mathillde 07.02.06, 10:14 To najpiękniejsze imię dla dziewczynki. Jeśli będę miała kiedyś córeczkę , tak ją właśnie nazwę. A co wy o nim myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pepperann Re: Sonia!! 07.02.06, 11:01 Nie jestem przekonana do tego imienia, chociaż zyskuje na popularności w Polsce, więc nie jesteś pewnie odosobniona w swojej ocenie. Uwielbiam to imię u Tołstoja w "Wojnie i pokoju" (tam Natasza też ogromnie mi się podoba). W warunkach rosyjskich - jest na piątkę. Jednak w Polsce byłabym za polską wersją tego imienia, czyli Zofią. Zwłaszcza, że Sonia to bardzo popularne imię dla pieska i tak mi się przede wszystkim w polskich warunkach kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mathillde Re: Sonia!! 07.02.06, 15:13 Ale mi imię Zofia bardzo się nie podoba. Sonia ma w sobie urok, a Zofia... Cóż zdrobnienie Zosia jest ładne , ale pełne brzmienie mi nie odpowiada. Z resztą nie jestem zwolenniczką ani tych starych imion Józków itp. ani tych ostatnio modnych Nikola,Oliwia,Brajan(o zgrozo!), Kewin. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sonia!! 07.02.06, 18:53 mathillde napisała: > Z resztą nie jestem zwolenniczką ani tych starych imion Józków itp. ani tych > ostatnio modnych Nikola,Oliwia,Brajan(o zgrozo!), Kewin. mathillde, posiedź sobie na naszym forum, a okaże się, ze znajdziesz dużo więcej imion spoza obu tych kategorii, które Ci się spodobają. Zaręczam Sonia to trzecia kategoria imion ostatnio na fali - tzw. ruskich. Za tą kategorią osobiście też nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Sonia!! 07.02.06, 12:11 też mi się podoba, niezależnie od wszystkich suczek itp... Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Sonia!! 07.02.06, 12:41 Nie podoba mi się. Nie dość, że jest to imię często nadawane psom, to brzmi jak "przydomek" kobiety złej konduity. Może brzmieniowo ładne jest, ale mam złe skojarzenia (. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Sonia!! 07.02.06, 15:32 Jest nie brzydkie, chociaz na pewno wolałabym Sonkę Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: Sonia!! 07.02.06, 16:07 nie podoba mi sie raczej,za bardzo "psie". Choć z drugiej strony czytałam ksiażkę Soni Raduńskiej i nie przyszło mi do głowy skojarzenie z psem...więc sama nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sonia!! 07.02.06, 16:28 Sonia to wdzęczne zdrobnienie od Sofii, ale w Polsce mamy swoją energiczną Zośkę i przy niej zostańmy. Sonia jest w brzmieniu dosyć bezbarwna. Najbardziej znana postać literacka o tym imieniu - nawrócona prostytutka ze "Zbrodni i kary", zresztą osoba skądinąd szlachetna i wielkiego serca. Ew. Sonia moze być zdrobnieniem od innych imion - rzadkich - z polskiego kalendarza, np. od Sofronii. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sonia!! 07.02.06, 18:24 Oprócz Sofronii można jeszcze tak zdrabniać Sofonię. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Sonia!! 07.02.06, 18:39 Pies mojej kolezanki ma tak na imie, ale tez pewna dziewczyna w moim miescie. Sonia nie jest taka zla, w przeciwienstwie do Nikoli i Brajanow ma przynajmniej normalna pisownie. Ale Zosia i tak brzmi ladniej jak dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś