sulimira 01.06.26, 11:21 Nikon to greckie imie, a Nakon to slowianskie. Imię Nakon to historyczne imię męskie pochodzenia słowiańskiego. Większość językoznawców wskazuje, że wywodzi się ono od prasłowiańskiego rdzenia konъ (kon), co oznaczało koniec lub początek. Imię to mogło symbolizować osobę, która jest „zwieńczeniem” lub „końcem” jakiegoś ważnego etapu, np. długo wyczekiwanym potomkiem. Najbardziej znaną postacią historyczną noszącą to miano był Nakon (zm. 965/966 n.e.), potężny książę plemienia Obodrytów. Był on jednym z najważniejszych władców zachodniosłowiańskich, którego w X wieku arabski kronikarz Ibrahim ibn Jakub wymieniał jako jednego z czterech głównych królów Słowian (obok Mieszka I Osobiscie bardziej podoba mi sie Nikon, ale gdybym musiala nadac jedno z nich to i tak wybralabym Nakona. A Wy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miaumia Re: Nikon czy Nakon 01.06.26, 11:30 Podobają mi się obydwa, choć bardziej Nikon brzmieniowo. Być może wybrałabym Nakona ze względu na oryginalność i słowiańskość. Nikon już spopularyzował się nieco. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Nikon czy Nakon 01.06.26, 11:31 Mam też kolegę Nikosa ale ma w połowie greckie pochodzenie i nazwisko. Nikon bardziej uniwersalny. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Nikon czy Nakon 01.06.26, 14:03 Mi rowniez, ale zastanawiam sie czy to chodzi o brzmienie czy osluchanie. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Nikon czy Nakon 01.06.26, 13:39 Jestem osłuchana z Nikonem, o Nakonie dotąd nie słyszałam. Nakon ma tę zaletę, że nie kojarzy mi się z aparatem fotograficznym 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
antonelli Re: Nikon czy Nakon 01.06.26, 14:12 Nikon - nie unikniesz skojarzenia z aparatem ani zdrobnienia Nikoś Nakon - nawet nie kojarzy mi się z imieniem, tylko z jakimś wymyślonym słowem. Jest zakon, jest flakon, jest wykon, może być i nakon. Zdecydowane nie dla obu tych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Nikon czy Nakon 02.06.26, 17:25 Żadne mi się nie podoba (Nikon to aparat fotograficzny, Nakon kojarzy mi się tak jak antonelli z zakonem albo wykonem). Z tego typu imion najbardziej podoba mi się Nikander. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nikon czy Nakon 13.07.26, 00:02 Nie jestem pewna, które z nich bym wybrała, przyparta do muru. Za Nakonem przemawia słowiańskie pochodzenie, jakkolwiek człon -kon nie jest stosowany w imionach staropolskich, i brak skojarzeń z firmą. Za Nikonem - większa rozpoznawalnosć i brzmienie (ale to może kwestia przyzwyczajenia) oraz brak skojarzeń z zakonem i wykonem. Bardziej od nich podobają mi się Namir lub Nikander. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Nikon czy Nakon 13.07.26, 02:18 Nakon jest wymienione jako imie wsrod Obodrytow wiec nie jest to imie staropolskie takze nie dziwi czlon nieuzywany w Polsce. Wsrod zachodnioslowianskich imion jest sporo calkiem odmiennych od polskich imion np. Niklot co niektorzy tlumacza jako Nieklut, nie kluty czyli wojownik nie do uklucia. Podejrzewam, ze kazde plemie oprocz ogolnych slowianskich imion mialo jakies swoje specyficzyne. Odpowiedz Link Zgłoś