02.10.04, 15:18
Była dziś w Witajcie na świecie mała Delfina,mi się niezbyt podoba, a Wam?
pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • aniadm Re: Delfina? 02.10.04, 15:32
      Mnie się kojarzy strasznie literacko - Delfina Potocka, Ojciec Goriot itd.
      Poza literaturą mi sie nie podoba (zwłaszcza że zdrobnienie uzywane w Ojcu
      Goriot to Fifinka)
      • gaudencja Re: Delfina? 02.10.04, 17:39
        aniadm napisała:

> Mnie się kojarzy strasznie literacko - Delfina Potocka, Ojciec Goriot itd.
        > Poza literaturą mi sie nie podoba (zwłaszcza że zdrobnienie uzywane w Ojcu
        > Goriot to Fifinka)

Dla mnie skojarzenia literackie są zaletą, a zdrobnienie Fifinka bardzo, bardzo
        mi się podoba (od Józefiny również). Natomiast zdecydowanie minęła mi już
        wczesnomłodziezowa fascynacja tym imieniem (na fali analogicznej facsynacji
        dwie moje koleżanki wymogly na rodzicach nadanie tego imienia swojej młodszej
        siostrze).
        • aniadm Re: Delfina? 02.10.04, 17:51
          Ja mam straszny problem z Fifinką, bo jak byłam mała, w Czechosłowacji wydawano
          taki seryjny komiks dla dzieci "Ctyrlistek" (nad C i r powinny byc ptaszki),
          czyli Czterolistna koniczynka i jedyna bohaterka płci zeńskiej nazywała sie
          własnie Fifinka (była pieskiem w różowej sukience, bo wszyscy bohaterowie byli
          zwierząkami). Fifinka będzie mi się więc po wieki wieków kojarzyć z psem i
          dziecięcym komiksem (nadal wychodzi, nawiasem mówiąc). Zreszta Fifi to w innych
          krajach klasyczne imię psa.

Balzaka z kolei uwielbiam, ale Delfina nie była moją ulubioną postacią.
    • adziunia Re: Delfina? 02.10.04, 16:28
      Imie Delfina mi sie podoba, zdrobnienie Fifinka równiez smile
      • hanna73 Re: Delfina? 03.10.04, 11:48
        Mnie też.
    • szczekuszka Re: Delfina? 03.10.04, 22:16
      A mozna poznac nazwisko tej malej Delfiny?! Ciekawe, czy dobrze wspolgra z
      imieniem.
      Ja bym sie troche obawiala nazwac tak dziecko, mimo iz imie jest slodkie, ale
      moim zdaniem zbyt ekstrawaganckie.
      • gaudencja Re: Delfina? 03.10.04, 22:26
        szczekuszka napisała:

> A mozna poznac nazwisko tej malej Delfiny?! Ciekawe, czy dobrze wspolgra z
        > imieniem.

Zaryzykuję - Sobolewska. W sumie brzmi to nie gorzej, niż Delfina Potocka,
        tylko do tej drugiej jesteśmy bardziej przyzwyczajeni.

> Ja bym sie troche obawiala nazwac tak dziecko, mimo iz imie jest slodkie,
        ale
        > moim zdaniem zbyt ekstrawaganckie.

Hmmm... co do ekstrawagancji to racja, ale tak sobie myślę, że w moim skromnym
        przypadku nie zawahałabym się przed analogiczną ekstrawagancją, gdybym była do
        niej w pełni przekonana. A imię Delfina jest rzeczywiście słodkie, tylko już
        trochę nie w moim guście...
        • gaudencja Re: Delfina? 03.10.04, 22:27
          aaaaaaaa, myślałam ze to było do mnie!! Przepraszam!!!
          smile
        • szczekuszka Re: Delfina? 03.10.04, 22:55
          > Zaryzykuję - Sobolewska.

Zestaw troche "zwierzaczkowy";p.

W sumie brzmi to nie gorzej, niż Delfina Potocka,
          > tylko do tej drugiej jesteśmy bardziej przyzwyczajeni.

Fakt.

> A imię Delfina jest rzeczywiście słodkie, tylko już
          > trochę nie w moim guście...

Nigdy nie bylam jego wielka fanka (jak np. imion typu Konstancja, Salomea),
          jednak zawsze uwazalam je za ladne i kobiece.
    • cysia.b Re: Delfina? 04.10.04, 09:39
      Kojarzy mi się wyłącznie z Delfiną Potocką i niezbyt mi się podoba.
    • mamamichalka1 Re: Delfina? 04.10.04, 10:17
      Bardzo pretensjonalne. Wolę już chyba Sandrę (wiem, że to imię z innej bajki) -
      jest równie pretensjonalna, ale brzmi moim zdaniem ładniej. Pozdrawiam.
    • gabimama Re: Delfina? 05.10.04, 01:52
      Wg mnie to bardzo ładne imię, długo przeze mnie i męża rozważane i negocjowane,
      ale zwyciężyła Idalia (tylko wciąż troszkę żałuję, że małej nie daliśmy tak
      przynajmniej na drugie).
    • juta.malcolm Re: Delfina? 30.09.21, 12:44
      Ostatnio często chodzi mi po głowie, bardzo oryginalne imię.
    • dalenia Re: Delfina? 30.09.21, 14:01
      Znam jedną Delfinę, juz dorosłą 30-latkę. Nie jest to jednak postać godna naśladowania, stąd imię średnio mi się kojarzy wink brzmieniowo natomiast jak najbardziej mi odpowiada i gdyby nie skojarzenia, mogłabym ją nawet rozważyć.
    • emnilda.wolna Re: Delfina? 30.09.21, 15:42
      Zawsze kojarzyło mi się z tytułem delfina - to trochę tak, jakby mieć na imię Hrabina czy Infantka. A teraz sobie przypomniałam, że koleżanka miała psa o imieniu Delka, Delunia, więc i zdrabniać by było trudno (Denia? zdrabniania od środka nie lubię).
    • sulimira Re: Delfina? 30.09.21, 19:56
      SKojarzenia arystokratyczne. Jakkolwiek delfina poprzez wczesne poznanie tego imienia jest dla mnie imieniem i dopiero pozniej kojarzy sie z tytulem czy zwierzeciem. Podoba mi sie i zdrobnienie pewnie byloby Delfi kjarzeace mi sie z miastem Delfy, ktore z kolei kojarzy mi sie mitologicznie wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.