maselbaska 05.02.06, 17:45 Bardzo Was prosze o pomoc w wyborze imienia dla naszego dzidziusia który ma niebawem przyjśc na swiat. POnadto ocencie imionka reszty dzieciaczków i typy dla nowego członka naszej rodzinki. Mozecie tez dopisac ewentualnie zdrobnienia jakie wam sie najbardziej podobaja. A tak to wygląda Natalia - najstarsza córa ( z pierwszego małzenstwa mojego męza) Ernest - syn męża z pierwszego małżeństwa a tera znasze wspólne pociechy : Alicja i Zuzanna no i najprawdopodobniej tym razem chłopak podobaja sie nam : Kajetan Ksawery Samuel ( moj nr 1) Ludwik ( brakuje mi tu fajnego zdrobnienia) Lucjan Alan Eryk Jeremi Leon Ziemowit a dla ewentualnej dziewczynki: Józefina Rozalia Eryka Kornelia Lena Idalia Łucja Marcelina Matylda i wiele innych zarówno dla chłopca jak i dziewczynki a teraz pytanie zasadnicze : które z tej masy imion wybrac?????? prosze o pomoc, porade i ocene dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magsalfano Re: imiona dla moich pociech 05.02.06, 17:57 witaj- w pierwszych słowach chce ci powiedziec ze większosc wymienionych przez Ciebie imion jest bardzo ładna..... Natalia - ładne imię ale zbyt popularne ( a ile latek ma wasza Natalka?) ++ Ernest - podoba mi się bardzo +++ Alicja - hmmm tak ma na imie moja córcia wiec nie moze byc inaczej ++++ Zuzanna - podoba mi sie bardzo ale tez troche za popularne +++ Kajetan +++ Ksawery - ostatnio cos mi zbrzydło ++ Samuel - +++ Ludwik - świetne imię ++++ Lucjan - ++ Alan - może byc + Eryk - ++ Jeremi - +++ Leon - ++++ równiez extra Ziemowit - imię fajne ale troche mi nie pasuje do reszty twojej gromadki ... ale ++++ Józefina - ślicznie ++++ Rozalia - +++ Eryka - + Kornelia - + Lena - + Idalia - ++ Łucja - +++ ( ale myśle że zbyt podobne do Alicji wiec jak dla mnie odpadałoby) Marcelina _ +++ Matylda- +++ jakby sie tak zastanowic to wszystkie mimiona mi sie podobaja i miałabym problem z wyborem .....myśle ze zdecydowałabym sie na Ludwika lub Leona a dla corci ns Józefinkę lub chyba Marcelinkę ........ ale wybór należy do ciebie pozdrawiam mama Aleksandra, Alicji , Klary i Zacharego.... ps... a swoja droga to masz tak samo wesoła gromadke jak ja ......... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona dla moich pociech 05.02.06, 18:32 Witaj! Większość Waszych propozycji bardzo mi się podoba! Zacznę od imion Waszej rodzinki: Natalia - ok, ale obecnie szalenie popularna Ernest - bardzo mi się podoba Alicja i Zuzanna - obie bardzo mi sie podobają. A teraz w skali od dwóch minusów do dwóch plusów: > podobaja sie nam : > Kajetan ++ > Ksawery ++ > Samuel ( moj nr 1) ++ > Ludwik ( brakuje mi tu fajnego zdrobnienia) ++ Zdrobnienia - Lutuś (używane w mojej rodzinie), Ludek, Lutek, Ludwiś > Lucjan ++ > Alan -- > Eryk + > Jeremi ++ > Leon ++ > Ziemowit ++ (historyczna forma tego imienia to Siemowit ) > a dla ewentualnej dziewczynki: > Józefina ++ > Rozalia + > Eryka ++ > Kornelia + > Lena - > Idalia ++ > Łucja ++ > Marcelina ++ > Matylda ++ Na ten moment dla chłopca wybierałabym między Ludwikiem, Samuelem, Kajetanem, Jeremim, Ziemowitem, ew. Ksawerym i Lucjanem - jak widzisz, sama też miałabym poważne problemy z wyborem A dla dziewczynki - między Idalią (przepiękne imię!), Józefiną a Łucją (zupełnie inaczej się zdrabnia, niż Alicja!), ew. Eryką. Ciekawa jestem, co wybierzecie. W razie powaznych problemów z wyborem zawsze można zostawić sobie kilka typów na po porodzie, wtedy się wyjaśni, które imię najbarzdiej pasuje Pozdrówka gaudencja Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: imiona dla moich pociech 05.02.06, 20:03 Rewelacyjne imiona Wam się podobają ). Aż trudno mi wybrać, które są najładniejsze. Jeśli chodzi o imiona dla chłopca, to: 1) Najładniejsze: Kajetan - piękne, różne formy: Kaj, Kajtek, Kajtuś. Słodkie dla malucha, fajne dla nastolatka, eleganckie dla mężczyzny. Bardzo za! Lucjan - również jedno z moich ulubionych, Lucek i Lucuś brzmi śliczne, a główna forma to już dla mnie ideał . Ziemowit - ładne, słowiańskie, "mocne". W skrócie Ziemek, Ziemko, Wit, Witek, Ziemowitek , Wituś. Jestem za. 2) Ładne: Samuel Leon Jeremi Wszystkie bardzo mi się podobają, ale nie tak, jak trzy pierwsze. Poza tym mają dużo mniejsze możliwości zdrabniania. 3) Neutralne Ksawery Eryk Ludwik Ja ich akurat nie lubię, ale wiem, że mogą się podobać . 4) Zdecydowane nie Alan - w Polsce brzmi kiepsko i ma średnie konotacje, poza tym wydaje mi się mało męskie pod względem brzmienia. Dla dziewczynki: 1) Najładniejsze: Idalia! Idalia! Idalia! Uwielbiam to imię! Piękne, eleganckie, z mnóstwem cudnych skrótów i zdrobnień, a jednocześnie oryginalne! Idalia, Idalka, Idasia, Dasia, Ida, Idusia, Dusia, Dusieńka, Dasieńka, Dalijka, Idalijka, Dalia, Dalisia, Idalisia, Idaleńka, Idulek... i tak w nieskończoność. Decyduj się bez wahania . 2) Ładne: Kornelia Rozalia Łucja Marcelina Jak najbardziej za, ale daleko im do Idalii moim zdaniem 3) Neutralne: Matylda Nigdy mnie nie zachwycało, ale zdrobnienie Matysia, Tysia uważam za cudne. 4) Na nie: Józefina - nie podoba mi się i chyba nigdy się do niego nie przekonam . Eryka - dla mnie zbyt "męska", pewnie przez skojarzenie z popularniejszym Erykiem. Lena - bo zdrobnieniowe, i nie umywa się do wyżej podanych. Powodzenia przy wyborze Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imiona dla moich pociech 05.02.06, 20:15 maselbaska napisała: Kajetan - podoba mi sie, zdrabnialabym do Kajtka badz Kaja Ksawery - bardzo mi sie podoba, zdrobnienia troche mniej Samuel ( moj nr 1) - jest ok, dla mnie neutralny Ludwik - super, zdrabnialabym do Ludwisia, Ludwiczka, Ludwinia Lucjan - neutralnie Alan - absolutnie odpada Eryk - tez mi sie nie podoba Jeremi - super, zdrabnialabym do Jermisia, Jeremka, Jeremiaszka Leon - tez fajnie, Leos, Leonek Ziemowit - mnie sie nie podoba a dla ewentualnej dziewczynki: Józefina - super! Fifinka, Jozefinka Rozalia - super, Rozalka Eryka - nie podoba mi sie Kornelia - neutrlanie Lena - zupelnie odpada Idalia - wole Ide Łucja - ladnie, ale malo zdrobnien Marcelina - mnie sie nie podoba Matylda - ok Wybralabym z tych imion Ludwika i Jozefine. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: imiona dla moich pociech 05.02.06, 20:34 teraz ja Kajetan - absolutnie nie podoba mi się zdrobnienie Kajtek ( przepraszam,ze to napisze, ale znam kilka piesków o tym imieniu dlatego skojarzenia mam zbyt silne) Ksawery - bardzo ładdne jestem na TAK Samuel ( moj nr 1) - nie wiem, robi się neutralne, a to dobrze , bo do tej pory nie podobało mi się bardzo. Ludwik ( brakuje mi tu fajnego zdrobnienia) Absolutnie NIE Lucjan - jak dla młodego człowieka zdecydowanie NIE - wujek Lucek brzmi nieżle. Alan - podoba mi się Eryk - jedno z moich ulubionych imion męskich od zawsze Jeremi - nie mam zdania Leon - Adsolutnie nie - ze względu na beznadziejne zdrobnienie Lonek Ziemowit - totalnie nie mój gust a dla ewentualnej dziewczynki: Józefina - NIE Rozalia - zdecydowanie bardziej podoba mi sie RÓŻA Eryka - jedno z moich ulubionych imion od zawsze !!! Kornelia - coraz bardziej mi się podoba, jednak staje się dość popularna. Lena - TAK Idalia - ze względu na zdrobnienie do - Idy - może być Łucja - bardzo ładne Marcelina - od jakiegoś czasu podoba mi się coraz bardziej - również Michalina Matylda - NIE z zaproponowanych przez Ciebie imion wybrałabym bez zastanowienia Eryka lub Erykę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: imiona dla moich pociech 05.02.06, 20:40 Co do imion posiadanych już przez Was dzieci, to uważam, że są ładne.. Jeśli chodzi o chłopca, to odradzałabym następujące imiona: Eryk - zbyt podobnie do Ernesta Ludwik - kojarzy się z korpulentnym chłopcem z bajki: "Świat według Ludwiczka" Alan - pretensjonalne Ziemowit - nie pasuje do imion reszty dzieci Zostaje węc Kajetan, Ksawery, Samuel, Lucjan, Jeremi i Leon. Spośród tych imion najbardziej przypada mi do gustu Kajetan. Co zaś tyczy się imion dla dziewczynki to odradzam: Józefina - zdrobnienie Ziuta nie jest przyjemne dla ucha. Lena - ładne, ale jakieś takie.. niedorobione. Może lepiej Helena? Poza tym cała reszta podoba mi się, ale najbardziej Rozalia.. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: imiona dla moich pociech 06.02.06, 02:51 Dla Ksawerego, Lucjana, Jeremiego, Eryka i Leosia wielki plusik (z przewagą wielkosci na rzecz Leosia) Alanowi mówimy stanowcze nie!! Z kolei dla dziewuszki wybrałabym Rozalię, acz niemalże równie ładna jest Józefina, Łucja i Idalia, oczywiście Lena to z kolei... Zdrobnienie jakieś (na ten przykład od Heleny) a nie pełna forma imienia... Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: imiona dla moich pociech 06.02.06, 10:09 Dla chłopca wybrałabym Jeremi, dla dziewczynki wahałabym się między Łucją a Idalią - to moje ulubione imiona . I jeszcze jedno nie dla Alana i Leny. Odpowiedz Link Zgłoś
kajka04 Re: imiona dla moich pociech 06.02.06, 13:11 z tych, które podałaś: Kajetan i Lena. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: imiona dla moich pociech 06.02.06, 16:33 Natalia-nie lubie Ernest-też nie Alicja-moze być Zuzanna-nie Kajetan-super!!!!!! Ksawery-moze być Samuel-nie podoba mi sie Ludwik-ładnie Lucjan-moze byc Alan-okropne Eryk-świetne Jeremi-ładne ale wole Jeremiasza Leon-nie cierpie tego imienia,nie mam pojęcia dlaczego Ziemowit-ładne Dla dziewczynki wszystkie rewelacyjne jak dla mnie(wyjątek- Rozalia,Łucja,Marcelina których raczej nie lubie) Wybralabym Kajetana i dla dziewczynki Józefine,Eryke lub Idalie. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: imiona dla moich pociech 07.02.06, 11:03 Dla chłopca najbardziej podoba mi się Samuel, Ziemowit i Lucjan. Dla dziewczynki Kornelia, Lena i Łucja. Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: imiona dla moich pociech 07.02.06, 11:09 To jeszcze ja się wypowiem, a co mitam . Z już nadanych imion podobają mi się imiona dziewczynek. Ernest to zdecydowanie nie moja bajka. Z podanych imion wybrałabym Jeremiego lub Leona, a dla dziewczynki - Łucję. Zdecydowanie!!! Odpowiedz Link Zgłoś