agmani 08.09.05, 11:46 Wczoraj usłyszałam o Rumunce mieszkającej w PL i tak mającej na imię. Może Gaudencja niech się wypowie jako bardziej kompetentna, ale to chyba rzymskie imię. A jeśli tak, to chyba do zastosowania na polskim gruncie. Może jako alternatywa dla Oliwii, Liwii i Nicole (imion podobnie miękko brzmiących)? Jestem ciekawa waszego zdania na temat Lawinii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Lawinia 08.09.05, 11:59 Juz proponowalam to imie. Mnie rowniez b. sie podoba, ale wiele osob ma nieciekawe skojarzenia z "Mala ksiezniczka" - ja czytalam, ale skojarzen nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
agmani Re: Lawinia 08.09.05, 12:11 Dzięki za odświeżenie starszego wątku, poczytam sobie chętnie. Jak dobrze, że nigdy nie czytałam Malej Księżniczki i nie wiem, o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Lawinia 08.09.05, 12:56 O, to nic takiego strasznego - po prostu najbardziej niesympatyczna bohaterka miała tak na imię, a że dla wielu osób to ważna lektura dzieciństwa (dla mnie np.) to potem pozostają takie wspomnienia Kiedy jednak odrzucę skojarzenia, imię podoba mi się - a gdybym znała jakąkolwiek Lawinię, na pewno "trauma" z "Małej księżniczki" zdezaktualizowałaby się. Lavinia to także siostra Emily Dickinson, amerykańskiej poetyki - zdrabniana jako Vinnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Lawinia 08.09.05, 12:23 jeszcze przed przybyciem Eneasza do Italii w Latium panował król Latinus.On był ojcem Lawinii.Wydał ją za przybysza/Eneasza/,który potem zbudował miasto i nazwał je Lavinium.To stare italijskie imię.Ziemię tę zamieszkiwali Latynowie,stąd np.lingwa Latina /łacina/potomkami Eneasza i Lawinii byli Romulus i Remus. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Lawinia 08.09.05, 19:56 Lawinia jest super.niby nieciekawe skojarzenia, ale mimo wszystko mi sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
kuba-and-twins Re: Lawinia 08.09.05, 20:29 Zawędrowałam tu przez przypadek, ale tu wesoło )) Odnośnie Lawinii - była w mojej klasie w liceum takoważ, rocznik (hmmmmm) 75, więc raczej od dawna na polskiem gruncie (baaaaardzo dawna). Pzdr Usmiałam się z wątku o złośliwych tatusiach Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Lawinia 10.09.05, 17:02 Śliczne imię!Naprawdę baaaaaaaaaaaaaardzo mi sie podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Lawinia 10.09.05, 19:43 Podoba mi sie to imie, troche kojarzy sie z lawiną a pierwszy raz o nim uslyszalam... w brazylijskiej telenoweli. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Lawinia 11.09.05, 12:30 Jakieś niezgrabne to imię - kojarzy mi się z lawiną. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Lawinia 09.02.06, 01:10 Ostatnio przewijalo sie to imie na forum, a mnie sie nadal bardzo podoba. Moze jakas mama sie skusi? Odpowiedz Link Zgłoś