arga2 04.08.17, 19:30 Cześć dziewczyny potrzebuję waszej pomocy w wyborze imienia dla drugiego dziecka. Jeżeli będzie chłopiec to mamy juz wybrane imię Witold (twarde, męskie, z ładnym zdrobnieniem, wg mnie pasujące do Piotra). Natomiast dziewczynka od zawsze miała być Zofią i tu pojawił się problem- Zofia obecnie jest na pierwszym miejscu rankingów, w koło same Zosie- dlatego póki co to imię odpada. Podobają mi się następujące imiona żeńskie: Łucja (martwi mnie litera ł i problem z imieniem przy ewentualnym wyjeździe za granicę), Matylda( nie podoba mi się zdrobnienie Mati), Felicja (brak ładnych zdrobnień?), Rozalia, Waleria, Rita, Regina, Nina, Sabina, Lilianna, Sara, Klara. Pomóźcie w wyborze, a może dorzucicie jakieś propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lidianek Re: Rodzeństwo dla Piotra 04.08.17, 20:43 Ja mam małego Witulka, wspaniałe imię, dobry wybór. Mąż ma siostrzenicę Ritusię. Z wybranych najbardziej pasują mi Klara lub Rozalia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rodzeństwo dla Piotra 05.08.17, 00:05 Przy Łucji większym problemem jest "cj" niż "Ł". Cudzoziemcy nie mają z "ł" kłopotów, po prostu czytają je jako "l". Wiem, bo wypraktykowałam Mati nie jest obowiązkowym zdrobnieniem od Matyldy, pierwsze słyszę takie zdrobnienie. Felicja - Felinka, Felutek, inwencja może być niewyczerpana. Waleria - super, Piotr i Waleria to chyba najlepsze zestawienie, jakie mogę sobie wyobrazić. Polecam także gorąco Reginę, imię niegdyś naprawdę popularne, obecnie zupełnie nienadawane, ale jednak osłuchane. Rita - to zdrobnienie od Margarity, czyli Małgorzaty; jeśli już nadawać od razu zdrobnienie, to w starszym polskim spolszczeniu Ryta (w języku polskim "ri" bardzo długo nie funkcjonowało). Lilianna mnie nie przekonuje zupełnie, do klasycznego Piotra nie pasuje. Sara też raczej sezonowa jest obecnie, mimo że to porządne imię, podobnie jak Nina, która kojarzy się rosyjsko, mimo ze nie jest imieniem rosyjskim. Po przeczytaniu pierwszych dwóch akapitów chciałam zaproponować Reginę, zachwyciłam się tez pomysłem Walerii. Od siebie dorzucam Marcjannę. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Rodzeństwo dla Piotra 05.08.17, 02:03 gaudencja napisała: >> Mati nie jest obowiązkowym zdrobnieniem od Matyldy, pierwsze słyszę takie zdrobnienie.< Że nie obowiązkowe to jasne, ale że nigdy nie słyszałaś? Nawet do mnie na forach sporo ludzi zwraca się w ten sposób. Mati to oprócz Matysi chyba najbardziej popularne zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rodzeństwo dla Piotra 05.08.17, 22:06 Tak, nigdy nie słyszałam, żeby tak zdrabniano Matyldę. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaizgraja Re: Rodzeństwo dla Piotra 05.08.17, 01:44 Najbardziej z podanych pasuje mi Rozalka lub Felicja. Popieram też Łucję, Klarę, Matyldę i Ritę. Reszta nie w moim typie 😉 Dodam : Aurelia, Marianna, Marcjanna, Apolonia, Kornelia, Ewa, Celina, Judyta. Znajome rodzeństwa : Piotr i Zofia Piotr, Basia i Joanna Piotr i Aurelia ( bliźniaki ) Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Rodzeństwo dla Piotra 05.08.17, 02:26 Jeśli tak bardzo podoba Wam się imię Zofia to tak właśnie nazwijcie córeczkę, nie ma sie co oglądać na obcych ludzi. Cóż z tego jeśli nawet będzie jedną z kilku żyjących w pobliżu Zoś, jakie to ma znaczenie? Dla Was i tak będzie tą jedyną, niepowtarzalną. Piotr i Witold fajnie pasują ale bardziej mi się podoba Piotr i Wojciech. Odpowiedz Link Zgłoś
ilia.1 Re: Rodzeństwo dla Piotra 05.08.17, 06:54 Bardzo podoba mi się imiona: Witold, Łucja, Matylda, Rozalia, Regina, Lilianna i Klara. Propozycje: Albert, Bruno(n), Feliks, Konstanty, Maksym(ilian), Olgierd, Teodor, Tadeusz. Adela, Antonia, Antonina, Aurelia, Emilia, Ida(lia), Kornelia, Lilia, Stella. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Rodzeństwo dla Piotra 05.08.17, 07:00 Znam mnostwo rodzenstw z Piotrem, moze cos wpadnie Ci w oko: Piotr i Dorota Piotr i Helena - moim zdaniem najfajniejszy zestaw Piotr i Paulina Piotr oraz siostry Anna,Marta, Krystyna Piotr i Magdalena Piotr i Joanna Piotr i Maria Piotr i Karolina Oraz meskie Piotr i Pawel Piotr i Jan Piotr i Jakub Piotr i Igor Mozliwe ze znam jeszcze wiecej rodzenstw ale na ta chwile nie przypomne Z Twoich propozycji wybralabym chyba Lucje ewentualnie ta Zofie niby popularna ale mimo ze mam czesty kontakt z malymi dziecmi to jakos Zosiek ostatnio nie spotykam. Moze to zalezy od regionu??? Wsrod dzieci czesciej slysze imiona typu Hania, Maja, Alicja,Lena, Julka, Wiktoria, Weronika dziewczynek o tych imionach znam mase Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Rodzeństwo dla Piotra 07.08.17, 23:35 Popieram Piotra i Helenę . Z wypisanych przez Ciebie zestawów spodobały mi się też: Piotr i Maria, Piotr i Dorota, Piotr i Krystyna, a z chłopięcych w zasadzie wszystkie. Z tym, że teraz według niektórych zestaw Piotr i Paweł może wydawać się zbyt oczywisty (mam stryjków - Piotra i Pawła, mąż kuzynki Piotr, który ma brata Pawła; no i bliźnięta z "M jak miłość"). Z kolei Jakub szalenie popularny od półtorej dekady. Jeśli chodzi o Piotra, to ogólnie świetnie komponuje się z imionami biblijnymi, z Nowego Testamentu (Piotr i Marek, Piotr i Łukasz, Piotr i Szymon, Piotr i Filip, Piotr i Bartłomiej, Piotr i Mateusz). A Piotr i Igor też całkiem ciekawy duet . Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Rodzeństwo dla Piotra 05.08.17, 10:07 Uwielbiam Witolda! A jeśli chodzi o żeńskie, odrzuciłabym Ritę, Sarę i Ninę. I oczywiście Zośkę. Co za dużo to moim zdaniem niezdrowo 😉. Pozostałe duuuużo bardziej mi się podobają. " Mati" to raczej skrót od Mateusza wg moich doświadczeń. Mnie bardziej wzdryga MatylDZIa... Moja Matylda jest głównie po prostu Matyldą, czasem Matysią, plus dużo innych, tylko jej "ksywek". Łucja i Felicja to kolejne moje ulubione imiona ☺. Mam Feliksa i zdrobnien/zgrubień/zmian tego imienia mamy naprawdę sporo. Zwykła Felka Ci nie leży? Może być Felutka, Felinka, Felisia. Klara też jest na mojej liście ulubionych, szkoda że robi się coraz popularniejsza. Rozalia- wyjątkowo dobrze wg mnie brzmi Rozalia i Piotr. Lubię Rozalię ☺. Waleria, Regina, Sabina- doceniłabym u kogoś, chyba. Lilianę też osobiście odrzuciłabym. Ciekawa jestem co wybierzecie. Dasz znać? Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Rodzeństwo dla Piotra 06.08.17, 11:26 Witold piękne! Łucja również piękne, przy ewentualnym wyjeździe mieszkańcy mogą używać ich wersji Łucji, mi się akurat podoba również Lucia Felicja również piękne szczególnie pełna forma ale i zdrobnienie Fela. Rozalia i Klara również na tak/ Waleria i Rita nie podobają mi się, bardzo mało kobiecie. Regina na noe. Nina Lilianna i Sabina tak sobie przy pozostałych propozycjach. Sara ok. Stawiam na Felicję, jak również Łucję i Klarę ewentualnie Rozalię. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Rodzeństwo dla Piotra 08.08.17, 00:30 Kochana arga2, muszę przyznać, że sama swego czasu zakochałam się w Zosi . Piękne, tradycyjne imię, które zdążyło odpocząć po latach częstego nadawania. W dodatku oznacza mądrość . Musisz zastanowić się jednak nad tym, czy rosnąca popularność tego imienia nie będzie dla Ciebie ani dla córeczki problemem. Szkoda, że Zosia nie plasuje się chociaż pod koniec pierwszej dziesiątki, bo do Piotra pasowałaby idealnie. Mnie Łucja też się podoba (nawet rozważam dla swojej córy), ale, podobnie jak Ciebie, martwi mnie ta nieszczęsna literka "ł", która mogłaby stać się uciążliwa za granicą. A dobrze wiemy, że z dokumentów przygotowywanych w obcym kraju polskie znaki znikają. Dlatego też pomyśl, czy przypadną Ci do gustu, w razie czego, wersje fonetyczne "lusja", "luczija" lub zagraniczne odpowiedniki tego imienia (np. Lucy). Co do Matyldy, też lubię to imię. Nie miałam jednak do czynienia z żadną Matyldą, dlatego trudno mi stwierdzić, czy zostałaby ochrzczona przez rówieśników ksywką Mati (raczej kojarzy mi się ona z Mateuszem). Ale z drugiej strony, koleżanki nie zwracałyby się do niej "Matyldo", "Matylko", "Matyldziu", "Matysiu", więc nielubiana przez Ciebie wersja "Mati" mogłaby wejść w życie (tak jak skrót "Pati" od Patrycji). Felicja - ładne imię i zdrobnienia też niczego sobie (choć wolę męską wersję - Feliksa), jednak Fela wydaje mi się zbyt odjechana w porównaniu z klasycznym Piotrem. Rozalia - tutaj masz duży plus . Wprawdzie jest to imię obecnie rzadko nadawane, jednak trochę bardziej osłuchane niż Felicja. Poza tym, podoba mi się zdrobnienie Rozalka . A za granicą wymawialiby to imię w sposób bardziej zbliżony do oryginału (za granicą Felicja zostałaby "feliszją"). Waleria to nie moja bajka, a klimatem niezbliżona do Piotrka. Rita jest nietuzinkowa i ma coś w sobie. Nie wiem, czy nadałabym córce na pierwsze, ale na drugie już bym rozważyła . Jednak Rita gryzie mi się nieco z osłuchanym Piotrem. Imię Regina mi się nie podoba, więc ze swojej strony pozostaje mi je odradzić. Nina w porządku, wokół nas Ninek coraz więcej, więc duet Piotr i Nina nie byłby wymyślny, a jednocześnie byłby taki świeży. Sabina - hm... to imię ani mnie nie grzeje, ani nie ziębi, ale wydaje mi się trochę ciotkowate (choć lubię niektóre imiona z pokolenia moich rodziców i baby boom). Lilianna - podobnie jak z Niną; Lilka i Piotr byliby ciekawym, jednak nie rażąco ekstrawaganckim połączeniem. Sara i Piotr - klucz wspólny jest: imiona biblijne (Sara ze ST, a Piotr z NT). Jedno z nielicznych lubianych przeze mnie imion. Nie jestem jednak pewna, czy współgra z Piotrusiem tak dobrze jak inne wymienione w tym wątku propozycje. Z drugiej strony, to połączenie nie razi, nie szokuje, nie wzbudza zbędnych kontrowersji. Więc jeśli naprawdę oszalejecie na punkcie Sary, to nie ma powodu do zmartwień - śmiało można nadać . Co do Klary - przygotuj się na galopującą popularność tego imienia. Nie dość, że wraca do łask jako jedno z imion retro, to polscy Beckhamowie (Lewandowscy) nadali takie imię córce. Wiele osób może podłapać ten trend. MOJE PROPOZYCJE Dobrze byłoby, gdyby siostrzyczka Piotrusia nosiła, podobnie jak brat, jakieś osłuchane imię, ale jednocześnie takie, które nie jest obecnie jednym z najczęściej nadawanych. Moim zdaniem, Piotruś stworzyłby klasyczny, ale piękny duet z: Barbarą, Marią, Krystyną, Dorotą, Heleną, Małgorzatą, Ireną, Antoniną, Gabrielą, Agatą, Urszulą lub Danutą. Z innych dorzucam: Marcelinę, Michalinę, Lidię, Ewę, Polę, Mariannę, Honoratę, Anielę, Różę i Celinę. Spośród imion tradycyjnych, ale zapomnianych wyróżnię Franciszkę (na co dzień Franię) . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rodzeństwo dla Piotra 09.08.17, 00:05 Pola kompletnie nie zgrywa się stylistycznie z Piotrem, bo jest usamodzielnionym zdrobnieniem od Apolonii, nowomodnym jako samodzielne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Rodzeństwo dla Piotra 09.08.17, 01:37 W sumie masz trochę racji - może to nie jest tak idealnie dobrane połączenie jak w przypadku tradycyjnych imion, ale jakieś wspólne elementy są - oba imiona zaczynają się na "p" i są krótkie . Poza tym, w tamtej linijce po prostu wymieniłam imiona, które lubię i które, w moim odczuciu, nie gryzą się z Piotrem. Odpowiedz Link Zgłoś
karola1705 Re: Rodzeństwo dla Piotra 09.08.17, 20:22 Witold dla chłopca-pięknie! Zosia to również piękne imię, ale faktycznie Zoś jest ostatnio bardzo dużo. Odwołam się do imion, które podałaś: Łucja; Rita- nie podobają mi się; Felicja-doceniłabym u kogoś, sama bym jednak nie nadała Matylda, Rozalia, Waleria, Regina, Nina, Sabina, Lilianna, Sara, Klara- wszystkie te imiona lubię i wg mnie są ładne Jeśli chodzi o popularność to wydaje mi się, że Lilianna i Nina z wyżej wymienionych są w rankingach nawyżej. Najbradziej podoba mi się Rozalia i trzymam kciuki za to imię! Rodzeństwi Piotr i Rozalia, brzmi fajnie, nie oklepane, coś nowego Odpowiedz Link Zgłoś
kingaaa01naaa Re: Rodzeństwo dla Piotra 10.08.17, 13:00 Wedłóg mnie do Piotra mogą pasować takie imiona jak: Barbara (ma ładne zdronienie: Basia), Małgorzata, Anna Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Rodzeństwo dla Piotra 10.08.17, 13:09 Ze swojej strony popieram Basię i Gosię, ale odradziłabym bezbarwną Anię popularną w każdym pokoleniu. Basia i Gosia przynajmniej miały czas, by trochę odpocząć od wielkiej popularności. Zaproponowałabym ogólnie Hanię (wolę Hanię od Ani, a do Piotrusia Hania pasowałaby tak dobrze jak Zosia), ale obecnie Hania jest podobnie często nadawana co Zosia, a arga2 szuka czegoś spoza pierwszej dziesiątki. Odpowiedz Link Zgłoś
arga2 Re: Rodzeństwo dla Piotra 10.08.17, 19:09 Dziękuję za wszystkie propozycje i sugestje. Nadal nie migę się zdecydować. Wolałabym imię z poza 10 najpopularniejszych. Potwiedzone-będzie dziewczynka więc sprawa jest poważna Odpowiadając na wasze komentarze: W Felicji odstrasza mnie zdrobnienie Fela, Felka. Felinka super. Z waszych propozycji podoba mi się też Celina. Generalnie wolę imiona w których pełne oficjalne imię różni się od tego u.żywanego ma codzien: np. Anna Ania, Piotr Piotruś. Klara faktycznie stanie się bardziej popularna przez Lewandowskich, ale może nie wskoczy do pierwszej 10? Nadal liczę na waszą nieocenioną pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
karola1705 Re: Rodzeństwo dla Piotra 10.08.17, 20:32 Jeśli Felicja Wam się podoba i jest dwostronna zgoda to czemu nie? Myślę, że zdrobnienia/spieszczenia przychodzą czasami same i do Felicji może też da się znaleźć coś co wam się spodoba. Celina -bardzo OK. Tak samo jak Matylda, Rozalka, Nina, Sara, Sabina, Regina czy Lilianna. Wspominana Małgosia i Basia też są niczego sobie. Skoro miała być Zosia to może właśnie Basia ją zastąpi? To imię jest coraz popularniejsze,ale do pierwszej 10 jeszcze mu trochę brakuje. Co do Klary-możliwe,że nastąpi jakiś "boom", ale nie wydaje mi się by tak szybko zyskała na popularności i szturmem weszła do top10. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Rodzeństwo dla Piotra 12.08.17, 17:49 Myślę, że nie ma sensu decydować się na Felicję, jeśli arga2 nie lubi zdrobnień Fela, Felka. To tak, jakby zdecydować się na Katarzynę, nie przepadając za Kasią. Wybierając imię, dobrze jest lubić przynajmniej jego podstawowe formy - oficjalną i oczywiste zdrobnienie. W dzieciństwie mała Felicja może byłaby Felinką, ale jako nastolatka lub dorosła osoba już niekoniecznie, przynajmniej w szkole i w pracy. Chyba że arga2 zakocha się w Felicji na tyle, że zaakceptuje także jej zdrobnienia. Ja miałam tak z Heleną. Lubiłam formy Helena, Helenka, ale w Heli coś mi nie pasowało. Jednak Helena urzekła mnie na tyle, że i z wersją Hela zaczęłam się oswajać i ją także polubiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Rodzeństwo dla Piotra 11.08.17, 15:06 Popieram Łucję, Matyldę (myślę, że bez problemu można uniknąć Mati), Rozalię, Ninę, Lilianę i Klarę. Waleria, Rita, Regina i Sara jakoś nieszczególnie pasują mi do Piotra. Celinka, która Ci się spodobała, jest okej. Może jeszcze spodoba się Wam Anielka, Basia, Dorota, Ewa, Gabrysia, Helena, Izabela, Joanna, Karolina, Kornelia, Kalina, Laura, Michalina, Marcelina, Malwina, Melania, Paulina, Urszula, Wanda, Weronika? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Rodzeństwo dla Piotra 12.08.17, 17:58 Popieram Celinkę . Jeśli zależy Ci na imieniu ze zdrobnieniem, to podrzucę Marcelinę z wdzięcznym zdrobnieniem Marcysia . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rodzeństwo dla Piotra 13.08.17, 00:31 Jak padła propozycja Marceliny, to i może Marcjanny - też zdrabnianej do Marcysi. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Rodzeństwo dla Piotra 12.08.17, 18:03 Widzę, że bierzesz też pod uwagę Klarę. W tym roku pewnie zanotuje się więcej nadań tego imienia, ale do pierwszej piątki nie wskoczy na pewno. Czuję jednak, że z roku na rok stanie się tak popularna, że znajdzie się w Top 20. Odpowiedz Link Zgłoś
arga2 Re: Rodzeństwo dla Piotra 30.09.17, 16:56 Dziewczyny imie nadal nie wybrane. Po konfrontacji z mezem na pierwsza linie wysunela sie Klara. Felicja odpadla bo nie podoba nam sie Felka. Na Matylde sie nie zgadza. Ja niezgadzam sie na Karoline. Co myslicie o Klarze? Jak sie nosi to imie? Przeraza mnie najbardziej boom post lewandowski. Odpowiedz Link Zgłoś
inga.a.m.r Re: Rodzeństwo dla Piotra 30.09.17, 17:59 Klara bardzo, bardzo mi się podoba, myślałam żeby tak nazwać najmłodszą córkę, ale zrezygnowaliśmy, bo naokoło nas wyspy małych Klar. Na Karolinę też bym się nie zgodziła, dla mnie taka nudna i zwyczajna. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Rodzeństwo dla Piotra 30.09.17, 18:22 Szkoda, że Felka😉 odpadła. Klarę lubię, ale faktycznie jej popularność, niestety, rośnie. Jeśli jednak podoba się Wam obojgu, to nadawajcie. Klara to nie Julka czy Lenka 😛, ma charakter. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Rodzeństwo dla Piotra 30.09.17, 21:10 Jeśli macie jakąś lokalną gazetę pokazującą nowo narodzone dzieci, to spróbujcie wybadać trendy i zobaczcie, czy rzeczywiście dużo osób wpadło na Klarę w Waszym otoczeniu. Ogólnie Klara to bardzo fajne, krótkie imię (pasowałoby do Piotra!) i właściwie jego jedynym minusikiem jest to, że coraz częściej się je słyszy. Gdybym miała nadać córce imię kilkanaście lub dwadzieścia kilka lat temu, to Klara byłaby moją mocną faworytką. Mogłabym takie imię nosić z dumą . Co do Lewandowskich, to pewnie zainspirowali i zainspirują wielu rodziców, ale może na razie nie na tak wielką skalę, by co druga czy trzecia dziewczynka w Polsce miała zostać Klarą . Jeśli Wam obojgu podoba się to imię i nie znajdzie się nic jeszcze, co bardzo by się Wam spodobało, to wybrałabym Klarę. Poza tym, często miłość do imienia może przesłonić nam jakieś argumenty "przeciw" . Kiedy mała ma przyjść na świat? Pozwolę się odwołać do doświadczenia Ingi.a.m.r (mam nadzieję, że nie masz nic przeciw ), która przejrzała listę imion ze swojego wątku chyba nawet po porodzie (jeśli się nie mylę) i zwróciła wraz z mężem uwagę na imię, które wcześniej jakoś nie rzuciło się jej w oczy aż tak bardzo. I pasowało do małej . Może tu będzie podobnie. Weźcie kalendarz lub listę imion nadanych w 2016 ze strony rządowej bądź przejrzyjcie ponownie ten wątek i a nuż traficie na coś, w czym się oboje zakochacie! P.S. Karolina/Karolinka ładna, ale zbyt popularna była w moim pokoleniu (czuję taki przesyt), więc chyba poszukałabym czegoś innego jednak. A jeśli Cię nie przekonuje w żaden sposób, to już w ogóle dałabym sobie z nią spokój . Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Rodzeństwo dla Piotra 01.10.17, 09:38 Lubię Klarę. Faktycznie, jest coraz częstsza, ale ja nadal mimo wszystko mogłabym ją nadać. To jeszcze nie jest ten poziom popularności, gdzie ludzie zaczynają reagować ziewnięciem Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rodzeństwo dla Piotra 01.10.17, 15:10 Nie przejmowałabym się boomem, pewnie nie będzie aż takiego; Piotr jest nadal sporo popularniejszy populacyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
justii23 Re: Rodzeństwo dla Piotra 03.10.17, 08:49 z propozycji podoba mi się Rozalia i ew. Klara szkoda, że Felicja odpadła propozycję Piotr i Emilia Piotra i Gabriela Piotr i Berenika Piotr i Kornelia Piotr i Laura Piotr i Martyna Piotr i Daria Odpowiedz Link Zgłoś
annaka15 Re: Rodzeństwo dla Piotra 04.10.17, 19:24 Wg mnie idealnie pasują Gabriela, Emilia, Hanna, Anna, Marta, Maria. Na dodatek są piękne, tradycyjne, długością zbliżone do Piotra. Odpowiedz Link Zgłoś
arga2 Re: Rodzeństwo dla Piotra 21.11.17, 10:07 Mój wątek nadal aktualny😊 Na chwilę obecną zdecydowaliśmy się na Klarę. Z tyłu głowy mamy jeszcze nadal Felicję, Wandę i Celinę. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Rodzeństwo dla Piotra 21.11.17, 12:39 Wszystkie mi się podobają ☺. A najbardziej Felicja i Klara. Odpowiedz Link Zgłoś
inga.a.m.r Re: Rodzeństwo dla Piotra 21.11.17, 20:48 Najbardziej podoba mi się Klara i Felicja. Zamiast Celiny, wybrałabym Marcelinę zdrabnianą do Celiny. Za Wandą nie przepadam, ale doceniam u kogoś. 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Rodzeństwo dla Piotra 22.11.17, 00:22 Klara jest OK, ale mimo mojej sympatii do niej, oddaję swój głos na Celinę i na Felicję, a szczególnie Celinę . To są piękne, trochę niedoceniane imiona - dałyby takiego powiewu świeżości, to mogłoby być coś nowego. Wanda też fajna, ale sama, gdybym miała nadać imię, to wolałabym jedno z powyższych. Klara niestety ma ten minus, że coraz częściej rodzice ją wybierają, a szkoda, bo imię samo w sobie piękne i kiedyś byłoby moim mocnym faworytem. A co powiesz na takie połączenia: Celina Klara, Felicja Klara? Jeśli jednak wolisz Klarę na I, to może Klara Celina lub Klara Felicja, hm? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Rodzeństwo dla Piotra 22.11.17, 22:48 Wszystkie super. Najbardziej podoba mi się Felicja i Wanda. Klara i Celina również są jak najbardziej okej. Kiedy córka pojawi się na świecie? Odpowiedz Link Zgłoś
arga2 Re: Rodzeństwo dla Piotra 25.12.17, 19:30 Posiasa ktoś może statystyki nadawania imienia Klara w 2017 roku? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rodzeństwo dla Piotra 25.12.17, 21:52 Za cały 2017 r. jeszcze nie ma danych, ale za I poł. są tu: www.gov.pl/cyfryzacja/dane-za-2017-rok Klara była na 44. miejscu wśród imion żeńskich, 548 nadań. Odpowiedz Link Zgłoś
arga2 Re: Rodzeństwo dla Piotra 26.12.17, 09:59 Dziękuję Gaudencjo. W moim odczuciu ewentualny bum na Lewandowskuch pojawił się w drugim półroczu. Ciekawe jak duże jest to zjawisko? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rodzeństwo dla Piotra 26.12.17, 10:13 Trendy imiennicze nie reagują tak szybko. Myślę, że można spokojnie nadawać imię, o ile się oczywiście nie pragnie, by dziecko nosiło naprawdę bardzo rzadkie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Rodzeństwo dla Piotra 26.12.17, 19:32 Myślę, że w tym roku może popularność nie będzie oszałamiająca, ale z roku na rok Klara będzie się piac w górę. Dostrzegam tendencję wzwyżkową. Odpowiedz Link Zgłoś
arga2 Re: Rodzeństwo dla Piotra 26.12.17, 20:16 Pytanie czy dojdzie do popoularnosci np porownywalnej z Laurą lub Polą? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Rodzeństwo dla Piotra 26.12.17, 20:30 Myślę, że taki pułap popularności Klara może osiągnąć w ciągu kilku najbliższych lat. Nie mówię już o takiej popularności, jaką mają Lena, Zosia czy Julka - do ścisłej czołówki jeszcze daleko, daleko. Ale Klara może niedługo zagrzać miejsce gdzieś koło Laury lub Poli - coraz częściej się słyszy o małych Klarach. Jednak jeśli to jest jedyne imię, do którego jesteście przekonani, to można się na nie zdecydować, bo jest krótkie, dobrze się je nosi i bardzo ładnie brzmi w zestawie z Piotrem . Tak w ogóle, to może podejmijcie ostateczną decyzję dopiero jak zobaczycie córę - może mała wybierze sobie Klarę, a może jeszcze coś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
arga2 Re: Rodzeństwo dla Piotra 27.12.17, 13:59 Chyba musimy faktycznie spojzec dziecku w oczy Odpowiedz Link Zgłoś