gaudencja 12.12.05, 22:59 hej! Znalazłam właśnie takie imię w Rymucie i oczarowało mnie zupełnie. Jest też męskie imię Adalwin, również IMO piękne. Pochodzenie germańskie, według jakiejś strony o imionach oznacza "szlachetny przyjaciel". Abielo, czy Twoja książka o imionach mówi mże coś więcej o tym imieniu? Interesuje mnie zwłaszcza data imienin, a także, jak się ma to imię do Alwina. Polski słownik Ossolineum podaje Alwina jako odpowiednik Adalwina, ale według tego, co zrozumiałam ze źródeł internetowych, Alwin jest raczej skrótem od tego imienia. Jak Wam się podoba Adalwina/Adalwin? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bea-sjf Re: Adalwina 12.12.05, 23:46 Bardzo melodyjne .Rzeczywiście śliczne .Ale też może kojarzyć się z Adelą Malwiną . Oba na tyle ładne ,że mogłabym je rozważać na poważnie dla dzieci swoich ( czyli wpisuję sobie na listę ). Adalwin przypomina ciut Baldwina ,ale jest duuużo ładniejszy ! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Adalwina 15.12.05, 17:03 Wiedziałam, że Tobie się to imię na pewno spodoba Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Adalwina 15.12.05, 17:18 gaudencja napisała: > Wiedziałam, że Tobie się to imię na pewno spodoba > Skąd wiedziałaś ))? Ach, ta kobieca intuicja ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Adalwina 15.12.05, 17:32 Mamy z Beą bardzo podobne gusty, i jeśli dzielimy zachwyt nad Emnildą, to nad Adalwiną również Właściwie wrzuciłam to imię na forum specjalnie dla Bei, bo chyba tylko my jesteśmy aż takimi fascynatkami tego typu imion. Przy okazji dzięki komentarzowi Bei dotarło do mnie, że podobają mi się wszystkie -winy, czasem czasem tylko w jednej wersji "płciowej", czasem w obu: Erwin/a, Ludwina, Baldwin... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Adalwina 15.12.05, 17:34 gaudencja napisała: > Mamy z Beą bardzo podobne gusty, i jeśli dzielimy zachwyt nad Emnildą, to nad > Adalwiną również Właściwie wrzuciłam to imię na forum specjalnie dla Bei, bo > > chyba tylko my jesteśmy aż takimi fascynatkami tego typu imion. ...ale oczywiście bardzo się cieszę, że Tobie się też aż tak spodobało Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Adalwina 15.12.05, 17:47 gaudencja napisała: > ...ale oczywiście bardzo się cieszę, że Tobie się też aż tak spodobało Wolę Adelę, choć Adalwina też jest śliczna A Malwina Ci się podoba? Bo z wcześniejszych postów wywnioskowałam, że chyba nie do końca za nią przepadasz A w końcu też ma taką samą końcówkę Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Adalwina 15.12.05, 17:57 Fakt, Malwina jest wyjątkiem Ale z brzmienia niezłe, tylko siła skojarzeń mnie odstrasza. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Adalwina 15.12.05, 19:02 Ale mi miło ,że znajdując to imie pomyślałas akurat o mnie , Gaudencjo .Szkoda ,że nie jestem na początku mojego macierzyństwa ,bo miałabym ,dzięki Wam wspaniałe propozycje imion dla dzieci ,a tak ,ufff ,mogło by byc ich (dzieci) więcej ,ale czy podołam wiekowo??? A Adalwin i Adalwina kojarzą mi się tak rycersko- romantycznie , średniowiecznie ,słowem "to jest to". Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Adalwina 15.12.05, 19:17 bea-sjf napisała: > Ale mi miło ,że znajdując to imie pomyślałas akurat o mnie , > Gaudencjo .Szkoda ,że nie jestem na początku mojego macierzyństwa ,bo > miałabym ,dzięki Wam wspaniałe propozycje imion dla dzieci ,a tak ,ufff ,mogło > by byc ich (dzieci) więcej ,ale czy podołam wiekowo??? Prawda ))? Tyle jest pięknych imion, które chciałoby się nadać, a w niektórych środowiskach posiadanie trójki dzieci to już "gruba przesada"... Ale przesadą jest też posiadanie dzieci tylko dlatego, aby nadać im imiona, które podobają się rodzicom - o co oczywiście Cię, Beo nie podejrzewam, ponieważ doskonale Cię rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Adalwina 15.12.05, 20:52 Ja tylko żałuje ,ze nie miałam swego czasu takiej wiedzy imienniczej jaką dysponuję obecnie ( w sumie zajęło mi to 7 miesięcy systematycznego przesiadywania na internecie ), z drugiej strony od zawsze chciałam mieć 5 dzieci ,więc jeśli się uda to wybiorę imie baaardzo rzadkie ,takie z odległej przeszłości .Emnilda jest teraz na samym topie Domyślam się ,że się może wydawać dziwne to ,że nie przeraża mnie wychowywanie 4 czy 5 dzieci , ale ...raz się żyje Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Adalwina 17.12.05, 13:23 > od zawsze chciałam mieć 5 dzieci Ja rowniez od dziecinstwa ale u mnie sie juz chyba nie uda. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Adalwina 16.05.06, 21:36 Ja też bym chciała pięcioro, ale chyba już nie zdążę... Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Adalwina 17.05.06, 10:53 Gaudencjo ,bedąc w Twoim wieku czekałam na drugie ,może więc zdążysz . Teraz mam dylemat Emnilda czy Adalwina - sama już nie wiem ,które ładniejsze Bea Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Adalwina 17.05.06, 17:13 bea-sjf napisała: > Gaudencjo ,bedąc w Twoim wieku czekałam na drugie ,może więc zdążysz . ) > Teraz mam dylemat Emnilda czy Adalwina - sama już nie wiem ,które ładniejsze Miałabym identyczny dylemat, gdybym zrezygnowała z nadawania imion po rodzinie! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Adalwina 17.05.06, 18:15 bea-sjf napisała: > Gaudencjo ,bedąc w Twoim wieku czekałam na drugie ,może więc zdążysz . > Teraz mam dylemat Emnilda czy Adalwina - sama już nie wiem ,które ładniejsze > Bea Mnie sie bardziej Adalwina podoba Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Adalwina 15.12.05, 21:13 A Alwa?Czy ma cokolwiek wspolnego z Adalwina?Kolezanka ma Alwe wlasnie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Adalwina 16.12.05, 15:39 gaudencja napisała: > Abielo, czy Twoja książka o imionach mówi mże coś więcej o tym imieniu? > Interesuje mnie zwłaszcza data imienin, a także, jak się ma to imię do > Alwina. Polski słownik Ossolineum podaje Alwina jako odpowiednik Adalwina, > ale według tego, co zrozumiałam ze źródeł internetowych, Alwin jest raczej > skrótem od tego imienia. > Moj slownik podaje: Alwin, imie meskie, mlodsza forma Adalwina (starowysokoniem. adal: szlachetny, pochodzacy z szlachetnego rodu + wini: przyjaciel). Imie spopularyzowalo sie na poczatku XiX w. wraz z romantyzmem i eposami rycerskimi. Zenskie formy to tez Alwine i Alwina Kosciol katloicki wspomina sw. Alwina 26 maja. Byl biskupem Elmham w Anglii oraz Benedyktynem, zmarl przed 1035 rokiem Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Adalwina 16.12.05, 17:27 Czyli pierwotnie był jednak Adalwin? Szkoda, że nie ma bezpośrednio świętego Adalwina, tym baardziej że był taki biskup Salzburga w IX wieku (widocznie nieświęty). Dziękuję, Aniu. Co do Alwy, nic nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Adalwina 16.12.05, 18:11 gaudencja napisała: > Czyli pierwotnie był jednak Adalwin? Na to wychodzi. > > Szkoda, że nie ma bezpośrednio świętego Adalwina, tym baardziej że był taki > biskup Salzburga w IX wieku (widocznie nieświęty). > Heiligenlexikon nie podaje, wiec chyba nie byl. > Dziękuję, Aniu. Nie ma za co > > Co do Alwy, nic nie wiem Ja tez nic nie znalazalam. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Adalwina 16.12.05, 17:50 Analogicznie chyba jest w przypadku Adalberta i Alberta ,najpierw była pełna forma -Adalwin ,potem skróciła się do Alwina . Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: Adalwina 16.12.05, 15:42 Bardzo dźwięczne Adalwina, Adalwinka, Adalka Odpowiedz Link Zgłoś
mirabilandia Re: Adalwina 16.12.05, 18:18 Hmm... pierwszy raz slysze takie imie. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Adalwina 17.12.05, 13:26 Adalwina bardziej niez Adalwina ale oba ujda. Ja raczej nie przepadam za czterosylabowymi imionami konczacymi sie na -ina. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Adalwina 17.12.05, 17:16 Adalwina ładne,ale Adalwin nie.Lepiej byłoby jednak Adalwinia i nie skracać do Ady(okropne). Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Adalwina 17.05.06, 14:46 Adalwina, moim zdaniem ladniej niż Adalwin,a na pewno niż Baldwin. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Adalwina 17.05.06, 15:23 takie dziwaczene połączenie imion Malwina i Ada ,nie podoba mi się Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Adalwina 17.05.06, 17:12 simply_z napisała: > takie dziwaczene połączenie imion Malwina i Ada ,nie podoba mi się Jest dużo wcześniejsze, niż imię Malwina. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Adalwina 15.10.06, 00:24 Może jeszcze jakieś komentarze? Muszę powiedzieć, że u mnie przetrwało próbę czasu i nadal zalicza sie do ścisłej czołówki moich ulubionych... Odpowiedz Link Zgłoś
alagodz Re: Adalwina 17.10.06, 19:06 mi się podoba, ale jeszcze bardziej Emnilda, bo z nią się bardziej "oczytałam". Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Adalwina 16.10.06, 16:34 Adalwina wydaje mi się nieco zbyt monumentalna i "ciężka" dla współczesnej osoby. Kojarzy mi się z zażywną, leciwą księżną, aczkolwiek samo imię brzmi nieźle, a w dodatku ma piękne znaczenie. Serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Adalwina 26.05.21, 15:57 Odświeżam z okazji dzisiejszych imienin Jak byście zdrabniali to imię, poza Adą i Adalwinką? Adela chyba byłaby mocno naciągana, a Adala... Sama nie wiem 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Adalwina 26.05.21, 16:34 Ze zdrobnień chyba nic więcej nie wykombinuję 😂 ale dodam tylko, że dzięki Tobie bardzo spodobało mi się to imię 💖 Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Adalwina 26.05.21, 16:43 Lubię to imię. Pewnie bym się na nie nie odważyła, ale w teorii jak najbardziej. Co do zdrobnień to mnie by się podobała Dala, Dalcia, Adalka (prawie jak Idalka ). Można też od końca, Winka, Winia, Wisia. Albo Dalwinka, bez pierwszego "a", trochę krócej. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Adalwina 27.05.21, 18:54 Adalka i Dalwinka fajne. Jeszcze pomyślałam o Alwinie, Alwince, Alwisi. Bardzo lubię Adalwinę i mogłabym nosić to imię, ale też nie jestem pewna, czy bym się odważyła nadać córce na pierwsze, bo na drugie bardzo chętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Adalwina 10.06.21, 18:53 Ja wykombinowałam kiedyś Adalkę- i na pewno bym jej używała. Brzmi trochę jak Idalka Do tego jeszcze Adalwisia, Wisia, Winka, Alwisia dla małej dziewczynki. IMO niezbyt ładne, ale regularne zdrobnienie to chyba Alwina, Alwinka, Alwa. Stąd blisko do Ali Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Adalwina 10.06.21, 20:47 Adwinka, Adwinia, Adwisia - lubię analogiczne zdrobnienia od Jadwigi, i inne z -dw-. Odpowiedz Link Zgłoś