konsternacja83 17.10.16, 23:52 ...tak miala na imie moja Babcia, ciekawa jestem czy slyszeliscie o takim imieniu ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Wenanta 18.10.16, 11:41 Ja nigdy! Ależ ciekawe. Już wygooglowałam, że to zapewne od Wenantego. Co prawda wikipedia wskazuje, że jego żeńską wersją jest Wenancja, ale google wyszukują niejakie Wenanty Jak mówiono na Twoją babcię? I czy miała równie ciekawe imiona wśród rodzeństwa? Odpowiedz Link Zgłoś
konsternacja83 Re: Wenanta 18.10.16, 15:35 Babcia była jeśli nie Wenantą to Weną, Wenusią. Rodzeństwo imiona jak najbardziej typowe dla tamtych lat. Zawsze to imię wszystkich szokowalo , natomiast babcia czuła się z tym imieniem jak najbardziej w porządku. Dodam, że na drugie miała też jak najbardziej "normalnie" Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Wenanta 18.10.16, 15:41 Myślę o tym imieniu i stwierdzam, że ma bardzo fajne zdrobnienia - Wenia, Wenusia, Wenulka. Tylko ta pełna wersja brzmi dla mnie jakoś "rzeczownikowo", ale to pewnie kwestia osłuchania. Odpowiedz Link Zgłoś
doloresumbridge Re: Wenanta 20.10.16, 21:40 pełna forma, chociaż jest bardzo ciekawa, podoba mi się średnio. Natomiast zdrobnienie Wena jest po prostu czadowe. Odpowiedz Link Zgłoś
andracyt Re: Wenanta 20.10.16, 19:19 Najpierw przeczytałam Weneda i pomyślałam, że rodzice babci byli fanami Słowackiego Imię zupełnie oryginalne, nigdy wcześniej o nim nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wenanta 06.11.16, 16:08 Rymut pokazuje więcej Wenant niż Wenancji, ale wydaje się, ze jednak to Wenancja jest regularną formą utworzoną od Wenancjusza/Wenantego. Odpowiedz Link Zgłoś