as38 15.04.05, 14:27 Będziemy mieli córeczke i oczywiscie jak wszyscy rodzice stanęliśmy przed zadaniem wyboru imienia dla naszej malej istotki. Kompromisem okazało sie imie Bianka. Chciałam poszukać czegoś więcej na temat tego imienia i niestety nic nie udało mi sie znaleźć. Tak jakby imię Bianka wogole nie figurowalo w polskiej kulturze... Moze sa na forum rodzice Bianki, lub kilku Bianek ), którzy przetarli szlaki i moga teraz cos na temat tego imienia powiedziec ??? ) Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziarek_edziecko Re: Bianka 15.04.05, 14:42 Znalazłam coś takiego: "Blanka - imię żeńskie wywodzące się od hiszpańskiej wersji francuskiego imienia Blanche lub z germańskiego blankus, blanchus "biała". W niektórych językach występuje również w formie Bianka. Blanka imieniny obchodzi: 1 grudnia. Źródło: "pl.wikipedia.org/wiki/Blanka" Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Bianka 15.04.05, 14:58 Na polskie warunki to imie podoba mi sie, nawet bardzo. Jeszcze piekniejsza jest IMO Blanka. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
as38 Re: Bianka 15.04.05, 15:16 DZiekuje. Ja własnie szukajac natknęłam sie jedynie na Blanke. O Biance "samodzielnie" ani słowa. Tak prawde mówiąc to Bianka jakoś bardziej mi sie podoba niż Blanka - chociaz różnica jest niewielka... ) Dzięki jeszcze raz! Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: Bianka 15.04.05, 15:47 Bianka, Blanka oznacza światło, tak jak Klara. W przedszkolu moich dzieci jest Blanka, mówią na nią zdrobniale Blaszka Odpowiedz Link Zgłoś
as38 Re: Bianka 15.04.05, 15:58 ) Wiecie co jest zaskakujące - zawsze chciałam dać na imie córce Klara - ale tu moja druga połowa ostro zaprotestowała i tak jak wspomniałam kompromisem okazała sie Bianka ) Ciekawe prawda... dodam ze termin porodu wypada na 12 sierpnia - czyli imieniny Klary... a 11 sierpnia przypadaja imieniny Bianki Odpowiedz Link Zgłoś
menadka Re: Bianka 15.04.05, 16:02 Na moją ciotkę wszyscy mówią Blanka, a na imię Blandyna. Blanka podoba mi się bardziej niż Bianka. Odpowiedz Link Zgłoś
magda_ss Re: Bianka 03.05.05, 21:55 Witam! ja mam córeczkę Biankę. Uważam ,że to imie jest przeurocze i bardzo pasuje do mojego szkraba ( za 9 dni skończy 6 m-cy). pozdrawiam magda Odpowiedz Link Zgłoś
darwina Re: Bianka 05.05.05, 12:31 Jestem mamą dwóch synków ale gdyby była córeczka to zawsze z mężem chcieliśmy aby była Blanka. Bianka to po włosku "biała". Blanka jest chyba ładniejsze. To imię jest bezpretensjonalne i pełne wdzięku. Gdy nasze rodziny słyszały, że jak dziewczynka to Blanka to nie byli zachwyceni. A nam się szalenie podoba i na 100% tak byśmy nazwali córeczkę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Bianka 05.05.05, 15:45 Bianka kojarzy mi sie z pianka. Moim zdaniem o wiele ladniej BLAnka. A zdrobnienie Blaszka- bardzo zabawne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Bianka 02.10.05, 19:16 Bianka może być też zdrobnieniem od Bibianny. Odpowiedz Link Zgłoś
anik223 Re: Bianka 05.05.05, 16:54 Bianka podoba mi sie bardziej niz Blanka. Kto grał kiedys w Mortal Kombat zrozumie mortalkombat.metropoliglobal.com/mkvssf02.jpg Odpowiedz Link Zgłoś