Dodaj do ulubionych

MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale...

31.10.04, 17:53
Moja najukochańsza córcia ma na imię Mila, ,ma 1,5roku. Wiedziałam od dawna,
że takie właśnie będzie nosiła jesli będzie to dziewczynka. i jest!!!! ale
teraz mam mały problem nie ma imienin i nie znam znaczenia tego ślicznego
imienia. Jeśli jest jakaś mama co też ma Milę niech napisze. I wszyscy inni
którym podoba sie to imię. A może się ktoś znajdzie co zna znaczenie Mili???
sSerdecznie pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kasja311 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 31.10.04, 18:17
      A moze w imieniny Mileny? smile. No bo w Emilii to chyba zbyt daleko...
      • ona013 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 31.10.04, 18:27
        Może i tak , ale ja chcę Milę. Mam nadzieję, że to rozumiesz...
        • gaudencja Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 31.10.04, 19:26
          Mila zazwyczaj było zdrobnieniem od Emilii. Nie wiem, czy z tego powodu, że
          zaczeło być (rzadko) nadawane, powstały samoistnie imieniny. Jeśli bardzo tego
          chcesz, po prostu zdecyduj sie na jakiś dzień i już.
          • gaudencja Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 31.10.04, 19:40
            Skoro już wzięłam do ręki słowniki (z powodu Tatiany), to podam Ci bardziej
            rozwiniętą odpowiedź. W zadnym z moich słowników nie ma imienia Mila (a są to
            naprawdę dobre slowniki, zawierające cały przekrój najpopularniejszych i
            całkiem niepopularnych imion) z wyjątkiem słownika, który podaje różnojęzyczne
            odpowiedniki polskich imion. I tam Mila jest, jako serbskochorwackie
            zdrobnienie od Emilii.

Ponadto www.behindthename.com/ podaje, ze Mila moze być (oprócz Emilii)
            zdrobnieniem od Ludmiły i Miłosławy, ale oni tam nie mają poslkich znaków i,
            jak sądzę, w tych przypadkach zdrobnienie powinno brzmieć "Miła". Zostają Ci
            więc imieniny Emilii (zdrobnienia zazwyczaj nie mają samodzielnych imienin,
            nawet jesli są zapisane w USC jako imię), albo arbitralne naznaczenie
            autorskiej daty imienin.
            • ona013 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 31.10.04, 19:59
              Dziękuje bardzo za odp., ale sama przeszukałam wszystkie zródła i nic. Mila
              jest starym słowiańskim imieniem.Jest Mila w "Starej baśni", więc kiedyś
              istniało. Tak na serio to nie chodzi o te imieniny, poniewaz wątpię aby nasze
              dzieci je kiedys obchodziły, ale o znaczenie i pochodzenie. Dziękuję za
              informacje. Jeśli jeszcze kiedys cos sie dowiesz to napisz. Pozdrawiam
              • gaudencja Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 31.10.04, 20:03
                ona013 napisała:

Jest Mila w "Starej baśni", więc kiedyś
                > istniało.

Trudno powiedzieć; istnieje kategoria imion literackich. Np. Ligia to imię
                wymyślone przez Sienkiewicza, a nie starorzymskie, choć przez autora
                umiejscowione jest w tej epoce. Podejrzwam, że Mila zalicza się do tej
                kategorii właśnie. Pozdrawiam smile
            • maja45 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 16.11.04, 19:30
              Mnie się nie podoba-kojarzy mi się z Sebastianem Milą -piłkarzem.
              Jest strasznie udziwnione.
              Marta
              • agnieszka.wauters Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 30.12.04, 17:48
                Czesc,wyladuje pewnie gdzies na koncu tej dyskusji,mam mala Mile i nazywam ja
                czesto milka lub milenka,imie to ma swoich zwolennikow i przeciwnikow ale
                wywoluje raczej zaciekawienie(dodam ze mieszkam w nie polsce),moj Mila ma 15
                miesiecy ,a jesli chodzi o skojarzenia to ktos porownal to imie do nut mi i
                la,a wiec milo
    • gaudencja Mila 01.11.04, 23:38
      Sprawdziłam, i w Polsce osób o tym imieniu jest 28. Pozdrawiam
      • ona013 Re: Mila 01.11.04, 23:43
        Dziękuje za info. Czyli cierpliwie bedę czekać, aż sie do mnie ktoś odezwie o
        tym cudnym imieniu.
        Pozdrawiam
        • gagata85 o rany, znowu... 04.11.04, 12:21
          Cholera nie chce wzbudzac kontrowersji ale mi rece opadaja. Ona013 pisze
          najpierw ze Mila to jest jej "naujukochansza corcia" i ze" kocha ja najbardziej
          na swiecie" nawet sugeruje azby sie modlic o zdrowko owej poltorarocznej panny
          ktorej imienia do tej pory nie nauczyla sie "zdrabniac"; nastepnie ktoras z
          Was, nieswiadomie mowi ze nie podobaja jej sie skroty typu: "Lena" i nagle,
          cud!, ONa013 posiada droga corcie o tym imieniu...najwyrazniej mniej "
          najukochansza"...
          Droga Ono013 ( 13 to Twoj wiek?) oj, cos dziewczyno krecisz, fe, nieladnie...i
          w dodatku bardzo niepoprawna polszczyzna sie posluglujesz!
          Cos mi sie wydaje ze post byl tylko po to by wzbudzic dyskusje.
          pozdrawiam

*AGATA*
          • ona013 Re: o rany, znowu... 04.11.04, 12:32
            Może nie jestem aż tak inteligentna jak Ty. A nie pisałam,że Lena to moja
            córka! Lena to moja siostrzenica.
    • ona013 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 02.11.04, 14:18
      Czy nikt naprawde nie zna jakiejś małej damy o imieniu MILA???
    • sara35 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 02.11.04, 15:00
      Co ślicznego jest w Mili? To miara odległości. Czy synka nazwiesz Metr?
      Zupełnie nie rozumiem jak można tak krzywdzić dziecko? Pomyślałaś co będzie jak
      pójdzie do szkoły? A sama piszesz, że to cudowne dziecko. Nie wątpię, ale takie
      imię?!
      • gaudencja Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 02.11.04, 16:00
        Do pewnego stopnia zgadzam się z Sarą, tzn. konkretnie - nie podzielam opinii,
        jakoby imię to było cudne, a kojarzy sie rzeczywiście z miarą odległości. Co
        zaś do informacji na jego temat, to przypomniałam sobie, ze Rada Języka
        Polskiego zaopiniowała Milę. Opinia znajduje sie tu:
        www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=126&letter=M
        i powinna przesądzić sprawę w kwestii tego, czy Mila ma oddzielne imieniny, czy
        nie, choć nie sądzę, żebys przyjęła tę opinię entuzjastycznie... Pozdrawiam smile
      • ona013 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 02.11.04, 16:12
        To jak nazwę synka to maja sprawa. A co do Mili to na pewno nie jest
        skrzywdzona, dla mnie lepiej niz jakby miala mieć na imię jak połowa koleżanek
        w szkole. Ja nie cierpię ani rzeczy popularnych ani imion, a ty możesz nazwać
        swoja córke jak chcesz i wcale ci nie powiem ,że jest przez to skrzywdzona.
        Widocznie lubisz to co popularne! a ty jesteś sara35 a tak nazywa sie moja
        suczka, tylko bez 35. pa
        • aka10 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 02.11.04, 16:29
          Swego czasu znalam jedna dziewczynke,ktora miala na imie MILLA,tak wlasnie
          pisane.Pozdrawiam.
          • ona013 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 02.11.04, 17:03
            Dziękuję, mam nadzieję, że była szczęśliwa, bo sara35 stwerdziła ,że
            skrzywdziłam swoje dziecko. Oczywiście stwerdzam u niej brak toleracji. bo to
            właśnie takie dziecko przez nią wychowane może naśmiewać sie z innych dzieci w
            szkole co mają mało popularne imiona. Szkoda mi jej bardzo.
      • sara35 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 03.11.04, 12:29
        Jeszcze tylko dodam że rodzicom czasem brak wyobraźni. Mam koleżankę Malinę. Za
        każdym razem gdy się przedstawia musi się tłumaczyć,że to nie przezwisko,
        ksywka, pseudonim itp. Po prostu imię. Drugi przykład. Rodzice nazywają się
        Wrona. Rodzi się córeczka i dostaje imię... POLA. POLA WRONA. Co będzie w
        szkole? Wrona z pola?
        • ona013 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 03.11.04, 12:34
          Za to Ty masz taka wyobraznię,że pola brak. A mnie sie bardzo podoba im.
          Malina, też mam koleżankę i nikt jej o to nie pyta. A z tego co wiem to ksywki
          najcześciej nie biora sie od imienia tylko od nazwiska-którego nikt sobie nie
          wybiera. A moze to ty masz Wrona???
          • sara35 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 03.11.04, 14:20
            A jak ci się podoba taki zestaw: Róża Kiełbasa. Czy też nie widzisz w tym nic
            dziwnego?
            P.S Nie napisałam, że Malina mi się nie podoba. Wręcz przeciwnie. To piękne
            imię.
            • ona013 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 03.11.04, 16:17
              Może i widzę, ale nie mnie to oceniać!!! Jak rodzicom sie to podoba to czemu
              nie.
              • gzwolinski Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 10.11.04, 14:08
                ...to pomyśl trochę o dziecku, a nie o swoim dobrym samopoczuciu wink Rodzice
                często dają imiona rzekłbym "bezkrytycznie" bo są zapatrzeni w swoje "maleństwo"
                i często tworzą takie "imienne potworki" wink
                • ona013 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 10.11.04, 17:26
                  A masz dziecko, jeśli tak to nie jesteś w nie zapatrzony? A szkoda, oczywiście
                  w pozytywnym jego znaczeniu. A nie uważam aby moje dziecko było "imiennym
                  potworkiem". Ma śliczne, niespotykane imię- moim i męża zdaniem!
                  • mama_kewina_marcuni Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 10.11.04, 18:28
                    Droga mamo Mili,

Wydaje mi sie ze niepotrzebnie odswiezasz watek i starasz sie "pobudzic"
                    Gaudencje. Od razu Ci powiem ze przegadac Gaudencji raczej Ci sie nie uda.
                    Mozesz ja prowokowac, co widocznie robisz, wybacz, ale przegadac Ci sie jej nie
                    uda. Czytam tak sobie ten post i sobie mysle ze to nie Gaudencja zaczyna, to Ty
                    zaczynasz prowokowac Gaudancje. Tak, jakby specjalnie zastawiasz jej pulapki...
                    Juz nawet nie chodzi o imie Twojej coreczki, ani o zadne wyzsze wartosci tylko
                    o samo przekomarzanie sie tak zeby wszyscy wiedzieli ze Twoje cora nosi takie
                    wspaniale imie.

Osobiscie nie uwazam zeby to imie bylo nadzwyczajne ani cudowne ani
                    najpiekniejsze ale jest to wylacznie moja opinia i chyba moge sie z Toba nie
                    zgodzic. Moj syn ma na imie Kewin bo lubie to imie i uwazam za oryginalne (
                    Kewin tez jest jeden w klasie)nadalam imie synkowi nie z powodow hamerykanskich
                    seriali ale przez sympatie dla pewnej kewinowej mamy. Z gory uprzedzam inne
                    sklonne do klutni forumowiczki ze moj siedmioletni syn nie ma absolutnie
                    zadnych "przezwisk" w szkole, typu: kewin sam w domu. Ten film pamietamy my,
                    ale dla naszych pociech jest przestarzaly...wink.
                    Mam rowniez dwie corki Agate i Marcjanne. Nazywam ja Marcunia ( Marcia) a nie
                    Marcysia ze wzgledu na nazwisko zaczynajace sie na "sia". Do starszej cory
                    mowie: " Agatko, Agusiu, Aguniu, Angis, Aga". Na synka wolam: " Kewin, Kewcio,
                    Kewinek, Kewus".

Nie rozumiem dlaczego ty, nazywajac dziecko Mila wolasz na nie Milunia. W
                    glowie mi sie to nie miesci. Jaka roznica jest miedzy Mila a Milena jezeli na
                    dziecko wola sie "Milunia"?

Po co w ogole cala ta dyskusja?

A swoja droga, ciekawa jestem z jakiego kraju pochodzi ojciec twojego dziecka
                    skoro imie to jest takie cudowne dla dwojga?

podrawiam wink

Aga z Miechowa
                    • mama_kewina_marcuni Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 10.11.04, 18:29
                      aha, i sorki za bledy ortograficzne.
    • magda1711 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 02.11.04, 17:28
      Tak z ciekawości postanowiłam wejsć na to forum i poczytać co nieco o
      imionach...
      Natknęłam się na ten wątek.Co do imienia Mila, to mam podobne spostrzeżenia jak
      Sara35.
      Dlaczego, droga autorko wątku, stwierdzasz u niej brak tolerancj.Przecież
      wyraziła swoją opinie ze imię jej się nie podoba, tak samo jak Tobie mogą się
      nie podobać inne imiona.
      Mnie to imię kojarzy się tylko i wyłącznie z miarą długości i sądze ze tak
      Twoje dziecko będzie "identyfikowane".Bo w szkole koledzy i koleżnki Twojej
      pociech nie będą dochodzić znaczenia imienia,pochodzenia, tylko raczej będzie
      to ewidentne porównywanie(tudzież przezywanie) do miary długosci.
      Ale to był Twój wybór i decyzja.
      W każdym razie nie dałabym takiego imienia własnemu dziecku, bo również sądzę
      że zrobiłabym krzywdę i naraziła na niepotrzebne przykrości.
      I nie ma to nic wspólnego z brakiem tolerancji.
      Jest przecież tyle pięknych POLSKICH imion...Nie koniecznie wszcystkie
      dzewczynki musza nazywać się Ania,Kasia...Ale Mila?Zdecydowanie nie.
      Ale to tylko noje zdaniesmile

• gaudencja Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 02.11.04, 17:35
        magda1711 napisała:

> Dlaczego, droga autorko wątku, stwierdzasz u niej brak tolerancj.Przecież
        > wyraziła swoją opinie ze imię jej się nie podoba, tak samo jak Tobie mogą się
        > nie podobać inne imiona.

Jak sądzę, chodziło tu o sformułowanie o "krzywdzeniu dziecka" . Rozumiem
        troskę Sary, ale tego rodzaju sformułowania uważam zawsze za ryzykowne, bo
        trudno byc prorokiem i wiedziec, czy ktoś rzeczywiście krzywdzi swoje dziecko,
        czy nie, a słyszeć coś takiego jest zawsze nieprzyjemnie. Dlatego
        powstrzymałabym sie od takiej oceny, jakkolwiek, tak jak już pisałam, imie Mila
        nie wzbudza we mnie zachwytu.
      • gaudencja Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 02.11.04, 17:36
        magda1711 napisała:

> Jest przecież tyle pięknych POLSKICH imion...Nie koniecznie wszcystkie
        > dzewczynki musza nazywać się Ania,Kasia...Ale Mila?Zdecydowanie nie.
        > Ale to tylko noje zdaniesmile

Za wcześnie wysłałam poprzedni post. Zgadzam się z tą opinią całkowicie smile Pozdr
        • ona013 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 02.11.04, 17:53
          Droga gaudencjo, właśnie o to chodziło, przeciez nie każdy musi miec takie samo
          zdanie i wcale nie musi sie podobac coś wszystkim. Natomiast chodzi o
          skrzywdzenie mojego dziecka poprzez nadanie mu imienia Mila- śmieszne. Poprostu
          uważam to za obrazliwe. I nadal mam zdanie, że jak taka sara35 czy magda1711
          wychowa swoje dziecko,że maja sie naśmiewać w szkole z tego czy z czegos innego
          to tak bedzie. Moja Mila od małego jest uczona toleracji i na pewno nie będzie
          ja śmieszyło, że ktoś w klasie czy w szkole czy gdziekolwiek bedzie miał na
          imię np. Seksburda.
          Koniec tematu.

Pozdrawiam
          • magda1711 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 02.11.04, 18:03
            ona013 napisała:
            >I nadal mam zdanie, że jak taka sara35 czy magda1711 wychowa swoje dziecko,że
            >maja sie naśmiewać w szkole z tego czy z czegos innego to tak bedzie

Widzisz, każdy ma swój punkt widzenia,W tym momencie to ja mogę poczuć sie
            urażona takim stwierdzeniem na temat wchowania mojego dziecka.I zapewne będe
            starała się Małego tak wychować z mężem aby nie"dręczył" swoich równieśników.
            Ale szkoła, to szkoła...Bywa i tak ze dzieci są dobrze wychowane,tolerancyjne
            (chociaż to jak inni reagują na imię to raczej nie ma związku z toleranją) a w
            grupie dzieci robią różne rzeczy, a napewno juz każe dziecko dostaję jakąś
            xywkę,przezwisko, normalna sprawa.
            No a jeżeli przyrównujesz imię swoje córki do np nieisiniejącego
            imienia "Seksburda" no to jest to co najmniej śmieszne i wskazuję że jednak
            imię twojej córki jest dziwne.
    • lotka76 znaczenie imienia MILA 02.11.04, 18:18
      Drogie dziewczyny!

Kiedy jeszcze bylam w ciazy, imie MILA figurowalo na mojej liscie,
      jako "slowianskie" ( jestem polskiego pochodzenia, maz jest francuzem
      belgijskiego pochodzenia).

Znalazlam znaczenie tego imienia jako "uwielbiana przez narod" ( aimée du
      peuple"), imieniny 15 wrzesnia ( we Francji i w Kanadzie) Gaudencja wyjasnila
      mi ze jest to poludniowoslowianskie imie.

nadal uwazame ze to imie " ma cos w sobie" chociaz coreczki bym juz tak nie
      nazwala. Gdyby moje dzidzia przezyla, nosilaby imie KAZIA ( Kazimiera, tak,
      wlasnie Kazimiera mimo ze takie "staroswieckie...") I takie imie nosi rowniez
      jako aniolek.

Wydaje mi sie ze bardzo kochasz swoaja coreczke i jest dla Ciebie najwazniejsza
      na swiecie.

Pozdrawiam serdecznie

Lotka i Kazia- Aniolek
      • gaudencja Re: znaczenie imienia MILA 02.11.04, 18:37
        lotka76 napisała:

> Znalazlam znaczenie tego imienia jako "uwielbiana przez narod" ( aimée du
        > peuple"), imieniny 15 wrzesnia ( we Francji i w Kanadzie) Gaudencja wyjasnila
        > mi ze jest to poludniowoslowianskie imie.

Ja jednak myslę, że to objaśnienie Mili jest wynikiem nieudolnego tłumaczenia
        imienia "Miła" na francuski, a do Mili mają raczej zastosowanie te objaśnienia,
        które przedstawiłam w aktualnym wątku. Zrodła internetowe czesto niestety są
        idiotyczne.

> nadal uwazame ze to imie " ma cos w sobie" chociaz coreczki bym juz tak nie
        > nazwala. Gdyby moje dzidzia przezyla, nosilaby imie KAZIA ( Kazimiera, tak,
        > wlasnie Kazimiera mimo ze takie "staroswieckie...") I takie imie nosi rowniez
        > jako aniolek.

Cudne imię!
        Pozdrawiam ciepło smile
      • ona013 Re: znaczenie imienia MILA 02.11.04, 22:49
        Dziekuję Lotko ,a jak każda matka kocham ją najbardziej na świecie. Kazia
        piękne imię -dołączam sie ciepło. Masz bardzo dobre serduszko ( da sie to
        wyczuć na odległość) dlatego prosze abyś trzymała kciuki o zdrówko mojej Mili.
        Jeszcze raz pozdrawiam.
    • lotka76 dziekuje gaudencjo... 02.11.04, 19:08
      Dziekuje gaudencjo z cieple slowa. Sprobuje Ci znalezc link do tej strony, ok?
      • lotka76 link strony ze znaczeniem iemienia MILA ( po franc 02.11.04, 19:10

www.meilleursprenoms.com/Etymologie/Etymologie.php3?search=Mila&image.x=25&image.y=12

mam nadzieje ze to zadziala. Pozdrawiam Cieplo

Lotka
        • gaudencja Re: link strony ze znaczeniem iemienia MILA ( po 02.11.04, 19:38
          Aimée du peuple (slave) to évidemment tłumaczenie imienia Ludmiła, a nie Mila.
          Miła jest zdrobnieniem od Ludmiły, więc już wiadomo, jak zaszła pomyłka.
          Żabojady nie znają lepiej języków słowiańskich, niż Słowianie wink a doprawdy nie
          wiem, gdzie w imieniu Mila ma się zmieścić 'lud' ('ludzie'). Tak, jak pisałam,
          strony internetowe są mało wiarygodne; przyjrzyj sie na przykład temu:
          www.20000-names.com/female_polish_names.htm
          Ja tam wolę wierzyć w to, co mówią opracowania naukowe, a nie banda
          niedouczonych amatorów w internecie smile
          • aniadm Re: link strony ze znaczeniem iemienia MILA ( po 02.11.04, 20:05
            Najbardziej mi się podoba, jak ktoś nie znający polskiego spisuje prosto z
            drukowanego kalendarza i widzimy takie "imiona" jak Teodory, teodozji czy
            Zuzanny.
            Lechsinska widzę któryś raz - zddeformowana Leszczyńska (maria), czy co?
            A męskie - Liuz, Mandek, Nelek, Telek (o znaczeniu "tnący żelazo")?

Podobne kwiatki są tutaj: www.babyzone.com/babynames/theworld.asp?
            Action=List&Country=Polish
            Zafascynowało mnie męskie "imię" Gerek - czyżby zniekształcenie Gierka
            (Edwarda)? Z jednej strony wydaje się mało prawdopodobne, ale z drugiej w
            czeskich męskich znalazłam "Havel".

Inny rodzaj zabawy: www.babynameaddicts.com/
            Najciekawsza kategoria imion to te pomysłu bywalców strony. Powstają zazwyczaj
            przez sklejenie dwóch zupełnie różnych imion (np. francuskiego i hebrajskiego).
            Czasami ładnei to brzmi, ale bardzo mnie bawi, jak wszystkim nadaje
            się "znaczenie" (przez dowolne i zupełnie niezgodne z jakimikolwiek językowymi
            prawidłami kombinowanie znaczeń imion składowych). Czyli są ludzie, którzy ze
            śmiertelną powagą proponują nadawanie dzieciom imion znaczących "Piękny ojciec
            wielu" (nie byłoby takie złe, ale proponują to dla dziewczynki), "Bliźniak
            siły" (też dla dziewczynki), "Wdzięczna konsekracja", "Melodyjny władca morza"
            (dla dziewczynki, a jakże), albo "Zwycięska jesionowa łąka".
    • szczekuszka Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 02.11.04, 22:13
      Mnie imie Mila kojarzy sie z ciocia Mila. Dopiero jakies dwa lata temu
      dowiedzialam sie, ze tak naprawde ma na imie Emilia, ale dla wszystkich jest
      Mila, a czesciej Milka.
      Tak ze jak nie metr, to czekoladasmile))).

Moja rada. Jesli wybralas dla dziecka oryginalne imie, podjedz do tego z
      dystansem. Musisz byc przygotowana na slowa krytyki, o wiele bardziej ostre,
      niz gdybys nazwala corke np. Emilia i kazala sie do niej zwracac wylacznie
      Mila.
      Moim zdaniem dziecko mialoby wybor.
      Ja na przyklad nie umiem myslec o mojej cioci jak o Emilii. To nie do
      pomyslenia, ona jest ciocia Milka i juz.
      • ona013 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 02.11.04, 22:40
        Wszyscy mogą miec swoje zdanie i ja je szanuję. Dlatego niech ktoś usznuje,że
        moja córka ma na imię Mila i jest bardzo szczęśliwa i nie imie będzie ją
        krzywdzić w życiu...a ja jako matka nie pozwolę na to. I każda z Was by tak
        zrobiła.
    • sara35 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 03.11.04, 11:44
      Bardzo przepraszam jeśli Cię uraziłam ale naprawdę uważam, że powinno się
      dziecion nadawać imiona a nie jakieś "twory". A ja nie mam na imię Sara. Oby
      Twoja córcia rosła zdrowo i nigdy nie miała przykrości z powodu swojego
      imienia. Tego życzę jej i Tobie. Ale mam do czynienia z dziećmi i wiem jak
      potrafią być okrutne. P.S Ja też lubię oryginalne imiona. Ale imiona.
      Oto opinia RJP:
      (...) imię Milla jest przekształconą (przez dodanie drugiej głoski l) postacią
      zdrobnienia, używanego powszechnie w Polsce w formie Mila (najczęściej od
      imienia Emilia, ale możliwe jest też inne imię jako podstawa zdrobnienia, np.
      Kamila). Zgodnie zaś z "Zaleceniami dla urzędów stanu cywilnego dotyczącymi
      nadawania imion dzieciom osób obywatelstwa polskiego i narodowości
      polskiej"(...) p. II. 4.: "Nie powinno się nadawać imion zdrobniałych,
      powszechnie używanych nieoficjalnie". Jest to rozwinięcie sformułowania,
      zawartego w "Prawie o aktach stanu cywilnego (Dz.U. 1986, nr 36, poz. 180), w
      którym mówi się o tym, że "Kierownik USC odmawia przyjęcia oświadczenia o
      wyborze dla dziecka [...] imienia [...] w formie zdrobniałej". (...) Oczywiście
      nic nie stoi na przeszkodzie, by w sytuacjach prywatnych i rodzinnych nazywali
      córeczkę imieniem Mila czy Milla, ale forma ta - według mojej opinii - nie
      spełnia kryteriów stawianych imionom oficjalnym nadawanym dzieciom osób
      obywatelstwa polskiego i narodowości polskiej.
      • ona013 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 03.11.04, 12:29
        Dla mnie dzieci są cudowne, a nie okrutne!!! To rodzice są najczęściej okrutni
        i tego chcą nauczyc swoje pociechy. Ja tez mam do czynienia z dziećmi i mam
        zupelnie inne zdznie od Ciebie. A tak na marginesie to Mila ma dwa obywatelstwa.
        • gaudencja Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 03.11.04, 16:45
          ona013 napisała:

> zupelnie inne zdznie od Ciebie. A tak na marginesie to Mila ma dwa
          obywatelstwa

Uff, odetchnęłam z ulgą. To by wyjasniało, czemu USC zarejestrował imię o
          negatywnej opinii RJP. A juz myślalam, że urzad był po prostu zbyt lekkomyślny.
    • ona013 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 03.11.04, 12:35
      bo jak ma na nazwisko Wrona to musi mieć na imie jak???
      • lotka76 odnosnie francuskiej dtrony z imionami.... 03.11.04, 12:49
        Kochane dziewczyny!

Gaudencjo, faktycznie chyba cos tam pokrecili bo aimée du peuple to tlumaczenie
        imienia LUDMILA...ale przy okazji powiem Ci ze udalo Ci sie skrytykowac TOP 1
        francusko-belgijsko-kanadyjskiej strony internetowej dotyczacej imion dla
        dzieci...
        jezeli znasz dobrze francuski, radze zajrzec na forum tej strony " qu'en pensez
        vous?", to naprawde straszne jakie imiona wymyslaja ludzie dla dzieci.

Nie wiem jak jest w Polsce, tutaj nikt sie z imion nie smieje jakos, mieszkalam
        w Polsce piec lat i koledzy z liceum mowili ze mam takie "genialne!" imie -
        Justine a to po prostu byla Justyna, ale koledzy woleli to wymawiac z
        francuskim akcentem...

We Francji mamy prawo uzywania drugiego imienia ( i trzeciego) jako oficjalne:
        rodzice nadali mi zdrobnienie od Charlotte czyli Lottie: spolszczam je na Lotka
        i tak mnie wszyscy nazywaja.

Co do imienia MILA, bardzo je lubie. Dla clopczyka mialam na liscie imie MILO,
        ale ostatnio w pewnym programie telewizyjnym uslyszalam to imie wypowiadane po
        amerykansku: "Majlo" no i mi jakos przeszlo...zwlaszcza jak zobaczylam kto to
        imie nosi...facet byl niepekny...

A Mille mam jedna w klasie i jest bardzo ladna piecioletnia panna.

pozdrawiam cieplutko

Lotka
        • gaudencja Re: odnosnie francuskiej dtrony z imionami.... 03.11.04, 18:39
          lotka76 napisała:

> Gaudencjo, faktycznie chyba cos tam pokrecili bo aimée du peuple to
          tlumaczenie
          >
          > imienia LUDMILA...ale przy okazji powiem Ci ze udalo Ci sie skrytykowac TOP 1
          > francusko-belgijsko-kanadyjskiej strony internetowej dotyczacej imion dla
          > dzieci...

No cóż smile mam wrażenie, ze Francuzi na fali ogólnej miłosci do słowiańszczyzny,
          a zwłaszcza rosyjskości nie zwracają czasami uwagi na zbędne detale. A mój
          ulubiony - wprawdzie stary - fragment z francuskiego renomowanego opracowania,
          to cytat z encyklopedii Larousse'a z bodaj 1880 roku:

"Kozacy - wojownicze plemie rosyjskie, rzucajace sie na wroga z okrzykiem:
          >>Yob tvoya mat!<< co oznacza >>Bog jest z nami<<"

> jezeli znasz dobrze francuski, radze zajrzec na forum tej strony " qu'en
          pensez
          >
          > vous?", to naprawde straszne jakie imiona wymyslaja ludzie dla dzieci.

a poczytam, poczytam przy okazji; ale nawet na naszym forum można znaleźć
          mnóstwo ciekawych przykładów....

Pozdrawiam cieplutko smile
          • lotka76 Re: odnosnie francuskiej dtrony z imionami.... 03.11.04, 19:30

>
            > No cóż smile mam wrażenie, ze Francuzi na fali ogólnej miłosci do
            słowiańszczyzny,
            >
            > a zwłaszcza rosyjskości nie zwracają czasami uwagi na zbędne detale. A mój
            > ulubiony - wprawdzie stary - fragment z francuskiego renomowanego
            opracowania,
            > to cytat z encyklopedii Larousse'a z bodaj 1880 roku:
            >
            > "Kozacy - wojownicze plemie rosyjskie, rzucajace sie na wroga z okrzykiem:
            > >>Yob tvoya mat!<< co oznacza >>Bog jest z nami<
            > 0;"
            >
            O kurcze! Ale cytat, ale sie usmialam ( a trzeba mi bylo bo trzymam kciuki za
            Madzie-Turkucia i jej dzidzie) Od dziecka walcze z tym narodem, pod wieloma
            wzgledami wspanialaym, ale nieakceptujacym mnie do konca ( matka-Polka, ojciec
            z pochodzenia Algierczyk fuj! wink) i takie niedouczenia mnie naprawde smiesza.

No pieknie, pieknie.

Pozdrawiam Cieplutko Gaudencjo

Lotka
      • tatjana Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 03.11.04, 12:54
        No i znowu trafiam na zażartą dyskusjęsmile))
        Słuchajcie, gdyby nawet dzieci w klasie przezywały małą Milę centymetr, metr,
        kilometr, itp., to co z tego??? Bez przezwiska i tak pewnie się nie
        obejdzie.Kto nie ma przezwiska jest obojętny dla reszty klasy.A przecież to
        przezwisko nie jest obraźliwe, więc dlaczego się tak przejmujecie?
        Nie wszystkie dzieci cierpią z powodu swojego pseudosmileWszystko zależy od
        wychowania. Jeśli dziecko zna swoją wartość, czuje akceptację otoczenia, to
        jest odporne na takie bzdety.Pozdrawiamsmile))
    • reirei Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 03.11.04, 20:04
      Mila-jako zdrobnienie mi się podoba, natomiast jestem przeciwna nadawaniu
      dzieciom takich imion jak np. Kaja, Maja, Lena czy własnie Mila. Dla małej
      dziewczynki takie imiona są jak najbardziej w porządku, ale nie pasuje mi
      zupełnie do dorosłej kobiety a już zupełnie mi się gryzie z wizerunkiem
      starszej pani do której mówi się "pani Milu". A Milka kojarzy mi się z psem
      znajomych, tak ma właśnie na imię smile ale na pocieszenie dodam, że w ogóle nie
      skojarzyło mi się z jednostką długości smile
      Podsumowując: ani mnie to imię ziębi ani grzeje wink jak Tobie się podoba to
      super!!
      Pozdrawiam
      • ona013 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 03.11.04, 21:49
        Dodam,że druga dziewczynkę jaką mamy to ma na imie Lena.
        • gagata85 hmmmm 04.11.04, 12:34
          ona013 napisała:

> Dodam,że druga dziewczynkę jaką mamy to ma na imie Lena.

Hmmm nie napisalas ze siostrzenica, wybacz!
          pozdrawiam

*Agata*
          • ona013 Re: hmmmm 04.11.04, 12:43
            Nie mam co wybaczać! Ale czasami warto sie zastanowić zanim coś napiszesz...a
            cz Ty piszesz tylko o imionach swoich dzieci?
            A tak na marginesie to nie poprzestalam tylko na MILUNI i dlatego ten temat
            mnie interesuje. I nie mam 13 lat.
            Pozdrawiam
            • gagata85 no dobra dobra... 04.11.04, 12:48
              Inteligentnie z tego wybrnelas, droga Ono!

Dobra, nie narzucam sie, spadam z forum. A na marginesie, to dzieci jeszcze nie
              mam.

pozdrawiam

*Agata*
              • ona013 Re: no dobra dobra... 04.11.04, 13:05
                Widzisz, pozory mylą...chyba jesteś jeszcze bardzo młoda???

Serdecznie pozdrawiam
                • gagata85 mloda? 04.11.04, 13:12
                  ona013 napisała:

> Widzisz, pozory mylą...chyba jesteś jeszcze bardzo młoda???

Oj chcialabym byc bardzo mloda! Rany! No fakt, za mloda jestem zeby miec na
                  razie dzidziusia ale za jakies piec lat sie postaramy...

A pozory nie myla, droga Ono. Wybacz ale jakos nie bardzo mi sie chce wierzyc w
                  cala te historie. Ale to moj punkt widzenia.

pozdrawiam

*Agata*
                  >
                  > Serdecznie pozdrawiam
                  • ona013 Re: mloda? 04.11.04, 13:31
                    Ale jaka historię,że mam córke Milkę i siostrzenicę Lenę?
                    • gaudencja Re: mloda? 04.11.04, 18:49
                      gagata85 o tyle ma rację, że kiedy sie pisze, że się ma drugą dziewczynkę, to z
                      reguły nie chodzi o siostrzenicę, tylko o córkę. Co do tezy o sztuczności tej
                      historii, nie chcę sie wypowiadać. Nieźle namieszałaś smile
      • ona013 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 03.11.04, 21:56
        A wszystkie imiona które wymieniłaś Szanowna Reirei to moje ulubione. Taki mam
        właśnie gust, może dlatego ,że sama mam długie imie a podobaja mi się krótkie.
        Serdecznie pozdrawiam
        • reirei Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 03.11.04, 23:29
          O! Proszę, jak się w Twoje upodobania wstrzeliłam wink Z tych imion które
          wymieniłam podoba mi się Lena i Mila-chociaż jak wspomniałam nazwałabym córkę
          dłuższymi wersjami tych imion np. Darlena i Emilia. Zaciekawiło mnie to co
          napisałaś o tym, że masz długie imię, a podobają ci się krótkie, u mnie jest
          właściwie odwrotnie. Mam w miarę krótkie imię (Marta) a ostatnio mi się takie
          długie podobają np. Antonina smile
          pozdrawiam!!
          • ona013 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 04.11.04, 08:08
            Antonina bardzo ładnie. A mnie ze starych imion podoba sie jeszcze Józefina.
    • iza131 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 03.11.04, 22:26
      A ja bardzo lubie krótkie, proste imiona, (Lena, Nina, Nadia, Maja) - więc jak
      widzać to wszystko kwestia gustu. Imie Mila - to prawda dość nietypowe, ale
      brzmi ładnie, a co najważniejsze Tobie się podoba!
      • tatjana Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 04.11.04, 11:09
        Chyba coś w tym jest, bo ja-właścicielka dłuuugiego imienia- dla moich dzieci
        wybieram te krótkie, które podobają mi się bardziej od długich smile))
      • tatjana Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 04.11.04, 11:10
        i dodam, że moja siostra (Adriana) ma to samosmile
    • ona013 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 07.11.04, 23:50
      • era10 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 09.11.04, 11:27
        mam córeczkę ,śliczna, skończone 5 miesięcy , od początku chcieliśmy aby
        nazywała się MILA, nie zezwolono na rejestracje tego imienia w warszawie USC
        Mokotów mój mąż leżał, klękał, kłócił się z panią naczelnik, pisaliśmy
        odwołanie do Rady Języka polskiego z uzasadnieniem , rozpisałam się na całą
        stronę. niestety zmusili nas do zarejstrowania MILENY. ale dalej wołamy na
        córeczkę Mila, i tak będę podpisywać jej zeszyty w szkole smile
        • szczekuszka Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 09.11.04, 11:45
          > stronę. niestety zmusili nas do zarejstrowania MILENY. ale dalej wołamy na
          > córeczkę Mila, i tak będę podpisywać jej zeszyty w szkole smile

A jak sama zaintersowana bedzie chciala podpisywac zeszyty swoim pelnym
          imieniem?!
          Docen to, ze Twoje dziecko ma wybor. Moze byc Milena, Mila, Lena, nikt jej w
          szkole od czekolady, ani kilometrow nie bedzie przezywal.
          • era10 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 09.11.04, 13:27
            napewno to uszanuje, jej zdanie i wybór będą zawsze dla mnie ważne, ale trudno
            mi zdzierżyć nakazy naszego Państwa, na całym świecie ludzie mogą nazywac
            dziecko jak chcą np Apple- Gwyneth Patrow i inne, co komu przeszkadza
            niedoszłe imie mojej córki, ani nie jest obraźliwe, ani nie jest zdrobnieniem
            (co niektórzy sugerują), występuje w krajach słowiańskich ?!
            • aniadm Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 09.11.04, 18:39
              Niezupełnie. W USA i Wielkiej Brytanii owszem, ale wiem, że np. w Portugalii
              jest oficjalna lista akceptowanych imion (zrobiłam kiedyś o tym wątek), listę
              albo jakieś ograniczenia mają w Danii, w Niemczech też chyba prawo ma coś do
              powiedzenia, bo czytałam gdzieś żale Amerykanki, że nie pozwolili jej tam
              nazwać córki Jordan. Szwecja chyba też jakieś zasady ma.
              Jak inne nie wiem, ale mam niejasne wrażenie, że też nie panuje tam "wolna
              amerykanka".

W jakich krajach słowiańskich występuje Mila? (To nie ironia, naprawdę jestem
              ciekawa).
              • abiela Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 09.11.04, 20:35
                aniadm napisała:

w Niemczech też chyba prawo ma coś do
                > powiedzenia, bo czytałam gdzieś żale Amerykanki, że nie pozwolili jej tam
                > nazwać córki Jordan. Szwecja chyba też jakieś zasady ma.

W Niemczech ograniczen praktycznie nie ma. Jezeli imie budzi watpliwosci nalezy
                udwodnic, ze jest uzywane jako imie w jakims kraju - takie zaswiadczenia czesto
                wystawiaja ambasady. Jesli imie jest unisex, nalezy dodac drugie - jednoznaczne
                imie.
            • ona013 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 09.11.04, 18:42
              Dziękuje Ci era10, ja tyle sie juz nasłuchałam. W USC w Zabrzu nikt nie miał
              nic przeciwko Mili, a nawet Pani powiedział, że to śliczne imię. Ja chciałam
              Milę, a nie Milenę. A jak ktoś bedzie mówił w szkole na nia czekoladka lub
              miara długosci to nic złego. Dzieci o wiele gorsze przezwiska wymyślaja i wcale
              nie są one zwiazane z imieniem. A do naszego nazwiska Mila świetnie się
              komponuje i nigdy nie będę tej decyzji żałowała. Ja nie wyobrażam sobie aby
              Milunia miała inne imię, po prostu inne by nie pasowało.
              Chociaż musze przyznać,że Milena też śliczne imię.
              Serdecznie pozdrawiam Ciebie i małą Milenkę- Milę.
            • ona013 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 09.11.04, 18:49
              A nie wiem czemu tak jest, bo ja znam przypadek w W-wie,że córka ma na imie
              Mila.
              Właśnie to jest Polska, wszyscy nawet urzednicy wprowadzaja w błąd. W Zabrzu
              można mieć Milę, w jednym rejonie W-wy też, a w innym juz nie. A szkoda, bo to
              takie śliczne imię.
              • gaudencja Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 09.11.04, 19:00
                ona013 napisała:

> Właśnie to jest Polska, wszyscy nawet urzednicy wprowadzaja w błąd. W Zabrzu
                > można mieć Milę, w jednym rejonie W-wy też, a w innym juz nie. A szkoda, bo
                to
                > takie śliczne imię.

...bo w jednym urzędzie bardziej pilnują przepisów, a w drugim nie. Osobiście
                wolę, zeby pilnowali bardziej, bo potem wychodza takie potworki, jak Drzesika.
                Ty mozesz mieć Milę, bo zalecenia RJP dotyczą "nadawania imion dzieciom osób
                obywatelstwa polskiego i narodowości polskiej", a Twoje dziecko ma podwójne
                obywatelstwo. Dziecko ery zapewne jest dzieckiem rodziców obywatelstwa
                polskiego i narodowości polskiej i bardzo sie cieszę, że urzędniczki w
                warszawskim USC okazały się kompetente i nie zarejestrowały tego imienia.
                • ona013 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 09.11.04, 19:02
                  Ja wiem,ale Ty Gaudencjo się cieszysz a inni rodzice co pragną miec Milę nie. A
                  nie wszyscy musza miec ten sam gust.
                  • gaudencja Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 09.11.04, 19:03
                    ona013 napisała:

> Ja wiem,ale Ty Gaudencjo się cieszysz a inni rodzice co pragną miec Milę nie.
                    A
                    >
                    > nie wszyscy musza miec ten sam gust.

To nie chodzi o gust, tylko poszanowanie dla języka.
                • ona013 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 09.11.04, 19:04
                  Mnie Drzesika itp. też sie nie podobaja, ale Ci co maja bądz chcą ja mieć chyba
                  czuja się urażeni słowem potworki. Nie wszystkim musi podobać sie Józia i
                  Antosia ( chociaż to śliczne imiona moim zdaniem).
                  • ona013 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 09.11.04, 19:05
                    Ale do człowieka też by sie przydało.
                    • gaudencja Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 09.11.04, 19:11
                      ona013 napisała:

> Ale do człowieka też by sie przydało.

No cóż, nie uważam, żeby zakaz nadawania imion, bedących zdrobnieniami (i tak w
                      ostatnich latach rozluźniany) wynikał z braku szacunku dla człowieka. Ponadto
                      nie zgadzam sie z definicją szacunku dla człowieka jako polegającego na
                      akceptowaniu absolutnie wszystkich jego pomysłów - w związku z tym nie sądzę,
                      żeby niezarejestrowanie imienia Mila w przypadku córki ery oznaczało
                      automatycznie brak szacunku w stosunku do niej.
                      • ona013 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 09.11.04, 19:20
                        A kim Ty jestes aby osądzać? Jakaś zakompleksiona Pani Profesor? Wszyscy mają
                        prawo do wyrażenia swojej opini. Nawet ktoś "gorszy" od Ciebie. A jak mam
                        dyslekcję i dyzgrafię to co mam pisać na forum o tym? A jak sie pomyliłam to co
                        Ty nigdy tego nie zrobiłaś? Niezle zarozumiały człowiek z Ciebie lub taka
                        chcesz być spostrzegana droga Gaudencjo!
                        Ps. A czy Ty w ogóle masz dzieci? Jak tak to ujawnij ich imina. Bardzo bym
                        chciała je poznać.
                        • gaudencja Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 09.11.04, 19:24
                          ona013 napisała:

> A kim Ty jestes aby osądzać? Jakaś zakompleksiona Pani Profesor? Wszyscy mają
                          > prawo do wyrażenia swojej opini. Nawet ktoś "gorszy" od Ciebie. A jak mam
                          > dyslekcję i dyzgrafię to co mam pisać na forum o tym?

Ty??? Przeciez nie Ty zarejestrowałas imię "Drzesika", tylko rodzice do spółki
                          z lokalnym USC. Nie rozumiem, czemu odniosłaś to do siebie, chyba to nie
                          kompleksy? Wyluzuj, dziewczyno.

Jak najbardziej jako obywatelka mogę to osądzać, bo urzędników państwowych
                          obowiązują pewne standardy i nie powinni robić błędów ortograficznych w
                          oficjalnych dokumentach, w tym w akcie urodzenia.
                          • ona013 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 09.11.04, 19:30
                            Musisz chyba sie tym bardziej zainteresować , bo takie błędy??? Gorszych w
                            naszym kraju nie robią...
                            • gaudencja Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 09.11.04, 19:35
                              ona013 napisała:

> Musisz chyba sie tym bardziej zainteresować , bo takie błędy??? Gorszych w
                              > naszym kraju nie robią...

Ona, daj sobie spokój. Wyraźnie masz kompleksy na punkcie ortografii. Nie moja
                              wina, ze masz dysleksję (nie: dyslekcję) i dysgrafię (nie:dyzgrafię), zresztą
                              do tej pory nie było tego widać. Błędy ortograficzne w dokumentach to wstyd i
                              niechlujstwo; po prostu brak szacunku dla - w tym przypadku - obywatela. Na
                              szczęscie w większosci porządnych urzędów dba sie o to i na przykład ode mnie z
                              poprzedniej pracy pewien młody człowiek wyleciał z okresu próbnego, kiedy
                              okazał się niegramotny.
                          • ona013 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 09.11.04, 19:33
                            A co do wyluzowania to u mnie jest z tym ok, u Ciebie wiecznie jakoś
                            problemowo. I ciagle Ci te imiona dzieciaczków nie pasują. A takie są śliczne.
                            Ps. Ale masz dzieci czy jeszcze nie dokonywałaś wyboru imienia dla swojej
                            pociechy?
                            • gaudencja Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 09.11.04, 19:37
                              ona013 napisała:

> A co do wyluzowania to u mnie jest z tym ok, u Ciebie wiecznie jakoś
                              > problemowo. I ciagle Ci te imiona dzieciaczków nie pasują. A takie są
                              śliczne.

Podejrzewam, ze podoba mi się więcej imion, niż Tobie. Natomiast Mila
                              rzeczywiscie zdecydowanie mi nie pasuje, bo nie przepadam za nadawaniem
                              zdrobnień.

Mam dziecko, możesz sobie poczytać w archiwum, bo nie będę odpowiadała po raz n-
                              ty na te same pytania.
                              • aniadm Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 09.11.04, 19:43
                                Aaaaaa....
                                Może by to wstawićdo opisu forum, albo na jakieś FAQ czy coś...
                                "Gaudencja nie życzy sobie podawaś publicznie imienia swojego dziecka".
                                Czy to by coś pomogłow?
                                • ona013 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 09.11.04, 20:09
                                  Szkoda mi czasu na szukanie w archiwum. A zapomniałam ,że jestes tak
                                  zapracowana pomocą,że nie możesz podać.
                                  Myślałam, że jesteś inteligentną Gaudencją a tu taka niespodzinka...tylko do
                                  krytyki kogos się nadajesz.
                                  Pozdrawiam
                                  • gaudencja Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 09.11.04, 20:12
                                    ona013 napisała:

> Szkoda mi czasu na szukanie w archiwum.

Wyobraź sobie, ze ja też musiałabym poszukać, i poświęcić na to czas. A
                                    uzyskanie odpowiedzi interesuje zdaje się Ciebie. Zamiast jednak sie
                                    przemęczać, możesz po prostu przeczytać to, co napisała aniadm.
                  • gaudencja Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 09.11.04, 19:07
                    ona013 napisała:

> Mnie Drzesika itp. też sie nie podobaja, ale Ci co maja bądz chcą ja mieć
                    chyba
                    >
                    > czuja się urażeni słowem potworki.

Tródno, a Ja sze czóje órarzona tako ortografijo.
                    (chodzi o "rz").
        • gaudencja Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 09.11.04, 19:02
          era10 napisała:

zarejstrowania MILENY. ale dalej wołamy na
          > córeczkę Mila, i tak będę podpisywać jej zeszyty w szkole smile

I bardzo dobrze; tego Wam nikt nie zabrania i est to jak najbardziej w
          porządku.

W innym poscie napisałaś:

ani nie jest zdrobnieniem
          > (co niektórzy sugerują), występuje w krajach słowiańskich ?!

Czy mogłabyś mi podać źródła (ale wiarygodne, a nie jakieś amatorskie strony
          internetowe), które by potwierdzały Twoją tezę? Dotychczas przewertowane przez
          mnie książki wskazują dosyć jednoznacznie na to, że Mila jest zdrobnieniem,
          nawet w krajach południowosłowiańskich. Podobna jest też opinia RJP.
    • mmaja1 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 14.11.04, 21:58

-Jejus ale wy jestescie... kiedy moja kolezanka nadala tak swojej corce imie
      Mila -bylismy z mezem zachwyceni - do głowy mi nie przyszło zeby skojarzyc to z
      jednostka miary imie jest rzeczywiscie sliczne i bardzo "miłe" moze sie nie
      podobac ale zeby porownywac je do jednostki miary to nieładne i wredne przykro
      mi w imieniu kolezanki dobrze ze ona mieszka za granica i raczej tego nie
      przeczyta..
      imiona, edziecko, dolośląskie, rówieśnicy
      • era10 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 15.11.04, 11:53
        dziękuję za twój komentarz mmaja1 w imieniu wszystkich mam MILI i swoim smile))
        • ona013 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 15.11.04, 15:17
          Ja mama Mili bardzo dziekuję, bo już nie mogłam z tymi beznadziejnymi
          porównaniami z miarą długosci. Chociaz nie jest to obrazliwe, ale niemiłe do
          słuchania.
        • ona013 do ery10 15.11.04, 15:19
          A jaka jest Twoja Mila? Napisz cos o niej i może przyślesz zdjecie?
          kamila.n@op.pl mój gg3592197
          • era10 Re: do ery10 17.11.04, 13:03
            napisałam przeparszam że tak późno, dziękuję za zainteresowanie smile))
            • ona013 Re: do ery10 19.11.04, 22:12
              odpisałam
    • pejsaty statystyki imion mila i milada 16.11.04, 12:25
      w roku 1994 wedle ustalen rymuta mialo na imie mila 28 polek, najstarsza z nich
      urodzila sie przed 1920 rokiem. istnieje tez podobne imie milada, o ktorym nie
      bylo chyba jeszcze mowy na tym forum. moze komus przypadnie do gustu? to imie
      nosi 95 osob (ponad polowa z nich urodzona przed II wojna swiatowa).
      • gaudencja Milada 17.11.04, 00:18
        pejsaty napisał:

istnieje tez podobne imie milada, o ktorym nie
        > bylo chyba jeszcze mowy na tym forum. moze komus przypadnie do gustu? to imie
        > nosi 95 osob (ponad polowa z nich urodzona przed II wojna swiatowa).

Milada to, jeśli wierzyć tinylink.com/?obvdtnpGU1 jeden z czeskich
        wariantów również czeskiego imienia Milena.
        • gaja102 Re: Milada 23.11.04, 14:18
          Dzieci wszystkie są cudne,a imię takie sobie.
    • mama_kewina_marcuni ostatnio 24.11.04, 19:05
      Ostatnio uslyszalam w hipermarkecie w Krakowie jak pani wolala: Milusiu! A potem Mila, mila, wiec chyba dziecko bylo Mila. Mialo ze trzy latka, troche wieksza dziewuszka niz moja Marcunia. A wiesz ze calkiem ladniutka? Niepokorna ale ladniutka, ciemnooka taka. Pasowalo do niej to imie.

pozdrawiam

Aga z Miechowa
    • mama5plus Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 31.12.04, 18:06
      Tu okreslaja to imie jako czechoslowackie wink
      www.weddingvendors.com/baby-names/origin/czechoslovakian
      i masz podane znaczenie.
      We Wloszech jest to ponoc zdrobnienie od Camilla czyli znaczenie bedzie takie
      jak w przypadku tego ostatniego.
      • gaudencja Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 31.12.04, 18:40
        mama5plus napisała:

> Tu okreslaja to imie jako czechoslowackie wink
        (ciach)
        > i masz podane znaczenie.

Hmmm, lepiej zerknij do imion określonych w tym serwisie jako polskie big_grinDDD
        www.weddingvendors.com/baby-names/origin/polish/
        • mama5plus Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 01.01.05, 14:21
          Hmmm, lepiej zerknij do imion określonych w tym serwisie jako polskie big_grinDDD
          > www.weddingvendors.com/baby-names/origin/polish/

Dlatego wlasnie z przymrozeniem oka pisalam.
          Odsylam do ikonki `wink`
          I dodam, ze nie jest to najdurniejsza. Znam gorsza wink
          Nawet swego czasu wysmarowalam do nich dlugiego maila ale okazalo sie, ze im
          opcja kontaktowa nie dziala. Ciekawe dlaczego tongue_outP
          Chyba bazowali na informacjach od polonii czwartego pokolenia wink

Prosze bardzo hue hue:
          www.babynamenetwork.com/origin.cfm?origin=Polish
          Tanek, Tesia, Reina i inne monstra

Albo ta np wink)
          www.babynames.org.uk/polish-baby-names.htm
          Milej zabawy zycze wink
          Choc mnie to strasznie irytuje, publikowanie takich durnot
      • aniadm Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 31.12.04, 18:41
        O rany boskie... Najdurniejsza lista imion, jaką widziałam.

Wymieniam te, które przypadkiem są prawdziwymi imionami (nie chce mi się robic
        czeskich znaków, ale tam tez nie ma):
        Alzbeta (z dobrym znaczeniem), Anicka (żadna Agnieszka, tylko Ania), Bohous,
        Cestmir, Darina, Ferda (zdrobnienie od Ferdinand), Honza (zdrobnienie od Jana),
        Ivanna, Ivania (w sumie żadne z tych imion nie istnieje, jest tylko Ivana, ale
        przyjamniej blisko), Jirinka (zdrobnienie od Jirina), Jirka (zdrobnienie od
        Jiri), Jozka (od Josef), Krystina, Lev, Ludmila, Marenka (zdrobnienie od
        Marena), Martinek (Martin), Milada, Miloslsv (wspaniałomyślnie moge uznać, że
        to literówka), Mirek, Mirka, Miroslava, miroslsv (no nie, dwie takie same to
        chyba niemożliwe?), Otik (zdrobnienie od Ota, - to męskie imię), Svetla, Tomik
        (od Tomas), Vasek (od Vaclav), Viktor, Zophie (tylko powinno sie pisac Zofie).

Oprócz tego jest parę nazwisk, nawet znanych (Capek, Kopecky, Kafka (!) -
        szkoda, że Kundery zabrakło), trochę zwykłych słów, typu biały, zielony,
        krawiec, szewc itp (w sumie to też moga być nazwiska) albo rusalka albo chval -
        to ostatnie to czasownik w formie rozkazującej. I trochę słów, które na
        pierwszy rzut oka można rozpoznać jako nie czeskie.

Że już nie wspomnę o takim drobiazgu, że nie nigdy nie było
        języka "czechosłowackiego".

Jeśli ktoś jeszcze ma wątpliwości co do wiarygodności tej strony, polecam
        zajrzenie na "Polish". Wypisuję co ciekawsze:
        Aldon, Andnej (ktoś przepisywał z rękopisu i wiedział, co to 'rz'), Ania (jako
        samodzielne imię), Armandek (znaczy "soldier"), Aurek, Aureli ("feminine form
        of Aurek"),
        Bendek, Bendyk, Białas, Biały, Boguchwał, Bogufał (dobrze wyglądają jedno z
        drugim smile), Bohgana, Budzyk,
        Casimire, Casimiro, Castimer, Czeck, Czesiek i Czesław (jako osobne),
        Dobry, Dodek, Dorek, Dyzek (Earth-lover),
        Erek (lovable),
        Fela, Felcia i Felka (Felicji nie ma), Frandszk (Polish form of Fraads ???),
        Gerik, Gnegon,
        Heniuta, Holleb,
        Januarius, Jarek (ze znaczeniem "born in January"), Jedrick, Jedrik, Jedrus,
        Katanyna (znowu ktoś nie wiedział o istnieniu 'rz', hihi), Katine, Khrystyna,
        Lechsinska ("wood nymph" na wielu stronach to się pojawia - skąd oni to
        biorą?), Likla (famous battle maid), Lodoiska (też famous battle maid), Lujan,
        Mandek, Manina, Margisia, Marion, Masia, Mauty,
        Nadzia,
        Rasine, Rozyuka,
        Tanek (immortal),
        Waleron, WiMor, Wirke (white ?????), Zanns

Jeszcze jakies pytania?
        • mama5plus Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 01.01.05, 14:34
          Aniu, ano wlasnie.
          Stad moje sceptyczne ` wink`
          Rowniez w kwestii j czechoslowackiego ;-PP

I zastanawia mnie skad oni czerpia te informacje.
          Pewnie czesciowo z pokolenia na pokolenie w srodowiskach imigranckich
          przekazywane i znieksztalcone.
          Moze tez zapis fonetyczny. Ktos zaslyszal i dopisal.
          Tak jak moje cala angielska rodzina znieksztalca na Bogousha, Bogwisha i inne
          dziwolagi.
          Choc spotkalam sie ze zjawiskiem w krajach anglojezycznych np gdzie
          nadaje sie dzieciom imiona nieistniejace tak naprawde - ot jakies slowko z
          danego jezyka wpadlo komus w ucho i milo pobrzmiewa.
          Ale zeby to nazywac np typowymi imionami polskimi to ciezkie przegiecie surprised

Bleee

Sprawdz tutaj czeskie. Ciekawe czy cie bardziej czy mniej powali wink)

www.babynamenetwork.com/origin.cfm?origin=Czech
        • aequoreavictoria Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 07.08.24, 16:37
          >Lechsinska ("wood nymph" na wielu stronach to się pojawia - skąd oni to
          biorą?)

W jednej z ostatnich powieści JK Rowling wystąpiła do bólu stereotypowa postać nieznającej angielskiego polskiej sprzątaczki, która chodząc po schodach kołysała swoją 'tightly bejeaned backside', a na imię miała Lechsinka.

Tłumacz zmienił to imię w polskiej wersji na Lucynkę, ale jak jakiś Polak czytając powieść w oryginale odkrył Lechsinkę i polscy internauci mieli bekę. Dotąd myślałam, że to imię to wynalazek Rowling i że połączyła imię Lech z 'polsko' dla niej brzmiąco końcówką. Najwyraźniej przeceniłam jej inwencję twórczą big_grin
    • zebra12 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 31.12.04, 19:27
      Mila, to po hebrajsku słowo, wyraz...
      • gaudencja Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 31.12.04, 20:07
        zebra12 napisała:

> Mila, to po hebrajsku słowo, wyraz...

No tak, a po polsku miara długości.. Nawet jeśli Mila brzmi tak samo, jak
        jakieś wyrazy w jakichś językach, to jeszcze nie znaczy, że powstała od nich...
    • corkamila Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 24.08.14, 18:32
      Hello .

Moja corka która ma 9 lat ma na imię Mila . Po prostu Mila ( co często musi zaznaczac w róznych okolicznosciach ). Na pewno nie miała nigdy problemów z tego powodu .Wszyscy w szkole są zachwyceni jej imieniem . Rejestracja jej imienia nie była taka prosta ale się udało . Miała być MILLA jak Jovovich ale jakoś tak wyszło bez tego drugiego "L". Córka nigdy nie skarżyła się na swoje imię a wręcz je uwielbia. To imię bardzo do niej pasuje - jest MIŁA, uzdolniona (tańczy i śpiewa ),ma fantazję ,dużo czyta. To trochę jak gotowy pseudonim artystyczny , Nigdy nie żałowaliśmy tej decyzji a wręcz kulisy rejestracji tego imienia stały się anegdotą rodzinną. Przez zupełny przypadek spotkalismy Milę na placu zabaw w Anglii (widzielismy dokumenty)Odnalazłam też Milę córkę znanej już obecnie fotografki z Finlandii.
      www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=Mila+daydreams&spell=1.

Mam nadzieję że kiedyś jeszcze dziewczynki się spotkają (ciekawe czy zechcą poznać pozostałe 28 dziewcząt zarejestrowanych )

Pozdrawiam Katarzyna
      • olinininka Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 27.10.14, 12:23
        Znam jedną Milę ale ona nie mieszka w Polsce i tam jest tylko tak zdrabniana a ma tak naprawdę na imię Melissa.
      • croswoman Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 18.01.17, 15:46
        Witam,mam problem z zarejestrowaniem imienia Mila, czy moze mi Pani dac jakies wskazowki?
        • dalenia Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 18.01.17, 20:07
          Serio w dzisiejszych czasach robią problem z Milą? A jak argumentują odmowę?
        • dasza_dm Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 18.01.17, 20:14
          Hm... dziwne... w roku 2015 w Polsce zarejestrowano 74 dziewczynki o imieniu Mila (139. miejsce na liście najczęściej nadawanych imion tegoż roku).. A teraz nie chcą rejestrować?!
    • milamala Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 26.08.14, 10:28
      Watek dawny, odgrzewany, ale moze sie komus przydac.
      Mam przyjciolke o imieniu Ludmila i Mila to miedzynarodowy (jej rosyjskie kolezanki mowia "Luda") skrot od tego imienia.
      Mozesz zatem obchodzic imieniny corci w Ludmily.
      • dolcevita007 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 27.10.14, 14:23
        Nawet fajne zdobnienie Luda moze byc tez i do Ludwiki.
    • mila.g Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 10.01.17, 18:08
      Witam ..nawiazujac do tematu mam na imie Bogumila, cale zycie w Polsce moja mama oraz bliscy zwracalin sioe do mnie uzywajac imienia Miła Mila ..itp
      Zalazlam wyjasnienie w necie -
      "Najpopularniejszymi zdrobnieniami są: Bogusia, Boguśka, Bogna, Bognia, Boginka, Bogumcia, Miła, Miłka, Milka, Mila"

Pochodzenie i znaczenie imienia Bogumiła
      Jest to staropolskie imię żeńskie złożone z członów bog ("Bóg", ale pierwotnie "los, dola, szczęście") i miła ("miła"). Znaczenie imienia "miła Bogu", pierwotnie mogło ono oznaczać "ta, której los sprzyja".
      od 20 lat mieszkam w Kanadzie tutaj wylacznie uzywam imienia Mila bo tak je wymawiaja Kanadyjczycy imie tutaj jest uwazane za ladne i absolutnie nie nawiazuje do slowa Mila -okreslenie dlugosci a raczej do pieknej aktorki Mili Kunis oraz urody slowanskiej, przydatne w biznesie, mile, cieple i orginalne Kanadyjczycy uwielbiaja,, wiec masz racje imie jest piekne i milo brzmi dla kazdego kogo spotkalam ciagle otrzymuje komlementy jakie piekne imie ..bez wzgledu jakiej narodowosci jest osoba..dobry wybor! natomiast imieninami sie nie martw smile ja ich nie obchodze od dawna.. , przyznam szczerze ze czesto mysle ze to wlasnie imie "Mila" przynosi mi iesamowite szczescie w zyciu. smile Pozdrawiam Ciebie i sliczna coreczke.
      .Mila
    • croswoman Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 18.01.17, 15:45
      Witam, czy miala Pani problem z rejestracjaimienia MIla??
      • miraflores5 Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 24.02.18, 19:42
        Moja dawna znajoma ma Milę , w tej chwili mała ma jakieś 4 lata. Wiele lat temu wyjechała na stałe do Niemiec i od tamtej pory nie mamy kontaktu...nie wiedziałabym o tej dziewczynce gdyby nie Facebook
    • izzy_dizzy Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 04.04.18, 19:07
      Ładnie, ale to jakby skrót pełnego imienia
    • niii Re: MILA- śliczne imię i cudne dziecko,ale... 07.08.24, 12:41
      Moim zdaniem, rzeczywiście miłe i urocze smile I lepsze chyba od Miluszki ( mojego drugiego imienia) xD
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.