milenium5 03.12.04, 10:18 Takie trochę zapomniane, a bardzo ładne i oryginalne jak na teraz. Tradycyjne długie imiona dla dziewczynek zrobiły karierę (Wiktoria, Anotnina), to może pojawią sie małe Salomee (Mea może być zdobniale), albo Faustynki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 03.12.04, 10:50 Ja jestem za, ale... w ostatnich latach, zeby imię zrobiło karierę, potrzebne było: a) umieszczenie go w serialu (ale to już najczęściej po wyczuciu trendu przez autorów scenariuszy) - Amelia, Julia i Zosia, Jakub - ale to ostatnie było już i tak imieniem częstym (poprawcie mnie w razie czego, bo się na serialach nie znam); b) pojawienie się postaci kultury masowej o tym imieniu - Wiktoria; c) nazwanie tym imieniem dziecka przez jakąś sławną postać - Franciszek (ale już Leon i Roch nie chwyciły); d) wejście danego imienia do pierwszej dziesiątki imion nadawanych zagranicą badź to 20 lat temu (Nikola), bądź to obecnie (Sara, Lena, Marcel, Daniel, Laura, Oliwer, Oliwia, Emilia, zaczyna się nieśmiało Lea, Maksym, Tobiasz i Fabian; Julia, Jakub, Wiktoria i Hanna też mieszczą się w tej kategorii). Pozostaje nam tylko czekać, aż któres z imion wymienionych przez Ciebie "załapie" się do którejś z tych kategori... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 03.12.04, 10:55 Mnie jedynie Eleonora nie odpowiada ze wzgeldu na konkretne skojarzenia. Fausytna jest mi obojetna. A Salomea i Klementyna sa super. Zwlaszcza Salomea bardzo mi sie podoba. Jakos jednak mam watpliwosci co do ewentualnej kariery tych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
olutek_m Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 03.12.04, 14:30 Bardzo podoba mi sie imię Salomea. Lecz wiekszośc osób bedzie skracło je Salcia. (najbardziej popularne zdrobnienie) Zdecydowanie wolę Sali, Mea. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna.p Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 03.12.04, 14:46 ja miałam Babcię Salomeę, ale wszyscy mówili o niej Salusia. A Faustynę to mam chrześniaczkę i dla niej jednym dopuszlanym zdrobnieniem jest Faustynka, nie inaczej. ktoś kiedyś chiał do Niej mówić Fauka/Fałka -nawet nie wiem jak to napisać...ale na szczęście nie przeszło Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 03.12.04, 15:00 Faustynę to mam > chrześniaczkę i dla niej jednym dopuszlanym zdrobnieniem jest Faustynka, nie > inaczej. ktoś kiedyś chiał do Niej mówić Fauka/Fałka -nawet nie wiem jak to > napisać...ale na szczęście nie przeszło I bardzo dobrze. Niektore imiona nie potrzebuja zbyt wielu zdrobnien. Moim zdaniem wszystkie te, ktore sa w temacie tego watku Salomea to piekne imie, zreszta pisalam o tym juz pare razy. Nie dalabym tak dziecku na imie, bo nie znioslabym zdrobnien. Za Salkę, Meę (), Salusię bym ganiała Klementyna to bardzo ladne imie dla dziewczynki. Eleonora takze. Na temat tych imion bylo duzo watkow, warte poczytania. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 03.12.04, 15:07 Z tych czterech najbardziej podobają mi się Eleonora i Klementyna Salomea ma nieciekawe zdrobnienia, a Faustyna jakos mi nie leży Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 03.12.04, 16:33 lucyna.p napisała: A Faustynę to mam > chrześniaczkę i dla niej jednym dopuszlanym zdrobnieniem jest Faustynka, nie > inaczej. ktoś kiedyś chiał do Niej mówić Fauka/Fałka -nawet nie wiem jak to > napisać...ale na szczęście nie przeszło Znam dorosłą Faustynę, do której sie mówi Stynka. Moim zdaniem bardzo sympatycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
basia027 Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 03.12.04, 23:45 z tych czterech imion najładniejsze to Faustyna. Odpowiedz Link Zgłoś
kunegunda_33 Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 04.12.04, 02:32 Klementyna to przepiekne imie. Odpowiedz Link Zgłoś
nata76 Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 04.12.04, 08:47 Przepiękne imiona!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Salomea-myslłam,żeby tak córeczkę nazwać,ale zdrobnienie Salcia...(( Chociaż czasem żałuję,że tego nie zrobiłam. Przepiękne imię. Pozostałe również. d_orka z forum edziecka ma córeczkę Eleonorę. W rodzinie meża jest ciocia Clementina, mówią na nią Clemi lub Mimi. Miałam koleżankę Faustynę,ale wszyscy mówili na nią...Foka!!!! Właśnie, z długimi imionami jest ten problem,że zazwyczaj powstanie jakieś zdrobnienie..... pozdrawiam,nata Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 08.12.04, 21:16 osobiście dziecku własnemu nie dałabym tak na imię ... żadne z tych wymienionych mi się nie podoba )) Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 10.12.04, 11:54 Witaj. Z podanych imion podoba mi się jedynie Salomea, ale ja nie dałabym dziecku żadnego z nich. Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 10.12.04, 12:47 Eleonora jest dla mnie po prostu za długa. Pięć sylab to za dużo na jedno imię. I nie bardzo mi się nasuwa jakieś sensowne zdrobnienie oprócz Eli. Nora? Leonia? - tego akurat nie cierpię. Bardzo mi się podoba hiszpańska wersja Leonor, ale to nie na polskie warunki. Salomea - kiepsko mi się kojarzy. "Wiernej rzeki" nie znoszę z całego serca. I w duchu słyszę moje dalekie ciotki protestujące, że imię "żydowskie" (mam gdzieś opinię dalekich ciotek, ale one rzadko trzymają ją dla siebie,a nie chciałabym, żeby moja potencjalna córka wyrastała słysząc, że ma imie gorsze, bo żydowskie). Faustyna - jakoś mi nie leży, nie wiem, dlaczego. Przez skojarzenie z Faustem? Klementyna - to mi się podoba. Zdrobnienie Klima nie, ale imię chyba stało się na tyle rzadkie, że Klima nie nasuwa się automatycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
segoleene Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 11.12.04, 05:16 Salomea- w pełnym brzmieniu znakomite, zdrobnienia staja mi w gardle. Eleonora ma klase, ale trudno mowic tak do pulchnego bobasa a ani Nora ani Ela zdecydowanie mi sie nie podobaja. Natomiast Klementyna nalezy do grona moich faworytek, podobnie jak Konstancja. Po dyskusjach z mezem zdecydowalismy sie jednak na Klare (czesto zmieniamy miejsce pobytu, a Klara ma warianty we wszystkich jezykach Europy Zachodniej). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Klara a Konstans 20.01.05, 19:00 segoleene napisała: > Po dyskusjach z mezem zdecydowalismy sie jednak na Klare (czesto zmieniamy miej > sce pobytu, a Klara ma warianty we wszystkich jezykach Europy Zachodniej). O, czyżby Konstans okazał się być dziewczynką? Odpowiedz Link Zgłoś
jagodabranicka Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 20.01.05, 19:12 Salomea od dawna mnie sie podoba to moje imie z bierzmowania ja bym jeszcze dorzucila Miriam i Estera Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 20.01.05, 19:37 Salomea - podoba mi się , pod warunkiem, że zdrobnienie nie będzie brzmiało "Salcia". Eleonora - niespecjalnie mi się podoba, może z powodu zdrobnienia Nora. Klementyna - Jak to zdrobnić? Klocia, Klemka? Nie bardzo... Faustyna - niby podobna do podobającej mi się Justyny, ale jakoś mi się "święto" kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś