megi79 24.01.05, 21:41 Piszę po przeczytaniu wątku o Melanii;dotąd podobała mi się Mela,teraz już niestety nie(Mam pytanie czy są/znacie inne imiona/zdrobnienia,których znaczenie jest wyraźnie negatywne(np.odnosi się również do jakiegoś "brzydkiego"pojęcia).Zaznaczam, że nie chcę aby nikt się obraził,ale sama nie chciałabym nadać dziecku imienia,które kojarzy się z czymś negatywnym...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Negatywne znaczenie imion? 24.01.05, 22:00 No wiesz, Nora na przykład. Niby się z norą w ziemi kojarzy, ale funkcjonuje jako zdrobnienie, a nawet jako imię (znajomy tak podobno nazwał córeczkę, choc reszta sie z niego podśmiewa). Nie jest więc tak, że skojarzenie z przedmiotem eliminuje imię czy zdrobnienie. A co do Meli, to znajoma mówi tak na córeczkę Amelkę, bo to przeciez też zdrobnienie od Amelii - widocznie też nie zna gwary podwórkowej. Jak widać, kandydatek do tego zdrobnienia jest więcej, i jak widać, nie przeszkadza ono wielu osobom (albo nie sa szczęsliwie świadome tego, ze w ogóle mogłoby im przeszkadzać). Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Negatywne znaczenie imion? 25.01.05, 18:16 Amelka jakoś tak ładniej brzmi i szczerze przyznam, że z Melą mi się nie kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Negatywne znaczenie imion? 24.01.05, 22:21 ja sie poworze bo juz kiedys o tym pisalam, ale przpadek dotknal bezposrednio moja kuzynke i kolezanke rzecz sie dzieje w USA a one maja na imie Daria co wymawia sie identycznie jak diarhoea ( biegunka ). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Negatywne znaczenie imion? 24.01.05, 23:35 Klaudia, Klaudiusz wywodza sie od slow kulawy, chromy. No i uzywane zagranica imiona: Lina, Melina, Mara.... Odpowiedz Link Zgłoś
katitka Re: Negatywne znaczenie imion? 25.01.05, 09:11 Zaliczyłabym do tej grupy jeszcze Wacka, rozpropagowanego onegdaj (chyba jakąś kreskówką dla dorosłych, jeśli dobrze pamiętam) jako imię męskiego członka Myślę też, że jeszcze długi czas negatywnie odbierane będzie imię Adolf (znam jednego pięciolatka Adolfa - synka miejscowego skinheada), chociaż przed wojną było to popularne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
mader1 Re: Negatywne znaczenie imion? 25.01.05, 10:12 Klaudiusz, Klaudia to imie rodow rzymskich. Praźródłem nazwy własnej jest prawdopodobnie przymiotnik claudus " chromy, kulawy, kaleka, chwiejny" Odpowiedz Link Zgłoś
mader1 Re: Negatywne znaczenie imion? 25.01.05, 10:31 Jeden moj znajomy twierdzil, ze jego srodowisku Piotrus oznaczalo to samo, co piszecie o Wacku. Jak bylam nieduza funkcjonowaly na podworku Klementyna - jako okreslenie glupiej a zarozumialej, Rebeka - gruba, brzydka baba, Macius - nazwa grubego brzucha i jeszcze pewnie duzo innych,ale mama delikatnie wyprowadzila mniee z tego podworka ))) i dobrze Zygmunt na pewnej wsi suwalskiej nazwano wino, ktore jest pozagatunkowe. Spotkalam sie tez z pogardliwym uzywaniem imienia Kaska, Kacha. Takze strzezcie sie... bo pewnie na kazdego znajda sie " papiery" Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Negatywne znaczenie imion? 25.01.05, 10:49 Potwierdzam "maciusia" - nawet teraz słyszę to tu i ówdzie, i to wcale nie na podejrzanych podwórkach Jak już kiedyś pisałam, za moich czasów imiona Wiesław, Czesław i Franciszka funkcjonowały jako obelgi (ale Franciszek już nie). Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: Negatywne znaczenie imion? 25.01.05, 10:27 Mi sie źle kojarzy Nicola w sensie ni Pepsi ni Cola Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Alfons 25.01.05, 18:19 I tu już chyba nie trzeba niczego i nikomu tłumaczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Negatywne znaczenie imion? 25.01.05, 11:58 Dodałabym jeszcze imiona Sonia i Czarek, które często nadawane są psom. Odpowiedz Link Zgłoś
katitka Re: Negatywne znaczenie imion? 25.01.05, 13:01 Mój mąż Jakub śmieje się, że kiedy był dzieckiem jego imieniem nazywano prawie wyłącznie psy, koty, chomiki i konie. A teraz proszę... Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Negatywne znaczenie imion? 01.02.05, 13:09 Maksymilian to bardzo ładne imię ale zdrobnienie : Maks kojarzy mi się wyłącznie z psem Odpowiedz Link Zgłoś
olga_100 Re: Negatywne znaczenie imion? 02.02.05, 12:31 Teofil się kojarzy z pedofilem, Adam to jak Saddam. Czarek mi sie kojaży z pieczarką, Emeryk jak emeryt. Odpowiedz Link Zgłoś