nadano wink Mnie samej średnio się podoba. A już szczególnie od czasu, gdy jeden mój kolega rzucił hasłem, że to imię dobre dla "pani z krajowej 17-stki". Ta "moja" Elwira całe życie była Elwirką/Elwircią - ten "wir" jest strasznie drażniący, wierci ucho. Jakby ktoś mi się wkręcał wiertarką w głowę, koszmarny dźwięk wink
      • florianne Re: Elwira 12.12.15, 21:49
        Dla mnie brzmi trochę kiczowato, mam skojarzenia z telenowelą.
        • katerinka_blondinka Re: Elwira 22.12.15, 01:15
          Podłączam się do opinii
    • koralina78 Re: Elwira 13.12.15, 00:28
      Mnie się w sumie podoba. Ma pazur, fajne brzmienie. Lubię w albo r w imionach, tu są obie te litery. Do głowy by mi nie przyszło, że to jednosezonówka. Jest w nim coś eleganckiego, trochę mi się kojarzy z Eleonorą. Spotkałam 2 Elwiry, obie z W-wy.
      • dolcevita007 Re: Elwira 13.12.15, 00:41
        Znalam tylko dwie Elwiry jedna starsza kobieta ok 80 juz nie zyje, a druga moze miec ok 40 -tki.
        Pierwsza nie byla Polka. Rzeczywiscie nie bylo chyba czesto nadawane i nie moglabym nazwac je jako jednosezonowka gdyz jakies wysypu nie bylo chyba jesli tak to moze nie w moim regionie. Srednio mi sie podoba i wole jednak Aurelie i Eleonore sa wg mnie dostojniejsze. Moze Elwira, jest takie jakies dzikie i cyganskie co ma tez swoj urok.
      • gaudencja Re: Elwira 13.12.15, 10:18
        koralina78 napisała:

> Mnie się w sumie podoba. Ma pazur, fajne brzmienie. Lubię w albo r w imionach,
        > tu są obie te litery. Do głowy by mi nie przyszło, że to jednosezonówka.

Elwira nigdy nie była bardzo popularna, ale większość Elwir wystąpiła w jednej grupie wiekowej i często szła w parze z imionami typu Mariola, Marlena itd.
    • paula.anna Re: Elwira 13.12.15, 07:11
      Nie podoba mi się to imię, jakoś mało subtelne dla ucha, ale znam subiektywnie brzydsze wink.
      -
    • olianka Re: Elwira 13.12.15, 09:24
      Bardzo mi się nie podoba.
    • lazurja1 Re: Elwira 14.12.15, 01:01
      Ladne oryginalne jak dla mnie imie .
    • annthonka Re: Elwira 14.12.15, 14:39
      Znam dwie, obydwie są w wieku "Mariolkowym".
      Nieodmiennie myli mi się z Eweliną.
    • niwius Re: Elwira 14.12.15, 18:33
      Nie podoba mi się za bardzo. Jakoś nie przepadam za imionami zaczynającymi się na El i Ew, a tu jest i L i W, więc nie podoba mi się bardziej.
      Znam tylko jedną dziewczynę, która ma tak na drugie.
    • olimpia7891 Re: Elwira 15.12.15, 16:14
      nie podoba mi sięcrying nie wiem czemu kojarzy mi się niesympatycznie....może przez brzmienie mało miłe dla ucha?
    • luska.s Re: Elwira 15.12.15, 17:38
      nie podoba mi się
    • abiela Re: Elwira 20.12.15, 00:49
      Nie podoba mi się, znałam jedną, wiek ok 40 lat teraz, ze Śląska.
    • angelina7-83 Re: Elwira 21.12.15, 17:46
      Podoba mi się imię Elwira smile nie jest oklepane i nudne.
      Znam jedną w wieku 20+ i nie narzeka na swoje imię i nie spotyka zbyt wiele imienniczek (co uważam za duży +).
    • malwa51 Re: Elwira 22.12.15, 18:42
      Podoba mi sie, nawet chcialabym miec tak na imie smile Moja kolezanka z klasy miala mlodsza siostre o tym imieniu.
    • adriankaa.s Re: Elwira 29.12.15, 16:23
      Mnie sie kompletnie nie podoba..
    • vi_san Re: Elwira 29.12.15, 16:56
      Znam jedną Elwirkę, obecnie lat trzydzieści kilka. Zanim poznałam TĄ Elwirę - nie lubiłam tego imienia, wydawało mi się "niezgrabne", ciężkie. Natomiast jedyna znana mi "nosicielka" tego imienia to cudowna, radosna, pełna ciepła dziewczyna - przez nią polubiła i jej imię. big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.