maja-jg 15.07.05, 08:11 Podglądam Was od jakiegoś czasu z uwagi na rychłe narodziny córeczki i wybór imienia dla niej. Wiem, że o gustach się nie dyskutuje ale..... Co myślicie o imieniu Leonia? A właściwie o zestawie Leonia Elżbieta? Moje otoczenie mówi, że na głowe upadłam. A koledzy męża zgodnie orzekli, że już lepiej Violletta. I jeszcze jedno dużo Leoni jest w Polsce? Z góry dziękuje za Wasze opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Leonia? 15.07.05, 08:37 Leonia to MSZ cudo i gratuluje wyboru! Leonia Elżbieta brzmi wyjątkowo harmonijnie. Fakt, w Polsce jest dosyc rzadkie (2188 nadań, czyli niewiele mniej, niż Lena, Borys czy Olaf, 2 razy mniej, niż Kaja, o 800 nadań wiecej, niz Emma i mniej więcej tyle samo, ile Amadeusz czy Cyprian), ale jest w tej chwili na szczycie popularności jeśli chodzi o nadania w Austrii i w Niemczech, więc - jako, że z tymi krajami kontaktów mamy sporo - na pewno nikogo nie będzie dziwić. Moim zdaniem możesz się zaliczać nie tyle do "na głowę upadłych", co do - jak mawiają Rosjanie - "trendsetterów", czyli ustanawiaczy nowych trendów Poza tym nie wiem, co ma Leonia do Wioletty, jest to imię z serii imion naszych babek i prababek. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Leonia? 15.07.05, 10:19 Mnie się nie podoba, ale z Violettą zdecydowanie wygrywa. Zestaw Leonia Elżebieta ładnie brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
nata76 Re: Leonia? 15.07.05, 11:03 Leonia...cudo!!!!!!!! proszę,nie słuchaj kolegów męża, Violetta wydaje się dość pretensjonalne. Jej,przepraszam,że to napiszę,ale jakos kojarzy mi siez ogłoszeniami typu "gorąca Violetta,zadzwoń, nr 0700....)" Przepraszam,jesli kogoś uraziłam, wiadomo, nie dyskutuje sięo gustach,ale Ty masz przed sobą wybór.. Leonia.Leonka.....cudowne!!!!!!!!! pozdrawiam,nata Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Leonia? 15.07.05, 11:33 Przepiekny zestaw, jestem za Leonia Elzbieta. A koledzy meza niech sobie swoje dzieci Violettka nazywaja Odpowiedz Link Zgłoś
kasja311 Re: Leonia? 15.07.05, 12:24 Ze zdrobnien-jeszcze Lonia, Leosia, Leonka, ekstra wybor Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Cudo 15.07.05, 14:43 Leonia Elzbieta brzmi przepieknie. Popieram wybor. Leonia nalezy do moich ulubionych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Leonia? 15.07.05, 15:23 Leonia - piekne imie ! Leonia Elzbieta ładnie wspolgra. Violletta to dla mnie imie potworek. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Leonia? 15.07.05, 20:17 Cudo!! Leonia, Leosia, Leonka - po prostu marzenie. Zestawienie z Elżbietą też mi się podoba. A co do Violetty to widzę, że nie mnie jedynej kojarzy się z 0-700... Odpowiedz Link Zgłoś
marylennox Re: Leonia? 15.07.05, 20:46 Mnie się bardzo podoba podobnie jak Antonia które jest z kolei na mojej liście imion dla córki Żadnej Wiolettki Odpowiedz Link Zgłoś
maja-jg Re: Leonia? 16.07.05, 07:42 Bardzo dziękuje za tak ciepłe słowa odnośnie tego zestawu imion. Ja tam bym nazwała bez wahania tak naszą córkę, ale mam męża konserwatystę i na 99% nie zgodzi się na taki mój "wybryk". Nawet mam uzasadnienie dla takiego zestawu imion: jego babcia jest Leokadia moja babcia Elżbieta. Nic musze jakoś przeboleć. Chce nadać córce imie mało popularne, oryginalne i kojarzące się. Sama mam takie imie. W 1975 kiedy się urodziłam imie Maja było ekstrawagancją. Czasami to nawet było mi wstyd i jeszcze do tego ta koszmarna bajka. Teraz wiem, że imie mi pomogło. Jak ktoś mówił Maja wszyscy wiedzieli o kogo chodzi a nie zastanawiali się dłuższą chwilę. W dzieciństwie znałam jeszcze tylko jedną Maję i to ze słyszenia - córkę kolegi mojego taty (zresztą jego pierwsza córka miała tak na imie jak moja młodsza siostra). Wracając jednak do imienia dla naszej córki w tej chwili mam dwa pomysł z tym, że tylko jeden jest akceptowalny przez męża: Lena i Róża. Wiem, że imiona te cieszą się pewną popularnością ale czy rzeczywiście często są nadawane. A i jeszcze jedno istnieje imię Mira? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Leonia? 16.07.05, 14:08 Czyli Leonia nie przejdzie?? (( Szkoda (( A jakbys pourabiała męża jeszcze? Idę o zakład, ze męzowi podoba się Lena; to akurat imię bym odradzała ze względu na - zdaje sie - serialowy rodowód jego ostatniej popularności. Aha, no i od Leonki niedaleko do Lenki; nawet zdrabniać można Leonię do Leny, więc namawiałabym do oswajania męża. Udało się tak zrobic kilku dziewczynom na forum, m.in. monikaj1, ktora przekonywała męża do Zoi (i przekonała). Róża jest szacunkowo na 80 miejscu co do nadawalności w Warszawie, nie jest więc często nadawana. Mira - dosyć dobry opis jest tu: pl.wikipedia.org/wiki/Mira Mam do tego imienia jako imienia (a nie zdrobnienia) stosunek raczej sceptyczny, tym bardziej że o wiele bardziej podoba mi się imię Mironiega, które bym na pewno wybrała, gdybym miała się zdecydować na jakiekolwiek imię dające się zdrobić do Mirki. Nie będę jednak do niego zniechęcać A może znajdziesz coś jeszcze innego dla siebie, gdyby Leonia nie przeszła; np. Ludwikę? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Leonia? 16.07.05, 22:16 Tez zaluje, ze maz sie na Leonie nie zgadza. Ja bym Lenke zamienila na Helenke: daje wiecej mozliwosci zdrobnien i jest piekniejsza. Mira mi sie nawet podoba, ale moze zdecydowalabys sie na Tomire? Odpowiedz Link Zgłoś
maja-jg Re: Leonia? 17.07.05, 09:52 Wiecie co chyba jednak postawie na tą Leonię. Jestem do tego imienia w 100% przekonana i będę walczyć jak lwica. Jeszcze te pare miesięcy temu, gdy nie wiedzieliśmy czy będzie córka czy syn, do brzucha mówiłam Lena. Mąż się oswoił i teraz chce Lene. Teraz mam 56 dni na przekonanie go do Leoni. Trzymajcie kciuki żeby się udało. A najlepiej przyszłą wnuczkę nazywają moi rodzice i siostra - Zyta, Zytka. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Leonia? 17.07.05, 13:08 maja-jg napisała: > do brzucha mówiłam Lena. Mąż się oswoił i teraz chce Lene. Teraz mam 56 dni na > przekonanie go do Leoni. Trzymajcie kciuki żeby się udało. Będę trzymać z całych sił Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: Leonia? 17.07.05, 13:02 > Wiem, że o gustach się nie dyskutuje ale..... Co myślicie o imieniu Leonia? A > właściwie o zestawie Leonia Elżbieta? Przepiękny zestaw! Pozostań przy nim. Moje otoczenie mówi, że na głowe upadłam. A koledzy męża zgodnie orzekli, że > już lepiej Violletta. > Lepiej niech zaczną dyskutować np. o piłce nożnej, a wybór imienia pozostawią Tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Leonia? 14.12.05, 15:30 Bardzo jestem ciekawa, czy Mai się udało przewalczyć to piękne imię... Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Leonia? 17.12.05, 10:53 gaudencja napisała: > Bardzo jestem ciekawa, czy Mai się udało przewalczyć to piękne imię... Tez mnie sie nad tym zastanawiam. MAm nadzieje, ze bedzie Leonia, bo to naprawde fantastyczne imie. Pelne gracji i kobiecosci! Odpowiedz Link Zgłoś
lemur_ks Re: Leonia? 17.12.05, 16:02 Leonia - piękne imię. Spotykam się z nim po raz pierwszy, ale oczarowało mnie bardzo. Poza tym uwielbiam imię Leonida, Leon, więc i Leonia mnie urzeka. Zapewne idealne jest w połączeniu z Elżbietą, ale niestety jeśli o mnie chodzi - nie lubię imienia Elżbieta jak i jestem przeciwniczką ( powiedzmy nie jestem zwolnenniczką ) nadawania dwoch imion. Daj znać czy w domu masz Leonie, czy jednak zdecydowaliście inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Leonia? 17.12.05, 17:10 Leonia-a wiecie,że nawet zaczyna mi sie podobać? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Leonia? 17.12.05, 17:29 W Niemczech jest na piątym miejscu do do nadawalnosci Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Leonia? 19.12.05, 20:36 Podoba mi się. I można też mówić Lea. Wtedy brzmi bardzo nowocześnie. A pełne imię z kolei - bardzo tradycyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
max-86 Re: Leonia? 25.07.25, 14:55 Dzień dobry, I jak z wyborem imienia Leonia?jaka decyzja? Właśnie też myślę nad tym imieniem Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Leonia? 25.07.25, 15:18 Nie wiem, czy po 20-stu latach ktoś Ci odpowie 😉 Kibicuję Leonii, piękne imię! Odpowiedz Link Zgłoś
estko Re: Leonia? 25.07.25, 16:31 Leonia jest pięknym imieniem, chociaż teraz Leon jest bardzo popularny, więc możliwe, że i Leonia wystrzeli. Ale brzmi cudownie. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Leonia? 26.07.25, 12:31 Popieram, Leonia to śliczne, melodyjne imię i brzmi jednocześnie delikatnie i jak zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Leonia? 27.07.25, 04:51 Leonia jest bardzo ladna. Ponizej na stronie jest rowniez rozwazana przez Koliberek1296 jezeli chcesz sobie o niej wiecej poczytac. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Leonia? 27.07.25, 06:32 Może jestem dziwna, ale dowiedziałam się, że córka M. Rachonia i K. Gójskiej ma tak na imię - i to zniechęciło mnie trochę do tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
guadalajara Re: Leonia? 27.07.25, 15:11 Leonia dla mnie super! Chętnie rozważyłbym dla córki. Myślę też, że na fali popularności Leona, nie będzie aż tak dziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
max-86 Re: Leonia? 27.07.25, 19:27 W rodzinie widzę jest opór przed tym imieniem Odpowiedz Link Zgłoś
128ju Re: Leonia? 27.07.25, 21:16 Niektórzy mają opór przed imionami z poza pierwszej 50 najczęściej nadawanych imion i to z okresu, kiedy sami mieli dzieci 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś