Dodaj do ulubionych

Zofia i Franciszek 2042

24.10.17, 20:19
Hej!

Pytanie do imionowych zapaleńców (onomafili??): jak myślicie, patrząc na obecne trendy, które imiona będą chętnie nadawane dzieciom przez następne pokolenie (powiedzmy za 25 lat)? Czy utrzyma się moda nadawania imion "babcinych" łacińskiego, greckiego i hebrajskiego pochodzenia oraz imion skrótowych? Czy może powróci miłość do nieszczęsnych imion anglosaskich, bądź słowiańskich "-sławów" i "-sław"? Czy dostrzegacie wśród swoich hipsterskich znajomych jakieś tendencje, które mogą zostać w przyszłości przyswojone przez ogół?

Z góry dziękuję i pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • lily-beth Re: Zofia i Franciszek 2042 28.10.17, 09:56
      Wszystko po trochu, bo nigdy nie są nadawane imiona tylko z jednego nurtu.
      1. Imiona zawsze wracają, od wieków cyklicznie powtarzają się w Polsce te same imiona, tylko teraz się nazywa, że to trend na staroświeckość. IMO na prowadzenie wyjdą imiona, które teraz dopiero "pikują": Józef, Zygmunt, Henryk (wróżę mu czołówkę, prędzej czy później), Bronisław, Tadeusz, Jerzy, Roman i Czesław dla chłopców, Jadwiga, Wanda, Krystyna, Irena dla dziewczynek itp. W ścisłej czołówce Antka, Franka, Wojtka, Zosię i Hanię zastąpi wg mnie Ignacy, Leon, Staś, Łucja, Helena. (15 lat to nie tak dużo w imienniczych trendach, imiona utrzymują się w pierwszej trójce co najmniej 10 lat).
      2. Wielbiciele nieco bardziej oryginalnych (takich, które w historii nie były nigdy masowo nadawane) imion podbiją IMO popularność Maurycego, Tytusa, Gustawa, Feliksa, Konstantego, Aurelii, Róży, Felicji, Zoi, Gai, Blanki, Bianki - już słyszę je o niebo częściej niż jeszcze kilka lat temu.
      3. Globalizacja postępuje, zawsze znajdą się rodzice, którzy muszą zapewniać dziecku dobry start zagranicą za pomocą imienia, IMO karierę wśród dziewczynek zrobi Luna. Wśród chłopców Alan i Oliwier dotrą do pierwszej dziesiątki.
    • ilia.1 Re: Zofia i Franciszek 2042 28.10.17, 10:50
      Zgadzam sie, ze tradycyjne imiona (np. Aurelia, Klementyna, Rozalia, Feliks, Henryk, Tadeusz) moga wysunac sie na prowadzenie. Mysle, ze krotkie imiona np. Nina, Mila, Rita itp. takze beda bardzo popularne.
      • paula.anna Re: Zofia i Franciszek 2042 28.10.17, 13:12
        ilia.1 napisał(a):

>Mysle, ze krotkie imiona np. Ni
        > na, Mila, Rita itp. takze beda bardzo popularne.

Czyli wróżysz dalszą popularność ZDROBNIENIOM. A ja mam nadzieję, że moda na nie przeminie, że wszelkie Leny, Pole, Nele, Mile, Kuby(?), Maksy będą już wtedy niemodnymi sezonówkami.
        • lily-beth Re: Zofia i Franciszek 2042 28.10.17, 18:55
          IMO trend zdrobnieniowy NIE zaniknie, nawet jeśli mnie się osobiście te imiona nie podobają. Może Lena okaże się sezonówką, ale na jej miejsce wskoczą wspomniane Nela, Pola, Mila, Rita, Nina itp., coraz częściej nadawany będzie Kuba, Maks, Aleks. IMO te imiona wpasowują się idealnie w nurt "międzynarodowy", krótkie, łatwe do wymówienia w wielu krajach (w porównaniu do Kazimierza np.). To co pisałam o globalizacji - 30 lat temu, i wcześniej, nikt w Polsce nie brał pod uwagę przy wyborze imienia, czy dobrze będzie funkcjonować za granicą, to nie miało znaczenia. Teraz ma i będzie miało, chyba że nastąpi znów zamknięcie granic. Ale to już wolę popularność Kuby i Rity wink
    • karola1705 Re: Zofia i Franciszek 2042 30.10.17, 20:22
      Myślę,że imiona z rodziny "sław" i "sławów" ( wszystkie Mirosławy, Wiesławy, Zdzisławy, Czesławy) jeszcze troszkę odpoczną; możliwe że nastąpi niewielki wzrost ich popularności,ale nie sądze by wysunęły się na prowadzenie. Co do imion "babcinych" - wydaje mi się,że moda nie przeminie. Ale może Zosia, Hania i Marysia troszkę stracą na popularności na rzecz Heleny, Anieli, Barbary, Róży, Janiny, Antoniny, Michaliny. A Antoś, Jaś i Franek zrobią miejsce dla Stanisława, Tadeusza, Ignacego i Henryka. Moda na skrótowe imiona też będzie trwać i wśród tcyh krótkich imion prym według mnie będą wiodły - Pola, Lila, Ada, Maks, Aleks, Nina. Będzie wszystkiego po trochę tak jak już Lily napisała zresztą wink Z top10 wypadnie Julia, Maja, Lena, Jakub,Wojciech, Szymon, Oliwia, Amelia, Aleksandra, Natalia, Kacper, Filip. Z kolei Katarzyna, Magdalena, Monika,Marta, Martyna, Dominika, Paulina, Małgorzata, Patrcyja, Paweł, Piotr, Marcin, Patryk, Kamil, Maciej, Krzysztof, Łukasz-będą popualrniejsze niż obecnie. Nie wróżę,że znajdą się w top10, ale na pewno będą popularniejsze niż obecnie.
      • stokrotka_96 Re: Zofia i Franciszek 2042 30.10.17, 22:22
        A ja jakoś nie wróżę świetlanej przyszłości imionom żeńskim z końcówką -sława. Może dlatego, że te imiona mi się nie podobają, brzmią za bardzo odmęsko i obecnie niewiele osób je nadaje. Ale już wersje dla panów są OK, np. Stanisław, Radosław.
        Coś czuję, że będzie coraz więcej Klar, Anielek, może nawet Leonii (choć nie w ścisłej czołówce), ale to w ciągu 10 lat. Za 50 lat będą się rodzić wnuki Antosiów, Kubusiów, Filipów, Franków, Majek, Lenek, Zuź, Julek, Hań i Zoś. Trudno mi przewidzieć, jaka moda wtedy zapanuje. Czy pojawi się jakiś film lub jakaś książka, która będzie dyktować modę na jakieś imię? smile (Np. jak Izaura w latach 80.). Bardzo możliwe, że do łask wrócą Karoliny, Agnieszki, Anny, Katarzyny, Małgorzaty, Joanny, Magdaleny itp., ale w sumie wolałabym, żeby pojawiły się tam takie imiona, które wcześniej nie zagrzały miejsca w czołówce.
        • stokrotka_96 Re: Zofia i Franciszek 2042 30.10.17, 22:23
          Aaa! Teraz patrzę, że mówimy o trendach mających się pojawić za 25 lat! Czemu ubzdurałam sobie, że za 50? big_grin
        • gaudencja Re: Zofia i Franciszek 2042 03.12.17, 16:53
          stokrotka_96 napisał(a):

> przewidzieć, jaka moda wtedy zapanuje. Czy pojawi się jakiś film lub jakaś ksi
          > ążka, która będzie dyktować modę na jakieś imię? smile (Np. jak Izaura w latach 80
          > .).

Izaur jest tyle, co kot napłakał wink Rzekoma moda na Izaurę jest zjawiskiem wyolbrzymionym.
    • itka-julitka Re: Zofia i Franciszek 2042 22.11.17, 09:23
      Myślę, że coraz większą popularność bedą mieć imiona które w różnych językach brzmią tak samo lub podobnie. Sądze, że pokolenie naszych dzieci będzie jeszcze bardziej otwarte na świat, podróże, zawieranie znajmości międzynarodowych. I wówczas niektóre imiona staną nie niewygodne w uzyciu. I nasze dzieci, z których częśc będzie właśnie borykać się z takim niedogodnościami, chetniej nadadzą swoim dzieciom imiona bardziej "uniwersalne". Tak więc stawiam na imiona typu : Lea, Mia, Sara, Aleks / Alex, Kamila, Melisa, Daniel, Adam, Benjamin, Feliks / Felix , Robert, Laura, Emma, Izabella (skracana może do Belli ?), itp.
    • milamala Re: Zofia i Franciszek 2042 22.11.17, 14:15
      Mysle, ze pojawi sie trend zwany roznorodnoscia, moze nawet bedzie wiecej imion , ktore rodzice sami beda tworzyc. Taki trend widze na tzw. "zachodzi", a ze wszystko Polacy i tak biora z tego swojego znienawidzonego zachodu to ten trend tez sie pojawi. Mowie o roznorodnosci tj. rodzice beda nadawac imiona pozyskane z calego swiata albo tworzyc wlasne.
    • angelina7-83 Re: Zofia i Franciszek 2042 03.12.17, 17:01
      Za 25 lat to część z nas będzie już w babcinym wieku, więc myślę, że moda na imiona lat 70. 80. i może 90. powróci (oprócz sezonówek np. Marioli).
      • gaudencja Re: Zofia i Franciszek 2042 03.12.17, 17:38
        W moim odczuciu wracają zawsze imiona prababcine i praprababcine, ale nie wszystkie; raczej spodziewałabym się Krystyn i Zbigniewów niż powrotu naszych imion. Drugi nurt to zawsze imiona serialowe i zachodnie, on się oczywiście utrzyma. Ponadto bardzo popularne ogólnopolsko będą te imiona, które dziś są nadawane tylko w wąskich kręgach, typu Bronisław czy Józef.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.