paula.anna 13.10.17, 10:24 Marzy mi się zbiorczy wątek o takich absolutnie wyjątkowych imionach. Zaczynam. Ostatnio miałam służbowo do czynienia z panem Zenysławem. Tak się przedstawił, na pewno to imię, nie nazwisko. Zresztą wyszukiwarka zna tego pana. Przyznaję, że pierwszy raz w życiu usłyszałam o Zenysławie. Wy też? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dasza_dm Re: Niespotykanie imiona- Zenysław 14.10.17, 08:38 Co za imię! Ciekawe czy rodzina mówi na niego "Zenek"... Ja w dalszej rodzinie mam ciocię imieniem Hygina. Słyszał ktoś o takowym? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Niespotykanie imiona- Zenysław 15.10.17, 10:58 dasza_dm napisała: > Ja w dalszej rodzinie mam ciocię imieniem Hygina. Słyszał ktoś o takowym? Tak, oczywiście Ale o Zenysławie nie słyszałam, to neologizm. W Rymucie jest jeden, urodzony w latach 50. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Niespotykanie imiona- Zenysław 15.10.17, 11:04 Nie słyszałam o Hyginie nigdy. Choć niektóre niespotykane imiona są ładne, tak Hygina nie podoba mi się z dwóch względów - po pierwsze, silne skojarzenie z rzeczownikiem (higieną), po drugie Hygina rymuje się z nazwą żeńskiego narządu płciowego. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Niespotykanie imiona- Zenysław 15.10.17, 11:21 Ale tylko tej popularnej w jęz. angielskim. Po polsku ma nierymującą się nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Niespotykanie imiona- Zenysław 14.10.17, 13:06 No, ja również nie słyszałam o Zenysławie. To pewnie taki neologizm, na bazie Zenona. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Niespotykanie imiona- Zenysław 15.10.17, 11:01 Ostatnio, patrząc na nekrologi, natknęłam się na Lotara (mieszkam na Śląsku). Najprawdopodobniej był to jakiś starszy pan (nie zdążyłam spojrzeć na wiek). To imię kojarzyło mi się wcześniej wyłącznie z Lotarem, królem Franków. Nigdy nie znałam osoby o tym imieniu. O Zenysławie też nie słyszałam nigdy - dziecku bym nie nadała, już Zenon lepszy, choć nie mam go na liście potencjalnych imion . Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Niespotykanie imiona- Erygliusz i Agaton 02.11.17, 11:35 paula.anna napisała: > Marzy mi się zbiorczy wątek o takich absolutnie wyjątkowych imionach. Kontynuuję 😉 Erygliusz, nie wiedzieć dlaczego, kojarzy mi się z irygacją. Agaton nawet może być. Męski Agatek 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Niespotykanie imiona- Erygliusz i Agaton 06.11.20, 13:36 paula.anna napisała: > Agaton nawet może być. Męski Agatek 😉. Agaton jest ok Ja w rodzinie miałam Agafona, też ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Niespotykanie imiona- Erygliusz i Agaton 08.11.20, 16:10 chayah napisała: > Agaton jest ok > Ja w rodzinie miałam Agafona, też ciekawe ...czyli po polsku Agatona właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Niespotykanie imiona- Erygliusz i Agaton 08.11.20, 16:14 paula.anna napisała: > Kontynuuję 😉 > Erygliusz, nie wiedzieć dlaczego, kojarzy mi się z irygacją. Napiszę tylko (lepiej późno niż wcale), że Erygliusz jest nieguglowalny. Natomiast wygląda na to, że był Erygiusz pl.qaz.wiki/wiki/Erigyius - to jednak tylko efekt bardzo pobieżnego wyszukiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
karola1705 Re: Niespotykanie imiona- Zenysław 03.11.17, 23:02 A ja znam pana Eligiusza. Chociaż jego imię jest stosunkowo rzadkie to chyba nie aż tak niespotykane jak Hygina czy Zenysław. Bo wyżej wymienionych nawet nie znałam. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Niespotykanie imiona- Zenysław 10.11.17, 18:53 Dodaję imię: Wadiusz. (dr Wadiusz Kiesz ze Starachowic) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Niespotykanie imiona- Zenysław 11.11.17, 12:12 Pierwsze słyszę. Zaraz założę o nim wątek Odpowiedz Link Zgłoś
itka-julitka Re: Niespotykanie imiona- Zenysław 29.11.17, 09:31 Nelosława. Spotkałam panią o tym imieniu parę ładnych lat temu, twierdziła wówczas, że prawdopobnie jest jedyną osobą w Polsce o takim imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Niespotykanie imiona- Zenysław 29.11.17, 09:59 Zdrobniale Nela 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Niespotykanie imiona- Zenysław 03.12.17, 17:52 itka-julitka napisał(a): > Nelosława. Spotkałam panią o tym imieniu parę ładnych lat temu, twierdziła wówc > zas, że prawdopobnie jest jedyną osobą w Polsce o takim imieniu. Prawdopodobnie miała rację. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Niespotykanie imiona- Zenysław 29.11.17, 14:27 W pracy mam panią Neonilę, a w dalekiej rodzinie Anadę. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Niespotykanie imiona- Zenysław 29.11.17, 14:28 A moja znajoma ma kuzynkę Anissę. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Niespotykanie imiona- Zenysław 19.01.19, 23:36 Mi bardzo podoba sie Anaksander czyli Anek. Imie z histori Sparty i oczywiscie nigdy zadnego nie spotkalam, ale ten Anek bardzo mi sie spodobal. Zeby bylo ciekawiej kolejnym imieniem krolow Sparty byl Anaksandridas. Odpowiedz Link Zgłoś
mrawka Re: Niespotykanie imiona- Zenysław 22.01.19, 13:10 Moja siostra planuje nazwać swojego synka Faro. Co sądzicie o tak oryginalnym imieniu ? Zdrobnienia niby fajne - Faruś, Fareczek, Farek, Faronek - ale samo imię jakieś dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Faro 22.01.19, 18:36 Imię jest bardzo starym zdrobnieniem germańskich dwuczłonowych imion z członem "far", w Polsce kompletnie sie nie przyjęło, ale konstrukcję ma taką, jak Hugo czy Bruno. www.deon.pl/imieniny/imie,1008,faro-burgundofaro.html W moim odczuciu jest znacznie lepsze od Denisa czy Marcela, ale sama wybrałabym jeśli imę germańskie, to dwuczłonowe i chętnie bardziej znane w Polsce w jakimkolwiek okresie historycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Niespotykanie imiona- Zenysław 06.11.20, 15:48 Poznałam osoby o bardzo - wg mnie - rzadkich imionach: Dzierżysław, Klelia i Dezydery. Ps Klelia dostała imię po bohaterce książki, zapewne francuskiej. Opowiadała mi, że kiedyś jakiś babsztyl jej powiedział, że to imię dla prostytutki. Odpowiedz Link Zgłoś