miarka8 18.04.05, 10:57 mojemu bratu trzy dni temu urodzil sie syn ma miec na imie kewin wszyscy mu to odradzaja a on sie uparl co zrobic jest przecierz tyle ladnych polskich imion jak wolac na malego kew kewciu co myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: kewin pomocy 18.04.05, 11:14 ojej! ( Kewin strasznie mi się nie podoba, w Polsce to imię brzmi obciachowo! Ale nie wiem, jak przekonać brata (( A może na przykład spodobałoby mu się imię Kilian? Popularne w Niemczech, brzmi zagranicznie, ale w Polsce było nadawane już dawno temu. Albo Kasjan. Odpowiedz Link Zgłoś
mygda Re: kewin pomocy 18.04.05, 11:54 nie podoba mi sie straszliwie jest pretensjonalne, w zlym guscie ( mimo,ze o gustach sie nie dyskutuje ale niestety podejrzewam ze brata nie dasz rady przekonac moze Konrad, Kajetan,...no nie wiem , podsun mu cos ..... Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: kewin pomocy 18.04.05, 15:55 > A może na przykład spodobałoby mu się imię Kilian? Gaudencjo, czy rzeczywiscie istnieje takie imie? Moja bardzo bliska rodzina ma tak na nazwisko A co do Kevina - czyzby jakies uwielbienie dla filmu z Macculeyem Culkinem? Albo moze cudownych lat? Jak dla mnie imie bardzo ladne.....niestety nie na polskie warunki i nie dla dziecka z polskimi rodzicami. Odpowiedz Link Zgłoś
alka10 Re: kewin pomocy 18.04.05, 16:54 > > A może na przykład spodobałoby mu się imię Kilian? > > Gaudencjo, czy rzeczywiscie istnieje takie imie? Moja bardzo bliska rodzina ma > tak na nazwisko Ja nie Gaudencja, ale potwierdzam - istnieje. Nawet znam jednego Kiliana (Niemca właśnie). A Kewin mi się nie podoba - tu wielkiego odkrycia nie zrobię. Nie można na brata za bardzo naciskać, ale można mu powiedzieć, jak imię bywa kojarzone społecznie (co mogą sobie pomyśleć inni ludzie, nie zaś - co myślisz Ty). A potem powiedzieć o kłopotach z pisownią i wymową (W/V) i podsunąć inne imiona. Warto też porozmawiać z mamą Kewina . Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: kewin pomocy 18.04.05, 17:04 Ja też znam Kiliana . I też Niemca . A pod pozostałymi radami mogę się tylko podpisać, nic tu już nowego chyba nie da się napisać. Tylko namawiam, by załatwić to dyplomatycznie, i wytłumaczyć, że nie chodzi o "oryginalność" imienia (które zresztą oryginalne nie jest) - a taki Kajetan, Kasjan czy Kilian, jeszcze bardziej nietypowe, są zupełnie dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: kewin pomocy 18.04.05, 18:02 Skoro bardzo chcą Kewina to niech dadzą synkowi tak na drugie imię A na pierwsze znajdą coś polskiego ale oryginalnego Imię Kewin w polskich warunkach jest koszmarne Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: kewin pomocy 18.04.05, 19:35 alka10 napisała: > > Gaudencjo, czy rzeczywiscie istnieje takie imie? Moja bardzo bliska rodzi > na > ma > > tak na nazwisko > > Ja nie Gaudencja, ale potwierdzam - istnieje. Tak jest. A w Polsce było znane już w średniowieczu. Od imion pochodzi mnóstwo nazwisk, zarówno staropolskich, jak i pozostałych znanych w dawnej Polsce, co widać na pierwszy rzut oka, jeśli tylko wcześniej przeczytać kilka publikacji nt. imiennictwa średniowiecznego. Ot choćby taki biskup Dziwisz - jego nazwisko jest zdrobnieniem od imienia Dziwisław, Dziwigor lub innego zaczynającego się na "Dziwi". Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: kewin pomocy 24.04.05, 13:00 gaudencja napisała: > > Ja nie Gaudencja, ale potwierdzam - istnieje. > > Tak jest. A w Polsce było znane już w średniowieczu. ...i podam stosowny link, któego wcześniej nie mogłam znaleźć ze względu na różnicę w pisowni, a teraz znalazłam przy okazji Lamberta: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=18091607&a=21230964 Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Kilian patron Frankonii 25.04.05, 13:15 Oj dzisiejsi Fankowie by Ci dali za taki brak szacunku wobec ich patrona! Imie jako jedno z nieliczych celtyckich imion przyjete od dawna powszechnie w poludniowych Niemczech. Oznacza "meza kosciola" lub zakonnika. Sw. Kilian pochodzil z Irlandii i nawracal Frankonie w 7 w. www.dom-wuerzburg.de/seelsorge/kilianiwallfahrt.htm Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: kewin pomocy 18.04.05, 13:08 Hyyyy powiem tak: mało jest osób, które to imię uznają za ładne (a już na pewno mało jest takich osób na TYM forum), mało tego większość odbiera je jako pretensjonalny odpowiednik Dżesiki... A jak wołać na małego Kawina??? Chyba Kewciu bo Kewinek i Kew brzmią co najmniej brzydko (a przy tym i obciachowo)... Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: kewin pomocy 18.04.05, 19:58 >Hyyyy powiem tak: mało jest osób, które to imię uznają za ładne (a już na pewno mało jest takich osób na TYM forum)<, No coz, naleze chyba do tej mniejszosci i powiem raz jeszcze KEVIN - TAK, ale tylko i wylacznie dla malego Amerykanina badz innego anglojezycznego dziecka. W sumie, bez przesady wcale nie brzmi tak tragicznie...... Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: kewin pomocy 18.04.05, 20:47 Ale ja pisałam o imieniu Kewin nadanym polskiemu dziecku przez polskich rodziców i jako takie je oceniam Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: kewin pomocy 18.04.05, 13:29 imię pretensjonalne, ale nie wiem czy jest sens przekonywanie - jak się uprą, to i tak dopną swego, a pozostanie zadra w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: kewin pomocy 18.04.05, 13:36 Wytlumacz bratu ze z taka pisownia zagranica (rozumiem ze ma to byc bardziej zagraniczne niz polskie imie) to go beda Kelin(l z kreska) czytac a z V nie powinni go zarejestrowac bo przeciez nie ma takiej litery w polskim alfabecie :o) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: kewin pomocy 18.04.05, 13:51 Jestem tego samego zdania, Kewin jest straszny. Moze jednak brat zmieni zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: kewin pomocy 18.04.05, 14:24 A co na to imie bratowa?? Tez jej sie podoba?? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: kewin pomocy 18.04.05, 15:21 A może wydrukuj nasze odpowiedzi i przedstaw bratu,może to coś zmieni. Podpisuję się pod postami dziewczyn powyżej br......... Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: kewin pomocy 18.04.05, 16:46 > A może wydrukuj nasze odpowiedzi i przedstaw bratu,może to coś zmieni. nie wiem, czy to coś pomoże. jeszcze brat powie, że jesteśmy zazdrosne, bo nasze dzieci mają pospolite imiona Odpowiedz Link Zgłoś
inesiaa Re: kewin pomocy 18.04.05, 20:09 Więc może spróbuj wpłynąć na bratową z kobietą lepiej łatwiej jest o porozumienie, powiedz, że pytałaś na forum i raczej są negatywne głosy. Może pomoże Ja nie przepadam za tym imieniem, nawet jeśliby nie brać pod uwagę gruntu polskiego ale jako amerykańskie też jest mało ciekawe i szalenie popularne no i seriale Kevin sam w domu czy Cudowne lata. A w Polsce... jest tyle pięknych imion. A ja już musi być nie Polskie to może namów na jakieś ładniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: kewin pomocy 25.04.05, 12:48 No, dziewczyny! Najpierw tyle watków, żeby rodzina sie nie wtrącała w wybór imienia, ze tylko rodzice mają prawo, a teraz co? Ja jestem jak najbardziej za wtrącaniem się rodziny! Może uda się dać dziecku mniej osmieszające imię - a to wielkie zwycięstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: kewin pomocy 25.04.05, 15:04 verdana napisała: > No, dziewczyny! > Najpierw tyle watków, żeby rodzina sie nie wtrącała w wybór imienia, ze tylko > rodzice mają prawo, a teraz co? > Ja jestem jak najbardziej za wtrącaniem się rodziny! Może uda się dać dziecku > mniej osmieszające imię - a to wielkie zwycięstwo. Bo to były wątki tendencyjne ) A poza tym - nawet najbardziej dyskretne niewtrącanie się ma swoje granice Odpowiedz Link Zgłoś