bea-sjf 21.05.05, 23:34 Długo przeglądaliśmy książeczkę z imonami ,z której wybrałam te odpowiadające moim kryteriom ( ciekawe brzmienie oraz znaczenie imienia ),spośród nich mój mąż wybrał kilka -wypisałam je ze znakiem + . Ciekawa jestem jaki jest odbiór tych imion Napiszcie proszę jak je odbieracie . Gwido ( Gwidon )+ Teodor + Benedykt + Wincenty + Ignacy + Ludwik + Samuel + Odo Odolan Achacy Cedryk Antoni Tymon Orestes Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: Lista imion dla trzeciego synka : 21.05.05, 23:47 Witaj. Mnie się podoba Wincenty, Benedykt, Ignacy i Ludwik oraz Antoni. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lista imion dla trzeciego synka : 21.05.05, 23:51 Podobają mi się te same imiona, co Twojemu mężowi, z jednym małym wyjątkiem: Achacym, za którym po prostu przepadam! Szkoda, ze Twój mąż nie postawił przy nim plusika , może jeszcze zmieni zdanie. Jest to również dlatego ciekawe imię, ze jako Akakij lub Akaki było znane na obszarze prawosławnym, tj. Akakij bardziej w Rosji, a Akaki to bardzo popularne teraz imię w Gruzji. Zdrabniać można "Aszku"; moim zdaniem - urocze. Poza tym Antoni jest ok, ale ostatnio dosyć częsty, no i Tymon też ładnie. Benedykt, Ludwik, Wincenty, Ignacy i Samuel są również na mojej liście, a i Gwido(n) z Teodorem bardzo mi się podobają. Wybrałabym w tej chwili Wincentego lub Ignacego (oczywiście przede wszystkim Achacego, ale te imiona idą zaraz po Achacym), ale Samuel też byłby bardzo powaznym kandydatem. Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: Lista imion dla trzeciego synka : 22.05.05, 00:18 Teodor, Samuel, Ignacy. Teodor natomiast na mojej liście jest nr 1. Samuel i Ignacy tez pięknie. Wincenty może być, choć mnie nie zachwyca. Nie podoba mi sie Benedykt, a właściwie zdrobnienia tego imienia.Spośród imion "bez plusa" podobają mi się wszystkie poza Tymonem i Odolanem. Pozdrawiam. Emilia Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Lista imion dla trzeciego synka : 22.05.05, 01:09 Dla mnie wazna jest jakas jednosc w grupie tzn ze imiona rodzenstwa jakos tam sa z jednej bajki a troche mam problem z twoja grupka, chyba mi (to wazne, tylko w moim odczuciu tak jest) Jedrzej nie pasuje do Sary. Mysle ze ty widzisz w tych imionach mysl przewodnia i moze zechcialabys mi pomoc? Poza tym faktycznie imiona wybrane przez twojego meza sa wszystkie o.k. moze Samuel bylby dobry? nawiazuje do Sary i tez zdrabnia sie do -ek, Samek Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Lista imion dla trzeciego synka : 22.05.05, 09:48 Teodor, Wincenty, Ignacy lub Ludwik - piękne imiona. Gwidon i Benedykt troszkę mniej. Za imieniem Samuel nie przepadam, chociaż pasowałoby do Sary. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Lista imion dla trzeciego synka : 22.05.05, 10:17 Gwido - ok, choc ja bym swojemu ziecku nie nadala Teodor - bardzo ladne Benedykt - nieeee Wincenty - super! Ignacy - z mesich moj kandydat nr. 2 Ludwik - moze byc Samuel - nie przepadam, ale rzeczywiscie pasuje do Sary, ktora rzeczywiscie nie pasuje do Jedrka i Frycka... Odo - ok Odolan - nieeee... Jakos brzmi dziwnie... Achacy - moze byc. Cedryk - Maly Lord? Nieeee Antoni - super, tylko b. popularne teraz (u nas nr 4 na liscie) Tymon - bardzo ladne, coraz popularneijesze Orestes - o nieeee.... Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Lista imion dla trzeciego synka : 22.05.05, 11:51 > Gwido ( Gwidon )- baaardzo lubie to imie > Teodor - podoba mi sie > Benedykt - neutralny > Wincenty - podoba mi sie > Ignacy - bardzo mi sie podoba > Ludwik - podoba mi sie > Samuel - tez mi sie podoba > Odo - brzmi jak zwrot do Ody > Odolan - nie podoba mi sie > Achacy - moze byc > Cedryk - wole angielską wersje > Antoni - podoba mi sie tylko jest juz dosc popularny > Tymon - podoba mi sie > Orestes - niee Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Lista imion dla trzeciego synka : 22.05.05, 12:26 Teodor, Wincenty, Ignacy, Achacy, Antoni, Tymon absolutne hity! Gwido, Benedykt, Ludwik, Samuel, Odo, Orestes - bardzo ok Odolan i Cedryk jakos niezbyt mi pasuja Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Lista imion dla trzeciego synka : 22.05.05, 18:01 Gwido ( Gwidon )+ - dla mnie super, jestem za Teodor + - rowniez rewelacyjnie Benedykt + - rowniez super Wincenty + - bardzo tak Ignacy + - bardzo tak Ludwik + - bardzo tak Samuel + - ok Odo - ewentualnie Odolan - nie Achacy - neutralnie Cedryk - nie Antoni - super Tymon - super Orestes - nie Podobaja mi sie glownie te same imion, jak Twojemu mezowi. Trudno mi wybrac jedno imie, chyba wybieralabym meidzy Ludwikiem, Gwidonem a Ignasiem. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflanka Re: Lista imion dla trzeciego synka : 22.05.05, 19:55 podobają mi się bardzo > Gwido ( Gwidon )+ > Teodor + > Wincenty + > Ignacy + > Odo > Antoni > Tymon reszta troche mniej ale zadne nie jest brzydkie( no, moze Orestes...)na Twoim miejscu nie wiedziaalbym, na które sie zdecydowac... Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Lista imion dla trzeciego synka : 22.05.05, 23:28 I bądź tu mądra ,więcej synów nie planuję ,więc muszę zdecydować się na dwa imiona .Już nawet mocno postanowiłam nie szperać na tym forum , a nuż dorzucić bym coś musiała do tej listy . Dzięki Waszej pomocy i po kolejnych debatach zawęziłam "spis kandydatur " do Gwidona ( faworyt ),Wincentego ,Ignacego ( miał być Ignasiem Jędrek ,miał i Frycek ale jakoś nie widziałam w nich tej "ognistej" iskierki ,może teraz?) ,Samuela ,Tymona i uwaga -mąż sie zgodził !!!-Achacego (którego próbuję przeforsować po raz drugi -bardzo mi pasował do Fryderyka -"łagodny,dobrotliwy "-taki jest mój drugi syn ,ale "władca pokoju " też pasuje jak ulał do naszego stoika ). Nie mam jakiegoś konkretnego klucza w wyborze imion -dla najstarszej nie mieliśmy imienia przygotowanego wcześniej (żadne mi się nie podobało ) ,"metafizycznym " więc nazywam wybór Sary -urodziła się ,spojrzałam na nią ,powiedziałam "Sara " i tak zostało .Jędrkowi wymarzyłam sobie Hugona Ignacego ,teraz jednak cieszę się ,że zdecydowaliśmy się dać mu imię bardzo "męskie,silne" ,pasuje do naszego Ondraszka-rozbójnika Pozdrawiam liczę na jeszcze jakies sugestie ( Teodora odrzuciłam z bólem ,ale podsunięto mi wersję Teodorek-odorek ) Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Odolan - Za! 23.05.05, 16:47 Ja tam jestem "Za" Odolanem. Jeden z pierwszych dwoch udokumentowanych opozycjonistow w Polsce. Lubie Chrobrego, ale uwazam, ze imiona pierwszych zapisanych Polakow nie ksiazat, mimo ze byli jego przeciwnikami, nalezy popierac! Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 o Odolanie 24.06.05, 19:06 pl.wikipedia.org/wiki/Odolan Odolanowie a szczegolnie Odolenowie do dzis funkcjonuja w Czechach. W j. czeskim slowo: "odolat" (oprzec / sprzeciwic sie) nie wyszlo z uzycia. Nie wiem czy nasz polski Odolan byl czeskiego pochodzenia czy nie. Kilka miejscowosci od tego imienia mamy tez i w Polsce. gotowce.com.pl/prace/1674.htm ...Mieszko I umiera w roku 992. W tamtym okresie obowiązuje zasada primogenitury (po śmierci władcy na tronie zasiada jego najstarszy syn). Zaczyna się spór o władzę, bo tronu domagają się synowie Mieszka I zaróno z pierwszej, jak i z drugiej żony. Konflikt ten podsyca jeszcze bardziej macocha jednego z kandydatów do tronu - Bolesława Chrobrego. Przeciw niemu wystąpili przyrodni bracie oraz możni tamtej epoki: Odolan i (...?). Chrobry jednak nie przejmuje się nimi wogóle i stosuje wobec nich ciężkie tortury, które kończą się śmiercią braci. Bolesław Chrobry zostaje w roku 992 księciem Polski... pedagog.umcs.lublin.pl/~biekrz/matura/historia/1/14.doc ...W chwili śmierci Mieszka w 992 (...) roku księżna-wdowa Oda i jej małoletni synowie: Mieszko, Lambert i Świętopełk znaleźli się w Niemczech, a Bolesław, dzięki koneksjom na dworze cesarskim, zapobiegł jakimkolwiek interwencjom w interesie wygnańców. Przywódcy możnowładczej opozycji Przybywój i Odolan, pierwsi znani Polacy nie książęta zostali oślepieni. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja ja tylko w sprawie formalnej 24.06.05, 21:17 gunka2 napisała: > interesie wygnańców. Przywódcy możnowładczej opozycji Przybywój i Odolan, > pierwsi znani Polacy nie książęta zostali oślepieni. Powinno być raczej Przybywoj. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Odolan - w sprawie formalnej 26.06.05, 12:02 Wiem, ale nie zmieniam cytatów, cytuję jak tam było napisane. Polskie słowa z członem "(o)-dol" to : podołać czemuś, "(nie) wydolić", wydolność, zdołać, zdolność itp. Z tego by wynikalo, że Odolan to ktoś, kto daje sobie radę wbrew przeciwnościom, podobnie jak ktoś, kto się "o-staje" wobec czegoś / wbrew czemuś. Czyli, że tłumaczenie "zwycięzca" jest chyba możliwe. klub.chip.pl/wsd/pl/index.php?go=imiona Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lista imion dla trzeciego synka : 24.05.05, 19:36 bea-sjf napisała: i uwaga -mąż sie > zgodził !!!-Achacego (którego próbuję przeforsować po raz drugi -bardzo mi > pasował do Fryderyka W takim razie trzymam kciuki za Achacego! I bardzo się cieszę, że mąż się zgodził na włączenie go do listy. Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: Lista imion dla trzeciego synka : 23.05.05, 17:01 Mój wybór: Ignacy Miałam na studiach kolegę o imieniu Benedykt, w zdrobnieniu Benek, moim zdaniem imię jakieś takie mało poważne, odradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
drobiazg_lesny Re: Lista imion dla trzeciego synka : 24.05.05, 19:47 teo i tymek Odpowiedz Link Zgłoś
pulpcik Re: Lista imion dla trzeciego synka : 24.05.05, 21:53 szczerze mówiac podoba mi sie tylko... Jędrek ale gdybym juz koniecznie musiała wybierac z w/w to Antek lub Tymek... Odpowiedz Link Zgłoś
sparkling Re: Lista imion dla trzeciego synka : 25.05.05, 10:46 Najbardziej podobają mi sie Gwidon i Ignacy. Oba są super!!! Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Teodor 24.06.05, 22:20 Jedno z dwoch ulubionych imion meskich. Drugie to Tomir. Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: Lista imion dla trzeciego synka : 25.07.05, 12:05 Wiele imion bardzo mi się podoba, ciekawa jestem które z nich otrzymał Brzusio. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lista imion dla trzeciego synka : 25.07.05, 13:04 Urodził sie Gwiszek (Gwidon). Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: Lista imion dla trzeciego synka : 26.07.05, 11:56 Fajne zdrobnienie ma to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lista imion dla trzeciego synka : 26.07.05, 12:17 Nie ma to jak starodawne zdrobnienia, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: Lista imion dla trzeciego synka : 26.07.05, 12:20 A może wiesz Gaudnecjo czy Gwidon dostał na drugię imię Achacy? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lista imion dla trzeciego synka : 26.07.05, 16:34 Niestety, nie wiem tego, ale bea pewnie będzie się co jakiś czas na forum pojawiać i będzie można - mam nadzieję - zapytać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Lista imion dla trzeciego synka : 25.07.05, 12:30 > > Gwido ( Gwidon )- jako Gwidon tak, ogólnie jednak nie moj gust > Teodor - zbyt duże skojarzenia ,lecz zdrobnienie Teo jest ok > Benedykt - silne skojarzenia z Papieżem w tej chwili, imię raczej nie w mym guście > Wincenty - nie przemawia do mnie > Ignacy - coraz bardziej na tak, choc wczesniej nie podobalo mi sie. Zdrobnienie Ignaś jest słodkie > Ludwik -nie podoba mi sie, za twarde > Samuel - bardzo mi sie podoba > Odo - za krotkie, czegos w nim brak, mało męskie > Odolan - to już bardziej, choć równiez nie w mym guście > Achacy - trochę jak Ignacy przez końcówke, ale nie dorównuje Ignacemu, brzmieniowo troszke mi "huczy"(chyba przez to połaczenie "a" z 'ch" > Cedryk -całkiem ciekawe > Antoni - ładne > Tymon - pozytywne wibracje > Orestes - nie podoba mi sie, choc kojarzy sie ze smacznym agrestem (nie wiem czemu ). > Z podanych imion najbardziej podoba mi sie Samuel, Antoni i Tymon. To tylko moja opinia. Ale musze przyznac, ze wybierasz wsrod ciekawych i oryginalnych imion Pa Madzia > Odpowiedz Link Zgłoś
mamasebunia Re: Lista imion dla trzeciego synka : 25.07.05, 12:56 Antoni i Tymon Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Lista imion dla trzeciego synka : 26.07.05, 19:15 Moi faworyci to Samuel i Wincenty. Odpowiedz Link Zgłoś
dodadada [...] 28.07.05, 12:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Urodził się nam Gwidonek ! 02.08.05, 19:21 Chwila "oddechu" -czyli mały śpi a dzieciaczki starsze wydają się zgodnie bawić ( odpukać) .Gwiszko na razie ma jedno imię -słowem nie mogę się zdecydować na drugie pasujące do niego , tak sobie kombinacje różne układam i coraz większą mam kołomyjkę w głowie ,może ktoś trzeźwym okiem spojrzy i coś doradzi : Gwidon Achacy ( troszkę mało prawdopodobne ,choć najbardziej nam się podoba ,ale jakoś czuje ,że to imie powinno się należeć Fryckowi - to patrząc w jego buziaczka zawołałam "ależ z Ciebie Achacek !")ciekawe czy drugie imię można wymienić?? Gwidon Wincenty ( Enzo -jako zdrobnienie ) Gwidon Lambert ( czyli o wpływie tego forum ) Gwidon Zachary ( j/w - moja mama sie zachwyciła tym imieniem ,gdy opowiadałam jej o forumowych odkryciach-już przestała sugerować Bartusia -to imię prapradziadka ) Gwidon Antoni - to mi bardzo do małego pasuje ,ale mąż nie daje zgody , Gwidon Samuel - też ładnie komponuje się z nazwiskiem , jeszcze chodzi mi po głowie Onufry ,Makary ,ale może to tylko zauroczenie znaczeniem tych imion . Tak czy innaczej w tym tygodniu sprawa się rozwiąże Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Urodził się nam Gwidonek ! 02.08.05, 19:23 Acha ,Ignacego zostawiłam na prośbę Sary dla wnuczka - za jakiś czas się o niego upomnę Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Urodził się nam Gwidonek ! 09.08.05, 15:08 I ja sredecznie gratuluje. Bardzo lubie imie Gwidon! A na durgie moze jednak Gwidon Wincenty? Jakos pasuje mi imie zakonczone na -y, a skoro Achacy odpada to pozostaje Wincenty i Zachary. Koniecznie zawiadom nas o wyborze! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja W takim razie już oficjalnie - 02.08.05, 20:49 - moje wieeeeelkie gratulacje! )) Z powodu Gwiszka, no i jego ślicznego imienia oczywiście )) Achacy to jeden z moich poważnych faworytów, ale jeśli to imię dla Frycka, to może faktycznie Gwiszkowi lepiej wybrać co innego. Drugie imię na pewno można wymienić (ja swojemu wówczas 6-letniemu synkowi dodalam drugie imię), tylko trzeba wypełnić formalności zwiazane ze zmianą imienia (informacje można znaleźć w internecie, ale najlepiej zadzwonić do USC i zapytać, jak to się robi), w tym uargumentować zmianę. Ale ta kwestia argumentacji to raczej formalność, zwłaszcza w przypadku drugiego imienia. A Fryderyk Achacy brzmi MSZ idealnie harmonijnie, w odróżnieniu od Gwidona Achacego. A dla Gwiszka zdecydowanie najlepiej gra mi Lambert i Wincenty. Pozostałe zestawienia nie są złe, ale te moim zdaniem wyróżniają się, jeśli chodzi o dobre komponowanie się całości. Na marginesie muszę powiedziec, że bardzo się rorzewniłam czytając o wpływie forum nawet na Twoją Mamę Odpowiedz Link Zgłoś
aomega Re: Lista imion dla trzeciego synka : 02.08.05, 20:47 Ja zdecydowanie stawiam na Samuela! 2 msc zajmuje Benedykt, 3 msc Antoni Odpowiedz Link Zgłoś
anita.anita80 Re: Lista imion dla trzeciego synka : 02.08.05, 21:51 jak bym miała wybierać to widze tu tylko i wyłącznie IGNACY Odpowiedz Link Zgłoś