maallaa_net 22.08.16, 17:42 Czy podoba wam się imię Iwo? uważam, że jest bardzo ładne, ale problem jest z odmianą - czy odmieniać czy nie. Co sądzicie? Wiem, że to dość "Odważna" propozycja, ale jakoś tak mi pasuje, tym bardziej, że szukam imienia krótkiego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
liliowewzgorze Re: imię dla synka 22.08.16, 18:55 Nie lubię. Z krótkich mogę zaproponować imię: Roch, Eryk. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: imię dla synka 22.08.16, 19:20 Jak to "nie odmieniać"? A inne imiona odmieniasz, czy też mówisz "byłam z Grzegorz", "widziałam Gośka" itp? Dla mnie właśnie to nieodmienianie byłoby kłopotliwe, wkurzałoby mnie niemiłosiernie, gdyby ktoś mówił "zawołaj Iwa" itp. A uroda imienia- rzecz gustu, mnie akurat nie zachwyca. Jan też jest krótki, a nie będzie kłopotu z odmianą Odpowiedz Link Zgłoś
lidianek Re: imię dla synka 22.08.16, 20:12 Mnie się to imię nie podoba, ale wiadomo, że o gustach się nie dyskutuje. Poza tym odmieniałabym. No bo co "przyjdę z Iwo" czy "przyjdę z Iwonem"? Pierwsze po mojemu nie brzmi. Zawsze można wybrać wariant Iwon - jest bezpieczniejszy, jeśli o odmianę chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: imię dla synka 22.08.16, 21:13 Mnie się podoba, moje pierwsze dziecko byłoby na pewno Iwonem, gdyby nie było córką Dla mnie nie jest zbyt odważne, coraz częściej je słyszę. Oczywiście,że odmieniać, przez -n, bo tak jest poprawnie, choć Iwa, z Iwem nie razi mnie tak strasznie, jak Bruna, z Brunem, nie wspominając już o - z Hugiem... Co prawda nieodmienianie imienia Iwo jest dopuszczane przez językoznawców, ale raczej nie w codziennym użyciu można powiedzieć np. "pamięci Iwo Galla", instytut im. Iwo Zaniewskiego itp. Ale mówienie "daj kaszkę Iwo" to już dla mnie trochę pretensjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
lidianek Re: imię dla synka 25.08.16, 19:52 Właśnie na FB trafiłam na mamę chłopca o imieniu Bruno i czytam wpis: "Zapisałam BRUNA do przedszkola"... Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: imię dla synka 25.08.16, 21:03 Ja zauważyłam sporo mam, które naciskają, żeby odmieniać Bruna, Brunem itp., widać tak im się podoba, obawiam się, że ten uzus wymusi dość szybko zmianę norm. Odpowiedz Link Zgłoś
lidianek Re: imię dla synka 26.08.16, 10:48 Jak w wielu innych przypadkach, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: imię dla synka 22.08.16, 21:16 Iwo podoba się mi bardzo. Myślę, że z odmianą jest tak, jak z imieniem Bruno, teraz już chyba wszyscy odmieniają na Bruna itd, więc pewnie zamiast Iwona, Iwonem... byłoby Iwa, Iwem. Na początku mnie to bardzo irytowało, teraz mi mniej przeszkadza, zwłaszcza, że sam zainteresowany każe się odmieniać "niepoprawnie". Natomiast nie wyobrażam sobie, żeby nie odmieniać w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: imię dla synka 22.08.16, 21:16 Nie lubię. Właśnie ze względu na odmianę. Zresztą tak jak dla mnie [podkreślam: dla mnie!] wykluczone są imiona Hugo czy Bruno. O ile podobają mi się w tej właśnie wersji, w mianowniku, o tyle już w odmianie z obowiązującym "n" - Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imię dla synka 23.08.16, 22:36 Nie przepadam za Iwonem. Nie podoba mi się jego odmiana, ani z "-n", ani bez. Uważam, że byłby dość kłopotliwy, właśnie z powodu tej odmiany. Choć śmiem przypuszczać, że spora część społeczeństwa nie zauważyłaby tego "kłopotu" i odmieniała by w tej skróconej wersji (z Iwem, o Iwie, dla Iwa). Pozytywem Iwona są za to urocze IMO zdrobnienia - Iwek, Iwcio, Iwuś, nawet nieźle brzmią. Odpowiedz Link Zgłoś
mrts Re: imię dla synka 25.08.16, 20:00 Mnie się imię podoba, ale masz 100% pewności, ze ludzie będą mieli problem z odmianą (albo po prostu będą źle odmieniać). Wiem, bo mam Brunona Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imię dla synka 25.08.16, 22:57 Iwo nie jest odważny, spotykam się z tym imieniem regularnie. Mnie się podoba ale nie nadałbym ze względu na kłopotliwa odmianę. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: imię dla synka 26.08.16, 00:05 Iwo podoba mi sie, ale odmiana juz mniej: Ide do Iwona. I w tej formie juz traci swoj urok, kojarzy mi sie z wersja zenska i przez to odbieram je jako troche zniewiesciale. Jednak w formie podstawowej jest bardzo ladne. Mysle ze mozna sie do tej odmiany przyzwyczaic. Jesli sie Tobie podoba to je nadaj . Powodzenia ! Odpowiedz Link Zgłoś
doloresumbridge Re: imię dla synka 12.09.16, 23:13 dla mnie jest niemęskie i zbyt problematyczne z odmianą. Odpowiedz Link Zgłoś