Dodaj do ulubionych

Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna

03.12.04, 10:18
Takie trochę zapomniane, a bardzo ładne i oryginalne jak na teraz. Tradycyjne
długie imiona dla dziewczynek zrobiły karierę (Wiktoria, Anotnina), to może
pojawią sie małe Salomee (Mea może być zdobniale), albo Faustynki?
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 03.12.04, 10:50
      Ja jestem za, ale... w ostatnich latach, zeby imię zrobiło karierę, potrzebne
      było:
      a) umieszczenie go w serialu (ale to już najczęściej po wyczuciu trendu przez
      autorów scenariuszy) - Amelia, Julia i Zosia, Jakub - ale to ostatnie było już
      i tak imieniem częstym (poprawcie mnie w razie czego, bo się na serialach nie
      znam);
      b) pojawienie się postaci kultury masowej o tym imieniu - Wiktoria;
      c) nazwanie tym imieniem dziecka przez jakąś sławną postać - Franciszek (ale
      już Leon i Roch nie chwyciły);
      d) wejście danego imienia do pierwszej dziesiątki imion nadawanych zagranicą
      badź to 20 lat temu (Nikola), bądź to obecnie (Sara, Lena, Marcel, Daniel,
      Laura, Oliwer, Oliwia, Emilia, zaczyna się nieśmiało Lea, Maksym, Tobiasz i
      Fabian; Julia, Jakub, Wiktoria i Hanna też mieszczą się w tej kategorii).

Pozostaje nam tylko czekać, aż któres z imion wymienionych przez
      Ciebie "załapie" się do którejś z tych kategori...
    • abiela Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 03.12.04, 10:55
      Mnie jedynie Eleonora nie odpowiada ze wzgeldu na konkretne skojarzenia.
      Fausytna jest mi obojetna. A Salomea i Klementyna sa super. Zwlaszcza Salomea
      bardzo mi sie podoba. Jakos jednak mam watpliwosci co do ewentualnej kariery
      tych imion.
      • olutek_m Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 03.12.04, 14:30
        Bardzo podoba mi sie imię Salomea. Lecz wiekszośc osób bedzie skracło je
        Salcia. (najbardziej popularne zdrobnienie) Zdecydowanie wolę Sali, Mea.
        • lucyna.p Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 03.12.04, 14:46
          ja miałam Babcię Salomeę, ale wszyscy mówili o niej Salusia. A Faustynę to mam
          chrześniaczkę i dla niej jednym dopuszlanym zdrobnieniem jest Faustynka, nie
          inaczej. ktoś kiedyś chiał do Niej mówić Fauka/Fałka -nawet nie wiem jak to
          napisać...ale na szczęście nie przeszło smile
          • szczekuszka Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 03.12.04, 15:00
            Faustynę to mam
            > chrześniaczkę i dla niej jednym dopuszlanym zdrobnieniem jest Faustynka, nie
            > inaczej. ktoś kiedyś chiał do Niej mówić Fauka/Fałka -nawet nie wiem jak to
            > napisać...ale na szczęście nie przeszło smile

I bardzo dobrze. Niektore imiona nie potrzebuja zbyt wielu zdrobnien. Moim
            zdaniem wszystkie te, ktore sa w temacie tego watku wink

Salomea to piekne imie, zreszta pisalam o tym juz pare razy. Nie dalabym tak
            dziecku na imie, bo nie znioslabym zdrobnien. Za Salkę, Meę (surprised), Salusię bym
            ganiała wink

Klementyna to bardzo ladne imie dla dziewczynki. Eleonora takze.

Na temat tych imion bylo duzo watkow, warte poczytaniasmile.
            • cysia.b Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 03.12.04, 15:07
              Z tych czterech najbardziej podobają mi się Eleonora i Klementyna
              Salomea ma nieciekawe zdrobnienia, a Faustyna jakos mi nie leży
          • gaudencja Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 03.12.04, 16:33
            lucyna.p napisała:
            A Faustynę to mam
            > chrześniaczkę i dla niej jednym dopuszlanym zdrobnieniem jest Faustynka, nie
            > inaczej. ktoś kiedyś chiał do Niej mówić Fauka/Fałka -nawet nie wiem jak to
            > napisać...ale na szczęście nie przeszło smile

Znam dorosłą Faustynę, do której sie mówi Stynka. Moim zdaniem bardzo
            sympatycznie.
    • basia027 Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 03.12.04, 23:45
      z tych czterech imion najładniejsze to Faustyna.
      • kunegunda_33 Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 04.12.04, 02:32
        Klementyna to przepiekne imie.
    • nata76 Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 04.12.04, 08:47
      Przepiękne imiona!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Salomea-myslłam,żeby tak córeczkę nazwać,ale zdrobnienie Salcia...sad(( Chociaż
      czasem żałuję,że tego nie zrobiłam. Przepiękne imię.
      Pozostałe również. d_orka z forum edziecka ma córeczkę Eleonorę. W rodzinie
      meża jest ciocia Clementina, mówią na nią Clemi lub Mimi.
      Miałam koleżankę Faustynę,ale wszyscy mówili na nią...Foka!!!!
      Właśnie, z długimi imionami jest ten problem,że zazwyczaj powstanie jakieś
      zdrobnienie.....
      pozdrawiam,nata
      • dziewczynka_bez_zapalek Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 08.12.04, 21:16
        osobiście dziecku własnemu nie dałabym tak na imię ... żadne z tych
        wymienionych mi się nie podoba wink))
    • madziarek_edziecko Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 10.12.04, 11:54
      Witaj.
      Z podanych imion podoba mi się jedynie Salomea, ale ja nie dałabym dziecku
      żadnego z nich.
      Pozdrawiam
      Madzia
    • aniadm Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 10.12.04, 12:47
      Eleonora jest dla mnie po prostu za długa. Pięć sylab to za dużo na jedno imię.
      I nie bardzo mi się nasuwa jakieś sensowne zdrobnienie oprócz Eli. Nora?
      Leonia? - tego akurat nie cierpię. Bardzo mi się podoba hiszpańska wersja
      Leonor, ale to nie na polskie warunki.

Salomea - kiepsko mi się kojarzy. "Wiernej rzeki" nie znoszę z całego serca. I
      w duchu słyszę moje dalekie ciotki protestujące, że imię "żydowskie" (mam
      gdzieś opinię dalekich ciotek, ale one rzadko trzymają ją dla siebie,a nie
      chciałabym, żeby moja potencjalna córka wyrastała słysząc, że ma imie gorsze,
      bo żydowskie).

Faustyna - jakoś mi nie leży, nie wiem, dlaczego. Przez skojarzenie z Faustem?

Klementyna - to mi się podoba. Zdrobnienie Klima nie, ale imię chyba stało się
      na tyle rzadkie, że Klima nie nasuwa się automatycznie.
      • segoleene Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 11.12.04, 05:16
        Salomea- w pełnym brzmieniu znakomite, zdrobnienia staja mi w gardle.
        Eleonora ma klase, ale trudno mowic tak do pulchnego bobasa a ani Nora ani Ela zdecydowanie mi sie nie podobaja.
        Natomiast Klementyna nalezy do grona moich faworytek, podobnie jak Konstancja. Po dyskusjach z mezem zdecydowalismy sie jednak na Klare (czesto zmieniamy miejsce pobytu, a Klara ma warianty we wszystkich jezykach Europy Zachodniej).
        • gaudencja Klara a Konstans 20.01.05, 19:00
          segoleene napisała:

> Po dyskusjach z mezem zdecydowalismy sie jednak na Klare (czesto zmieniamy
          miej
          > sce pobytu, a Klara ma warianty we wszystkich jezykach Europy Zachodniej).

O, czyżby Konstans okazał się być dziewczynką?
    • jagodabranicka Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 20.01.05, 19:12
      Salomea od dawna mnie sie podoba
      to moje imie z bierzmowania
      ja bym jeszcze dorzucila Miriam i Estera
      • andaba Re: Salomea, Eleonora, Klementyna i Faustyna 20.01.05, 19:37
        Salomea - podoba mi się , pod warunkiem, że zdrobnienie nie będzie
        brzmiało "Salcia".
        Eleonora - niespecjalnie mi się podoba, może z powodu zdrobnienia Nora.
        Klementyna - Jak to zdrobnić? Klocia, Klemka? Nie bardzo...
        Faustyna - niby podobna do podobającej mi się Justyny, ale jakoś mi się "święto"
        kojarzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.